Uzman temizlik ipuçları için adresiniz | TemizSözlük

Kızartma Kokusu Nasıl Giderilir?

En çok sevilen yemek çeşitlerinden biri olan kızartma özellikle yaz aylarında sıkça tüketilir. Sevilerek tüketilmesine rağmen kızartma yapıldığında başta mutfak olmak üzere tüm odalara ağır bir koku hakim olur. İşte size evde kızartma yaptıktan sonra kokudan kurtulmanızı sağlayacak öneriler.

Güncellenmiş 2 Ağustos 2019

Kızartma Kokusu Nasıl Giderilir?

Yemek pişirme yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olan kızartma işlemi, yaşam alanlarında kâbusa dönüşen kokular yayılmasına neden olur. Kıyafetlere ve vücuda sinen kokuların giderilmesi için duş almak ve kıyafetleri yıkamak yeterli olurken eve yayılan kokuları gidermek daha zahmetlidir.

Kızartma Kokusu Nasıl Önlenir?

Kızartma yapmaya başlamadan önce mutfak penceresini ya da balkon kapısını açmanız, işleme başlamadan önce almanız gereken önlemlerin başında yer alır. Kızartma yağının içine birkaç dal taze maydanoz atarak kokuları maskeleyebilirsiniz. Derin kızartma yöntemi de kokuların yayılmasını önleyen önemli bir ayrıntıdır. Kızartma tenceresine bol yağ atarak hem besinlerin daha az yağ çekmesini sağlayabilir hem de işlemin hızlı olmasını destekleyerek kısa sürede işinizi bitirebilirsiniz.

Kızartma kokusunu vanilya özü kullanarak da engelleyebilirsiniz. Mutfak ve diğer odalarda yer alan lambalarınızın üzerine vanilya özü sürmeniz kızartma kokularının etkisini minimuma düşürebilir. Kızartma yapmaya başlamadan önce ampullerin üzerine vanilya özü sürün ve lamba yandığında ortaya çıkan ısıyla keskin vanilya kokusunun ortama yayılmasını sağlayın. Kendine özgü bir kokuya sahip olan vanilya özü, kızartma kokusunu bastırarak hoş bir aroma yayar. Kızartma yağına birkaç adet defne yaprağı da ekleyerek kızartma kokusunun azalmasını sağlayabilirsiniz. Defne yaprağı, aynı zamanda kızartmalarınıza farklı bir aroma katar ve bu küçük öneri ile kızartmalarınızın daha lezzetli olmasına yardımcı olabilirsiniz.

NA

Kızartma Kokusu Evden Nasıl Çıkar?

Muhteşem lezzetiyle özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezi olan kızartmaların geride bıraktığı koku oldukça rahatsız edicidir. Kızartma kokuları, özellikle de "balık kızartma kokusu nasıl giderilir?" sorusu, ev hanımlarının yaşadığı en büyük problemlerden biridir. Peki, kızartma kokusunu ne alır? Birkaç pratik öneri ile kızartma kokusundan kolayca kurtulabilirsiniz.

Tavada Toz Vanilya Kavurmak

Kendine özgü bir aromaya sahip olan vanilya, kavrulduğunda esansiyel yağlarından kaynaklı keskin bir koku yayar. Kızartma yaptıktan sonra boş bir tava içerisine 1 paket vanilyayı, hiçbir malzeme ile karıştırmadan tavada kavurun. Kısa süre içinde tüm mutfak ve odalara yayılan mis vanilya kokusunun, kızartma kokusunu bastırdığını görebilirsiniz.

Sirkeli ve Limonlu Su Kaynatmak

İster balık ister köfte ister patlıcan hangi besini kızartırsanız kızartın, kızartma kokusundan kurtulmanın en etkili yöntemlerinden biri sirkeli ve limonlu su kaynatmak. Kızartma yaptıktan sonra ağzı geniş bir tencere içine 1 bardak su, yarım limon suyu ve yarım çay bardağı sirke ekleyerek kaynatın. Yaklaşık 10-15 dakika ocak üzerinde kaynamaya bıraktıktan sonra ağzını kapatın ve soğumaya bırakın. Bir süre sonra kızartma kokusunun dağıldığını fark edebilirsiniz.

