Planlı ve Pratik Ev Temizliği Neden Önemli?
Evinizi temizlerken rasgele bir oda seçip biraz oyalandıktan sonra kendinizi başka bir odada mı buluyorsunuz? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz ama bu sorunun da bir çözümü var. Hızlı ve pratik ev temizliği konusunda planlı çalışmak, zamanı verimli kullanabilmek adına çok önemli; bu yüzden temizliğe girişmeden önce iş planınızı oluşturun, önceliklerinizi belirleyin, ne kadar zaman harcayacağınıza karar verin. Evinizi doğru sırayla planlı bir şekilde temizlediğinizde işlerin hızla bittiğini fark edeceksiniz. İşte aradığınız pratik ev temizliği önerileri ve püf noktaları.
Evinizi temizlerken, günlük, haftalık, aylık ve senelik zaman dilimlerinde yapmanız gereken işleri listeleyerek kayıt tutabilir ve işlerinizi bu listeleri takip ederek halledebilirsiniz.
Hijyenik ve Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır?
Hızlı temizlik nasıl yapılır diyorsanız, sabah erken saatlerde temizliğe başlayarak önce en sevmediğiniz işleri aradan çıkarabilirsiniz. Mesela ütü, bulaşık ya da banyo temizliği gibi. Böylece gözünüzde büyüyen işleri bitirmiş olacak ve günün geri kalanında keyif aldığınız şeylere daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Evde pratik temizlik yöntemleri ile vakit kaybetmeden evi derleyip toplayabilirsiniz. Aşağıdaki pratik temizlik tüyoları ile ev hızlı nasıl temizlenir öğrenebilirsiniz.
Kullandığınız temizlik malzemelerini solumamak için evinizi temizlerken pencerelerinizi açık tutup odalarınızı havalandırmayı unutmayın! Kimyasallarla temas etmemeye özen gösterin ve mutlaka koruyucu eldiven kullanın.
Hızlı Ev Temizliği İçin En Zor Odadan Başlayın
Banyo, evin temizlemesi en zor ve yorucu bölgesi olabilir. Bu yüzden ilk önce banyo temizliği ile başlamak zamanı verimli kullanmak adına akıllıca bir strateji olacaktır çünkü temizlemeniz gerekenler tuvalet, duş, küvet ve lavabo gibi görece daha kirli alanlar olduğundan temizliği daha zahmetli olacak ve vakit alacaktır. Bir de banyoyu sona bırakırsanız, bu zorlu işin üstesinden gelmek için çok yorgun olabilirsiniz.
Tuvalet, lavabo ve küvet temizliğinde hem zamandan tasarruf hem de hijyenik ev temizliği için çamaşır suyu katkılı Cif ürünlerini kullanabilirsiniz. Hijyen konusunda daha hassas olduğunuz yüzeylerde ise Domestos daha kullanışlı olacaktır. Kullanmadan önce ürünlerin arkasında bulunan açıklamaları okuduğunuzdan ve ürünleri doğru şekilde kullandığınızdan emin olun.
Kolay Ev Temizliği için Toz Almayı Unutmayın!
Zemin ve yüzey temizliğinde doğru sıralamayı takip ederek temizlikte zaman ve enerjiden tasarruf sağlayabilirsiniz. Neden sırada toz almak var? Birincisi banyodaki hengâme sonrası biraz hızımızı düşürüp soluklanabileceğimiz bir iş. İkincisi toz alırken havalanan bütün partiküller önünde sonunda yere inecek. Önce yerleri silmiş olsaydınız, toz alırken yerleri tekrar kirletmiş olacaktınız. Her odada önce toz alıp sonra yerleri elektrikli süpürgeyle süpürmek bu yüzden daha verimli olacaktır. Önce raflar, kitaplıklar ve avizeler gibi bel hizasından yüksekte kalan ve çoğunlukla unutulan objelerle toz almaya başlayın. Ardından masa ve sehpaların tozunu alabilirsiniz.
Hızlı Temizlik İçin Sırada Yerleri Süpürmek Var!
Yüksek yüzeylerdeki tüm toz yere indi. Artık rahatlıkla elektrikli süpürgeyle oda oda süpürmeye başlayabiliriz. Evinizin tüm yüzeylerini ve halılarını süpürün. Süpürme işlemini bitirdiğinizde paspaslama işlemine geçebilirsiniz.
Son Olarak Mutfak Temizliği
Eğer mutfağınızı düzenli tutuyorsanız ve her yemek sonrası bulaşıkları makineye dizip tezgahların üzerini siliyorsanız işiniz kolay olacaktır. Haftalık bir temizlikte dolapların ve buzdolabının dışını silmek, küçük ev aletlerinin tozunu almak yeterli olacaktır. Sonrasında ocak ve fırını temizleyin, bu sırada Cif Sprey ailesinden Cif Power & Shine Mutfak Spreyi kullanarak ocağınızdan yağ lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz. En sonunda ise evyeyi de temizleyerek düzenli olarak yaptığınız haftalık ev temizliğinin son aşamasını da tamamlayabilirsiniz.
