Mutfak Temizliği: Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?

Zemin temizliğinden, tezgahlara, fayanslara ve dolap içlerine kadar mutfak temizliği hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri sizin için derledik.

Güncellenmiş 26 Ocak 2023

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
pencere önünde mutfak lavabosu, sprey temizleyici, sarı bez

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Mutfak temizliği ve düzeni, olduğundan daha zahmetli görünebilir. Detaylı mutfak temizliği için kolları sıvamadan önce mutfak temizliğinin püf noktaları ve ipuçlarını öğrenmek hiç de fena olmaz. Genel olarak evlerimizde çok sayıda mutfak eşyası, beyaz eşya ve gıda saklama alanı mevcuttur. Görünürde mutfakta düzeni sağlamış olsanız da, dolabı açınca yere saçılan baklagiller, güve gibi davetsiz misafirler, istenmeyen kokular ve mikrop saçan bezler gibi çok sayıda unsur, daha dikkatli olmamız için birer uyarı niteliğindedir. Peki, mutfak temizliği nasıl yapılır?

Bu yazımızda evlerimizin en önemli bölümlerinden biri olan mutfak temizliğinin püf noktaları ile mutfak hijyeni hakkında ihtiyacınız olan bilgileri sizin için derledik.

Mutfak Nasıl Temizlenir?

Mutfak temizliğine başlarken işleri önceden planlamak temizliğinizi kolaylaştıracağından, ilk olarak bulaşıklardan başlamak sizin için avantajlı olacaktır. Mutfak tezgahlarınızın ve lavabonuzun boş olması ve etrafta kirli bulaşıklarınızın olmaması temizlik sırasında ihtiyacınız olan alanların kullanılabilir olmasını sağlayacaktır. Bu kuralı günlük mutfak temizliği için kullanabilir ve mutfağınızın her zaman düzenli görünmesini sağlayabilirsiniz.

Bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra, çöp kovasını boşaltıp Domestos Hijyenik Köpük - Mutfak gibi etkili bir temizlik ürünüyle temizlemelisiniz. Daha sonra suyla da duruladıktan sonra çöp kovanız temizlenmiş olacaktır. Unutmayın, mutfak çöpünü sık sık değiştirmek hem kötü kokuların oluşmasını önleyecek hem de biriken çöplerden mikropların yayılmasını engelleyecektir.

Küçük bir hatırlatma: Bir temizlik ürününü kullanırken, kullanma talimatlarını daima önceden okuyun. Herhangi bir temizlik yöntemini denemeden önce, küçük ve görünmeyen bir bölgede test edin. Her zaman gerekli güvenlik önlemlerini alın.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • 7 Adımda Mutfak Temizliği: İşe Büyük Eşyalardan Başlayın

    1. 1

      Buzdolabı Temizliği

      Buzdolabı temizliği, hem mutfak hijyeni ve düzeni için hem de gıdaların hijyenik bir şekilde saklanması için önemlidir. Buzdolabı temizliği ve hijyeni için, buzdolabını belli aralıklarla boşaltarak rafları ve buzluk kısmını temizleyin. Buzdolabı temizliği işini genel bir alışveriş öncesinde yaparsanız işiniz daha kolay olacaktır. Gıdaları ağzı kapalı kaplarda ya da buzdolabı poşetlerinde, bozulmayacak şekilde saklarsanız buzdolabını da temiz tutmuş olursunuz.

      Buzdolabı raflarında gıdalardan bulaşan artıklar kalmış ve çıkması zor görünen lekeler mevcutsa Cif Sprey Power & Shine Mutfak ile en zorlu yağ lekelerini bile rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

    2. 2

      Ocak ve Fırın Temizliği

      Ocak, kir ve lekelerin oluşumu için en müsait yerdir. Her yemekten sonra silmek kirlerin kalıcı hale gelmesini engeller. Ocak, aynı zamanda mutfak temizliği ve düzeni açısından ilk göze çarpan yerdir. Mutfağın her yeri çok temiz olsa da kirli bir ocak, temizlik yapılmış hissi vermeyecektir.

