Hepimiz evimizin her an düzenli ve temiz olmasını isteriz. Ancak bazen köşede unutulan bir bardak bazen ise toplanmadan işe, okula gidilen yatak bu temiz ve düzenli ev hayalimizi bozabilir.
Peki, evin sürekli düzenli ve temiz olması için ne yapılabilir?
Düzenli ve temiz bir ev için gün içinde toparlama-temizleme rutinleri oluşturmalı, bu rutinleri her gün yerine getirmelisiniz. Bu sayede, hem eviniz her gün düzenli ve temiz olacak hem de yapacağız dip köşe temizlik kolaylaşacak.
İşte, düzenli ve temiz bir ev için oluşturulması gereken 10 maddelik sabah rutini:
1. Uykudan uyandığınızda perdeleri ve pencereleri açın. Yataktan kalkar kalkmaz asla yatağınızı toplamayın, yatağın ve nevresimlerinizin havalanmasına izin verin.
2. Odayı kontrol edin. Yerde dün gece çıkardığınız çoraplar ya da birkaç gün öncesinden kirliye atmaya üşendiğiniz giysileriniz duruyor olabilir mi? Hepsini toplayın ve kirli sepetine atın.
3. Elinizi yüzünüzü yıkadıktan ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra mutlaka lavabonun etrafını ve aynayı temizleyin.
4. Salonda bardak, tabak, kıyafet ya da çocuklarınızın oyuncakları kalmış mı diye kontrol edin. Kirli bulaşıkları bulaşık makinesine, kirli kıyafetleri kirliye atın, temiz kıyafetleri ve oyuncakları yerlerine yerleştirin.
5. Varsa koltuk örtülerinizi ve yastıkları düzeltin. Koltuk battaniyesini katlayarak güzel bir şekilde koltuğunuzun başına ya da yan koluna yerleştirin.
6. Ortalıkta bırakılan sehpaların tozunu alın ve yerine yerleştirin. Salonda masanız varsa onun da tozunu almayı unutmayın.
7. Yatağınızın yeterince havalandığını düşündüğünüzde toplama işlemine geçebilirsiniz. Yatağınızı toplayın, komodininizin üzerine gelişigüzel bıraktığınız eşyaları yeniden düzenleyin, eğer toz ve leke varsa temizleyin.
8. Pijamalarınızı çıkarıp günlük kıyafetlerinizi giydiğinizde, pijamalarınızı düzgün bir şekilde katlayarak yatağınızın üstüne ya da bunun için ayırdığınız çekmecenize yerleştirebilirsiniz.
9. Kahvaltınızı ettikten sonra çaydanlıktaki çay posasını, kahve makinenizdeki kahve posasını mutlaka çöpe dökün ve temiz bir şekilde bırakın. Çıkan bulaşıkları makineye yerleştirin. Masayı, tezgahı ve evyeyi temizleyin.
10. Hem doğayı korumak hem de faturalardan tasarruf etmek için evden çıkarken elektronik eşyaların fişlerini çektiğinizden emin olun. Işıkları kapatın. Ayağınızdan çıkardığınız terlikleri terlik çekmecesine yerleştirin ve hijyenik bir ev için ayakkabılarınızı kapının dışında giyin.
Artık düzenli ve temiz bir ev için uyandığınız andan evden çıktığınız ana kadar ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Siz de bu 10 maddeden oluşan sabah rutinini uygulayın hem eviniz düzenli ve temiz kalsın hem de büyük temizliğiniz kolaylaşsın!
Genel ev temizliği nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bahar Temizliği Ne Zaman Yapılır, Nereden Başlanır?
Bahar temizliği için özellikle nisan ya da mayıs aylarından birini değerlendirebileceğiniz gibi ideal zaman dilimi için gardırobunuzu yenileme döneminizi seçebilirsiniz. Sıcakların daha erken artmaya başladığı bölgelerde nisan ayını, diğer bölgelerde ise mayıs ayını tercih edebilirsiniz. Bahar temizliğinde sırasıyla izlemeniz gereken gereken adımları listeledik, siz kendi öncelik sıranızı belirleyip temizlik rutininizi oluşturabilirsiniz.
1. Mutfak temizliği
2. Banyo Temizliği
3. Oda Temizliği
4. Çamaşır Temizliği
5. Cam Temizliği
6. Zemin Temizliği
- 1
İlk Durak Mutfak Temizliği
İşe mutfak dolaplarını boşaltarak başlayabilirsiniz. Bir sonraki adımda ise bulaşıklarınızı gruplara ayırarak yıkama işlemine geçebilirsiniz. Bulaşıklarınızı bardaklar, çatal bıçak takımları, tabaklar ve tencereler olarak sıralayıp sizin için en uygun olan gruptan yıkamaya başlayabilirsiniz. Bulaşıkların temizliğini tamamladıktan sonra da boşalttığınız dolaplara geçerek rafları ve kapakları silebilir, ardından yıkadığınız bulaşıkları tekrar yerlerine yerleştirebilirsiniz.
