Ütü yapmak gerçekten hassas bir işlemdir. Ütüler yüksek ısı ürettikleri için giysilerinizi nasıl ütüleyeceğinizden emin değilseniz öncesinde ütü kullanımı hakkında bazı bilgileri edinmeniz önemlidir. Ancak zaman içerisinde ütü kullanımı konusunda pratiklik kazanarak, ütü izi bırakmadan bir profesyonel gibi ütüleme işlemini başarıyla gerçekleştirebilirsiniz. İşte ütü yapmanın püf noktaları.
Ütü Nasıl Yapılır?
Ütü yapmaya başlamadan önce daha az kırışık kıyafetlerle karşılaşmak için çamaşırlarınızı doğru bir şekilde yıkamanız ve kurutmanız gerekir. Yıkama sırasında kullanacağınız Yumoş Uzman Kırışıklık Karşıtı sayesinde ütü yapmak sizin çok daha kolay hale gelecektir. Kirli ve lekeleri olan kıyafetlere ütü yapmanız istenmeyen sonuçlara yol açacaktır çünkü ütünün yüksek ısısıyla birlikte kıyafetteki leke, kumaşa kalıcı olarak yerleşebilir.
Tüm lekelerden tertemiz sonuçlar almak için Omo Sıvı Deterjan kullanmanızı öneririz. Kıyafetlerinizi kuruduktan hemen sonra ütülemeye başlamanız da işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Çünkü giysiler, sepetin içerisinde ne kadar uzun süre kalırsa o kadar kırışır. Kıyafetlerinize doğru yıkama ve kurutma işlemlerini uyguladıktan sonra, ütü masasını ve ütünüzü hazır hale getirmek işi hızlandırmak için atacağınız ilk adımdır.
Doğru Ütü Nasıl Seçilir?
Kıyafetlerinize zarar vermeden kolayca kırışıklıklarını açabilmeniz için doğru ütüyü satın almanız gerekir. Bu doğrultuda karşınıza iki türlü ütü modeli çıkar.
- ✦
Bunlardan ilki evlerde sıklıkla karşınıza çıkan buharlı ütü modelleridir. Buharlı ütü, giysilerinize buhar uygulayarak çalışır ve kumaş liflerini nemlendirerek rahatlatır. Böylece ütünün kırışıklıkları çok daha kolay açar. Genel olarak buhar çıkışı ne kadar yüksek olursa ütü o kadar verimli çalışır. Bu modellerde yer alan buhar püskürtme düğmesi, en inatçı kırışıklıkların bile açılmasına yardımcı olur. Buharlı ütüler, daha az yer kapladıkları ve pratik oldukları için sıklıkla tercih edilir.
- ✦
Tercih edebileceğiniz diğer bir model ise buhar kazanlı ütülerdir. Bu tip modeller, daha yüksek buhar çıkışı ile daha iyi kırışıklık giderme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kazanlı modeller, bir buharlı ütüye göre iki kat daha fazla buhar üretir. Özellikle yüksek miktarda giysi ütülemek ve daha kısa sürede sonuç almak için kazanlı ütü modelleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Kazanlı ütüler, basınçsız ve basınçlı olmak üzere ikiye ayrılır.
- 1
Basınçsız buhar üretici ütüler, ayrı bir su depolu taban ünitesine sahip olduğu için biraz daha hafif yapıdadır.
- 2
Yüksek basınçlı buharın sürekli akışıyla çalışan basınçlı ütüler ise kumaşı gevşetir ve en inatçı kırışıklıkların bile tek bir hareketle giderilmesine yardımcı olur. Ancak bu tip modeller yer kaplaması dolayısıyla küçük alanlar için elverişli olmayabilir.
Ütü Seçimi Yaparken Tabana da Bakın
Ütü türünün yanı sıra taban malzemesi seçimi de önemlidir. Ütü tabanı, buharı ve ısıyı iyi bir şekilde dağıtmaya yardımcı olur. Ütünün kumaş üzerinde kolayca kayabilmesi için kaliteli bir tabana sahip olması gereklidir. Ayrıca, taban plakasının malzemesi ütünün dayanıklılığı için de önemlidir. Alüminyum taban, ısıyı iyi iletir. Ancak yapışmaz taban, zamanla yapışkan hale gelebilir. Bu durum da ütü yaparken kırışıklıklara neden olabilir. Seramik tabanlar ise dayanıklı, yapışmaz bir yüzeye sahiptir. Buhar ve ısıyı etkili bir şekilde dağıtır. Kumaşlar üzerinde son derece yumuşak bir kayma hareketi sunar. En iyi ütü tabanı hangisidir diyorsanız kullanım sıklığı, bütçe gibi unsurları göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz.