      Ocak temizliği konusunda verebileceğimiz temizlik tüyoları ise oldukça basit. Kirlerin üzerine bulaşık deterjanı döküp bir sünger yardımı ile temizlemeniz yeterlidir. Eğer ocağınızın yüzeyi cam ise deterjan sonrası durulamak için mikrofiber bez kullanmak çok işe yarar. Ocak demirlerini ise aynı şekilde bulaşık süngeri ile yıkayabileceğiniz gibi bulaşık makinesinde yıkamayı da tercih edebilirsiniz. Ardından nemli bir bezle, gaz düğmelerinin altlarını ve aralarını da silerek ocak temizliğini bitirebilirsiniz.

      Fırın, kirli olduğunda pek de göze çarpmayan bir yerdir dolayısıyla fırın temizliği çoğu zaman atlanan bir temizlik adımıdır. Üstelik hemen temizlenmediğinde yemek sonrası fırın yüzeyine sıçrayan yağlar, bir sonraki pişirme esnasında yanarak fırın duvarına iyice yapışacak ve temizlenmesi imkansız hale gelecektir. Fırındaki yemek kalıntıları ve donmuş yağ lekeleri için Cif Sprey Power & Shine Mutfak ile etkili bir temizlik ve hijyen sağlayabilirsiniz.

    3. 3

      Mutfak Dolabı Temizliği

      Mutfak dolapları da tıpkı fırın gibi kapağını kapattığınızda hiçbir kirin, lekenin görünmediği yerlerdir. Fakat içerisinde mutfak eşyalarını ve kuru gıdaları sakladığınız yerler olan dolapların hijyeni en az görünür yerler kadar önemlidir. İşe belli bir yerden başlayın. Önce dolapların bir kısmını boşaltın ve rafları yüzey temizleyici ya da nemli bez yardımıyla silin. Kuru gıdalar, baharatlar ve mutfak eşyalarını ayrı bölümlerde muhafaza etmeyi tercih ederseniz kullanım açısından daha pratik olacaktır.

      Baklagilleri ağzı kapaklı kavanozlarda saklamayı tercih edin. Güve oluşumunu engellemek için sakladığınız kabın içine bir diş sarımsak koyabilirsiniz. Unu da aynı baklagiller gibi kapalı bir kapta muhafaza edin. Uzun süre kullanmıyorsanız, böcek oluşumunu engellemek için içerisine bir adet defne yaprağı koyabilirsiniz. Gıdaları muhafaza ettiğiniz kavanozların üzerindeki etiketleri değiştirmek istiyorsanız, bir miktar aseton yardımıyla etiketleri çıkarabilirsiniz. Mutfak dolaplarını belli aralıklarla boşaltarak temizlemeyi ihmal etmeyin. Böylelikle artık kullanmadığınız eşyaları da görme şansınız olur.

    4. 4

      Mutfak Tezgahı Temizliği

      Tezgah, mutfak temizliği ve düzenini en iyi gösteren yerdir. Aynı zamanda bütün işimizi tezgahın üzerinde yaptığımızdan pek de hijyenik olmayan bir yerdir. Fakat sizinle mutfak tezgahı temizliği püf noktaları paylaştıktan sonra tezgahınızı hem pırıl pırıl hem de hijyenik olarak muhafaza edebiliriz.

      Bulaşıkları yerleştirdikten sonra düzenli olarak mutfak tezgahını silin. Eğer imkanınız varsa tezgahın üzerinde çok fazla malzeme bulundurmamaya dikkat edin. Böylelikle temizlemesi daha kolay olacaktır. Alışverişten dönünce alışveriş çantasını direk olarak tezgahın üzerine koymaktan kaçının. Çünkü alışveriş çantaları markette ve yolda birçok yerle temas etmektedir. Tezgahın üzerinde ve açıkta kalan yiyecekleri hem sağlığınız hem de hijyen açısından uzun süre bekletmeyin.

