Kabul edelim, ütü nasıl temizlenir sorusunu cevaplamak en az ütü yapmak kadar can sıkıcı. Ütü, günlük hayatımızda en çok kullanılan ev aletlerinden biri olmasına rağmen uğraşması da en az zevk veren ev aletlerinden biridir. Sıklıkla kullanılan bir alet olan ütü, zamanla kireçlenir ve kirlenir. Ütünün iç kısmında biriken kireç, dış tabanına yapışmış ve birikmiş kirlerle birleştiği zaman hem ütü performansını hem de kullanım ömrünü olumsuz etkiler. Bu durumda temizlenmeyen ütüyü kullanmaya devam etmek hem kıyafetlerimize hem de ütüye zarar verip ütünün arızalanmasına sebep olabilir. Ütü temizliği ipuçlarımız sayesinde en azından ütü kireci nasıl temizlenir derdiniz pratik bir şekilde çözülecek. Maalesef, ütü yapmanın sıkıcılığı için henüz bir yöntem geliştiremedik. Ancak ütü temizliği yöntemleri ile bu işi daha kolay hale getireceğimize emin olabilirsiniz.
İhtiyacın olacak:

Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir?
Ütünüzün altı yıpranmış görünmeye başladıysa veya yapışan kirlerden dolayı yanıklar oluştuysa, muhtemelen ütünün altı nasıl temizlenir diye merak ediyorsunuzdur. Doğru yöntemlerle, parmaklarınızı yakmadan ütü temizliği yapmanız mümkün. Ütünüzün altını eski haline getirebilir ve ilk günkü kadar verimli çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Yanmış ütü tabanı nasıl temizlenir ve ütünün altına yapışan şeyler nasıl çıkar? soruları için ihtiyaç listenize etkili deterjanlar ekleyebilirsiniz. Eğer deterjan kullanacaksanız Vim Sirkeli Kireç Çözücü gibi doğal içerikli bir kireç çözücüyü tercih edebilirsiniz. Ütünün her alt deliğine kireç çözücü deterjanı azar azar dökün. Ütünün su haznesine bir kap su koyarak ütüyü düşük derecede çalıştırın. Son olarak fişini çektiğiniz ütü tabanını nemli bir bezle silin. İşte gördünüz, ütü temizliği sandığınızdan daha basit. Ütünüzün tabanını evinizde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerle de etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz. Pratik bir yöntem için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli.
- 1
Yağlı kağıdı ütü masasına serin.
Bu iş için gazete kağıdı da sıklıkla kullanılır. Olası kazaları önlemek ve en iyi sonucu garantilemek için yağlı fırın kağıdı kullanmanız yararlı olacaktır.
- 2
Ütüyü orta veya düşük ayarda ısıtın.
Ütü ısınma hızı ütüden ütüye değişebilir. Ütünüzün ayarına göre en uygun modu seçin. Fakat ütü ısınır ısınmaz fişten çekin.
- 3
Yağlı kağıda kullanacağınız tuzu serpin.
Yaklaşık iki yemek kaşığı tuzu yağlı kağıda serpin. Tuzun eşit bir şekilde yayıldığından ve tek bir yerde toplanmadığından emin olun.
- 4
Kıyafetleri ütüler gibi tuzu ütüleyin.
Fişini çektiğiniz ütüyü tuzların üstünde tıpkı kıyafetlerinizi ütüler gibi gezdirin. Tabanı çizmemek için fazla bastırmamaya ve sert hareketler yapmamaya özen gösterin.
- 5
Nemli bir bez yardımıyla ütünün tabanını silin.
Kullandığınız tuz, ütünün alt deliklerine dolmuş olabilir. Ütüyü hafifçe silkeleyerek sıkışmış tuzlardan kurtulun. Yumuşamış kirleri temizlemek için nemli bir bez ile kirleri silin. Tüm izlerden kurtulana kadar bu işleme devam edebilirsiniz.
Ütünün Su Haznesi Nasıl Temizlenir?
