Buzdolabı Nasıl Temizlenir ve Buzdolabı Kokusu Nasıl Gider?

Buzdolabı kokusu nasıl gider, buzdolabı içi nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız buzdolabı kokusunu gidermek ve buzdolabını temizlemek için ihtiyacınız olan tüm püf noktalarını sizin için derledik.

Güncellenmiş 31 Mart 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Beyaz bir bezle buzdolabını temizleyen mavi eldivenli bir kişi

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Buzdolabı temizliği temiz bir mutfak için en önemli adımlardan biridir. Konu buzdolabı kokusunu gidermek olduğunda buzdolabı kokusu nerde olur diye sorabilirsiniz. Buzdolabını düzenli temizlememek, yemekleri doğru bir şekilde saklamamak ve bozulan yiyecekleri atmamak zamanla kötü kokulara sebep olabilir.

Dolabınızın daima temiz olduğundan emin olarak kötü koku oluşumunu engelleyebilirsiniz. Buzdolabına ağzı açık olarak konan, dökülen ya da dolabın bir köşesinde unutulan gıdalar sağlık için tehdit oluşturduğu gibi aynı zamanda buzdolabınızda kurtulması güç kokular da bırakır. Bu anlamda buzdolabı temizliğinde dikkat edilmesi gereken gıdaların başında çiğ et, balık, peynir, sarımsaklı yiyecekler ve kavun gibi kokulu meyveler gelir.

Buzdolabı kokusunu gidermek için ilk adım bu kokuların oluşumunu engellemektir. Hoş olmayan kokuların oluşumunu önlemenin yolu ise gıdaları doğru bir şekilde saklamaktan geçer. Buzdolabı içi nasıl temizlenir, buzdolabı kokusu nasıl geçer, buzdolabı neyle silinir gibi soruları sizin için cevapladık.

Buzdolabı Temizliği: Yiyecekler Nasıl Saklanmalı?

  • Düzen Yiyeceklerinizi dolaba doğru ve düzenli bir şekilde yerleştirin. Sulu yemekler gibi dökülebilir gıdaları raf ve bölmelere dökülmeyecek şekilde koyun.

  • Sızdırmayan kaplar Et, balık ve peynir gibi besinleri içerdikleri sıvı akmayacak şekilde derin ve kapaklı saklama kaplarında saklayın.

  • Buzdolabı poşeti Sarımsak ve ton balığı gibi kokulu şeyler içeren gıdalar için sıkı kapatılmış buzdolabı poşetleri kullanın. Dondurucudan çıkarılan etler çözülmeleri için buzdolabına konduğunda ortaya çıkan sıvı buzdolabına akabilir. Uzun süreli elektrik kesintilerinde dondurucu bölmesinde bulunan etler eriyince de böyle bir problemle karşılaşabilirsiniz. O yüzden et ve balık gibi gıdaları dondurmadan önce sıkı kapaklı kutulara koyun ve düz duracak şekilde yerleştirmeye özen gösterin.

Buzdolabı Kokusu Neden Olur?

Buzdolabınız yiyecek ve içecekleri taze tutmak gibi zor bir görevi başarıyla üstlense bile, yeterince uzun sürede her türlü gıda bozularak dolapta hiç hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bazen büyük bir hevesle yaptığımız sağlıklı beslenme planından vazgeçince dolapta unutulan sebzeler, bazen de günlük hayatın temposu içinde nasıl 1 haftalık olduğunu anlamadığımız etler bu kokunun sorumlusu olabilir. Ancak düzenli olarak yapılan detaylı bir buzdolabı temizliği ve alabileceğiniz birtakım önlemler buzdolabı kokusu nasıl geçer sorusundan sizi kurtaracaktır.

Buzdolabı Temizliği: Buzdolabı İçi Nasıl Temizlenir?

Bazen yiyeceklerinizi ne kadar doğru saklarsanız saklayın, ağzı sıkı kapanmamış bir saklama kabından buzdolabınıza yemek dökülebilir. Ya da dolabın derinliklerinde unuttuğunuz bir parça tavuk bozularak buzdolabınızı kötü kokutabilir. Eğer buzdolabınızdan hoş olmayan kokular yükseliyorsa, doğru yere geldiniz. Buzdolabı içi neyle temizlenir diye merak ediyorsanız, buzdolabı temizlemek için ihtiyaç duyduğunuz püf noktalarını sizler için derledik.

Öncelikle buzdolabının içindekileri boşaltırken son kullanma tarihi geçmiş veya normal kokmayan her şeyi atın. Tüm raf ve bölmeleri inceleyerek kötü kokunun kaynağını bulun. Koku, bozulmuş bir şeyden geliyorsa çöpe atın.

Eğer dolabınıza bir şey dökülmüşse, ilk olarak bıçak gibi bir cisimle lekenin fazlasını alın. Dökülen yemek artığı kurumuşsa önce ıslak bir süngerle yumuşatın. Yemek dökülen bölgeye Domestos Bio Active gibi kaliteli bir temizleyici dökün. Buzdolabı nasıl silinir, buzdolabının dışı neyle silinir diyorsanız temiz bir sünger ya da mutfak bezi işinizi görecektir. Buzdolabı silme işlemi sırasında lekeyi dairesel hareketler kullanarak ovun ancak bu işlemi uygulamadan önce kullandığınız ürünün kullanım talimatlarına göz atmayı unutmayın.

