Çamaşır makinesi, evlerde kullanılan en uzun ömürlü demirbaşlar arasında yer alır. Her gün temas halinde olduğunuz çamaşırlarınızın ve evinizde kullandığınız tekstil ürünlerinin maksimum hijyene ulaşması için çamaşır makinenizin de size yüksek performanslı ve uzun ömürlü bir kullanım deneyimi sunması gerekir. Çamaşır makinesi bakımı ve temizliği de, hem çamaşırlarınızda hayalinizdeki hijyen koşullarını sağlamak hem de makinenizi mümkün olduğunca uzun süre kullanmak açısından büyük önem taşır.
Evde kullanılan çamaşır makineleriyle ilgili en büyük şikayet zamanla oluşan kokudur. Çamaşır makinesi kokusu nasıl temizlenir diyorsanız, makinenizi düzenli olarak temizlediğinizde kireçlenme ve kötü koku oluşumu gibi sorunlar meydana gelmesi önleyebilirsiniz. Üstelik, çamaşır makinesi temizleme yöntemleri evde pratik bir şekilde uygulanabilir. Çamaşır makinesi nasıl temizlenir öğrenmek için okumaya devam edin.
Çamaşır Makinesi Hijyeni Neden Önemli?
Sürekli olarak su ve deterjanla temas ettiği için, çamaşır makineniz size evinizin en temiz eşyası gibi görünebilir. Ancak çamaşır makinesinin yüzeyinde her yıkamada oluşan sıcak ve nemli ortam, makinenin iç aksamında ve haznelerinde bakteri oluşumuna davetiye çıkarır. Öte yandan, uzun süreli kullanımda çamaşır makinenizin yüzeyinde ve iç aksamında deterjan kalıntıları birikebilir. Söz konusu kalıntılar, tortular ve kireç zamanla makinenizin performansını olumsuz etkileyebilir ya da motorun bozulmasına sebep olabilir. Hem çamaşır makinenizin performansını korumak hem de çamaşırlarınızın sağlıklı koşullarda yıkanmasını sağlamak için, düzenli çamaşır makinesi temizliği şarttır.
Çamaşır makinesi temizleme yöntemleri ile kıyafetlerinizi maksimum hijyenle buluşturabilir, makinenizin kullanım ömrünü uzatabilir, makinenin içinde kötü koku oluşmasını önleyebilirsiniz. Sizin de aklınızda Tüm bu sorunları önlemek ve çamaşırlarınızın tertemiz olmasını sağlamak için evde çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır merak ediyorsanız uygulayabileceğiniz yöntemlere göz atalım.

Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir?
Çamaşır makinesinin içi nasıl temizlenir, çamaşır makinesi nasıl dezenfekte edilir gibi soruların cevabı düzenli temizlik ve dikkatli kullanımdır. Aşağıdaki adımları izleyerek çamaşır makinenizi kolaylıkla temizleyebilir ve bu işlemi dilediğiniz sıklıkta tekrarlayabilirsiniz. Bu adımları uygularken temizlik fırçası, temizlik bezi gibi malzemelerin yanı sıra koruyucu eldiven ve maske gibi malzemeleri de kullanarak sağlığınızı korumayı ihmal etmemelisiniz.
- 1
Havalandırma
Çamaşır makinenizi kullandıktan sonra kapağını bir süre açık bırakarak içindeki sıcak ve nemli havanın dışarı çıkmasını sağlayın. Böylece çamaşır makinenizde kötü kokuların oluşmasını engelleyerek çamaşırlarınızın daima güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
- 2
Lastiği Temizleyin
Çamaşır makinesi lastiği temizliği çok önemlidir. Çünkü bu lastik yani conta kısmında biriken deterjan kalıntıları kötü koku oluşumuna sebep olur. Saç, pamuk, tüy, deterjan kalıntılarının biriktiği lastik bölümünü nemlendirilmiş bir temizlik beziyle iyice ovarak temizleyebilirsiniz. Küf ve bakteri oluşumunu önlemek için bu işlemi sık sık tekrarlayabilirsiniz.