Ütünün kireci nasıl gider? Ütünüzün su haznesinin kireçten arındırılması gerektiğini gösteren bazı işaretler vardır. Ütünüz yeni yıkanmış giysilerinize kireçli beyaz mineral tortuları mı bırakıyor? Ütü tabanındaki buhar deliklerinde bir kalıntı mı var? Cevaplarınız evet ise ütünün su haznesi nasıl temizlenir sorusunun yanıtlanmasının zamanı gelmiş demektir. Aşağıdaki yöntemleri tanklı ütünün kireci nasıl temizlenir sorusunu cevaplamak için de kullanabilirsiniz.
- 1
Önce su haznesinin dışını temizleyin.
Ütü temizliği için ilk adım olarak ütünün fişinin takılı olmadığından emin olun. Ütünün dış kısmındaki kirleri temizlemek için bir kabın içerisine ılık su ve bir miktar limon suyu içeren etkili bir bulaşık deterjanı ekleyin. Daha sonra yumuşak bir temizlik bezini hazırladığınız suyla nemlendirin. Düğmelerin içerisine su kaçmasını engellemek için temizlik bezinin fazla ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz. Daha sonra temizlik beziyle ütünün dış kısmını fazla bastırmadan silin.
Bu işlemi tabanı teflon olan ütülerin taban temizliği için de uygulayabilirsiniz. Çizilmeyi engellemek için fazla bastırmamaya özen gösterin. - 2
İçme suyu veya ütü suyu kullanın.
Hem temizlik sırasında hem de ütü yaparken mümkünse musluk suyu yerine içme suyu veya ütü suyu kullanın. Bu ütünüzün iç kısmındaki buhar kanallarının kireçlenmesini engellemek için oldukça etkili bir önlemdir.
- 3
Su haznesine 500 ml su ekleyin.
Su haznesini kapatın ve ütüyü ısıtın. 5 dakika bekleyin. Eğer uzun süredir derinlemesine bir temizlik yapmadıysanız, ütünüzün temizleme talimatlarını kontrol ederek uygunsa kireç sökücü kullanın. Kireç sökücüyü küçük ölçekli kullanın ve ütüyü aşırı ısıtmayın. Buharı solumamaya ve elinizle gözünüze temas etmemesine özen gösterin.
- 4
Bir parça bezi ütüleyin.
Bir parça bezi ya da kullanmadığınız bir giysiyi ütüleyin. Bu işlem için kirlenmesinden korkmayacağınız bir bez ya da kıyafet tercih edin. Birikmiş kireç, kullanacağınız bezi lekeleyebilir. Bezi ütülerken bir yandan buhar tetiğini basılı tutun. Su haznesi boşalana ve kireç parçacıkları tamamen çıkana kadar devam edin.
- 5
Ütüyü soğumaya bırakın ve kirli suyu boşaltın.
Ütü soğuduğunda su bölmesindeki kireçli ve pis suyu boşaltın. Buhar kazanlı ütünüzün kullanım ömrünü uzatmak için ayda bir kez bu derinlemesine temizlik işlemlerini gerçekleştirin.
Ütünün Altına Yapışan Şeyler Nasıl Çıkar?
Ütü tabanına yapışan kirleri temizlemek için sadece geleneksel ama ütüye zarar verebilecek yöntemleri hatırlıyorsanız, üzülmeyin. Etkili çözüm yine evinizde kolaylıkla bulabileceğiniz bir malzemede: Bulaşık deterjanı.
- 1
Bulaşık deterjanını su ile seyreltin.
Büyük bir kapta ılık su ile 2 yemek kaşığı bulaşık deterjanını karıştırın. Bulaşık deterjanını limon içerikli tercih ederseniz çok daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
- 2
Bir havluyu ya da bezi bu karışımla ıslatın.
Eski bir havluyu veya bezi tamamen karışıma batırın ve boş bir plastik leğene koyun. Bezin ya da havlunun karışımı iyice emdiğinden emin olun.
- 3
İnatçı lekelere ayrıca işlem uygulayın.
