Ütü İzi Nasıl Giderilir?

Ütü yapmak pek çok kişinin korkulu rüyasıdır. Bunun nedeni, küçük bir hatada kıyafetlerde ütü izi veya leke oluşmasından kaynaklı olabilir. Ancak bazı püf noktalarına dikkat ederek bu sorunlardan zahmetsizce kurtulmak mümkün. Yazımızı okuyarak uzman püf noktalarını öğrenin, ütü yapmak korkulu rüyanız olmaktan çıksın!

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi2 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Ütü Yapan Kadın

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Ütülü ve hiç kırışığı olmayan kıyafetler, çok daha bakımlı ve şık görünmenizi sağlar. Ancak kıyafetlerinizi ütülerken dikkat etmeniz gereken bazı detayları da unutmamak lazım. Aksi halde kıyafetleriniz üzerinde istenmeyen lekeler oluşabilir, yanlış izler ortaya çıkabilir, parlamalar veya yanıklar meydana gelebilir. Sebep ne olursa olsun bu tarz hataları düzeltebilmek için konuyla ilgili bazı püf noktalarını bilmeniz yeterli olacaktır. 

Limon suyu ve tuz karışımı leke çıkarma işlemlerinde oldukça etkilidir. Güneş ışığı altında bekletmek, lekelerin solmasına neden olabilir.

Ütü İzini Ne Yok Eder?

Ütü yapmak, pek çok kişinin riskli bulduğu ev işlerinden biridir. Başarılı şekilde ütü yapabilmek için birtakım püf noktalarına dikkat ederek pratik yapmak önemlidir. Ütü yapanları en çok zorlayan kıyafetlerin başında ise şüphesiz ki kumaş pantolonlar gelir. Doğru çizgiden ütülenmeyen pantolonlar tüm görüntüyü bozacağı için ütü yapma tekniklerini öğrenmek için hazırlanmış bazı püf noktalarını bilmenizde yarar var.

Öncelikle pantolonu uygun sıcaklık ve yıkama koşullarında tekrardan yıkamanız gerekir. Bu noktada Omo sıvı deterjan gibi çamaşıra zarar vermeden, kumaşı koruyarak temizleyen bir deterjan ile yıkamak, pantolonunuzun ilk günkü kadar temiz ve bakımlı görünmesini sağlar. Doğru şekilde yıkadığınız pantolonu biraz kuruttuktan sonra nemliyken orijinal katları üzerinden ütülemeniz daha doğru olacaktır. Böylece yanlış uygulama sonucu oluşan hatalı ütü izi ortadan kalkar. 

Ütü Lekesini Ne Geçirir?

Ütü yaparken karşılaşılan bir diğer sorun da kumaşa yapışan ütü lekesidir ve bu tür lekelerle karşılaşmamak için yapılması gereken özellikle koyu renkli kıyafetleri üzerine bez koyarak ütülemektir. Ancak bu durumu göz ardı ederek ütü lekesi sorunuyla karşılaştıysanız anında müdahale etmeniz büyük önem taşır.

keten pantolon nasıl ütülenir

Böyle bir durumda yapılması gereken, ütü parlaması veya lekesi oluşan giysiyi hafif ılık suda iyice durulayarak kullanacağınız deterjanın emilmesine yardımcı olmak ve  aynı zamanda lekenin de kıyafetten uzaklaşmasını sağlamaktır. Bir sonraki adımda ise Omo sıvı deterjan kullanarak lekeleri ovalamanız doğru olacaktır. Son olarak giysiyi çamaşır makinesine atmak ve yıkama talimatlarına uygun olarak yıkamak sorunu ortadan kaldırmak adına yapılacak en uygun müdahaledir. 

Ütü izini kaybetme yöntemlerinden bir diğeri de hidrojen peroksit adı verilen oksijenli su kullanımıdır. Bunun için eski bir bezi hidrojen peroksit ile nemlendirmeniz ve ardından bezi lekeli kıyafetin üzerine yerleştirmenizi öneririz  En üst kata koyacağınız kuru bir bezin ardından tüm katmanları buharlı ütü ile orta ayarda ütülemeniz lekeyi ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.

Lekeli kıyafetin oksijenli su kullanımına uygun olup olmadığını kontrol edin. Dikkatli kullanım gerektiren oksijenli suyu yüksek ısıdan uzak tutun, uygulama esnasında da cilt hassasiyetine karşın eldiven takın. Koyu renkli kıyafetlerinizi nemli bezle ütülemeye dikkat edin. Ütünüzün tabanını aralıklarla temizleyerek kıyafetlerinize yapışmasının önüne geçin. Kıyafetlerinizi ütülemeden önce etiketlerini okuyun. Kırışıklıkları açmak için ütünüzü en düşük ayardan başlayarak kullanın. 

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?