    5. 5

      Mutfak Evyesi Temizliği

      Mutfak evyesini temizlemek için önce biraz su ısıtın ve ılıkken evyeye dökün. Kolay temizlik tüyoları arasında ilk sırada yer alan Cif Krem Ultra Hijyen’i bir sünger yardımıyla evyeye ve musluğa yayın. Evyeyi iyice ovun. Musluğun kenarlarını temizlemek için diş fırçası kullanabilirsiniz. Evyeyi bol su ile durulayın. Bu işlemi belli aralıklarla uygularsanız, devamlı olarak hijyen sağlamış olursunuz.

    6. 6

      Bezler ve Diğer Temizlik Araçları

      Mutfakta kullandığımız bez ve fırçalar nemli olduğu için kısa sürede bakteri oluşumuna neden olur. Temizleme bezlerini her kullanım sonrası asarak ya da tezgah üzerine yayarak kurumasına izin vermeli ve sık sık dezenfekte etmeliyiz. Ayrıca mutfak süngerini sıklıkla değiştirmeyi ihmal etmemeliyiz. Mutfakta kullandığımız havluları belli aralıklarla yüksek ısıda çamaşır makinesinde yıkayıp asarak kurutmalıyız. Mutfak bezlerinin temizliği de çok önemlidir. Mutfakta kullandığınız silme ve kurulama bezlerini düzenli olarak temizlemeli ve gerektiğinde değiştirmelisiniz.

    7. 7

      Yer Temizliği

      Mutfak zemini temizliğin en son aşamasıdır. Temizlik yaparken daha çok kirlenen yerleri temizlemek için önce elektrik süpürgesiyle süpürüp tozlarını almalısınız. Daha sonra Cif Jel Ultra Hijyen gibi hijyenik temizlik yapmanıza yardımcı olacak çamaşır suyu katkılı bir ürünle mutfak zemininizi silip temizliğinizi tamamlayabilirsiniz.

  • Mutfak Temizliğinin Püf Noktaları

    1. 1

      Buzdolabı temizliği

      Buzdolabını temizlerken içinin tamamen boşaltıldığından ve elektrik fişini çektiğinizden emin olun.

    2. 2

      Mutfak bezleri

      Mutfak bezleri sık sık kullanıldığından sürekli ıslak kalır. Bakteri üretimini engellemek için bezlerinizi sıcak su eşliğinde dezenfekte edici ürünlerle yıkayıp kurumaya bırakmalısınız.

    3. 3

      Yağ şişeleri

      Sızdırma yapan yağ şişelerinden damlayan yağların birikip tezgahınıza ya da dolabınıza zarar vermesini önlemek için yağ şişelerinizi temizlemeyi unutmayın.

    4. 4

      Haşere

      Mutfak dolabınızda sakladığınız bazı gıdalar zamanla böceklenmeye ya da karınca üremesine sebep olabilir. İstenmeyen haşereleri önlemek için temizlik sırasında kavanozlarınızı kontrol edin.

  • Derinlemesine Mutfak Temizliği için Neler Gereklidir?

    1. 1

      Mutfak Evyesi Temizliği

      Mutfak hijyeni için mutfak evyesi temizliği çok önemlidir. Mutfak evyesi sürekli nemli olduğu için bakteri oluşumu ihtimalini arttırır. Üstelik burada gıdaları ve bulaşıkları yıkadığımız için mikropların yiyeceklere bulaşma ihtimali de çok yüksektir. Mutfak için özel olarak tasarlanan Domestos Köpük Çamaşır Suyu ile evyeyi belli aralıklarla temizleyebilirsiniz.

    2. 2

      Bulaşık Sepeti Temizliği

      Islak ve nemli yerler, bakterilerin üremesi için elverişlidir. Bu nedenle bulaşık süzgecinin altını sık sık silmek gerekir. Hatta suyu lavaboya yönlendiren bir kola sahip olan bulaşık sepetlerini tercih ederseniz, bölgenin sürekli ıslak olmasının önüne geçebilirsiniz.