Eğer ütü tabanında yanmış ve ihmal edilmiş inatçı lekeler varsa diş macunu ile ön temizlik işlemi uygulayın. Ütünün soğuk olduğundan emin olduğunuzda, tabanını jel olmayan diş macunu ile kaplayıp 2-3 dakika bu şekilde bekletin. Yüzeyi parlatmak ve yumuşamış lekeleri silmek için yumuşak pamuklu bir havlu kullanın. Hafif, dairesel hareketlerle silin ve diş macununu durulayın. Ütüyü maksimum sıcaklıkta açın ve buhar çıkışlarında kalan diş macunu kalıntılarını temizlemek için buhar düğmesine basın.
- 4
Ütüyü ıslak havlunun üzerine yerleştirin.
Ön işlem uyguladıysanız ütü tabanının soğuk olduğundan emin olun. Daha sonra ütüyü ıslak havlunun üzerine koyun ve birkaç saat bekletin.
- 5
Ütü tabanını durulayın.
Yumuşak bir süngeri ya da bezi su ile ıslatın. Metal plakayı sert hareketlerden kaçınarak süngerle silin ve kalıntıları nazikçe ovalayın. Deliklerde biriken kalıntılar varsa kulak çubuğu kullanarak tabanı en ince ayrıntısına kadar durulayın.
Ütü temizleme hakkında aklınıza takılabilecek tüm soruları cevaplamaya çalıştık. Temiz ütünüzü test etmek için kolay ütü teknikleri ve ütü yapmanın püf noktaları yazılarımızı ziyaret edebilir, sıkıcı ütü merasiminizi en azından pratik bir şekilde bitirebilirsiniz. Eğer ütü temizliği yazımızı okumadan önce küçük bir kaza yaşayıp en sevdiğiniz kıyafetlerinizin üzerinde lekeler oluşmasına neden olduysanız panik yapmayın. Ütü izi nasıl giderilir yazımıza göz atarak istenmeyen lekelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular: Ütü Nasıl Temizlenir?
Ütü Temizliği İçin Limon Tuzu Kullanılır mı?
Ütünün iç kısmındaki kireçlenme için limon tuzundan da faydalanabilirsiniz. Bir tencere veya çaydanlığın içerisinde bir miktar limon tuzu ve suyu kaynatın. Daha sonra kaynattığınız suyu ütünün su haznesinden içeriye boşaltın. Buhar düğmesine bir kaç defa basın ve bekleyin. Ütünün içerisinde bulunan kireçle tıkanmış kanallar yavaşça açılmaya başlayacaktır. Ütüyü soğumaya bırakın ve daha sonra içerisindeki suyu boşaltın.Ütü Kireç Temizleme İşlemi İçin Sirke Kullanılır mı?
Ütü tabanı temizleyicisi görevi gören ve tıkalı ütü deliklerini açmak için kullanabileceğiniz başka bir ürün ise sirkedir. Ütünün tabanını çizmeyecek yumuşak bir temizlik bezini bir miktar sirkenin içine batırın ve daha sonra ütü tabanını silin. Deliklerde sirke kalıntısını önlemek için temiz kulak çubuğuyla delikleri tekrar temizleyin. Dilerseniz inatçı kirler için sirkenin içerisine az miktarda karbonat ya da tuz ekleyebilirsiniz. Ütünün altı sıcakken, kıyafet ütüler gibi sirkeli bezi ütüleyerek de ütü temizliği yapabilirsiniz. Doğal kireç sökücü görevi gören sirkenin, ütü tabanında oluşan kireçleri kolaylıkla temizlediğini göreceksiniz.Ütü Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Ütünüzün kullanım ömrünü uzatmak ve en iyi ütü performansına sahip olmak için ayda bir kez derinlemesine ütü temizliği yapmanız önerilir. Ürününüz musluk suyu kullanımına uygun olarak tasarlanmıştır. Yaşadığınız bölgedeki musluk suyu aşırı kireçli ise (yani sertlik derecesi yüksek ise) ütü tabanında kısa sürede kireç oluşumu meydana gelebilir. Böyle durumlarda cihazınızın kullanım ömrünü uzatmak için musluk suyunu içme suyu ile karıştırarak kullanın. Kullanamıyorsanız, ütü temizliğinizi daha sık aralıkla yapmanız daha yararlı olacaktır.