Temizlik yaparken neredeyse hepimizin bildiğini sandığı ama aslında cevabını pek de bilmediğimiz bir soru var: Sandalyeler nasıl temizlenir? Sandalyeler, hemen her ortamda kullandığımız ve belki de en çok kirlenen eşyaların başında geliyor. Doğru yöntemlerle, etkili sandalye temizliği de evdeki hijyenin tam olarak sağlanması için oldukça önemli. Siz de evdeki tüm sandalyeleri temizleyerek kendiniz ve sevdikleriniz için daha sağlıklı bir ortam yaratabilirsiniz. Ayrıca, ofis ve ortak kullanılan alanlardaki sandalye temizliği de bir o kadar önemli. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak, olası alerjileri engellemek ve sandalyelerin kullanım ömrünü uzatmak da düzenli sandalye temizliği ile mümkün. Deri, kumaş ya da plastik sandalyeler için tüm temizlik ipuçlarını ve etkili yöntemleri yazımızı okuyarak keşfedebilirsiniz.
İhtiyacın olacak:

Deri Sandalye Nasıl Temizlenir?
Şık bir ev dekorasyonu için en çok tercih edilen sandalyelerden olan deri modeller, şarap gibi yaşlanabilir. Tabii ki deri sandalye temizliği ve bakımı düzgün bir şekilde yapıldığı sürece. Siz de aşağıdaki adımları izleyerek deri sandalye nasıl temizlenir sorusunun en etkili yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Bu adımlar beyaz deri sandalye temizliği nasıl yapılır ve sararan suni deri sandalye nasıl temizlenir sorularına da cevap olacaktır.
- 1
Malzemelerinizi özenle seçin.
Deri mobilyalarda kullanacağınız ürünleri seçmenin en iyi yolu, deri ürününüzü cildiniz gibi düşünmektir. Kaliteli deri, doğal ve nefes alabilen bir malzemedir. Ve tıpkı cilt gibi derinin de en iyi şekilde görünmesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Fakat bunu yaparken zararlı kimyasallardan ve asidik maddelerden uzak durmak gerekir. Yumuşak mikrofiber bez ve fırçalar, ağartıcı içermeyen temizlik malzemeleri ideal seçimlerdir.
- 2
Yumuşak bir fırça ile fırçalayın ya da süpürün.
Deri sandalyelerinizi sık kullanıyorsanız, özellikle de cildiniz yüzey ile çok fazla temas ediyorsa, haftada bir kez fırçalamak ya da süpürgenin özel aparatıyla süpürmeniz yararlı olacaktır. Bu işlem, deri üzerinde biriken tüm cilt parçacıklarını ve tozu temizler. Deriyi çizmemek için yumuşak bir fırça ya da başlık kullanmak önemlidir.
Toz ve kirin özellikle sıkışabileceği yer olan sandalyelerinizin ek yerleri ve çatlakların üzerinden geçtiğinizden emin olun. - 3
Sandalyeyi silin.
Mobilyaları düzenli olarak silmek için ılık suyla nemlendirilmiş temiz ve yumuşak bir bez kullanın. Hafif lekeleri gidermek için suya sabun ekleyebilirsiniz. Bezi suya batırın ve lekeyi silmek için kullanın. Temel deri bakım rutininizin bir parçası olarak bir mikrofiber bez ayırmak iyi bir fikir olacaktır. Lekenin yayılmaması için sert hareketlerden ve ovuşturmaktan kaçının.
Parçalanıp deriye yapışabilecekleri için kağıt havlu gibi malzemeler kullanmamaya özen gösterin. - 4
Sandalye ayaklarını unutmayın.
Deri yüzeyleri temizlerken sandalye ayaklarını temizlemeyi unutmayın. Bu kısımları temizlerken özellikle ahşapta kullanılmak üzere oluşturulmuş deterjanlar ya da ahşap dostu bir temizleme solüsyonu kullanın. Deri bölgeleri sildiğiniz sabun ve ılık su karışımını sandalye ayaklarını silmek için de kullanabilirsiniz. Metal sandalye ayakları için ise bulaşık deterjanı ve ılık su ya da metal yüzeyler için etkili ve parlak sonuçlar veren Cif Paslanmaz Çelik Jel gibi bir ürün kullanabilirsiniz. Eğer özel bir temizlik malzemesi kullanacaksınız, deterjanı doğrudan sandalyeye değil, bezinize uygulamayı unutmayın. Doğrudan sandalyeye deterjan sürmek sandalyenin malzemesine zarar verebilir veya leke bırakabilir. Ayrıca temizleyiciyi ilk önce beze uygulayarak eşit bir şekilde dağıtabilirsiniz.
