Temizlik her evin rutini olsa da dip köşe olarak tabir edilen kapsamlı temizlikler genellikle özel günlerin öncesinde uygulanır. Bu özel günlerden biri de kuşkusuz geleneksel anlamda öneme sahip olan bayramlardır.
Gelen gidenin eksik olmadığı, mutfakta yoğun hazırlıkların yapıldığı bayramlarda, evlerin temiz olması önem taşır. Peki, etkili ve pratik bayram temizliği nasıl yapılır? Bayram temizliği püf noktaları nelerdir? Siz de aşağıdaki adımları ve püf noktalarını takip ederek bayramı ferah ve tertemiz şekilde karşılayabilirsiniz.
Bayram temizliği için kullanacağınız malzemeleri önceden hazır bulundurursanız çok daha kısa sürede ve planlı şekilde temizliği bitirebilirsiniz. Temizliğe sabahın erken saatlerinde ya da enerjinizin en üst seviyede olduğu zaman diliminde başlamak daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır. Başlamadan önce bir iş listesi yaparak ve işleri bitirdikçe üzerlerini çizip bir diğerine geçerek süreci kolaylaştırabilirsiniz.
Bayram Temizliğinin İlk Kuralı: Dağınıklığı Alt Etmek
Bayram temizliği, vakit alan, doğru sıralamayla yapılmadığı takdirde işleri daha da zorlaştıran bir süreçtir. Bu sebeple temizliğe doğru yerden başlamak oldukça önemlidir. Peki, bayram için dip köşe temizlik nasıl yapılır? Bayram temizliği ne zaman yapılır? Kapsamlı bayram temizliği için ilk yapmanız gereken, temizliği yapılacak alanların net bir şekilde ortaya çıkması için ortalıktaki dağınıklığı temizlemek olmalı. Yerlerinde olmayan eşyalar yerlerine kaldırılmalı, yıkanması gereken çamaşırlar ya da bulaşıklar makineye yerleştirilmeli.
Çamaşır yıkamak vakit alıyorsa kısa programda bile kusursuz leke çıkarma gücüne sahip Omo Active gibi kaliteli bir sıvı deterjan kullanarak süreyi kısaltabilirsiniz. Bayramda giysilerinizin ve özellikle misafir havlularınızın mis gibi kokması içinse parfüm uzmanları tarafından geliştirilmiş Yumoş Extra’yı tercih edebilir, özel olarak geliştirilmiş formülü sayesinde kumaşlarınızın rengini uzun süre korurken aynı zamanda yumuşacık olmalarını da sağlayabilirsiniz.
Evde bayram temizliği yapmadan önce sizi harekete geçirecek, motivasyon sağlayacak müzikler açmanız süreci çok daha keyifli hale getirir.
Dağınık eşyaları toplamak için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bunun için etkili bir püf noktası; her şeyi toplamak. Doğru duydunuz. Dağınık olan her şeyi kocaman bir sepet içine düşünmeden atın ve sonra işe yeniden başlayarak her bir eşyayı ait olduğu yere koyun. Bunun çok daha pratik ve temiz bir yöntem olduğunu anlayacaksınız. Dağınıklıktan uzak bir ortam, etkili bir temizlik için sizi motive edebilir ve detaylı temizliğe başlayabilirsiniz.

Bayram Temizliğine Camlardan Başlayın
Bayram temizliğine nereden başlanır diye mi düşünüyorsunuz? Telaşa kapılmadan, işe öncelikle oda sıralaması yaparak başlayın. Bir bayram temizliği listesi oluşturabilir, böylece kafa karışıklığını ve gereksiz yorgunluğu önleyebilirsiniz. Önce bir odayı, daha sonra başka bir odayı temizleyerek size ev düzeniniz doğrultusunda mantıklı gelen bir sıralama oluşturun.
Bu sıralamayı yazılı olarak listeleyin ve görebileceğiniz bir yere asın. Bu sıralamadan sonra her bir oda için önce camları temizlemeye başlamanızda fayda var. Camlarda oluşmuş yağmur damlası lekelerini, kuşların sebep olduğu kirleri temizlemek için Cif Sprey Ultra Hijyen gibi çok amaçlı sprey temizleyicileri kullanabilirsiniz.
Temizlik malzemelerini kullandıktan sonra çocukların ulaşamayacağı bir yere kaldırmayı unutmayın. Herhangi bir temizlik ürününü kullanmadan önce paketin üzerinde yer alan talimatları okuduğunuzdan ve doğru uyguladığınızdan emin olun. Önce güvenlik! Temizliğe başlamadan önce eldiven, gözlük, maske gibi koruyucu önlemleri aldığınızdan emin olun.
Dolapları Düzenleyin, Perdeleri Yıkayın
Camları hallettikten sonra dolap temizliğine başlayabilirsiniz. Dolabınız ahşapsa yüzey üzerindeki parmak izlerini ve olası lekeleri, ahşap yüzeyler için özel olarak tasarlanan koruma sprey ürünleriyle alt edebilirsiniz. Dolap içlerinin tozunu almak isterseniz de kıyafetlerinizi boşaltıp yeniden yerleştirmeniz gerekecek. Eğer zamanınız varsa sizi iyi hissettirecek bu adımı uygulamanızı tavsiye ederiz.
Dolapları düzenledikten sonra perdelerin yıkama işlemiyle işe devam edebilirsiniz. Temiz perdeler bir ortamın temiz ve güzel görünmesinde önemli rol oynar ve bulunduğu odayı aydınlatır. En azından kısa programda perdelerinizi yıkayıp makinede bekletmeden ıslak şekilde asarsanız perdeleriniz hem kırışmaz hem de odanızı mis gibi kokutur. Böylece temizlik ve ferahlık hissi her yere yayılır.
Halı ve Koltuklardaki Leke ve Tozlardan Kurtulun
Sıra halılara geldi. Malum, tozu ve kiri en çok tutan ve onları her yere taşımamıza neden olan ev eşyaları arasında halıların önüne geçebilen yok. Halılar ne kadar temizse ev ortamı da o kadar temiz ve sağlıklı demektir.
Her hafta ya da her ay halıları yıkamak elbette mümkün değil; ancak geniş çaplı ve uzun aralıklarla yapılan bu temizlik günlerinde halıları unutmak olmaz. Temizliğe başlamadan önce tüm halılarınızı yıkamaya vermek ya da yıkamak çok daha mantıklı olacağından bu işlemi birkaç gün öncesinden organize etmenizde fayda var.