    3. 3

      Kahve Makinesi, Çaydanlık ve Blender Temizliği

      Hemen her gün kullandığımız kahve makinesi ve çaydanlığı temizlemeyi erteliyor olabilirsiniz. Hem daha temiz bir ortam yaratmak hem de içtiğiniz çay ve kahvenin lezzetini etkilememesi için makinenizi düzenli olarak temizlemelisiniz. Yemeklerinizde ve mutfakta hijyen için blenderı unutmayın. Blender temizliğinde sünger kullanmamaya özen gösterin. İçine sıcak, deterjanlı su koyduğunuz blenderı 10 saniye kadar çalıştırmanız yeterli olacaktır. Ardından durulayıp kurutun.

    4. 4

      Ahşap Mutfak Gereçleri Temizliği

      Ahşap kesme tahtaları, ahşap saplı bıçaklar ve tahta kaşıklar bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Ahşap, suyu çekerek ürünün nemli kalmasına ve bakterilerin üremesine sebep olur. Aynı zamanda makinenin yüksek sıcaklığı bu mutfak gereçlerine zarar verebilir, ahşap kısımların üzerinde küçük çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklara yerleşen mikroplar, siz yemek yaparken yiyeceklere bulaşabilir.

    5. 5

      Sürahi Temizliği

      Mutfakta hijyen sağlamak isterken içine yalnızca su koyduğumuz bir şeyi temizlemeyi düşünemeyebilirsiniz. Ancak sürahileri yıkamadığınızda içinde bakteri ve yosun üreyebilir. En azından haftada bir kez ılık deterjanlı suyla yıkamaya özen gösterin.

    6. 6

      Sıkça Temas Ettiğimiz Noktalar

      Buzdolabı kapısı, kapı ve çekmece kolları, fırın düğmeleri gibi bir çok yere her gün defalarca dokunuyoruz. Bu yerleri temizlemek çok sık aklımıza gelmediği için mikropların yayılmasında önemli bir rol üstleniyor. Mutfakta iyi bir temizlik için buraları gün aşırı temizlemeyi unutmayın.

  • Mutfakta Temizliği İhmal Edilen Büyük Eşyalar

    1. 1

      Fırın ve Aspiratör

      Fırının içini temizlemek de mutfakta hijyen için en önemli unsurlardan biri. Cif Power & Shine Mutfak gibi etkili bir temizleyici ile fırının içini sildikten sonra, ızgaraları da deterjanlı suda sabaha kadar bekletmeniz yeterli olacaktır.

      Mutfak temizliği sırasında en çok atladığımız konulardan biri de aspiratör temizliği. Filtresi sayesinde pişirilen yemeklerin kokularını içine hapseden bu aletin temizliği düzenli olarak yapılmadığı takdirde işlevselliğini kaybedebilir. Aspiratörde etkili bir temizlik için yağ çözücü etkiye sahip Cif Power & Shine Mutfak kullanabilirsiniz.

    2. 2

      Mikrodalga Fırın

      Mikrodalga fırın temizliği ise fırından çok daha kolay. Limon dilimlerini koyduğunuz su dolu bir kabı mikrodalgaya koyun. Kaynadıktan sonra durdurun ve suyun buharında bekletin. Açtığınızda yalnızca bezle silmeniz yeterli olacaktır.

    3. 3

      Bulaşık Makinesi

      Bulaşık makinesini temizlemek aklınıza gelmeyebilir. Ancak makinenin kapağının çevresinde yer alan lastikler çoğunlukla nemli kaldığı için mantar üremesine elverişlidir. Bu durum, zaman içinde kötü bir kokuya ve görüntüye de sebep olabilir. Bulaşık makinesi temizliği için üretilen malzemeleri belli aralıklarla kullanmak bu sorunu halledecektir.

    4. 4

      Dondurucu

      Dondurucu, ilk bakışta gözümüze çarpmasa da, uzun süre muhafaza ettiğimiz yiyecek artıklarının kalması veya bulaşması sonucu mutfakta hijyen sağlamak için temizlenmesi gereken yerlerdendir. Gıdaların kullanım süresini de kontrol etmenize olanak verecek bir temizlikle dondurucunun içini sterilize edebilirsiniz. Kirli yiyecek saklama kaplarını ise lavaboda deterjanlı sıcak suda bekletip durulayarak kullanabilirsiniz.

