Mutfakta sık karşılaşılan sorunlardan biri mutfaktan gelen kötü kokulardır. Biriken çöpler, çöp kovasından gelen kokular, yemek artıkları, kirli bulaşıklar, nemli kalan plastik kaplar, lavabo gider kokusu, iyi yıkanmayan kesme tahtaları, pişen balık, bozulan yiyecekler, kirli aspiratör filtresi ve kızartma gibi birçok neden mutfak için koku giderme arayışına neden olur. Peki, mutfaktaki kokular nasıl giderilir? Zor gibi görünse de tüm bu sorunların çözümü var! Siz de mutfaktaki kötü kokuları gidermenin püf noktalarını öğrenerek en yoğun kokuları bile hızla mutfağınızdan kovabilirsiniz.

Mutfaktan Kötü Koku Nasıl Gider?
- 1
Kötü Kokunun Kaynağını Bulun
Öncelikle pis koku kaynağını bulmalısınız. Elbette her koku için farklı öneriler mevcut olsa da, genel oda atmosferini iyileştirmek için öneriler de vardır. Örneğin, mutfağınızı ferah kokulu bitkilerle donatarak tüm kokulara karşı önlem alabilirsiniz. Taze kekik, fesleğen ve lavanta saksılarını tercih edebilirsiniz.
- 2
Buzdolabınızı Kontrol Edin
Buzdolabından gelen kötü kokunun sebebi bozuk yemek, meyve veya sebze olabilir. Her şey taze olsa da, buzdolabını uzun süredir temizlememeniz veya temizledikten sonra nemli bırakmanız da koku oluşturur. Bozuk ürünleri attıktan sonra, buzdolabına bir kase içinde biraz karbonat koyabilir, ilk fırsatta buzdolabını limonla ovarak temizleyebilirsiniz.
- 3
Mutfağı Havalandırın
Kızartma kokuları mutfak perdelerine veya aspiratör filtreleri üzerine yapışabilir. Aspiratör kokusu nasıl giderilir diyorsanız, düzenli aspiratör temizliği ihmal edilmemelidir. Kızartma kokusunu gidermek için odayı iyice havalandırabilir, tekstil ürünlerini yıkayabilir, filtreyi Cif Yağ Çözücü ile temizleyebilirsiniz. Bir tavada vanilya kavurmak kokuyu yok etmenize yardım edebilir.
- 4
Balık Kokusuna Dikkat!
Balık kokusu her evin kabusudur. Balık pişirirken mutfakta bir cezve içinde sirkeli su kaynatabilirsiniz.
Koku Giderici Pratik ve Doğal Yöntemler
- 1
Ahşap Kesme Tahtasını Temizleyin
Ahşap kesme tahtalarını; sirke, limon ve karbonatla ovarak temizleyebilirsiniz. Böylelikle kötü kokudan eser kalmayacaktır.
- 2
Güzel Kokulu Doğal Yağlardan Yardım Alın
Küçük tealight mumların üzerinde ısınan demlikleriniz varsa demliklerin içine biraz su ve doğal aromatik yağlardan damlatabilirsiniz. Mum ısısında yavaş yavaş, yanmadan yayılacak kokular için kan portakalı yağı ve lavanta yağı tercih edilebilir.
- 3
Ocak ve Fırını Silin
Ocak, fırın içi, tezgah gibi yüzeyleri düzenli aralıklarla Cif Yüzey Temizleyici ile temizlemelisiniz. Özellikle fırın içerisinde biriken yağ ısı ile yemeklerinize damlayabilir. Koku ve hijyen sorunu yaratabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Mutfakta Koku Giderici Olarak Tütsü veya Doğal Yağlar Kullanılır mı?
Mutfakta güzel koku vermesi için tütsü veya oda parfümü bulundururken içeriklerine dikkat etmelisiniz. Yoğun kimyasal içeriklerin yiyecekle teması zararlı olabilir. Bunun yerine doğal yöntemleri tercih ederek kötü kokulardan kurtulabilirsiniz. Doğal yağlardan yararlanacaksanız, demlikte muhakkak su olmasına özen göstermelisiniz. Yağ direkt ısıyla temas ettiğinde alev alabilir.Sebze ve Meyveler Bozulmadan Nasıl Daha Uzun Süre Saklanır?
Sebze ve meyvelerinizi daha uzun süre dayanması ve bozulmaması için nemini alarak ve kağıt havlu ile sararak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Böylelikle bozulma nedeniyle oluşacak kötü kokudan korunmak mümkün olur.Mutfakta Koku Nasıl Önlenir?
Bulaşıklarınızı dolaplara yerleştirirken nemli kalmamasına özen göstermelisiniz. Rutubet kötü kokunun kaynaklarından biridir. Hijyen için balık, et, sebze ve tavuk için ayrı kesme tahtası kullanmalısınız. Bu sayede hem kötü kokuların hem de bakteri üremesinin önüne geçebilirsiniz. Mutfak için çöp kutusu seçerken muhakkak kapaklı modelleri tercih etmelisiniz. Böylelikle düzenli temizlik sağladığınızda çöp kokusu azalacaktır.