Günlük ve Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır?
Malum, yaşadığınız alanda maksimum koruma sağlamak için temizlik rutinleri çok önemli. Bunun yanında evin sürekli temiz ve derli toplu olması da kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan noktaların başında geliyor. Ancak detaylı temizlik yapmaya vakit bulamadığınızda günlük olarak yapacağınız kolay ev temizliği ile de 10 adımda evinizin temiz ve düzenli olmasını sağlamanız mümkün. İşte hayatınızı kolaylaştıracak kolay temizlik püf noktaları ve adım adım ev temizliği!
10 Adımda Hızlı ve Pratik Ev Temizliği
- 1
Pencereleri açın ve tüm odaları havalandırın. Pratik ev temizliği nasıl yapılır dediğinizde ilk iş, pencereleri açarak evinize temiz havanın dolmasını sağlamaktır. Temiz hava psikolojik olarak herkese evin daha temiz olduğunu hissettirir.
- 2
Yatakları düzeltin. Odanızı toplamanın ilk adımı yatağı toplamaktır. Misafirleriniz yatak odalarına girmeyecek olsalar bile mutlaka yatağınızı düzeltin. Odanın en büyük eşyası düzenli olunca odanın kendisi de düzenli görünür.
- 3
Temiz ya da kirli hiçbir çamaşırı ortada bırakmayın. Mutfağınızda veya salonunuzda, askıda kuruyan çamaşırlarınız varsa misafirlerinizi ağırlarken bu çamaşırları başka bir yere kaldırın. Ortalıktaki kirli çamaşırlarınız odanın son derece dağınık görünmesine neden olur. Kirli tüm giysilerinizi çamaşır sepetine atın ve sepetin kapağını kapatın. Temiz çamaşırları yerlerine kaldırın. Zamanınız kısıtlıysa bu eşyaları olduğu gibi gardırobunuza atın ya da bazanın içine saklayın.
- 4
Bulaşıklar ev temizliğinin püf noktaları arasındadır. Vaktiniz azsa kullanılmış kupa ve tabakların tamamını lavaboya koyun. Fakat mümkünse en iyisi kötü yemek kokularının oluşmaması için bulaşıkları makineye yerleştirmektir. Mutfaktaki kurumuş yağlar ve inatçı lekeler için Domestos Köpük Çamaşır Suyu gibi hem çok pratik hem de etkili bir spreyle ovalama gerek kalmadan davlumbaz, mutfak fayansları ve duvarlar gibi tüm mutfak yüzeylerini kolayca silebilirsiniz.
- 5
Dağınıklığı kutulara veya torbalara saklayın. Misafirleriniz bir saat içinde evinizde olacaksa, tüm eşyaları doğru yerlerine yerleştirmek için pek zamanınız olmayacak. Bu yüzden salonda, masaların üstünde ya da yatakların yanı başında yığılan eşyaları kutulara veya torbalara koyup kaldırın.
- 6
Açıkta olan mutfak yüzeylerinin temizleyin. Misafirlerinizin kullanması muhtemel olan mutfak evyesi ve mutfak masası gibi yüzeyleri nemli bir bezle silin. Şimdilik amacınız kolay ev temizliği olduğu için misafirlerin görmesi pek mümkün olmayan dolap raflarının tozunu almanıza gerek yok.
- 7
Bariz lekeleri saklayın. Döşeme veya halı lekelerini özel leke çıkarıcı ürünler ile çıkarmaya çalışın. Zamanınız yoksa nahoş lekelerin üzerini diğer eşyalar ile kapatarak geçici bir çözüm elde edebilirsiniz.
- 8
Tuvaleti temizleyin. Kimse kötü kokulu veya lekeli bir tuvalet ile karşılaşmak istemez. Çamaşır suyu katkılı Cif Sprey Ultra Hijyen gibi pratik bir ürünle lavabo, musluk, fayans, duşakabin gibi yüzeylerde oluşmuş tüm lekelerden kolayca kurtulun. Ardından klozetin iç kısmındaki kenar diplerine Domestos Tuvalet Uzmanı gibi yoğun kıvamlı bir çamaşır suyu döküp tuvalet fırçası ile etrafa yayın. 30 dakika bekledikten sonra sifonu çekmeniz %100 hijyen için yeterli olacaktır.
- 9
Çöp kutularını boşaltın. Dolup taşan çöp kutuları hem kötü görünür hem de nahoş kokularıyla sizi ve çat kapı gelen misafirlerinizi rahatsız eder.
- 10
Yerleri elektrikli süpürge ile süpürün. Kimse halıdaki kırıntılara basmak istemez.
İhtiyacınız olan pratik ev temizleme yöntemleri ve püf noktalarını öğrendiğinize göre maksimum hijyen sağlamak bundan sonra sizin için çok daha kolay.