Fırın Nasıl Temizlenir?

Derinlemesine fırın temizliği nasıl yapılır? Pratik fırın temizliği için malzemelerinizi hazırlayın ve kolları sıvayın.

Güncellenmiş 26 Ocak 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Sarı bir bezle fırın ızgarasını temizleyen turuncu eldivenli biri

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Fırın Nasıl Temizlenir?

Ne kadar özenli olursanız olun, fırınınızın kirlenmesinin önüne geçemezsiniz. Dökülen yemek artıkları, yanmış yağ lekeleri derken fırınınızın iç yüzeyinde pek çok can sıkıcı lekeyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Konu mutfak temizliği olduğunda en zorlu adımlardan biri olan fırın temizliği için hazırladığımız adımları izleyerek fırınınızı pırıl pırıl yapabilirsiniz.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Fırın Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

    Fırınınızı ne zaman temizleyeceğinizi kestiremiyorsanız fırın temizliği zamanının geldiğini anlayabileceğiniz üç işaret vardır:

    1. 1

      Genel görünüm

      Fırınınızın yan yüzeylerinde ve tabanında, siyah veya kahverengi lekeler ve tortular fark ettiniz mi? Fırın kapağı yağ ve kirle mi kaplanmış? O zaman fırın temizliği zamanı geldi demektir.

    2. 2

      Koku

      Fırınınız ısındığında belirgin bir koku ortaya çıkıyor mu? Herhangi bir şey pişirmeden önce kötü bir koku almak, pişirme sırasında fırın içine sıçramış yağ, kir veya yiyecek olduğu anlamına gelir.

    3. 3

      Duman

      Temiz bir fırında alışılmışın dışında bir duman görülmemelidir. Biriken kirlerin yüksek ısıyla birlikte yanması kalıcı lekelerin oluşmasına sebep olabilir.

    Fırınınızı ne sıklıkla kullandığınız, fırın temizliği sıklığınızı da doğrudan etkiler. Düzenli olarak yemek pişirilen bir fırın, her pişirme işleminden sonra havalandırılmalı ve tercihen nemli bir bezle kabaca silinmelidir. İdeal fırın temizleme sıklığı 15 günde bir diyebiliriz. Fırınınızı nadiren kullanıyorsanız, detaylı fırın temizliği yerine oluşabilecek tozları gidermek için nemli bir bezle silmeniz yeterli olacaktır. Elbette yukarıda listelenen noktalara dikkat etmeli ve bir belirti görürseniz temizliği fazla ertelememelisiniz.

  • Fırın İçi Nasıl Temizlenir?

    Yağlı fırın nasıl temizlenir, fırında yanmış yağ lekesi nasıl çıkar merak ediyorsanız fırın temizliğinde en iyi yöntem, Cif Power & Shine Mutfak Spreyi gibi etkili bir temizlik ürünüyle detaylı bir temizlik yapmaktır. Size hem zamandan hem de gereksiz efordan tasarruf sağlayacak bu yöntemle fırındaki zorlu ve yanmış yağ lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz. Aşağıdaki adımları izleyerek fırınınızı dip köşe temizleyebilirsiniz.

    1. 1

      Fırını boşaltın

      Tepsi, tel ve benzeri fırın aksesuarlarını çıkarın.

    2. 2

      Spreyi sıkın ve bekleyin

      Fırının iç ve dışına spreyi sıkın. Fırınınız elektrikliyse, spreyi ısıtma elemanlarının üzerine püskürtmeyin. Gazlı fırınınız varsa, gazın geldiği yere dikkat ederek spreyi uygulayın. Yaklaşık 20 dakika bekletin. Bu sürede fırın aksesuarlarını temizleyebilirsiniz.

    3. 3

      Fırını silin

      Bekleme süresini tamamladıktan sonra nemli ve temiz bir bez ile fırının tüm iç ve dış yüzeylerini silin.

    4. 4

      Havalandırın

      Fırın kuruyana kadar kapağını açık bırakarak havalandırın.

    Cif Power & Shine Mutfak Spreyi kullanmak, fırın içi yanıkları nasıl temizlenir sorusuna verilecek en etkili cevaplardan biridir. Fırınınız çok kirli değilse ya da başa çıkmanız gereken yağlar yoksa diğer doğal fırın temizliği yöntemlerini de uygulayabilirsiniz.

    Bunlara Dikkat:

    Elektrikli fırınları temizlerken fişinin çekili, enerji bağlantısının kesilmiş olduğundan emin olun.

    Herhangi bir temizlik ürününü kullanmaya başlamadan önce paketin üzerinde yer alan talimatları mutlaka okuyun.

    Seçtiğiniz fırın temizliği yöntemini denemeden önce küçük ve göz önünde olmayan bir bölgede yüzeye zarar verip vermediğini test edin.

  • Alternatif Yöntem: Karbonatla Fırın Temizleme

    Fırın temizliği nasıl yapılır diyorsanız, yukarıdaki yönteme ek olarak yine karbonat kullanarak bir macun yapabilir ve fırınınızı kolayca temizleyebilirsiniz.

