Birçok kişi için mutfak genellikle evin kalbidir. Yemek pişirmekten misafirler için hazırlık yapmaya veya yalnızca masada oturmaya kadar, zamanımızın büyük bir bölümünü mutfakta geçiririz. Gıda tüketimi ile ilgili doğrudan bağlantılı bir yer olduğu için mutfak temizliği belki de ev temizliğindeki en önemli bölümdür. Mutfakta yemek pişirdikten sonra bazı günlük temizlik aktivitelerini tamamlarız. Ancak zaman içinde mutfak duvarlarında ve fayanslarında siz fark etmeden kir ve yağ birikintileri oluşabilir. Peki mutfak fayansları nasıl temizlenir biliyor musunuz? Bu yazımızda mutfak fayansı temizliği ile ilgili tüm püf noktalara değineceğiz. Mutfak fayans temizliği nasıl yapılır, mutfak fayans arası temizliği nasıl yapılır, mutfak fayansları nasıl parlar ve fayansları parlatmak için ne yapmalı gibi soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
İhtiyacın olacak:

Mutfak Fayans Temizliği: Mutfak Fayansları Nasıl Silinir?
Elbette mutfağın her köşesi her daim temiz olsun istersiniz, ancak bunun için her zaman yeterli vaktiniz olmayabilir. Bu durumda günlük, pratik yöntemlerle de olsa mutfak fayansı temizliği yapabilirsiniz. Mutfağınızda düzenli, pratik fayans temizliği için aşağıdaki yöntemleri uygulayın:
- 1
Fayansları düzenli olarak silin.
Yağ, kir ve mikrop oluşumunu önlemek için fayansları dezenfektan ve temiz bir bezle düzenli olarak silin. Peki mutfak fayansları nasıl silinir? Ilık su, mikrofiber bez ve bir miktar bulaşık deterjanı kullanarak fayanslardaki tozu ve kiri kolayca silebilirsiniz.
- 2
Lekelere mümkün olduğunca çabuk müdahale edin.
Yağ lekelerinin kalıcı, çıkarması güç lekeler haline gelmesini önlemek için yağ lekelerini mümkün olan en kısa sürede temizlemelisiniz. Peki mutfak fayansları neyle temizlenir? Fayanstaki kiri, yağı ve lekeleri temizlemek için su, temiz bir mikrofiber bez ve Domestos Hijyenik Köpük Okyanus Ferahlığı kullanabilirsiniz. Fayansları temiz bir bez ve ılık suyla silin, kalıcı lekeler çıkmazsa işlemi tekrarlayın. Parlak bir yüzey elde etmek için mutfak fayanslarını temiz bir havluyla kurulayın. Fayansları yağlı ve kirli bırakırsanız bu, lekelerin yüzeye yapışmasına ve çok daha zor çıkmasına sebep olur. Bu aynı zamanda fayansların renginin solmasına da neden olur.
Pamuklu bir bez veya sünger yerine mikrofiber bezler kullanın. Mikrofiber bezler daha etkili ve kolay bir temizlik sağlar, ayrıca fayansın yüzeyine zarar vermez. - 3
Temizlik sonrası fayansları kurulayın.
Fayans temizliği yaptıktan sonra mutlaka kuru bir mikrofiber bezle fayansları kurulayın. Kurulamak için yumuşak bir havlu da kullanabilirsiniz. Kurulamak, fayanslarda oluşabilecek su lekelerini önleyecektir.
Mutfak Fayansları Nasıl Temizlenir: Derinlemesine Temizlik ve Bakım
Yüzeysel bir mutfak fayansı temizliği nasıl yapılır yukarıda bahsettik. Ancak, fayanslarınızı ayda bir iyice temizlemek ve doğru ürünlerle dezenfekte etmek önemlidir. Böylece hem fayanslarınız tertemiz görünür hem de mutfağınızda maksimum hijyen elde etmiş olursunuz. Mutfak duvar fayansları nasıl temizlenir ve mutfak fayansı neyle temizlenir aşağıda açıklıyoruz.