Buzdolabının içini sabunlu suyla da temizleyebilirsiniz. Daha sonrasında ise bu işlemi temiz suyla durulayarak tamamlayın ve kolaylık olması açısından buzdolabının sökülebilen parçalarını çıkararak su ve sabunla lavaboda güzel bir şekilde yıkayın. Özellikle, sebzeliklerde çürümüş sebze ya da meyve varsa sebzelikleri çıkarıp yıkamanızı tavsiye ederiz. Elbette, bunları yapmadan önce dolabınızın fişini çekmeyi unutmayın.

Buzdolabı içi temizleme sürecine dair bir püf nokta: Sebzeliklerin tabanına kağıt havlu sererseniz bir sonraki buzdolabı temizliği sırasında işiniz daha kolay olacaktır.

Buzdolabında gerçek hijyen sağlamak için sık aralıklarla yapılan detaylı bir temizlik tek geçerli yöntemdir. Buzdolabı neyle temizlenir diyorsanız bu temizlik sırasında Domestos Bio Active gibi bir ürün kullanarak dolabınızın temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Buzdolabı Kokusu Nasıl Gider?

Buzdolabındaki bazı kokular diğerlerinden daha inatçıdır. Bu durumda genel bir temizlikten sonra dolabınızı birkaç günlüğüne havalandırmanız ya da içinde koku emici bir ürün bulundurmanız buzdolabı kokusunu ne giderir sorusunu cevaplayacaktır. Buzdolabındaki kokuyu emecek yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Kabartma tozu Geniş bir tepsiye kabartma tozu dökün ve dolabın içine yerleştirin. Koku geçene kadar bekleyin.

  • Yulaf Yulaf da kabartma tozu ile benzer şekilde kullanılabilir. Etkisini daha hızlı göstermesi için geniş yüzeyli bir kaba yulaf koyun ve buzdolabında bekletin.

  • Çekilmiş kahve Çekilmiş kahveyi bir ya da birkaç kaba koyarak buzdolabının çeşitli katlarına yerleştirebilirsiniz.

  • Gazete kağıdı Gazete kağıdı da kötü kokuları emer. Bolca gazeteyi buruşturup buzdolabına doldurun ve kokunun geçmesini bekleyin.

Tüm bu yöntemlerin etkilerini göstermesi birkaç günü bulabilir. Sonrasında ise kokudan arındırılmış buzdolabınızı Domestos Bio Active gibi bir ürünle temizleyerek ferah bir şekilde kokmasını sağlayabilirsiniz.

Buzdolabı kokusunu gidermek için ihtiyacınız olan derinlemesine temizlik kokunun şiddetine göre birkaç gün sürebilir. Koku emici kabartma tozu gibi bir ürünü normal zamanlarda da açık bir kaba koyarak buzdolabınızın içinde barındırabilirsiniz. Ancak dolabınızdaki koku, burnunuza vereceği rahatsızlıktan daha önemli risklere işaret etmektedir. Yanlışlıkla bile olsa bozulmuş veya bozulmakta olan bir gıda tüketmemek için sık sık alışveriş yaparak taze ürünlerle beslenmeye ve gıdaları saklarken bilinçli olmaya özen gösterin.

Buzdolabınızda kötü koku oluşmaması ve yiyeceklerinizi sağlıklı bir şekilde saklamak için dolabınızın tüm raf ve bölmelerini ayda bir gözden geçirin. Varsa bozulan gıdaları atın. Dolap raflarına, sebzeliklere, arka ve yan duvarlara dökülen besin artıklarını temizleyin.

Buzdolabı Temizliği: Buzdolabı Nasıl Temiz Kalır?

Kokan buzdolabı nasıl temizlenir öğrendiğinize göre sıra geldi buzdolabınızı nasıl temiz tutmanız gerektiğine. Taze tüketilmesi gereken ve çabuk bozulan sebze gibi gıdaları en alttaki çekmecelere koymak onları orada unutma riskinizi artırır. Üst raflar gibi daha görünür kısımlarda bulundurun. Hava geçirmeyen saklama kapları kullanırsanız gıdaların bozulmaları veya birbirlerinin bozulmasını hızlandıracak etki yapmaları zorlaşır.

Son olarak, buzdolabını tekrar yerleştirirken kötü kokuya karşı bazı önlemler alabilirsiniz. Eğer hızlı tüketemiyorsanız çabuk bozulan yumurta ve süt gibi ürünleri buzdolabının kapağına koymayın. Burası dolabın en çok açılan kısmı olduğundan en sık ısınan bölümüdür. Sebzeleri birbirlerinden ayrı şekilde saklamak ömürlerini uzatır çünkü beraberken birbirilerinin bozulmasını hızlandıracak gazlar üretirler. Sebzeleri dolaba ıslak koymak da bozulmalarını hızlandırabilir. Bunun için ürünlerinizi yerleştirirken kuru olmasına özen gösterin.

Derin dondurucu temizliği de buzdolabı temizliğinin önemli adımlarından biridir. Gerekli adımları uygulayarak derin dondurucunuzu da düzenli olarak temizlemelisiniz.

Bunları unutmayın

  • Buzdolabı kokusunu gidermek için karbonat, kahve, yulaf gibi doğal ürünler kullanabilirsiniz.

  • Buzdolabınızda son kullanma tarihi geçmiş, kullanmadığınız ürünleri sık sık boşaltın.

  • Sızdırmaz kaplar ve buzdolabı poşetleri kullanın.

  • Buzdolabınızın sebzelik kısmının altına kağıt havlu yerleştirerek kullanın.

  • Buzdolabınızın yüzeyinde su lekesi, oje lekesi gibi lekeler olabilir. Dolabınızın kulplarını ve dış yüzeyini sık sık temizlemeyi ihmal etmeyin.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?