    1. 1

      Karbonat macununu hazırlayın

      Bir miktar karbonatı biraz suyla karıştırıp macun kıvamına getirin. Karbonat ve su karışımı aşındırıcı görevi görürken biriken kirleri yumuşatır ve yiyecek parçacıklarını gevşetir. Bu nedenle karışım, oldukça etkili bir sonuç elde etmenize olanak sağlayacaktır.

    2. 2

      Macunu fırın yüzeylerine uygulayın

      Hazırladığınız bu macunu fırınınızın içine bütün yüzeyi kaplayacak şekilde sürün ve etkili olması için bir süre bekletin.

    3. 3

      Ilık su ile temizleyin

      Fırında bir süre beklettiğiniz karbonat macununu ılık su ile ıslatmış olduğunuz bir temizlik beziyle iyice temizleyin.

    4. 4

      Durulayın ve havalandırın

      Karbonat macununu temizledikten sonra son işlem olarak fırınınızı ıslak bir temizlik beziyle yeniden iyice silip durulayın ve havalandırarak kurumaya bırakın.

  • Alternatif Yöntem: Limonla Fırın Temizliği

    Her gün kullandığımız limonun fırın temizlemenin pratik yolları içerisinde olduğunu biliyor muydunuz? Limonla fırın temizliği için:

    1. 1

      Limon karışımını hazırlayın

      Orta büyüklükte, fırına dayanıklı bir kabı suyla doldurun. İki limonu ortadan ikiye bölün ve kaseye koyun.

    2. 2

      Fırını ısıtın

      Limonla temizlik işleminin etkili olabilmesi için fırını 250 dereceye ısıtın.

    3. 3

      Limon karışımını fırına yerleştirin

      Fırın ısındıktan sonra içinde limon karışımının bulunduğu kabı raflardan birine yerleştirin. Bir saat bekletin. Bir saat sonra fırını kapatın, kapağı açın ve biraz soğumasını bekleyin.

    4. 4

      Fırın yüzeylerini silin

      Fırın dokunabileceğiniz kadar soğuduğunda nemli bir bez alın ve arka, yanlar, alt, üst, kapı, köşeler dahil olmak üzere tüm yüzeyleri silin. Bunun için ıslak bir mikrofiber sünger veya bez kullanabilirsiniz.

    Bu işlemi fırınınız tam olarak soğumadan tamamlamanız lekelerin kolay çıkarılabilmesi için önemlidir.

    Fırın temizliği için bu kadar vaktiniz yoksa ve fırınınızda kendi kendini temizleme özelliği mevcut ise işiniz biraz daha kolay.

  • Kendi Kendini Temizleme Özelliği İle Fırın Temizliği

    Kendi kendine gerçekleşen bir fırın temizliği kulağa gerçek olamayacak kadar güzel geliyor. Fırınınız orta derecede kirliyse rahatlıkla tercih edebileceğiniz bu yöntemin, büyük miktarda yağ ve kir birikmiş fırınlarda kullanılması önerilmiyor. Fırın temizliğinizi bu şekilde yapmaya karar verirseniz, herhangi bir tersliğe karşı temizlik süresince evde kalmanız yararlı olacaktır. Aşağıdaki basit adımları takip ederek kolayca fırın içi temizleme işleminizi tamamlayabilirsiniz.

    1. 1

      Fırını boşaltın

      Temizliğe başlamadan önce fırını boşalttığınızdan emin olun. Temizleme modu aktif hale geldiğinde alev alarak yangına neden olmaması için yan raylar da dahil olmak üzere tüm aksesuarlar çıkarılmalı ve bu parçalar elle silinmelidir.

    2. 2

      Fırın temizleme programını seçin

      Fırınınızın kullanım kılavuzundaki yönergeleri izleyerek program seçimi ve ayarını yapın. Fırın temizliği süresi, fırınınızın kirlilik oranına bağlı olarak değişebilse de ortalama 2 - 2.5 saat sonra işlem tamamlanacaktır.

    3. 3

      Fırın soğuyunca iç yüzeyini silin

      Fırın soğuyana kadar bekleyin. Temizlik modunun yaydığı sıcaklık fırının içindeki kirleri yakarak gri bir kül oluşmasına neden olacaktır. Oluşan külleşmiş yağ ve kirleri ıslak bir bezle temizleyin.

    Fırın içinde yanmış ve kurumuş lekeler varsa kendi kendini temizleme işlemini birden fazla kez tekrarlamanız gerekebileceğini unutmayın.

Fırın Tepsisi Nasıl Temizlenir?

Fırın temizliği esnasında, tepsi ve ızgaraların temizliğini atlamayın. Bunun en iyi yolu hepsini fırından çıkardıktan sonra ya bulaşık makinesinde ya da bulaşık deterjanıyla ve sıcak suyla elde yıkamaktır.

Fırın Temizlemenin Püf Noktaları

Fırın Temizliği: Sıkça Soruların Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?