Temizlikte kullandığınız sünger veya bezler temiz değilse, tabaklarınızın ya da evdeki yüzeylerin temiz olduğunu düşünmek büyük bir yanılgı olur. Bu yüzden temizlik bezlerini hijyenik ve temiz tutmak, evinizin herhangi bir yerini temizlemek kadar önemlidir. İster mikrofiber temizlik bezleri ister temizlik süngerleri kullanın, temizlik malzemelerinizi düzenli aralıklarla yıkamalı ve sterilize etmelisiniz.
Evinizin hijyeni için mutfak bezleri düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Mutfakta kullandığınız bez ve süngerleri bir Domestos ürünü ile temizleyip dezenfekte edebilirsiniz. Temizleme işlemine başlamadan önce etiket ve talimatları mutlaka okuyun.

Mutfak Bezi Nasıl Temizlenir?
Mutfakta kullanılan bulaşık bezi, kurulama bezi ve mikrofiber bezlerin temizliği önemlidir. Kokmuş mutfak bezleri nasıl temizlenir diyorsanız, çamaşır makinesinde yıkamanın dışında farklı birçok yöntemle temizlik bezlerinizi hijyenik hale getirmeniz mümkün. Evde kolayca uygulanabilecek basit uygulamalarla temiz mutfak bezlerine sahip olabilirsiniz. İşte mutfak bezi temizliği için en etkili yöntemler:
- 1
Mutfak bezi kaynatma
Bakteri ve virüsler için üremeye en elverişli ortamı temizlik bezleri sağlıyor. Söz konusu mutfak bezleri olduğunda onlar için en iyi hijyenik temizlik yöntemi, kaynatmak. Kaynatmak için tencerelerinizi kullanmak istemiyorsanız kaynattığınız suyu temizlik kovasına döküp el bezi ve mutfak kurulama bezlerinizi içinde bir süre beklettikten sonra çamaşır makinenizde yüksek ısıda yıkayın.
- 2
Çamaşır suyu ile dezenfeksiyon
Kokan mutfak bezleri nasıl temizlenir ve dezenfekte edilir diyorsanız en iyi çözümlerden biri de çamaşır suyu kullanmaktır. İster bulaşık bezi, ister mutfak kurulama bezi ya da bir el bezi olsun; hijyenik temizlik denince kurtarıcımız çamaşır suyu. Bunun için Domestos Çamaşır Suyu tercih ederek hijyeni garanti edebilirsiniz.
Mutfak bezi temizliği için isterseniz makinede yıkamadan önce bezleri dezenfekte etmek için bir kova suya bir ölçek çamaşır suyu ekleyebilirsiniz. Ya da çamaşır makinenizin deterjan gözü su almaya başladığında birkaç damla ekleyebilirsiniz. Dahası, kirli mutfak bezlerinizi yıkadıktan sonra çamaşır makinenizi dezenfekte etmek için de makinenin içine bir miktar çamaşır suyu dökerek boş çalıştırabilirsiniz.
- 3
Rendelenmiş beyaz sabun
Çamaşır suyu eski ve yaygın bir çözüm olsa da temizlik bezlerinde hijyenik temizlik için doğal yöntemleri tercih etmek isteyenlerin kurtarıcısı beyaz sabundur. Dilerseniz rendelenmiş sabun içeren deterjanlar satın alabilir, dilerseniz de evdeki beyaz sabununuzu rendeleyerek mutfak bezlerinizi hijyenik temizlik yağmuruna tutabilirsiniz. Mutfak bezleri nasıl yıkanır diyorsanız, çamaşır makinenizin deterjan gözüne beyaz sabun rendesini ekleyip ayarlanabilen en yüksek derecede tüm bulaşık bezi ve kurulama bezlerinizi yıkayabilirsiniz.
- 4
Dezenfektanlar
Mutfak bezlerini dezenfekte etmek için özel olarak üretilmiş dezenfektan deterjanları hemen her markette bulabilirsiniz. Ön yıkama yaptığınız mutfak bezlerinizi toz deterjanla yüksek ısıda yıkayın. Makinenin içine dezenfektan ekleyip 10 dakika kadar bekletin. Sonrasında durulama moduyla bezlerinizi durulayın.
- 5
Ütü
Mutfak bezi temizliği için bir diğer önemli adım da bezleri kurutmak ve buharlı ütüyle ütülemektir. Özellikle el bezi ve bulaşık kurulama bezi gibi ürünlerde uygulamanız gereken bu yöntem bakteri ve virüslere karşı bezlerinizi dezenfekte etmenizi sağlar. Ayrıca nemli ortamların mikropların daha çok üremesine neden olduğu bilinen bir gerçek. Kurutma makinesi kullanıyorsanız mutfak bezlerinizi ıslak bekletmeden kurutmaya özen gösterin. Aynı şekilde bulaşık kurulama bezi gibi çoğu zaman ıslak kalan bezleri de kurutmadan kullanmamayı ve sık sık yıkamayı ihmal etmeyin.
- 6
Arap Sabunu
Son olarak mutfak bezi temizliği için eski temizlik alışkanlıklarımızdan bir önerimiz var. Bir miktar arap sabununu ılık suyla dolu bir kova veya leğende eritin. Kirli mutfak bezlerinizi yarım saat kadar suyun içinde bekletin. Ardından yüksek ısıda çamaşır makinesinde yıkayın ve iyice kurutun.
Bulaşık Süngeri Nasıl Temizlenir?