- 1
Hangi fayans türüne sahip olduğunuzu belirleyin.
Fayanslarınızı temizlemeye başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey, ne tür bir fayansa sahip olduğunuzu düşünmektir çünkü bu onları temizleme şeklinizi etkileyebilir. Düz, seramik veya porselen gibi fayanslar genellikle çok dayanıklıdır. Bu nedenle ovmakta veya daha sert bir temizlik bezi kullanmakta sakınca yoktur.
Fayanslarınız üzerinde farklı bir doku, baskı veya desen varsa ovmak için fırça, sert bir sünger veya çelik sünger gibi malzemeler kullanmak fayanslarınızı mahvedebilir. Bu nedenle bunun yerine yumuşak, mikrofiber bir bez kullanın.
Mutfak tezgahlarınızı değiştirmeyi mi düşünüyorsunuz? Granit mi mermer mi? Mutfak tezgahı değiştirmeden önce granit ve mermere ilişkin bütün detayları öğrenerek seçim yapın.
- 2
Fayans en iyi nasıl temizlenir: Fırçalayın veya silin.
Yüzeydeki kalıntıları ve yapışkan izleri gidermek için fayansları fırçalayın ve sabunlu bir bezle silin. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, ne kullanacağınıza fayansın yüzeyine göre karar verin. Fayanstaki kiri, yağı ve lekeleri fırçalamak için ılık su, temiz bir bez ve kaliteli bir fayans temizleyici kullanın. Fayanslar dışında mutfak duvarında da yağ lekeleri oluşması muhtemeldir. Mutfak duvarları nasıl temizlenir, duvardaki yağ lekesi nasıl çıkar ipuçları için yazımızı okumayı unutmayın.
- 3
Mutfak fayans arası temizliği: Derz dolguları temizleyin.
Mutfak fayans arası temizliği önemlidir çünkü kirli bir derz dolgu ile en parlak fayanslar bile temiz görünmeyecektir. Derz dolgusu turuncumsu bir renge döndüyse veya kirli görünüyorsa, çamaşır suyu içeren bir ürün kullanın. Domestos Hijyenik Köpük Okyanus Ferahlığı, çamaşır suyunun etkili gücünü köpük haline getirerek pratik bir uygulama sunar. Ürünü derz dolgulara denk gelecek şekilde uygulayın, birkaç dakika bekleyin ve ardından fırçalayın. Çok fazla ovalama gerektirmeden yüksek temizleme performansını fark edeceksiniz.
Bu aşamadan sonra, derz dolguları her gün temizlemeniz gerekmez; ancak bu ne kadar çabuk kirlendiğine de bağlıdır. Kısa vadede ılık, sabunlu suya batırılmış bir diş fırçasıyla hafifçe ovalayarak temizleyebilirsiniz.
- 4
Fayansları derinlemesine temizleyin ve dezenfekte edin.
Kir, yağ ve tozu yüzeysel olarak temizledikten sonra iyi bir yüzey temizleyici kullanın. Nemli bir sünger, bez veya fırça ile yüzey temizleyiciyi uygulayın, hafifçe ovalayın ve durulayın. Daha sonra iyice parlaması için yumuşak bir bezle parlatın. İnatçı lekeler için durulamadan önce birkaç dakika daha bekletebilirsiniz.
Mutfak fayansları nasıl temizlenir artık biliyorsunuz. Peki mutfak temizliği nasıl yapılır? Hijyenik ve güvenli mutfak temizliği ile ilgili tüm püf noktaları yazımızdan öğrenin.
Mutfak Fayansları Nasıl Parlatılır?
Donuk, eski mutfak fayansları, hem çirkin bir görünüm oluşturur hem de çok hijyenik olmayan bir ortama işaret eder. Mutfak fayansları zamanla yıpranmanın yanı sıra kire, sabun köpüğüne, su lekelerine, yağa ve diğer çevresel faktörlere maruz kalarak parlaklığını kaybeder. Peki fayansları parlatmak için ne yapmalı? Merak etmeyin, fayanslarınıza ışıltılı bir görünüm kazandırmak, yoğun emek isteyen, zaman alıcı veya pahalı bir iş değildir.
