Hemen hemen her evde bulunan sirke için, mutfaktan banyoya, yüzey temizliğinden sebze yıkamaya kadar her alanda farklı kullanım önerileri bulunuyor. Doğru kullanımın püf noktalarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Türk Bilim Kurulu'nun Covid-19 rehberinde* de tavsiye ettiği gibi suya belli bir oranda çamaşır suyu ekleyerek temizlikte kullanabilir, evinizde hijyen sağlayabilirsiniz. Rehbere ulaşmak için tıklayınız.
Sirke Gerçekten Dezenfekte Eder mi?
Sirkeyi temizlikte kullanmak gelenekselleşmiş, eski bir alışkanlıktır. Peki sirke yüzey temizliğinde dezenfeksiyon sağlar mı? Maalesef hayır, sirkenin yüzeylerde ve ev temizliğinde virüslere karşı dezenfeksiyon sağladığına dair bilinen bir çalışma yoktur. Sirke ile yapılan temizliğin, temizlik ürünleri ile yapılan temizlik kadar hijyen sağlamadığı farklı kaynaklar tarafından belirtilmektedir.
Bu nedenle yüzey temizliğinde en doğru uygulama, sirke ve karbonat gibi ev yapımı çözümler yerine, virüslere ve bakterilere karşı etkinliği kanıtlanmış temizlik ürünlerini kullanmaktır. Örneğin klorlu çamaşır suyu veya en az 70 derece alkol içeren karışımlar, Türk Bilim Kurulu Covid-19 Rehberinde de yüzey temizliğinde kullanımı önerilen, etkili olabilecek temizlik içerikleridir.

Püf Noktaları
Sirkeyi diğer alanlarda (salata soslarında, meyve yıkamada, bitki bakımında) kullanırken muhakkak su ile seyreltmelisiniz. Yoğun asit içeren sirkenin direkt içilmesi veya cilde temas etmesi bedeni tahriş edebilir.
Evde Sirke ile Temizlikle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
- ✦
Sirke ile ahşap parkeleri sildiğinizde yüzeyleri aşındırabilirsiniz. Ahşap, mermer ve granit yüzeylerde yüksek asit aşınmaya yol açar, yüzeylerin kaplamalarının zarar görmesine neden olabilirsiniz.
- ✦
Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinde sirke kullanmak, makinelerin içindeki plastiklerin aşınmasına, kopmasına neden olabilir.
- ✦
Parlatıcı, bulaşıkların kireçten çizilmesini engeller ve koruma sağlar. Sirkenin böyle bir işlevi bulunmamaktadır. Parlatıcı yerine sirke kullanmak önerilmez.
- ✦
Tuvalet ve banyo gibi özen gerektiren alanlarda "temizlik" tek başına yeterli değildir, dezenfeksiyon sağlamak gerekir. Ancak sirke, yazımızın başında belirttiğimiz gibi dezenfekte etme özelliğine sahip değildir. Bakteri, virüs ve mikropları öldürmek için, bu mikroorganizmalar üzerinde etkinliği kanıtlanmış klorlu çamaşır sularını kullanmak en etkili yöntemdir.
- ✦
Sirkenin kireç sökücü gücü bulunduğu için alüminyum ve metal kaplamalı yüzeylerde de kullanılabileceği düşünülür. Oysa sirke kireçle beraber kaplamayı da aşındırıp ve zarar verebilir. Siz siz olun, alüminyum yüzeyleri sirke ile silmeyin.
- ✦
Leke çıkarıcı olarak sirke, limon ve karbonatı karıştırmak sık yapılan hatalardandır. Çamaşırların narin dokuları, sirkenin aşındırıcı etkisi nedeniyle zarar görerek daha çabuk tüylenebilir. Çamaşırlarda lekelere müdahale etmek için çamaşır dokularını da koruyan özel leke çıkarıcılar size yardımcı olabilir.
Evde Sirke Kullanabileceğiniz Alanlar
Evde sirkenin kullanım alanları neresi diye sorarsanız, sirkeyi gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz alanlar da mevcuttur.
- ✦
Yabani otlarla savaşmak için beyaz sirke kullanabilir, bahçenizdeki otlara beyaz sirke ve su karışımı püskürterek birkaç günde yabani ot sorununun üstesinden gelebilirsiniz.
- ✦
Çiçeklere sirkeli su dökerek, tohumlarının daha kolay çimlenmesini sağlayabilirsiniz. Bir bardak suya birkaç damla sirke eklemeniz yeterlidir.
- ✦
Dalından koparılmış ve vazoda bekleyen çiçeklerin ömrünü uzatmanın yolu da sirkedir. Bir bardak suya birkaç damla sirke ve bir küp şeker ekleyerek vazodaki suya ilave ettiğinizde çiçeklerin çok daha uzun süre yaşadığını görebilirsiniz.
- ✦
Sebze ve meyve yıkamak için sirkeli ve karbonatlı su kullanabilirsiniz. Soğuk su içine biraz sirke ve karbonat koyarak gıdaları bekletebilir, ardından durulayarak kullanabilirsiniz.
Bunlara Dikkat
Sirke asidik özelliği nedeniyle hassas yüzeylerde temizlikte kullanılmamalıdır, aşındırıcı etkisi nedeniyle yüzeylere ve mobilyalara zarar verebilir.