Bulaşık süngeri temizliği ve kullanılan yöntemler önemlidir. Bulaşık süngerlerinizi haftada birkaç kere temizlemezseniz, hem süngerleriniz bakteri yuvasına dönüşür hem de mutfağınızda istenmeyen kokular oluşur. Bulaşık süngeri nasıl temizlenir diyorsanız, aşağıda yazdığımız etkili 3 yöntem sayesinde bulaşık süngeri nasıl dezenfekte edilir öğrenebilirsiniz:
- 1
Süngerinizi bulaşık makinesinde yıkayın
Bulaşık süngerini bulaşık makinesinde normal programda yıkayın. Makinenin yüksek ısısı, sünger üzerindeki tüm mikropları öldürecektir.
- 2
Çamaşır suyundan faydalanın
Bulaşık eldivenlerinizi elinize geçirin, süngere Domestos Maksimum Hijyen gibi bir antibakteriyel çamaşır suyundan bir miktar dökün, soğuk suyla süngeri ovuşturarak temizleyin ve durulayın. Ardından, bol su dolu bir kovaya birkaç damla çamaşır suyu damlatın ve süngerinizi bu suda 1 saat bekletin. Daha sonra süngeri durulayın.
- 3
Mikrodalga fırına koyun
Islak süngeri fırına veya mikrodalga fırına koyup fırının en yüksek derecesinde 2 dakika boyunca bekletin. Süngerde hiçbir metal parçasının olmadığına dikkat edin. Bu yöntemi çok dikkatlice uygulamanız gerekir. Süngeriniz yeterince ıslak değilse yanabilir. İşlem bittiğinde sünger çok sıcak olacağı için eldiven kullanmanız veya soğuması için beklemeniz gerekir.
Mutfak Hijyeni ve Mutfak Bezi Temizliği
Uzmanlar uzun süre kullanılan mutfak havluları ve bezlerinin birçok patojen taşıdığını ve başta gıda zehirlenmesi gibi bakteriyel hastalıklara neden olabileceğini söylüyor. Ciddi enfeksiyonlara sebep olmaması için mutfak bezlerinin temizliği ve hijyenine son derece önem verilmesi gerekiyor.
Mutfak Bezi Temizliği: Dikkat Edilmesi Gerekenler
Nemli bezler bakteri üremesine karşı daha açık hale geldiği için, mutfak bezlerinin temizliği ve dezenfeksiyonunda önemli noktalardan biri de bezlerin kurutulmasıdır. Tam olarak bu nedenle de bezleri daha sık yıkamamız, mutfak hijyeni sağlanması açısından büyük önem arz ediyor. Buna ek olarak, temizlenen bezlerin iyice kurutulmadan kullanılmaması ve uzun süre ıslak bırakılmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden, imkan varsa, kurutucu makine yardımıyla bezlerinizi yıkadıktan sonra kurutmak daha hijyenik olmalarını sağlayacaktır.
Mutfak bezlerini diğer kıyafetlerle birlikte yıkamak hijyen açısından doğru değildir. Kirli bezler yıkandıktan sonra çamaşır makinesini temizlemek için çamaşır suyu ile dezenfeksiyon yöntemi tercih edilebilir. Bunun için tambur kısmına bir kapak Domestos dökerek makinenizi boş bir şekilde çalıştırabilir ya da deterjan bölümüne makineniz su almaya başladığında bir ölçek Domestos ekleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Mutfak Bezleri Nasıl Sterilize Edilir?
Bakteri ve virüsler için üremeye en elverişli ortamı temizlik bezleri sağlıyor. Söz konusu mutfak bezleri olduğunda en iyi hijyenik temizlik yöntemi; kaynatmak. Kaynatmak için tencerelerinizi kullanmak istemiyorsanız kaynattığınız suyu temizlik kovasına döküp el bezi ve mutfak kurulama bezlerinizi içinde bir süre beklettikten sonra çamaşır makinenizde yüksek ısıda yıkayın.Mikrofiber Bez Elde Yıkanır mı?
İhtiyacınız olan tek temizlik maddesinin su olduğu düşünüldüğünde elde yıkamak en basit çözümdür. Mikrofiber bezi ılık ya da soğuk suyun içinde bekletin ve üzerindeki kirin, tozun gitmesi için hafifçe çitileyin. İyice durulayıp kurumaya bırakın.Mikrofiber Bez Çamaşır Makinesinde Nasıl Yıkanır?
Mikrofiber bezleri, başka çamaşırlarla karıştırarak yıkamamak en iyisidir. Fakat karışık materyallerden oluşan çamaşırları yıkamak istiyorsanız, özellikle pamukluların mikrofiber bezlerden uzak tutulması gerekir. Deterjansız olarak, ılık ya da soğuk yıkama ayarında mikrofiber bezlerinizi yıkayın. Yıkadıktan sonra doğal kurumaya bırakın ya da çamaşır kurutucusunun düşük ısı ayarında kurutun.Mikrofiber Bez Nasıl Kullanılır?
Mikrofiber bezler, en iyi şekilde suyla ya da tek başlarına kullanılırlar. Mikrofiber bezinizin özelliğini kaybetmemesi için, yıkarken çamaşır deterjanı ya da yumuşatıcısı kullanmamaya özen gösterin ve üzerindeki yıkama talimatı etiketini mutlaka kontrol edin.Sterilizasyon Nerelerde Gereklidir?
Sterilizasyon daha çok ameliyathane ortamı, tek kullanımlık olmayan sağlık ekipmanları, laboratuvar ortamı, gıda imalatı veya emzik/biberon gibi bebek ürünleri temizliği için gerekli olan bir işlemdir.Çamaşır Makinesi Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Çamaşır makinesi temizliği ayda bir kez yapılmalıdır. Ayrıca, üç ayda bir çamaşır makinesi temizleyici kullanmanızı öneririz.