- 3
Deterjan Gözünü Temizleyin
Çamaşır makinesi temizliği sırasında en çok ihmal edilen yerlerden biri deterjan gözüdür. Deterjan gözü yuvasından çıkabiliyorsa, çıkardığınız deterjan gözünü 20 dakika sabunlu suda bekletin. İnatçı lekeleri ve küçük girintileri temizlemek için yalnızca temizlik amacıyla kullandığınız bir diş fırçasından yararlanabilirsiniz.
- 4
Tamburu Temizleyin
Makinenizin tamburunu nemli bir bezle silebilirsiniz. Pas ve kireç lekeleri varsa klorsuz bir temizleme ürününü sulandırarak nemli bezle temizlemeniz de mümkün. Bulaşık teli gibi sert cisimler kullanmayın. Kireç kalıntılarını kazımayın. Çamaşır makinenizin deterjan gözüne bir adet (200ml) Omo Makine Temizleyicisi koyup, makinenizi boş şekilde çalıştırın. Düşük sıcaklıkta etkili formülü ile sizlere dilediğiniz makine programında ürünü kullanabilme olanağı sağlıyor. Bu ürünü kullandıktan sonra makineniz için 3 ay boyunca bir temizleme işlemi yapmanıza gerek kalmaz. Makinenizde oluşan kir ve kalıntıları temizleyerek derinlemesine hijyen ve ferahlık sağlar.
- 5
Pompa Filtresini Temizleyin
Çamaşır makinesinin pompa filtresine su tahliyesi esnasında bozuk para, toka, iğne, düğme gibi cisimler sıkışabilir. Pompa filtresini sık sık kontrol ederek içine takılan cisimleri çıkarmanız gerekir. Bu bölümde küf ve bakteri oluşumunu önlemek için sık sık temizlemeniz önerilir. Pompa filtresinin bulunduğu yuvanın kapağını ve iç kısmını antiseptik özelliği bulunan bir deterjanla silebilirsiniz.
- 6
Su Giriş Filtresi Temizliği
Çamaşır makinesinin arkasında yer alan vanalardaki su filtrelerini düzenli olarak temizleyerek kireç oluşumunu önleyebilirsiniz.
Çamaşır Makinesi Neyle Temizlenir?
Az önce sıraladığımız çamaşır makinesi temizleme adımları gözünüze zor ve zahmetli göründüyse, Omo Çamaşır Makinesi Temizleyicisi ile çamaşır makinenizde derinlemesine hijyen sağlayabilir, makinenizin içinde birikmiş olan kir ve deterjan kalıntılarını temizleyebilirsiniz. Omo Çamaşır Makinesi Temizleyicisi’nin düşük sıcaklıkta bile etki gösteren güçlü formülü, çamaşır makinesi dezenfekte etmek için çok etkili bir çözümdür. Yapmanız gereken tek şey, temizleyicinin bir paketini çamaşır makinenizin deterjan gözüne dökmek ve makinenizi boş şekilde düşük sıcaklıkta çalıştırmak. Başka hiçbir ek ürün kullanmanıza gerek yok.
Yıkama işlemi bittiğindeyse, makinenizin lastik kısmını temiz bir bez yardımıyla silebilir ve temizlik işleminizi sonlandırabilirsiniz. Omo Çamaşır Makinesi Temizleyicisi’nin bir paketi, üç aylık bakım için tasarlanmış. Bu işlemi üç ayda bir tekrarlayabilir, böylelikle çamaşır makinenizin kir ve deterjan kalıntılarından tamamen arındığına emin olabilirsiniz. İşte, çamaşır makinenizi maksimum hijyene kavuşturmak bu kadar kolay.
