Kıyafet Dezenfekte Etme

Kıyafet dezenfekte etme nasıl yapılmalı? Siz ve ailenizin sağlığı için bilmeniz gereken bütün bilgileri bu yazıda bulacaksınız.

Güncellenmiş 30 Haziran 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kıyafet dezenfekte etme

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Kıyafetler tıpkı ellerimiz gibi birçok yüzeye temas eder ve bu nedenle kıyafet temizliği, fiziksel hijyenimizin temel parçalarındandır. Kıyafetlerin kirli olduğunu düşündüğümüzde yaptığımız ilk şey onları çamaşır makinesine atmaktır. Bu her ne kadar kıyafet temizliği için iyi bir başlangıç olsa da kimi zaman sıradan bir yıkama döngüsü, kıyafet dezenfekte etme işlemi için yeterli olmaz. Hem kendimizi hem de sevdiklerimizi bakteri ve virüslerden korumak isterken kıyafetler nasıl dezenfekte edilir, günlük kıyafetler kaç derecede yıkanmalı, mikroplar kaç derecede ölür gibi sorulara cevap ararız. Giysi temizliği ile ilgili merak ettiğiniz tüm cevapları yazımızda bulacaksınız.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Kıyafet Dezenfekte Etme İşlemi Nasıl Yapılmalı?

    Giysilerimizi temizlemek ve dezenfekte etmek iki ayrı işlem gibi görünebilir; ancak güvenli ve etkili sonuçlar için bunları birleştirebilirsiniz. Peki, çamaşırlar nasıl dezenfekte edilir?

    1. 1

      Öncelikle yıkayacağınız kıyafetleri ayırın.

      Beyazları, koyu renkleri ve renklileri ayırmanın yanı sıra çarşaf ve havlu gibi kişisel eşyaları da ayırmanız gerektiğini unutmayın. Çamaşırlarınızı ne kadar ayrı yıkarsanız o kadar iyi. Ayrıca çarşaf ve havluları maksimum hijyen elde etmek için daha yüksek sıcaklıklarda ve daha uzun bir programda yıkayabilirsiniz.

    2. 2

      Giysilerin üzerindeki bakım talimatlarını okuyun ve uygulayın.

      Yıkanacak tüm eşyaların üzerindeki bakım etiketlerini mutlaka okuyun. Yıkama sembolleri rehberimiz sayesinde kazaları önleyip giysilerinizin şeklini ve kalitesini korumasını sağlayabilirsiniz.

      Çamaşır suyu çamaşır makinesine eklenmeden önce daima suyla seyreltilmeli ve asla doğrudan giysilere dökülmemelidir. Çamaşır suyu, yün, ipek, spandeks veya bazı boyalı ve apreli kumaşlarda kullanıma uygun değildir ve kalıcı hasara neden olur.
    3. 3

      Çamaşır makinesinin çamaşırları sterilize etmek için tasarlanmış özel bir yıkama programına sahip olup olmadığını kontrol edin.

      Birçok yeni nesil ve yüksek verimli makine, giysiler için özelleştirilmiş bakım sunmak üzere tasarlanır. Bunun için dezenfekte etme, alerji karşıtı gibi çeşitli programlara sahiptir. Dezenfekte etme programı daha yüksek bir yıkama sıcaklığı kullanır. Bu sayede giysilerde, çarşaflarda ve havlularda bulunan en yaygın mikropların neredeyse tamamını ortadan kaldırır.

      Dezenfekte programları normal programlardan daha etkindir. Bu programda yıkamanın güvenli olduğundan emin olmak için önce giysinizin bakım etiketini kontrol edin. Aksi takdirde giysinizin büzülmesine veya renginin solmasına neden olabilirsiniz.
    4. 4

      Makinenizin dezenfekte etme programı yoksa, sıcaklığı 60 dereceye ayarlayın.

      Kıyafet dezenfekte etme sırasında kıyafetler kaç derecede yıkanmalı diye merak ediyor olabilirsiniz. Giysileri dezenfekte etmek için 50-60 derece sıcaklığa sahip suda yıkamayı deneyin. Bu, giysilerin mikroplara ev sahipliği yapmalarını önler ve daha iyi temizler. Ancak, bu yıkama sıcaklığı kıyafetinizin kumaşına göre değişiklik gösterebilir ve bazı kumaşlara zarar verebilir. Bakım etiketine bakmayı unutmamanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.

    5. 5

      Etkili bir deterjan kullanın.

      Rinso Limon Ve Karbonat Renkliler Ve Beyazlar İçin Toz Çamaşır Deterjanı çamaşırlarınızda kusursuz hijyen sağlar. Rinso, renkli ve beyaz çamaşırlarınız için kullanıma uygundur. Ancak yünlü, ipekli ve yün karışımlı kumaşlarda kullanılması tavsiye edilmez. Farklı kumaş türleri içinse Omo Hijyen Sıvı Deterjanı tercih edebilirsiniz. Sıvı yapısı sayesinde çamaşırlarda deterjan kalıntısı bırakmaz.

    6. 6

      Kimyasal dezenfektanlar kullanın.

      Giysiniz yüksek sıcaklıklarda yıkamak için uygun değilse bunun yerine kimyasal dezenfektanlar kullanabilirsiniz. Giysileri, hasar görme olasılığını azaltmak için ters çevirin. Ardından Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu’nu biraz su ile ayrıştırın ve giysilerin üzerine uygulayın. Ürünün talimatlarını dikkatlice okuyun ve ürün etiketinde önerildiği kadar dezenfektan kullanın.