- 1
Rutin bakım yapın.
Fayanslarınıza düzenli olarak bakım yapmak parlaklığını korumaya yardımcı olur. Mutfak temizliği için geliştirilmiş olan Cif Sprey Power & Shine Mutfak gibi, yüzeylerin çizilmesini engelleyerek parlak kalmasını sağlayan bir ürün seçin. Hafif nemli bir süngerle veya mikrofiber bir bezle fayansları silin. Daha fazla parlaklık için ardından temiz bir mikrofiber bezle kurulayın.
- 2
Zorlu lekeler için kireç çözücü kullanın.
Sert su, fayanslarda mineral birikintileri bırakabilir. Herhangi bir süpermarkette bulabileceğiniz kireç sökücü, sert suyun izlerine karşı etkili bir çözüm sunar ve mevcut lekeleri ortadan kaldırır. Koruyucu fayans yüzeylerini soymayan veya insanlara, evcil hayvanlara, çevreye zarar vermeyen hafif formüller arayın.
- 3
Profesyonel temizliğe başvurun.
Yılda bir kez fayanslarınızda profesyonel temizlik sağlamak için bir temizlik şirketi ile anlaşabilirsiniz. Bu, fayanslarınızın uzun süre parlak ve yeni gibi görünmesini sağlamak için etkili bir yöntemdir.
- 4
Mobilya cilası veya limon yağı deneyin.
Mutfak fayanslarında parlaklık istiyorsanız, şöyle bir hileye başvurabilirsiniz: Yüzeye mobilya cilası veya limon yağı püskürtün ve yumuşak, mikrofiber bir bezle parlatın. Mobilya cilası tamamen sürüldüğünde, geriye pırıl pırıl parlayan fayanslar kalır.
Bunu banyo fayanslarınızda da kullanın. Ancak duş ve küvet zeminlerinde mobilya cilası veya limon yağı kullanmaktan kaçının çünkü bu yüzeyleri kayganlaştırarak tehlikeli bir hale getirir.
Mutfak Fayansları Nasıl Temizlenir: Sıkça Sorulan Sorular
Mutfak Fayans Arası Temizliği Nasıl Yapılır?
Mutfak fayanslarının arası kirli bir görünüme sahipse derinlemesine bir temizlik yapmanın vakti gelmiş demektir. Bunun için çamaşır suyu katkılı pratik bir yüzey temizleyici tercih edin. Ürünü derzlere uygulayın ve etki etmesi için birkaç dakika bekleyin. Ardından bölgeyi eski bir diş fırçası ile iyice fırçalayın ve durulayın.Mutfak Fayansı Neyle Temizlenir?
Günlük mutfak fayansı temizliği sünger veya mikrofiber bez, bir miktar bulaşık deterjanı ve ılık su gibi birkaç pratik malzeme ile yapılabilir. Ancak derinlemesine bir temizlik yapmayı düşünüyorsanız, fayanslarınız için çamaşır suyu katkılı bir ürün seçmenizi öneririz. Ayrıca fayanslar için özel olarak üretilen temizleyicilerden veya kireç sökücü spreylerden de faydalanabilirsiniz.Mutfak Duvar Fayansları Ne Sıklıkla Temizlenmelidir?
Düzenli olarak bakım yapmak ve fayanslarınıza iyi bakmak en önemli unsurdur. Fayanslarınızı mümkünse her hafta silip tozunu almaya çalışın. Böylece fayanslar üzerinde kir, yağ ve toz kalıcı bir hale gelmez ve size büyük bir iş yükü çıkmaz. Ancak en az ayda bir kez mutfak fayanslarınızı dezenfekte etmeyi unutmayın. Mutfak, evin en hijyenik olması gereken yeridir. Yılda en az bir veya iki kez profesyonel bir fayans temizliği planlamak, zeminlerinizin, tezgahlarınızın ve duvarlarınızın görünümünde ve dayanıklılığında büyük bir fark yaratabilir.