Mutfak Fayansları Nasıl Temizlenir?

Mutfakta unutmamamız gereken noktalardan biri de fayans temizliği. Sıçrayan yemekler, buhar, toz ve düzenli temizlik yapmamak, zaman içinde mutfak fayanslarını matlaştırabilir; fayans aralarında kararmalar ve tortu görünümü ortaya çıkarabilir. Peki, mutfak fayans temizliği nasıl yapılır?

Fayanslara uygun bakım yapılmadığı takdirde zamanla kirli bir görünüm ve kalıcı lekeler oluştuğunu fark edebilirsiniz. Ancak, doğru bakım ve tekniklerle yıllarca yeni gibi ve parlak görünmelerini sağlayabilirsiniz. Mutfak fayans temizliği için, etkili bir temizlik ürünü seçerek işe başlayın.

Mutfak fayansları neyle silinir merak ediyorsanız, bu işlem için sünger ve toz bırakmayan mikrofiber bez yeterlidir. Birinci adımda kiri ve yağı kabaca temizledikten sonra Cif Krem Ultra Hijyen gibi çok amaçlı, iyi bir fayans temizleyici kullanın. Çamaşır suyu katkılı formülü ile, fayans temizliği esnasında mutfağınız için etkili bir dezenfeksiyon sağlar. Ürünü nemli bir sünger veya bez yardımıyla silinecek yüzeye uygulayın. Ardından yumuşak bir bezle silin. Durulamadan önce inatçı lekeler için birkaç dakika bekletebilirsiniz.

İnatçı Kirler İçin En İyi Yöntem: Fırçalama

Ocağın etrafında bulunan fayans, seramik yüzeyler ve varsa doğalgaz boruları yağ tutmak için en elverişli yerlerin başında gelir. Eğer sık temizlenmezse yağlar, yemek buharı ile yüzeylere iyice yapışır. Mutfak fayans temizliği için fayanslara önce Cif Power & Shine Mutfak Spreyi gibi güçlü ve kaliteli bir yağ çözücü püskürtün. Ulaşamadığınız alanlar için fırça kullanın. Ardından yüzeyleri iyice durulayın. Tebrikler, İşin en zor kısmını bitirdiniz. Peki, fayans derz aralarına dikkat ettiniz mi? Çok iyi durumda değilse mutfak derz araları nasıl temizlenir sorusunun cevabı için okumaya devam edin.

Mutfak Derz Araları Nasıl Temizlenir?

Mutfak fayans temizliği sırasında derzleri unutmayın çünkü en temiz ve parlak fayanslar bile kirli derz dolgular ile çok kötü görülebilir. Peki mutfak fayans derzler araları nasıl temizlenir? Mutfak derzleri, banyodaki fayanslarda karşılaşabileceğiniz gibi küflenmeyebilir. Ancak derz dolgusu kahverengi bir renk alıyorsa ve pis görünüyorsa çamaşır suyundan yardım almak en iyisi. Cif Sprey Ultra Hijyen çamaşır suyu katkılı yeni formülü ve spreyin aktif molekülleri ile mutfağınızda hijyen ve temizlik için etkili bir yardımcıdır. Üstelik kolay durulanması da temizlik için ayırdığınız süreyi kısaltır, zamanınız size kalır.

Mutfak Fayans Temizliği İçin Doğal Alternatifler

Mutfak fayans temizliği nasıl yapılır? En uygun ürün ve malzeme hangisi? Alışık olduğumuz ürünler temizlik konusunda etkili olsa da, kimi zaman doğal yöntemler kullanmak da tatmin edici sonuçlar sunabilir. Fakat önceden belirtelim ki doğal yöntemler inatçı lekeler ve uzun süre beklemiş kirleri çıkarmak konusunda size istediğiniz sonucu vermeyebilir. İşte mutfak fayans temizleme için birkaç doğal malzeme:

Mutfak Fayans Temizliği: Bunlara Dikkat Edin!

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?