NA

Kızartma Tavasına Yeşil Elma Dilimlemek

Kızartma kokusunu gidermek için kullanılan pek bilinmeyen bir yöntem de elma dilimleri kullanmaktır. Kızartma yapmaya başlamadan önce yağın içine elma dilimleri koyabilirsiniz. Elma dilimleri kokuların etrafa yayılmasını önlemeye yardımcı olur fakat kızartma işlemi tamamen bitinceye kadar elma dilimlerini ara ara değiştirmeniz gerekebilir. Eğer dikkat etmezseniz elma dilimleri de yandığında kötü kokulara sebep olabilir.

Kaynamış Suya Limon ve Kabuk Tarçın Eklemek

Kabuk tarçın ve limon... Her ikisi de kendine özgü bir aromaya ve kokuya sahiptir. Sıcak su ile karıştırıldığında içeriklerindeki aromatik yağlar açığa çıkarak keskin bir koku yayılmasını sağlar. Kızartma yaptıktan sonra 2 bardak suyu, ağzı geniş bir tencerede kaynatıp içerisine limonları dilimleyin ve bir kabuk tarçın ekleyin. Tencerenin kapağını açık bırakarak bekletin. Kısa bir süre sonra kızartma kokularının yok olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Kokulu Mumlar Yakmak

Kızartma kokusunu gidermenin en basit yöntemlerinden biri de kokulu mum yakmaktır. Kızartma yaptığınız ocağın kenarına ve mutfağın diğer bölümlerine birkaç kokulu mum yerleştirin. Kokulu mumlar, etrafa kendine has kokularını yayar ve siz de kızartma kokusundan kolayca kurtulabilirsiniz. Kokulardan tamamen kurtulmak için yemeğiniz bittikten sonra birkaç saat daha mumları yanık olarak bırakmalısınız.

Ocakta Limon Kabuğu Yakmak

Limon kabuğunun etkili kokusu ile kızartma kokusundan kurtulabilirsiniz. Kızartma işlemi bittikten sonra ocağın altını kısarak limon kabuklarını yakabilirsiniz. Limon kabuğunun kendine has kokusu mutfağa ve diğer odalara yayılarak kızartma kokusunun maskelenmesini sağlar. Aynı işlemi portakal kabuğu ile de yapabilirsiniz.

Siyah Kuru Çay Kavurmak

Kuru siyah çay da kendine has aromatik yağlar içerir. Özellikle teflon tava içine bir yemek kaşığı kadar siyah kuru çay koyun ve duman çıkıncaya kadar kavurun. Duman çıktıktan sonra yaklaşık 5-10 saniye bekleyin ve ocağın altını kapatın. Kısa bir süre sonra kavrulan çay, tüm mutfağa yayılarak kokunun ortadan kaybolmasına yardımcı olur.

  • Kızartma yaptığınız tencere, tava gibi araçları işlem biter bitmez mutlaka yıkamalısınız. Böylece hem araçların temizliği daha kolay olur hem de kızartma kokusunun daha fazla yayılması engellenir.
  • Kızartma tenceresini Cif ile ıslatırsanız, lekelerin ve kokunun daha çabuk çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kızartma yapmaya başlamadan önce evi hazırlamanız kızartma kokularının ev içine yayılmasını önleyebilir. Başta mutfak olmak üzere tüm odalarda kokulu mumlar yakabilirsiniz.
  • Kızartma yaparken yağın, üzerinize ve ellerinize sıçramasını önlemek için yıkadığınız sebzeleri iyice kurulamalısınız. Yağın içine düşen su damlaları yağın sıçramasına neden olabilir.
  • Kızartma yaparken eldiven, önlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanmalı ve kızaran besinleri almak için maşa, çatal ya da kevgir gibi ekipmanlar tercih etmelisiniz.
  • Aslen yayınlandı 5 Ağustos 2019