Ocak Temizliği Nasıl Yapılır? Mutfak tezgahı ve ocak, mutfağın en çok kullanılan bölümlerini oluşturduğu için sürekli kirlenebilir. Burada önemli olan en az zamanda en etkili temizliği yapabilmek. Mutfak duvarlarındaki kurumuş yağı ve kiri, sprey formundaki çok yönlü çamaşır suyu Domestos Hijyenik Köpük Mutfak ile rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz. Duvarlardan sonra mutfak tezgahını da aynı ürünle temizleyip ardından ocağa geçebilirsiniz. Ocak temizliğinde bizi en çok kurumuş yağ ve yemek artıkları zorlar. Bu inatçı kirler için de Cif Krem Sprey'i deneyerek kısa sürede uğraşmadan etkili sonuçlar alabilirsiniz.
Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılır? Buzdolapları metal, cam ve plastik gibi birbirinden farklı materyallerden oluştuğu ve hassas yüzeylere sahip olduğu için yumuşak bir bez ve çok amaçlı bir temizlik ürünü gerektirir. Bu yüzden buzdolabınızın dış ve iç kısımlarını mikrofiber bez ve benzeri yüzeylere zarar vermeyen bir temizlik malzemesinin yanı sıra Cif Sprey Ultra Hijyen gibi tüm yüzeylerde rahatlıkla kullanabileceğiniz bir temizlik ürünü ile temizlemeniz gerekir.
- 2
Banyoda Bahar Temizliği
Banyoyu kirli gösteren başlıca yerler lavabo, küvet ve banyo duvarlarıdır. Bu yüzden işe en çok uğraştıran banyodaki küf lekeleri ve duvarlardan başlayabilirsiniz. Banyo duvarlarını temizlerken harcayacağınız enerjiyi ve zamanı azaltmak için Domestos Hijyenik Köpük Banyo ile Cif Sprey Power & Shine Banyo’yu tercih edebilirsiniz. Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu, lavabo ve tuvaletinizdeki lekeler için etkili olacaktır. Ardından aynanızı iz bırakmayan bir bezle silerek banyo zeminlerinin temizliğini de en sona bırakabilirsiniz.
Duşakabin Temizliği: Eğer banyonuzda duşakabin varsa ve temiz bir görünüm elde etmek istiyorsanız ilk olarak köpük ve kireç lekelerinden kurtulmanız gerekir. Özellikle silikondaki siyah lekeler, rutin duşakabin temizliği esnasında temizlenmediği için inatçı ve uğraştırıcı olabilir. Duşakabindeki bu inatçı lekeleri çıkarmak amacıyla temizlik bezi ile birlikte çok fonksiyonlu temizlik fırçalarını da kullanabilirsiniz. Cif Krem Amonyaklı ise tek başına tüm duşakabin temizliği için yeterlidir.
Küvet Temizliği: Tıpkı duşakabin temizliğinde olduğu gibi aynı işlemleri ve ürünleri küvetinizdeki köpük, kireç ve pas lekeleri için de rahatlıkla tekrarlayabilirsiniz. Küvetinizin temizliğini bitirdikten sonra banyo zeminlerinin temizliğine geçebilir ve tüm bu süreçte kullandığınız temizlik malzemelerini ve ürünlerini banyo zeminlerinde de değerlendirebilirsiniz.
- 3
Odalar için Bahar Temizliği
Öncelikle temizlik konusunda sizi en çok zorlayacak odadan başlayabilir, böylece enerjinizi ve zamanınızı çok daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu oda, genellikle büyüklüğü nedeniyle salon olsa da daha küçük ancak daha fazla eşya barındıran odalar da yine evlerin en zorlayıcı odaları olabilir. Oda temizliğinde ilk olarak tozları almanız, ardından zeminleri süpürmeniz ve silmeniz gerekir. Tersini yaptığınızda tozlar, temizlediğiniz zeminleri tekrar kirletecektir. Bu yüzden önce eşyalar üzerindeki tozları alabilir, ardından zemin temizliğine geçebilirsiniz. Ayrıca tüm odaları tek tek nasıl temizleyebileceğinizi öğrenmek için Ev Temizliğinde Pratik Bilgiler içeriğine göz atabilirsiniz.
Yatak Temizliği: Yataklarda oluşan lekeleri basit yöntemler ve kumaş temizleyicilerle çıkarabilseniz de bahar temizliğinde çok daha kapsamlı düşünmeli, ilk olarak yatağınızı havalandırmalısınız. Bu yüzden, mümkünse yatağınızı güneş gören bir yerde en az 6 saat bekletmeli, ardından uygun bir kumaş temizleyici ve hafif nemli bir bez ile silmelisiniz. Böylece zaman içinde yatağınızda oluşan bakteri ve virüs gibi zararlı organizmaların varlığını en aza indirebilirsiniz. Yatak ve yorgan temizliği ile ilgili tüm detayları öğrenmek amacıyla Yatak Nasıl Dezenfekte Edilir ve Yorgan Nasıl Yıkanır içeriklerini de okumanızda fayda var.