- 5
Sildiğiniz tüm yüzeyleri kurulayın.
Genellikle birçok mobilya fazla nemden hoşlanmaz. Küflenmeyi engellemek ve kullanım ömrünü kısaltmamak için sandalyenizi çok ıslak olmayan bir bezle silmelisiniz. Temizliği tamamlamak için kuru, temiz bir bez yardımıyla kurulamalı ve sandalyenin nemli kalmadığından emin olmalısınız. Özellikle metal ayaklarda, temizlik sonrası iz kalmaması için bu adımı atlamayın. En iyi sonuç için sandalyelerinizi temizledikten sonra ve kullanmadan önce bir gece kurumaya bırakabilirsiniz.
- 6
Deri kremi uygulayın.
Bu, herhangi bir deri sandalye temizleme rutininin hayati bir parçasıdır. Tıpkı cildinize nemlendirici sürmeye benzer şekilde düşünebilirsiniz. Derinin ilk günkü parlaklığını ve rengini uzun süre koruması için oldukça önemli bir adımdır. Ancak temizlenmemiş bir yüzeye uygulandığında toz ve kirlerin daha fazla bulaşmasına neden olur. Bu yüzden bu işlemi mutlaka temizliği tamamladıktan sonra uygulayın. Deri ihtiyaç duyduğu kadarını emer. Eğer fazla krem kaldıysa temiz, yumuşak bir bezle silin.
Tüm ev kimyasallarında olduğu gibi kullanmadan önce talimatları kontrol etmeyi unutmayın. Koruyucu eldiven giyin ve iyi havalandırılmış bir odada uygulayın.
Kumaş Sandalye Nasıl Temizlenir?
Kumaş kaplı sandalyeler de sık tercih edilen dekoratif mobilyalardandır. Sandalye temizliği için ilk adımı atmadan önce kumaşların yıkama talimatlarını kontrol etmeyi unutmayın. Eğer temizlik uyarılarını bulamazsanız kumaşın görünmeyen bir yerinde kullanacağınız temizlik ürününü deneyin.
- 1
Kumaşı süpürün.
Kumaşın üstündeki deri, saç ve kıl kalıntılarını elektrikli süpürgeyle süpürün. Toz ve kirlerden arınmış kumaş hem lekelerin daha rahat temizlenmesini sağlar hem de alerjik reaksiyonların oluşmasının önüne geçer.
- 2
Lekeleri hedef alın.
Kumaş sandalye lekeleri nasıl çıkar diye düşünüyorsanız, inatçı lekeler için oksijenli su kullanmayı deneyebilirsiniz. Daha kolay uygulamak için bir sprey kutusundan yardım alabilirsiniz. Oksijenli su püskürttüğünüz bölgeleri en az 10 dakika bekletin. Bunu birçok farklı kumaşta güvenle kullanabilirsiniz; ancak kullandığınız kumaşı her zaman kontrol edin. Daha etkili ve kolay bir çözüm için Cif Sprey Her Yere Leke Uzmanı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
- 3
Derinlemesine temizliğe başlayın.
Büyük bir kaseyi sıcak su ve birkaç damla bulaşık deterjanı ile doldurun. Eğer buharlı temizleyici kullanmıyorsanız kullandığınız suyun sıcak olması önemlidir. Mikrofiber bez ile temizlemek istediğiniz tüm alanı silin. Oturma yeri, sırt, kollar ve diğer bölgeler için her seferinde bezi yeniden yıkamayı unutmayın.
- 4
En etkili sonuç için buharlı temizleyici kullanın.
Buharlı temizleyiciler, yoğun etkisi sayesinde inatçı lekelere daha iyi nüfuz edebilir ve lekeleri kolaylıkla çıkarabilir. Ayrıca tenimize sıkça değen bölgelerde oluşan akarları dezenfekte eder ve küf oluşmasını engeller. Buharlı temizleyici için sert fırça ve mikrofiber bezi silecek ekleriyle birlikte kullanmayı deneyebilirsiniz. Sadece genel bir temizlik yapacaksanız veya daha hassas bir kumaşa sahipseniz, mikrofiber bez seçeneğini tercih edebilirsiniz. Ancak, sert fırçayı daha kirli alanlar üzerinde kullanabilir ve köşeleri temizlerken daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Plastik Sandalye Nasıl Temizlenir?