    7. 7

      Kıyafetlerinizi uygun bir yöntemle iyice kurutun.

      Kıyafetlerinizin yıkandıktan sonra iyice kuruması, bakteri üremesini önlemek için oldukça önemlidir. Bakterilerin nemli alanları sevdiğini unutmayın. Kıyafetlerinizin mikroplardan iyice arındığından emin olmak için güneşte ve açık havada kurutun. Uygunsa kurutucuda kurutmayı da tercih edebilirsiniz.

    8. 8

      Kıyafetleriniz kuruduktan sonra onları toplayın ve ütüleyene kadar uygun bir yerde muhafaza edin.

      Kıyafetleriniz kuruduktan sonra onları ortalıkta bırakmamalısınız. Aksi takdirde tekrar kirlenmeleri an meselesidir. Ütüleyene kadar uygun bir şekilde saklayın veya katlayarak dolabınıza yerleştirin.

    9. 9

      Son olarak, kıyafetlerinizi ütüleyin ve kaldırın.

      Ütüleme, özellikle de buharlı ütüleme, mikropları öldürür; giysi ve çarşaflarınızı iyice dezenfekte etmenizi sağlar. Ütü işlemini tamamladıktan sonra kıyafetlerinizi dolaba kaldırabilirsiniz.

    Kıyafet dezenfekte etme işlemi için uygulamanız gereken adımları anlattık. Şimdi gelelim kıyafet temizliği neden önemlidir ve kıyafet temizliği ile ilgili püf noktalar nelerdir sorularına.

  • Çamaşır Makinesi Temizliği, Kıyafet Temizliği İçin Neden Önemlidir?

    Sürekli olarak deterjanla çalıştırdığınız makinenizin kirlendiğini düşünmüyor olabilirsiniz. Ancak tüm kirli çamaşırların sürekli olarak temas ettiği çamaşır makinesi, salmonella ve diğer mikroplar için elverişli bir üreme alanı olabilir. Ayda bir kez çamaşır makinesi temizliği yapmak, hem çamaşırların güzel kokması için hem de derinlemesine hijyen sağlamak için şarttır. Peki, çamaşır makinesi nasıl dezenfekte edilir? İşte yapmanız gerekenler:

    1. 1

      Deterjan çekmecesini ve kapak contalarını temizleyin.

      Deterjan gözü ve lastik conta, çamaşır makinesinde bakteri oluşumu için en elverişli yerleridir. Bu yüzden çamaşır makinesi deterjan gözü temizliği yapmaya özen gösterin. Hem deterjan gözünü hem de kapıları düzenli olarak silin. Deterjan gözünü çıkararak yıkayabilirsiniz.

    2. 2

      Makinede giysi veya deterjan olmadan, ayda bir kez, yüksek sıcaklıkta, çamaşır makinesi temizliği yapın.

      Bu işlem, makineyi küf ve bakterilerden kurtaracaktır. Her üç ila altı ayda bir, özel bir çamaşır makinesi temizleyicisi kullanın. Profesyonel çamaşır makinesi bakımı için Omo Makine Temizleyici kullanmanızı öneririz. Omo, özel temizleyici formülüyle makinenizde üstün ve kapsamlı temizlik sağlayarak her açıdan mükemmel hijyene ulaşmanızı kolaylaştırır.

    3. 3

      Tamburun contasını seyreltilmiş çamaşır suyu solüsyonu veya anti-bakteriyel mendilllerle silin.

      Küf ve bakteri oluşumunu önlemek için bunu birkaç yıkamadan sonra yapabilirsiniz.

    4. 4

      Yıkamalar arasında kapağı açık bırakın.

      Düşük sıcaklıkta ekonomik yıkama yaptığımızda mikroplar ve bakteriler ölmez, çamaşır makinelerinde üremeye devam eder. Üstelik bir süre sonra çamaşırlarımıza bulaşan itici bir koku yaratır. Yıkama sonrası makine kapağını kapalı bıraktığınızda oluşan nemli ortam ise mikropların üremesi için en elverişli ortamı yaratır. Her yıkama sonrasında makinenizin hava alması için kapağını ve deterjan çekmecesini bir süre açık bırakmayı unutmayın. Bu işlem, makinenin hava almasını sağlar ve küf oluşumunu, dolayısıyla kötü kokuları engeller.

      Peki çamaşırlar nasıl güzel kokar? Çamaşırların güzel kokması için ne yapılır, daha fazlası için buradaki içeriğimize göz atın.

    5. 5

      Tahliye filtresini düzenli olarak kontrol edin.

      Bu işlemi yaparken dışarı akabilecek fazla suyu toplamak için hazırlıklı olun. Yanınızda bir kase veya kova bulundurun!

    Çamaşır makinesi temizliği konusunda detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa çamaşır makinesi nasıl temizlenir yazımızı okumadan geçmeyin.

Kıyafetler Nasıl Dezenfekte Edilir: Püf Noktalar

Giysilerinizin kalitesini korumak ve mikropları yok etmeye yardımcı olmak için kapsamlı bir yaklaşım benimsemek en iyisidir. Bunun için genel olarak dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?