- 4
Çamaşırlarda Bahar Temizliği
Bahar temizliğinde gardırop yenilendiği için farklı türlerde, fazla çamaşırın temizlenmesi gerekebilir. Bu noktada çamaşır makinenizi kullanmak dışında çeşitli kıyafetler için elde yıkama işlemi de uygulamalısınız. Karışıklığı önlemek ve adım adım ilerlemek için her şeyden önce çamaşırlarınızı beyazlar, renkliler ve hassaslar olmak üzere üç temel gruba ayırmalısınız. Ardından bu çamaşır grupları için farklı başlıklar altında topladığımız ilgili yöntemleri deneyebilirsiniz.
Beyaz Çamaşırlar: Beyaz çamaşırlarınızın tümünü etkili bir deterjan kullanarak elde yıkamaya gerek kalmadan yüksek dereceli bir yıkama programıyla makinede temizleyebilirsiniz. Bunun için kısa yıkama programında dahi üstün leke çıkarma performansına sahip olan Omo Active Fresh çamaşır deterjanını kullanmanız yeterli.
Renkli Çamaşırlar: Beyaz çamaşırlarda olduğu gibi tüm renkli çamaşırları da hem etkili bir şekilde temizleyen hem de hoş bir kokuya sahip olan deterjan çeşitleriyle makinede yıkayabilirsiniz. Yalnızca renklilere zarar vermemek için yüksek sıcaklıkları tercih etmemeniz gerekiyor. Bunun için de düşük sıcaklıklarda dahi iyi sonuç veren ve kumaş bakımı yapan Yumoş Deterjan Renkliler gibi bir sıvı deterjanı değerlendirebilirsiniz.
Hassas Çamaşırlar: Bahar temizliğindeki en zorlayıcı kısımlardan birini hassas çamaşırların temizliği oluşturuyor çünkü diğer çamaşırlardan farklı olarak hassas çamaşırları elde yıkamak gerekiyor. Elde yıkama işlemi için çamaşırlarınızı yaklaşık yarım saat deterjanlı ılık suda bekletebilir ve ardından durulayabilirsiniz. Daha yumuşak ve hoş kokulu çamaşırlar için durulama işleminden önce Yumoş Extra Amber Çamaşır Yumuşatıcısı'nı da suya ekleyebilirsiniz.
- 5
Perde Temizliği
Perde Temizliğini tül perde ve stor perde şeklinde ikiye ayırmak mümkün. Çamaşır makinesinde yıkayabileceğiniz tül perde ve güneşlik gibi ev tekstil ürünlerinde Omo Active Sıvı çamaşır deterjanını kullanabilir ve düşük sıcaklıktaki yıkama programlarında bile hijyen sağlayabilirsiniz. Stor perdeleri ise uygun bir zemin üzerine serebilir, bulaşık süngeri ya da diş fırçası ve deterjanlı su ile ovarak temizleyebilirsiniz.
- 6
Cam Temizliği
Farklı yüzeylerde işe yarayan temizleyicilerin cam yüzeylerde işe yaramadığına, leke ve buğu yaptığına siz de defalarca tanıklık etmiş olabilirsiniz. Bu yüzden camlarda özel temizlik yöntemlerine ve malzemelerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Vim Silikonlu Sprey, camları leke bırakmadan temizleyebilmeniz için ideal bir seçenek. Klasik bir temizlik bezi ve Vim Silikonlu Sprey ile pimapen dahil tüm camlarınızı temizledikten sonra camlarınız neredeyse yokmuş gibi görünecek!
- 7
Zemin Temizliği
Günlük ve haftalık temizliklerin başrol oyuncusu olan zeminler, bahar temizliğinde de önemli bir yer kaplar. Her zaman olduğu gibi bahar temizliği yaparken de zemin malzemesine uygun temizlik malzemeleri ve ürünleri kullanmak gerekir. Bu yüzden “Ahşap Nasıl Temizlenir?” veya “Mermer Nasıl Temizlenir?” gibi soruların cevaplarını çok iyi bilmelisiniz. Aksi takdirde evinizdeki zeminlerde ton farklılıklarına, çizilmelere ve solmalara yol açabilirsiniz.
Seramik Temizliği: Oldukça hassas bir yapıya sahip olan seramik yüzeylerde kusursuz bir hijyen ve parlaklık sağlamak için klasik bir temizlik bezi ya da mopla beraber saatlerce hoş koku sağlayan Cif Konsantre Zemin Uzmanı'nı kullanabilirsiniz.
Ahşap Temizliği: Kolayca zarar görebildiği için özenle temizlenmesi ve bakılması gereken ahşap yüzeylerde yumuşak bir temizlik bezi veya mopla birlikte baharı evinize taşıyan portakal çiçeği kokusuyla Cif Konsantre Zemin Uzmanı Ahşap'tan faydalanabilirsiniz.
Mermer Temizliği: Her zaman göz alıcı bir görüntüye sahip olan mermerlerin bu parlak yapısını korumak için Cif Konsantre Zemin Uzmanı Mermer’den yararlanabilirsiniz.