Çöp Kovası Kokusu Nasıl Giderilir? 10 Harika Öneri

Mutfaklarda en sık karşılaşılan sorunlardan biri de çöp kovalarının bir süre sonra koku yaparak rahatsızlık vermesidir. Peki, çöp kovası kokusu nasıl giderilir? Koku problemini ortadan kaldırmak için pratik çözümler ve tüm ipuçları yazımızın devamında.

Güncellenmiş 17 Aralık 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Çöp kovası

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Hijyen ve temizlik kurallarını uygulamak sağlıklı bir ev ortamı yaratmanın en önemli adımıdır. Ancak bazen ne kadar titiz olursanız olun, önceden önlem almayı ihmal ettiğinizde bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bunlardan belki de ilk akla geleni çöp kovalarının kokmasıdır. Çöp kovası kokusu nasıl giderilir sorusunun çözümü için aslında birkaç ufak önlem yeterli. Üstelik birazdan değineceğimiz püf noktalar sayesinde çöp kovanızın yaz aylarında bile koku yapmasını önleyebilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Çöp Kovası Kokusu Nasıl Giderilir?

    1. 1

      Doğru çöp kovasını satın alın.

      Çöp kovaları çoğunlukla mutfakta elinizin altında durur ve yemek yaparken ya da bulaşıkları kaldırırken biriken çöpleri pratik bir şekilde kovaya atmak herkesin işine gelir. Ancak dikkatsiz davrandığınızda, hijyen ve temizlik kurallarının dışına çıkarak kötü kokulara olduğu kadar, bakteri ve böceklere de davetiye çıkarmış olursunuz. Evinizde kullanacağınız çöp kutusunun kapaklı olması çöp kokusunun dışarı sızmasını önler. Kapakları elle açılan çöp kovaları yerine ayağınız ile açıp kapatabileceğiniz kovaları tercih etmeniz sizin için daha pratik ve hijyenik bir çözümdür.

    2. 2

      Sık sık çöp kovası temizliği yapmak istemiyorsanız uygun boyutta bir çöp poşeti kullanın.

      Çöp kovanızın içinde daima çöp poşeti bulundurmaya özen gösterin. Evinizden çıkan çöplerin muhteviyatını ve çokluğunu en iyi siz bileceğiniz için çöp kovasının ve poşetinin büyüklüğüne de siz karar vermelisiniz. Ancak çöp kovasını seçerken dikkat etmeniz gereken şey, günlük ne kadar çöp biriktirdiğiniz olmalıdır. Büyük boyutlu çöp kovası genelde iyi bir tercih değildir. Çünkü bu tip kovaların dolması daha uzun zaman alır ve bu da atıklarınızın daha uzun süre evinizde beklemesi anlamına gelir. Çöp poşeti seçerken sağlam ve ağzı büzgülü bir çöp poşeti kullanmayı tercih edebilirsiniz.

    3. 3

      Çöp kutusu silme işini günlük temizlik rutininize ekleyin.

      Haftalık veya günlük ev planı oluştururken çöp kovasının ve kapağının temizliğini günlük temizlik listesine alın. Hem hijyenik hem pratik bir çözüm arıyorsanız Domestos Yüzey Temizleme Mendili kullanabilirsiniz.

    4. 4

      Çöp kokusu oluşumunu engellemek için kovayı güneşten uzak tutun.

      Çöp kovanızı doğrudan güneş alan bir yere koymayın. Doğrudan ısıya maruz kalan çöpler, daha hızlı bozulur ve bakterilerin daha hızlı üremesine sebep olur. Eve döndüğünüzde ağır bir çöp kokusu ile karşılaşmak istemiyorsanız onu güneş almayan, serin bir yerde tutun.

    5. 5

      Çöp kovasının kokmaması için çöpleri ayrıştırın.

      Çöp kokuları, çoğunlukla çöplerin dibinde biriken ve zamanla birbirine karışan sıvılar nedeni ile oluşmaktadır. Bu nedenle, çöpe dökeceğiniz artıkların suyunu mümkün olduğunca süzmenizi öneririz. Çöpe dökeceğiniz çay, yemek artıkları hususunda göstereceğiniz dikkat, sıvıların çöp poşetinin dibinde birikmesini engeller.

      Evyeye iliştireceğiniz kullan at süzgeçler, sulu yemek artıklarını süzdükten sonra çöpe atmak için pratik bir kolaylık sunar.
    6. 6

      Çöp kokusu nasıl giderilir: Çöp kovasının dibine karbonat serpin.

      Evdeki tüm pisliği içinde saklayan ve koku yapıyor diye evin en dışına itilen çöp kovasının kokmaması için dibine bir avuç karbonat serpebilirsiniz. Sodyum bikarbonat olarak da bilinen karbonat, kötü kokuları hapsedip az miktardaki sıvıyı emmekte oldukça ustadır. Temiz çöp kovasının dibine bir avuç karbonat serpin ve ardından kovaya sağlam bir poşet geçirin. Hepsi bu!

    7. 7

      Çöp kovası kokusu nasıl giderilir: Kedi kumunu deneyin.

      Kedi kumu sadece patili dostlarımızın çiş kokularını yok etmekle kalmaz aynı zamanda çöp kovası dibine süzülen nemi ve çöp kokusunu da hapseder. Çöp kovanızı temizledikten sonra dibini kaplayacak şekilde kedi kumu koyun. Topaklaşan kumu atıp çöp kovasına yeni kum koyarak çöp kokusu sorunundan uzun bir süre kurtulabilirsiniz.

      Bentonit kedi kumu nemi daha çok çekmesi ve kokuları daha iyi hapsetmesi ile bilinir.
    8. 8

      Kahve çekirdekleri veya narenciye kabukları ile çöp kokularını bertaraf edin.

