Yağ Lekesi Nasıl Çıkar: En Etkili ve En Pratik Yöntemler
''Yağ lekesi nasıl çıkar, koltuktan ve halıdan yağ lekesi nasıl çıkar?'' diye merak edenleri böyle alalım. Yemek yaparken veya yerken kıyafetlere, halıya, duvara bulaşan yağ lekesini çıkarmak için en etkili ve en pratik yöntemleri öğrenin! En korkunç kabuslarınızdan biri olan yağ lekesi çıkarma yöntemlerini gelin birlikte keşfedelim.
Yemek yapımında sık sık kullanılan yağ, ne yazık ki etrafa sıçrayıp en sevdiğiniz kıyafetlere bulaşabiliyor. Hatta halıya ve koltuğa dökülen yağ lekesi, kimi zaman en büyük kabuslarınızdan birine dönüşebiliyor. Yağ lekesini en kolay şekilde çıkarmak için, sizlere evde uygulayabileceğiniz pratik yöntemleri anlatacağız. Ancak bu yöntemlere geçmeden önce, koltuğa, kıyafete ve halıya bulaşan yağ lekesine müdahale etme konusunda hiç zaman kaybetmemeniz gerektiğini de hatırlatalım. Yağ lekesini çıkarmak için ne kadar çabuk müdahale ederseniz, lekenin çıkması da o kadar kolay olacaktır. Yağ lekesi bulaşan alana doğrudan suyla müdahale etmenin, lekenin daha fazla yayılmasına sebep olacağını da unutmayın.
Kıyafetteki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Tişörtten yağ lekesi çıkarmak için uygulayabileceğiniz yöntemleri sıraladık. İşte, kıyafetteki yağ lekesini en etkili şekilde çıkartan yöntemler;
- ✦
Karbonat
Kıyafete bulaşan yağ lekesinin üzerine bir miktar karbonat dökün. Yumuşak uçlu ıslak diş fırçasıyla lekeli bölgeyi hafifçe ovalayın. Eğer leke, hem yağlı, hem de salçalıysa, karbonata ek olarak bulaşık deterjanı da kullanın. Yağ lekesi çok geniş bir alana yayıldıysa, karbonat ve suyu bir kapta karıştırın. Kıyafeti bu karışımda 10 dakika beklettikten sonra nazikçe ovalayın ve çamaşır makinesinde yıkayın.
- ✦
Nişasta
Nişasta, tişörtten yağ lekesi çıkarma yerine kazak ve yünlü kumaşlardaki lekeler için daha uygundur. Yağ lekesinin olduğu bölgeye 1 yemek kaşığı nişasta serpiştirin. Islak temiz bezi lekeli bölgenin üzerine yerleştirin ve tampon yapın. Leke beze geçtikten sonra, kıyafette kalan lekenin üzerine karbonat dökün ve hafifçe ovalayın. Ardından makinede yüksek ısıda yıkayın.
- ✦
Bulaşık deterjanı
Lekeli kıyafetin üzerine bulaşık deterjanı dökün ve 10 dakika bekleyin. Ardından ılık bez ile lekeli bölgeyi hafifçe silin. Kullanacağınız deterjan, limonlu olmamalıdır. Aksi takdirde kumaşta açılmalar olabilir. Lekeli kıyafeti makinede yıkayın.
- ✦
Bebek pudrası
Kıyafetteki yağ lekesinden kurtulmak için deneyebileceğiniz bir diğer yöntem, bebek pudrasıdır. Lekeli bölgeye pudra dökün ve 10 dakika bekleyin. Pudra, yağ lekesini emdikten sonra, ıslak bir pamuk yardımıyla lekeli bölgeyi silin ve kıyafetinizi makinede yıkayın. Bu yöntem, özellikle saten ve ipek gibi narin kumaşlı kıyafetlerde kullanılır. Silme işlemini pamukla yapmaya özen gösterin. Sert bezler, saten kumaşların yırtılmasına ve zarar görmesine neden olabilir.
Yağ lekesini kolayca çıkarmak için, Cif Krem Sprey gibi etkili bir deterjan kullanmayı deneyebilirsiniz.
Farklı kumaş türlerinden yağ lekesini çıkarmak için, giysilerdeki yağ lekesi nasıl çıkar yazımıza göz atıp farklı yöntemler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Yıkanmış Kıyafetten Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Yıkandığı halde çıkmayan yağ lekesi, bir anda endişeye kapılmanıza neden olabilir. Ancak bu noktada da uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var. Yıkadığınız kıyafetin üzerine bulaşık deterjanı veya karbonat dökün. Yumuşak diş fırçası yardımıyla lekeli bölgeyi ovalayın. Ardından kıyafetinizi tekrardan makinede yıkayabilirsiniz. Yağ lekesi bulunan kıyafetleri, diğer kıyafetlerle birlikte yıkamak yerine, kısa programda tek başına yıkamanız daha iyi olacaktır. Aksi takdirde lekenin diğer kıyafetlere bulaşmasına yol açabilirsiniz.
Kıyafetlerin etiketlerinde yer alan yıkama yönergelerine göz atmak, lekelerle daha iyi baş etmenizi sağlayabilir.
Duvardaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Yemek yaparken aniden etrafa sıçrayan yağ lekesi, kimi zaman duvarlara kadar ulaşabiliyor. Böyle durumlarda boyanın rengine zarar vermeden lekeye kısa sürede müdahale etmek çok önemli! Duvardan yağ lekesi çıkarmak için uygulayabileceğiniz iki yöntem var. Birinci yönteme göre, duvara yağ çözücü sıkın ve ıslak sünger yardımıyla lekeli bölgeyi silin. İkinci yöntemde ise, bulaşık deterjanı, ılık su ve yağ çözücüyü bir kapta karıştırın. Hazırladığınız karışıma sünger batırın ve duvarları süngerin yumuşak kısmıyla silin. Yağ lekesi çıktıktan sonra, duvarı temiz bir bez yardımıyla kurulayın. Bu sayede duvar boyasına zarar gelmeyecektir. İşte, duvardan yağ lekesi çıkarmak bu kadar kolay!
Beklemiş, Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Daha önce söylediğimiz gibi beklemiş yağ lekesini çıkarmak, ne yazık ki daha zordur. Kıyafette beklemiş yağ lekesi nasıl çıkar diye merak edenler için, en etkili yöntemin karbonat olduğunu söyleyebiliriz. Yağ lekesinin olduğu bölgeye karbonat dökün. Diş fırçasını ıslatın ve lekeli bölgeyi nazikçe fırçalayın. Karbonatın etkisini artırmak için, üzerine iki damla limon suyu veya sirke ekleyerek köpürmesini sağlayabilirsiniz. Beklemiş kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar diyenler, karbonat ve limon suyundan oluşan bu yöntemi rahatlıkla deneyebilir.
Halıdan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıdan yağ lekesi çıkarma için, ilk yapmanız gereken kağıt havlu yardımıyla halıdaki fazla yağa tampon uygulamaktır. Ardından bir kapta ılık su ve bulaşık deterjanını karıştırın. Yumuşak süngeri bu karışıma batırın ve halıdaki lekeli bölgeyi ovalayın. Bu esnada halının tüylerine zarar vermemek için, çok fazla bastırmayın.
Halıdan yağ lekesi nasıl çıkar diye merak edenler için ikinci yöntemimiz karbonat ve sirke karışımıdır. Lekeli bölgeye karbonat serpiştirin. Üzerine iki damla beyaz sirke ekleyin ve 5 dakika bekleyin. Ardından sünger yardımıyla lekeli bölgeyi ovalayın. Leke çıktıktan sonra, halının üzerine temiz bir bez örterek kurumasını sağlayın. Dilerseniz, halıya bulaşan her türlü lekeyi kolayca çıkarmak için, halı şampuanlarından da yardım alabilirsiniz.
Koltuktan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Koltuktan yağ lekesi çıkarmak için, koltuğun türüne göre hareket etmeniz gerekir. Deri koltuklardaki lekeyi, sabunlu suya batırılmış sünger yardımıyla kolayca çıkarabilirsiniz. Daha narin olan kumaş koltuklardaki yağ lekesi için, lekenin üzerine tuz veya karbonat serpiştirin. Ardından ılık bir bez yardımıyla lekeli bölgeyi bastırmadan silin. Leke tamamen çıktığında, koltuğun üzerine temiz bir havlu örterek kurumasını sağlayın.
Sıkça sorulan sorular
Yağ lekesi su ile çıkar mı?
Yağ lekesi nasıl çıkar sorusuna farklı yöntemlerle cevap verdik. Ancak yağ lekelerinin sadece su ile çıkmayacağını unutmayın. Yağ, suda çözünmediği için bu durum yağın daha fazla yayılmasına sebep olur. Bu yüzden lekenin üzerine karbonat, pudra veya tuz döküp bir süre yağın emilmesini beklemeniz gerekir. Ardından lekeli bölgeyi silebilirsiniz.
Mazot lekesi nasıl çıkar?
Yağ lekesini ne çıkarır diye düşünürken en çok akla gelen sorulardan biri de mazot lekesidir. Yağlı bir dokusu olan mazot, kumaşlarda zorlu lekelere yol açar. Mazot lekesini çıkarmak için, soda-karbonat, kola-amonyak gibi asidik çözeltiler kullanmak gerekir. Ayrıca, zift lekesi çıkarma yöntemleri hakkında da yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Kıyafetten çıkmayan lekeler nasıl çıkar?
Yıkandığı halde çıkmayan yağ lekesi gibi bazı lekeler, inatçı bir hal alabilir. Böyle durumlarda çamaşır sodası kullanmak, en etkili çözümlerden biridir. Lekeli bölgeyi hafifçe ıslattıktan sonra üzerine çamaşır sodası ilave edin ve bekleyin. Ardından lekeyi ovalayın ve tekrar makinede yıkayın.
Günlük hayatta sürekli karşı karşıya kaldığınız diş macunu lekesi nasıl çıkar, çikolata lekesi nasıl temizlenir, salça lekesi nasıl çıkar gibi merak ettiğiniz soruların yanıtlarını yazımızdan bulabilirsiniz.