Evde yıkanabilir kilimlere sahipseniz işiniz çok daha kolay. Yumoş Sıvı Bakım Deterjanı gibi çamaşırların rengini koruma özelliğine sahip bir sıvı deterjan ile kilimlerinizde belirtilen yıkama talimatlarına uygun olarak makinede veya elde yıkayabilir, tertemiz ve mis gibi yapabilirsiniz.
Halılardan sonra koltuk temizliğine geçebilirsiniz. Koltuk üzerindeki olası lekeleri ve renk değişimine sebebiyet veren kirleri temizlemek, yardımcı malzemeler sayesinde artık zahmetsiz. Cif Her Yer Leke Uzmanı sprey, günlük kirleri kolayca temizleyebilen doğal temizlik partikülleri ile kumaş üzerinde istenmeyen izleri anında yok eder.
Olmazsa Olmaz Süpürme İşlemi
İşte, sıra tüm evi süpürmeye geldi. Camlar, perdeler, mobilyalar süpürme işlemi esnasında oluşacak tozlanmadan fazla etkilenmez. Ancak toz alma işlemini muhakkak süpürme işleminden sonra yapmalısınız. Süpürmeye başlamadan önce süpürgenizin vakumunun güçlü bir şekilde çektiğinden, bunun için de süpürge torbasının boş olduğundan emin olmalısınız. Aşırı dolu bir torbayla süpürmek zamanınız ve enerjinizden çalacağı gibi ortamın daha da tozlanmasına yol açabilir. Etraftaki tüm tozlar alındıktan sonra son adım olarak nemli bezinizle toz alabilirsiniz.
Banyo, Tuvalet ve Mutfaklar İle Temizliğe Son Dokunuş
Evde bayram temizliğinin son adımı; banyo, tuvalet ve mutfak temizliğidir. Ev hijyeninin önemli iki taşıyıcı alanı banyo ve mutfaklar, belki de temizliğine en özen gösterilmesi gereken alanlardır. Bu nedenle kullanılacak temizlik malzemelerinin gerçekten etkili olduğundan emin olmalısınız.
Banyo ve tuvalet temizliğine ilk önce zemini temizleyerek başlayın. Çamaşır suyu katkılı Cif Ultra Hijyen ürünleri gibi etkili temizleyiciler ile hem banyonuzun, hem de mutfağınızın yüzeylerini temizleyebilirsiniz. Daha sonra banyonuzun içindeki sabun artığı ve kireç lekelerini temizleyin. Zemin ve yüzey temizliği konusunda detaylı bilgi için yazımızdan destek almak isteyebilirsiniz.

Yoğun kıvamlı Domestos çamaşır suyu ile fırçalayarak temizlediğiniz klozete son dokunuşu ise temizleyici mavi su teknolojisi ile geliştirilmiş Domestos 5'li Güç Aktif Mavi Su tuvalet bloğunu sabitleyerek yapın. Temizleyici köpüğü, kireci önleme etkisi, güzel kokusu, uzun süreli beyazlık ve hijyen etkisi ile Domestos 5’li Güç tuvalet bloğu, temizliğinizin kalıcı hale gelmesini sağlayacak.
Evde bayram temizliği nasıl yapılır öğrendiğinize göre kendi bayram temizliği listenizi oluşturabilir ve bayramı tertemiz bir evle karşılayabilirsiniz.