      Evde çöp kokusu yerine kahve ya da narenciye kokusunu kim tercih etmez ki? Yapmanız gereken tek şey, temiz çöp kovanızın dibine kahve çekirdekleri veya birkaç dilim narenciye kabuğu yerleştirmek. Son olarak, narenciye kabuklarını günlük olarak değiştirmeyi unutmayın. Ayrıca piyasada rahatlıkla bulunabilen meyve kokulu çöp poşetleri de kokuları engelleme konusunda oldukça başarılıdır.

      Narenciye kabuklarına alternatif olarak küçük pamuklara istediğiniz kokularda esansiyel yağlar damlatıp bu pamukları kovanın dibine yerleştirebilirsiniz.
    9. 9

      Kompost yapın.

      Yiyecek artıkları ve yağ dışındaki sıvıları kompost yapmak, koku probleminin önüne geçmek için en çevreci ve sürdürülebilir çözümdür.

    10. 10

      Çöp kovasının dibine nem emici mendil ya da tuvalet bloğu koyun.

      Nem emici mendilleri temiz çöp kovasının dibini kaplayacak şekilde yerleştirin. Ardından çöp kutusuna sağlam çöp kovası poşeti geçirmeyi ihmal etmeyin. Evinizde nem emici mendil yoksa çöp kokusu nasıl giderilir sorunuz için pratik bir önerimiz daha var. Çöp kovası dibine her evde bulunan tuvalet bloklarından koyabilirsiniz. Domestos Manolya Tuvalet Bloğu, çöp kovasının çiçek gibi kokmasına yardımcı olacaktır. Çöp poşetinden bloklara çöp suyu bulaşmışsa blokları yıkadıktan sonra kullanmaya devam edebilirsiniz.

    Çöp kovası temizliği düzgün yapılmadığı takdirde, oldukça yüksek miktarda bakteriye ev sahipliği yapma potansiyeline sahiptir. Temizliği ihmal edilmiş çöp kovası sadece evinizde kötü koku oluşturmakla kalmaz, kokusu ile evcil hayvanlarınızı da kendisine çekebilir. Peki, çöp kovasının kokmaması için çöp kutusu nasıl temizlenir? Çöp kutusu temizleme adımları için okumaya devam edin.

  • Çöp Kovasının Kokmaması için Çöp Kutusu Nasıl Temizlenir?

    Günün bütün yorgunluğunu atmak için eve geldiğinizde mutfaktan gelen o koku ile irkildiğiniz oldu mu? Herkesin atıkları farklı olsa da çöp kokusu her evde aynıdır ve kesinlikle iyi hissettirmez. Özellikle sulu atıklarımız varsa ve çöp poşetinden sızıp çöp kovasının dibinde birikmişse pek de sevmediğimiz bir görev bizi bekliyor demektir. Peki, çöp kokusu tüm evi sarmadan adım adım çöp kutusu nasıl temizlenir?

    1. 1

      Çöp kutusu temizliği işlemine başlamadan önce kovayı boşaltın.

      Temizlik, günün erken saatlerinde tercih edilen bir eylem olsa da çöplerimizi boşalttığımız zaman genelde akşam saatleridir. Bu yüzden, bu temizliği akşam yapmanız daha uygundur. Ancak merak etmeyin; çöp kutusu temizleme, oldukça kısa bir işlemdir. Bunun için öncelikle çöpünüzü boşaltın ve içini temiz su ile çalkalayın.

    2. 2

      Çöp suyu lekesi nasıl çıkar: Çamaşır suyu ile lekeleri yumuşatın.

      Uzun süredir çöp kutusu temizliğini ihmal etmişseniz kovanın dibinde kahverengi leke ve tortularla karşılaşmanız muhtemeldir. Bu lekeler aynı zamanda bir mikrop yuvası haline gelmiş olabilir. Bu yüzden lekelere direkt müdahale etmeden önce çöp kovası içine Domestos gibi kaliteli bir çamaşır suyu dökün. Çamaşır suyu içerisindeki klor, mikropların protein yapılarını bozar ve onları yok eder. Hem mikropların ölmesi hem de lekelerin iyice yumuşaması için en az 30 dakika bekleyin.

    3. 3

      Çöp kutusu temizleme işlemine başlamadan önce eldiven giyin.

      Çöp kovasının içindeki kirli suyu gidere dökün. Ardından kovanın üçte birini su ile doldurun ve kullanım talimatına uygun şekilde çamaşır suyu ekleyin. Sert bir fırça ile lekeleri ovun. Zaten yumuşamış kirler, fırçanın da etkisi ile hızlıca kaybolacaktır. Çöp kovasının dışını ve kapağını da yıkamayı ihmal etmeyin.

      Çamaşır suyu kullanırken en sevdiğiniz tişörtünüze çamaşır suyu mu sıçradı? O halde çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar yazımız tam size göre. Okumadan geçmeyin.

    4. 4

      Çöp kovasını durulayın ve kullanmadan önce kurumasını sağlayın.

      Çöp kovasını iyice durulayın ve ardından ters çevirerek kurumaya bırakın. Metal çöp kutusu kullanıyorsanız yıkadıktan sonra kovanın ve bağlantı elemanlarının paslanmaması için iyice kuruduğundan emin olun.

      Çöp kovanızı kullanırken sağlam poşetler kullanırsanız bu temizlik rutinini haftada bir yapmanız yeterli olacaktır. Çöp kovasının kokmaması için yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra önerilerimizden birini uygulayabilirsiniz.

Çamaşır suyuna karşı alerjiniz varsa çamaşır suyuna alternatif temizlik yöntemleri yazımız size yol gösterebilir.

Çöp Kovası Kokusu Nasıl Giderilir: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi döneminde temizlik alışkanlıklarınız değişti mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?