Çamaşır Makinesi Bakımı: Yaygın Kullanım Hataları
Çamaşır makinenizi kullanırken, farkında olmadan makinenizin ömrünü kısaltan hatalar yapıyor olabilirsiniz. Söz konusu hatalar, çamaşır makinenizin performansını etkilemenin yanı sıra, çamaşırlarınızın da yeterince temizlenmemesine yol açabilir. Üstelik çamaşır makineniz çalışmaya devam ediyor gibi görünse de aslında işlevlerini yeterince iyi bir şekilde yerine getiremeyebilir.
Kötü koku, su ısıtmama, deterjan kalıntısı gibi sorunlar çamaşırlarınızın hijyenik bir ortamda yıkanmasına engel olabilir. Sık yapılan kullanıcı hatalarından kaçınarak çamaşır makinesi hijyeni ile ilgili pek çok sorunu kökünden çözebilirsiniz. Çamaşır makinesini nasıl temizlerim diye kara kara düşünmektense, makinenin kirlenmesini önleyebilirsiniz. Dilerseniz, en sık yapılan çamaşır makinesi kullanım hatalarına birlikte göz atalım.
- ✦
Çamaşır makinesi kullanımından sonra kapağın açık bırakılmaması.
- ✦
Filtre temizliğinin ihmal edilmesi.
- ✦
Tek seferde gereğinden fazla çamaşır yüklemek.
- ✦
Fazla deterjan kullanımı.
- ✦
İç lastiğin temizlenmemesi.
- ✦
Deterjan haznelerinin sık sık temizlenmemesi.
Basit hatalar gibi görünse de çamaşır makinenizin performansını ve çamaşırlarınızın hijyen düzeyini etkileyebilecek bu hatalardan kaçınmalısınız.
Çamaşırlarınızın hijyeninden emin olmak ve her yıkamada tertemiz çamaşırlara kavuşmak içinse Omo Hijyen Sıvı Deterjan ya da Omo Domestos Etkili Toz Deterjan kullanmanızı öneriyoruz.
Bunları Unutmayın!
Çamaşır makinenizi, kullanım sıklığınıza bağlı olarak her 3-6 ayda bir temizlemeniz büyük önem taşır. Ayrıca, çamaşır makinenizin kapağını her yıkama sonrasında açık bırakarak iç hazneyi havalandırmayı unutmamalısınız. Çamaşır makinenizi gereğinden fazla doldurmak ya da tek yıkamada fazla deterjan kullanmak, çamaşır makinenizin performansını olumsuz etkileyebilir. Omo Çamaşır Makinesi Temizleyicisi’ni her üç ayda bir kullanarak ve Omo Hijyen Sıvı Deterjan’ın ambalajında yer alan kullanım talimatlarını takip ederek, çamaşır makinenize ve çamaşırlarınıza derinlemesine hijyen sağlayabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Çamaşır Makinesi Hijyeni Neden Önemli?
Çamaşır makinesinde kullandığınız deterjanların kalıntıları, mineraller ve kimyasallar çamaşır makinenizin içinde bakterileri hapseden ince bir tabaka oluşturabilir. Bu bakteriler zamanla makinenin iç mekanizmalarını tıkayabilir, bu durumda su yeteri kadar ısınmaz ve deterjan gerektiği gibi güçlü bir etki göstermez. Bu da kıyafetleriniz için ideal hijyen ve temizlik ortamı sağlamaz.Çamaşır Makinesi Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?
Çamaşır makinenizi her yıkamanın ardından temizlemenize gerek yok. Genel olarak, çamaşır makinesinin içini ve dışını ayda bir kez temizlemek hijyen açısından yeterli olacaktır. Ayda bir yapacağınız makine dezenfeksiyonu ile bu kirlerin birikmesini önleyebilirsiniz.Çamaşır Makinesi Nasıl Temiz Kalır?
Çamaşır makinesinin nemli ortamı bakteri ve küf oluşumu için elverişli bir alan yaratır. Bu yüzden yıkama sonrası makinenin kapağını ve deterjan çekmecesini açık bırakmayı ihmal etmeyin. Bu, makinenin havalanmasını sağlar ve küf oluşumunu önler.