Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?

Lavabodan gelen kötü kokuları gidermek için yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Güncellenmiş 2 Kasım 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Lavaboyu Temizleyen Kadın

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?

Ev temizliğinde en çok görülen problemlerden biri olan lavabo tıkanmaları, kötü kokuların habercisidir. Özellikle mutfakta görülen lavabo kokusu, tahliye borularının tıkanması, bakteri oluşumu ve yemek artıklarından kaynaklanabilir. Böyle durumlarda ''Lavabo kokusu nasıl giderilir?'' diye düşünüyorsanız, kokuyu gidermek için kolayca uygulayabileceğiniz birkaç farklı yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Mutfağın en çok kullanılan alanlarından biri olan lavabolar, yemek ve yağ artıkları sebebiyle sıklıkla tıkanır. Bu artıkların giderde birikmesi ve bunun sonucunda bakteri oluşması da kötü kokuların başlıca sebebidir. Ancak lavabo kokusu yalnızca mutfakta değil, banyo lavabosunda da görülen bir sorundur. Her iki durumda da, lavabo kokusu giderme yöntemlerine geçmeden önce bu kokunun kaynağının bulunması gerekir. 

Mutfakta görülen lavabo kokusu sorununun yanı sıra, dolap, raf gibi sık sık kullanılan alanların da düzen içinde olması gerekir. ''Mutfak düzeni nasıl yapılır?'' yazımızda göz atarak mutfağınızın hem daha hijyenik, hem de daha düzenli olmasını sağlayabilirsiniz.

Lavabo Kokusu Neden Olur?

''Lavabo kokusu nasıl geçer?'' sorusuna geçmeden önce, lavaboda oluşan kötü kokuların başlıca nedenlerine bir göz atalım. Özellikle mutfak lavabosunda oluşan kötü kokuların en önemli sebebi, borularda biriken yağ ve yemek artıklarıdır. Sürekli lavaboya dökülen ve borularda biriken yiyecek artıklar, gideri tıkayarak kötü koku oluşumuna zemin hazırlar. Mutfak lavabosuna dökülen kızarmış atık yağlar da, hem gideri tıkar, hem de kötü kokulara sebep olur. Lavabo sifonunun çok kullanılmaması, gider borularının düzenli aralıklarla temizlenmemesi veya değiştirilmemesi de nedenler arasındadır. Ayrıca lavabo sifonunun düz olması, artıkların daha zor gitmesine neden olur ve kötü kokularla kendini belli eder. Söz konusu banyo lavabosu olduğunda, lavaboya dökülen saç ve kıllar, zamanla giderlerin tıkanmasına yol açabilir. Lavabo gideri kokusuna çözüm yollarını sunmadan önce, gidere yemek artıkları ve atık yağları dökmemeniz gerektiğini hatırlatalım.

Lavabodan gelen kötü kokular tıkanmadan kaynaklanıyorsa, ‘’Tıkanan lavabo nasıl açılır?’’ yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Lavabodan Gelen Koku Nasıl Giderilir?

Lavabo kokusu giderme yöntemleri arasında hem evdeki malzemeler, hem de kimyasal ürünler kullanılabilir. Dilerseniz, aşağıdaki yöntemleri düzenli aralıklarla deneyerek en etkili olan yöntemi seçebilirsiniz.

  • Sıcak su

Temizlik alanında yaygın olarak kullanılan 1 çay bardağı karbonatı, mutfak veya banyo lavabo giderinin üzerine dökün. Delikler tamamen karbonatla kapandığında, üzerine limon suyu damlatın ve köpürmesini bekleyin. Bu esnada çaydanlıkta su kaynatın. 5 dakika bekledikten sonra, lavabo giderine sıcak suyu dökerek boruların temizlenmesini sağlayın.

  • Kahve telvesi

Mis gibi kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan Türk kahvesinin telvelerini, lavabo kokusu giderme yöntemi olarak kullanabilirsiniz. Bunun için keyif kahvenizi içtikten sonra, telveyi lavabo deliklerine boşaltın. Üzerine sıcak su dökün. Kahve telvesi, borularda biriken yağların çözünmesini sağlayarak lavabo kokusu problemini çözer. 