Plastik sandalyelerin temizliği daha kolay gibi görünse de özellikle konu beyaz plastik sandalye nasıl temizlenir olduğunda biraz can sıkıcı olabilir. Fakat üzülmeyin, aşağıdaki adımları takip ederek sandalyelerinizi eski beyazlığına döndürebilirsiniz.
- 1
Temizlik suyunuzu hazırlayın.
1/4 fincan Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu’nu büyük bir kovada ılık ya da soğuk suyla birleştirin. Çamaşır suyunu solumamaya çalışın ve karışımı açık bir alanda hazırlayın.
- 2
Fırça yardımıyla kirleri ve lekeleri temizleyin.
Plastik sandalyelerinizi bahçe gibi açık alanlarda kullanıyor olabilirsiniz. Bu nedenle, toz ve kir dışında sandalyeye yerleşmiş kuş pislikleri dahi görebilirsiniz. Bu işlem için bir çift lastik eldiven giyin ve sert bir fırçayı temizleme solüsyonuna batırın. Sandalyeleri bu solüsyonla fırçalayın.
- 3
Karışımı özellikle lekelerin yoğun olduğu bölgelerde bekletin.
Çözeltinin birkaç dakika sandalyelerde beklemesine izin verin. Ardından temiz suyla durulayın. Eğer lekeler istediğiniz kadar geçmemişse beyaz yüzeyler konusunda güvenilir yüzey temizleyicilerden yardım alabilirsiniz. Bu özellikle sararmış plastik sandalyelerde sizi çok memnun edecek sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
- 4
Temiz sandalyeleri kurumaya bırakın.
Sandalyeleri bir bezle kurulayın veya mümkünse kuruması için güneşte bırakın. Tamamen kurumadan sandalyeleri kullanmayın. İşte, basit birkaç adım sayesinde plastik sandalye nasıl temizlenir sorunuz cevaplanmış oldu.
Daha fazla deri ve kumaş temizliği ipucu edinmek için deri koltuk temizliği yazımıza ve en kolay temizlik hileleri için deri ve kumaş koltuk nasıl silinir makalemize göz atabilirsiniz. Zorlu lekelerle baş etmek için tüm hileleri ise deriden en iyi leke çıkarma yöntemleri sayfasını ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular: Sandalyeler Nasıl Temizlenir?
Kumaş Sandalye Neyle Silinir?
Kumaş yüzeyler için en iyi yöntem buharlı temizleyicilerdir. Fakat bu imkana sahip değilseniz biraz bulaşık deterjanı işinizi görecektir. Önce tüm kumaş yüzeyi süpürün. Daha sonra 2 ölçek bulaşık deterjanını bir miktar sıcak su ile karıştırın. Bezi bu karışıma batırıp kirli sandalyeyi silin. Lekeli bölgeleri daha fazla silebilirsiniz. Kirleri yumuşak bir bez yardımıyla nazik bir şekilde ovalayın. Daha sonra yüzeyi kurutmak için temiz kuru bir bezle fazla nemi alın.Deri Sandalye Temizleme için Hangi Ürün Kullanılır?
Rutin temizlik için sabun, bulaşık deterjanı ve su kullanılabilir. Fakat hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, deriye zarar vermemek için mikrofiber bez gibi yumuşak bir bez tercih etmelisiniz. Sandalye temizliğini parlak bir dokunuşla bitirmek için temiz bir beze az miktarda saç kremi sürün ve koltuğu parlatın. Saç kremi, derinin pürüzsüz ve yepyeni görünmesi için deriyi nemlendirirken hoş bir koku bırakır.Deri Sandalye Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Deri sandalyelerin ve diğer tüm deri mobilyaların kuru bir bezle tozlarının alınması ve malzemeyi yumuşak ve nemli tutmak için ayda bir deri kremi uygulanması gerekir. Açık renkli deri bir sandalye altı ayda bir temizlenmelidir. Koyu renkli deri sandalyelerin yılda bir kez temizlenmesi yeterlidir. Tabii ki sanalyelerinizin kirlenme ve kullanım sıklığınıza göre kendi temizlik rutininizi oluşturabilirsiniz. Fakat en önemli deri bakımı ipucu, deriyi çok sık temizlememek, güneşten uzak tutmak ve düzenli olarak deri kremi ya da cilası kullanmaktır.Kumaş Sandalye Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Sağlıklı bir ev için mobilyalarınızın yılda bir veya iki kez profesyonelce temizlenmesi gerekir. Bir küf kokusu fark ettiyseniz, evde hayvan veya çocuk varsa ya da sandalyeler çok sık ve çok fazla insan tarafından kullanılıyorsa 3-4 ayda bir döşemenizi temizlemelisiniz.