Yapışmaz kaplamalı tabanlı ütüler, kumaş yüzeyi üzerinde kolayca kaydığı için kullanımı kolaydır. Bu özellik, ütü yaparken çekme veya kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olur. Ütünün temizlenmesi daha kolaydır. Ayrıca yapışmaz tabanlı ürünler genel olarak çizilmeye karşı daha dayanıklıdır. Paslanmaz çelik tabana sahip ütüler ise sıcaklığı eşit şekilde dağıtır ve iyi kayar. Bununla birlikte düğme ve fermuar gibi metal detaylara sahip giysiler dikkatli şekilde ütülenmezse bu tip tabanlar kolayca çizilebilir. Sizin için en iyi ütü modelini seçerken ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Ütü Yapmak İçin Gerekli Hazırlıklarınızı Yapın
Ütü yaparken hazır hale getirmeniz gereken bir diğer araç da ütü masasıdır. Bazı insanlar, ütü masası yerine herhangi bir yüzeyin kullanılabileceğini düşünebilirler. Ancak ütü masaları, bu işlem için özel olarak tasarlanmıştır. Bu masalar, alev geciktirici bir malzemeden yapılmasının yanı sıra aynı zamanda nefes alabilen özel bir malzemeye sahiptir. Böylece buhar, ütülediğiniz kıyafetlerin altından rahatça dışarı çıkabilir. Bu nedenle evinizde bütçenize uygun bir ütü masasına yer vermeniz doğru olacaktır. Ütüleme işlemi için cihazlarınızın suyla doldurulması gerekir. Su, ütünün kıyafetlerinizi buharla açmasını sağlar. Ütüyü doldurduktan sonra açmanız ve ısınmasına izin vermeniz ütü performansınızı arttıracaktır. Ayrıca çamaşırlarınızda kalıcı koku sağlamak için Yumoş Sprey çeşitlerinden de yararlanabilirsiniz.
Farklı kumaş türleri, farklı ısı ayarları gerektirir. Bu nedenle ütüleme işleminden önce kıyafetlerinizin etiketini okumanız ve ütü işareti ve sembollerini kontrol etmeniz önemli bir adımdır. Bu sayede kıyafetleriniz için doğru sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. Ütüleme koşulları kıyafetler üzerinde çeşitli sembollerle belirtilir. Ancak etiketi veya bilgisi olmayan giysileri kumaşlarına göre ve ütü sıcaklığı ayar tablosuna bakarak ütülemeniz daha doğru olur. Kumaş için belirtilen en düşük sıcaklık değeri ile başlamak en iyisidir. Nitekim dilediğiniz zaman ütünün sıcaklığı kolayca yükseltilebilir. Ancak yüksek bir ısı, kıyafetlerinizi yanma tehlikesiyle karşı karşıya getirebilir.

Ütü yaparken fermuarların kapalı ve düğmelerin düz olduğundan emin olun. Giysiyi gergin tutan ütü masası üzerinde uygulama yapmak her zaman daha iyi sonuç verecektir. Koyu renkli kıyafetlerinizi daima iç taraftan ütüleyin. Uzun süre kullanabilmek için ütünüzün kireç tutmasını önleyin ve genel bakımını ihmal etmeyin.
Doğru Ütüleme Teknikleri Uygulayın
Ütü nasıl kullanılır diyorsanız, kolay ve güvenli şekilde kıyafetlerinizi ütüleyebilmeniz için kumaş türlerini ve gerekli ütüleme tekniklerini bilmeniz önemlidir. Kolay ütü yapma teknikleri için bez ve sprey gibi bazı araçlara da ihtiyacınız olabilir. Pamuk, ipek, keten, müslin ve kaşmir gibi doğal liflerden üretilen kumaşlar, kendi içlerinde dahi farklı ütüleme tekniklerine sahiptir. Pamuklu kumaşa sahip giysilerin öncelen nemlendirilerek ütülenmesi önerilir. Bu noktada pamuklu kumaşlar için ütülerin buhar düğmelerinden faydalanılabilir. İpek gibi daha hassas doğal kumaşların ise orta dereceli bir ayarda üzerine ütü bezi koyularak kırışıklıklarının açılması gerekir. Yün için de ütü bezi kullanılması ve orta derecede bir ısıyla ütü yapılması önerilir. Keten kumaşlar da nemliyken yüksek derecede ütülenerek kırışıklıkları açılabilir.
Sentetik kumaş türleri için dikkat etmeniz gereken ütü yönergeleri de farklılık gösterir. Akrilik tipteki sentetik kumaşların düşük ısıda buharsız şekilde ütülenmesi gerekir. Naylon formundaki giysilerin de gerekirse sprey yardımıyla nemlendirilmesi ve kuru ütüyle düşük ısıda uygulama yapılması önerilir. Polyester tipteki kumaşlar nemliyken düşük veya orta derecedeki ütüyle kırışıklıkları açılabilir fakat parlaklık verebileceği için buhar yapılması önerilmez. Dantel giysileri ise üzerine ılık bir ütü bezi koyarak sprey ya da buhar verilmeden ütülemeniz önerilir. Gömlek ütüsü, etek ütüsü, ceket ütüsü ve pantolon ütüsü yaparken iz bırakmamak için dikkatli olmanız gerekir. Kadife türündeki kumaşların kırışıklıkları yalnızca buharla açılabilir. Bu nedenle kadife giysilerinize ütü basmanız sakıncalıdır.