  • Esansiyel yağ

Yarın fincan karbonatın üzerine, 2-3 damla esansiyel yağ damlatın. Esansiyel yağ olarak en çok tercih edilenler, portakal yağı ve lavanta yağıdır. Ancak dilerseniz, nane yağı, vanilya yağı veya tarçın yağı gibi sevdiğiniz kokuları da kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, esansiyel yağın keskin bir kokuya sahip olmasıdır. Hazırladığınız karışımı lavaboya döküp 1 saat bekletin. Daha sonra giderin üzerine sıcak su dökün ve esansiyel yağ kokusunun tüm mutfağınıza yayılmasını sağlayın.

  • Naftalin

Özellikle kıyafet dolaplarında tercih edilen naftalin, rutubet kokusunun yanı sıra lavabo gideri kokusunu da azaltır. Az ölçüdeki naftalini lavabo deliklerine dökün ve üzerine sıcak su ekleyin. Naftalin su ile temas ettikçe kötü kokuları giderir.

  • Lavabo açıcı

''Lavabo kokusu nasıl geçer?'' sorusuna ek olarak kokunun neden kaynaklandığını da bilmek gerekir. Eğer kötü kokular, lavabo tıkanıklığı yüzünden oluşuyorsa, lavabo açıcılardan faydalanabilirsiniz. Marketlerde satılan lavabo açıcıyı, lavabo deliklerinin üzerini kapatacak şekilde dökün. Üzerine 2 litre kaynar su döküp boruların açılmasını sağlayın. 2 dakika bekledikten sonra, lavabo musluğunu açarak lavabo açıcının tamamen kaybolmasını bekleyin. Bu yöntem, hem mutfak lavabosunda, hem de banyo lavabosunda kullanılabilir. 

  • Lavabo kapağı

Lavabo kokusunun hiç oluşmaması için, koku giderici aparatlardan yararlanabilirsiniz. Mekanik bir kapak sistemi olan bu aparatlar, lavabo giderinin üzerine takılır. Vakum sistemiyle lavaboya yapışan kapak, yemek artıklarının lavabo deliklerine ulaşmasını engeller. Bu sayede yiyecek artıklarını doğrudan çöpe atabilir ve lavabo kokusunun oluşmasını önleyebilirsiniz.

  • Boruları temizleyin

Mutfağınızda veya banyonuzda lavabo gideri kokusunun yanında tıkanmalarda görülüyorsa, lavabodaki delikli kısmı tornavida yardımıyla çıkarın. Bu aşamada şiş veya tel gibi uzun bir aleti borulara zarar vermeden lavabo giderine sokun ve tıkanıklığa neden olan malzemeleri çıkarmaya çalışın. Eğer lavabo kokusu, gider borusundan kaynaklanıyorsa, bu boruyu değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Banyo lavabosunda kötü kokuların oluşmasını önlemek için, en az haftada bir kez temizlenmesi gerekir. Ancak banyo temizliği bununla sınırlı değildir. Lavabonun yanı sıra tuvalet, duşakabin, zemin gibi alanlar düzenli aralıklarla temizlenmelidir. ''Banyo nasıl temizlenir?'' yazımızdan, en etkili temizlik adımlarını öğrenebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular: Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?

Lavabodan Neden Lağım Kokusu Gelir?

Lavaboda meydana gelen lağım kokusunun başlıca nedeni, giderde biriken yağlar ve sifonda yeterince su olmamasıdır. 

Lavabo Açıcı Ne Sıklıkla Kullanılır?

Lavabo açıcı, lavabo gideri kokusunu geçirmenin yanı sıra oluşabilecek tıkanmaları da önler. Lavabo açıcılar, ayda bir kez olacak şekilde uygulanabilir. Uygulama sırasında ortamın havalandırılması da önemlidir.

Lavabo Giderine Çamaşır Suyu Dökülür Mü?

Çamaşır suyunda bulunan kimyasallar, sistemlerdeki katı atıkları parçalayan yararlı bakterileri öldürür. Mutfak veya banyo lavabosunu çamaşır suyuyla temizlemek, zamanla kanalizasyon ve tuvaletlerin tıkanmasına, boruların patlamasına, lavabonun aşınıp zarar geçmesine yol açabilir. Üstelik çamaşır suyu, kanalizasyona giden suların kirlenmesine sebep olarak deniz canlılarını tehlikeye atar.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?