Evin salonunda, aile ya da arkadaşlarla geçirilen güzel zamanların merkezinde hep koltuklar vardır. Uzun bir günün sonunda eve döndüğünüzde yorgunluğunuzu almak için bizi yine koltuğumuz karşılar. Ağır bir yük üstlenen, evin bu önemli parçaları görünümlerini korumak için zaman zaman ilginize ihtiyaç duyacaktır. Derinlemesine koltuk temizliği, üzerinde daha sık keyifli vakit geçirebilmeniz için koltuklarınızı temiz tutar ve ömürlerini uzatır.
Zamansız şıklığı ile her dönem dekorasyon trendleri arasında yer alan deri ve kadife koltuk modelleri ise genellikle farklı bakım yöntemleri gerektirir. Deri ve kadife, giysilerde olduğu gibi koltuk döşemesinde de kullanılabilecek en hassas kumaşlardan ikisidir, dolayısıyla bu tür koltukların temizliği de büyük bir özen ve dikkat gerektirmektedir.
Bulaşık deterjanını suyla karıştırarak elde ettiğiniz köpük veya Cif Her Yer Leke Uzmanı gibi günlük kirlere karşı etkili bir ürün kadife koltuk temizliğinde lekeleri çıkarırken işinizi kolaylaştıracaktır.
İhtiyacın olacak:

Koltuk Nasıl Temizlenir?
Koltuk nasıl temizlenir, koltuk ne ile silinir öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- 1
İşe Elektrik Süpürgesiyle Başlayın
Koltuğunuzdaki minderleri kaldırın ve minder aralarına düşen her şeyi temizleyin. Kalemler, bozuk paralar ve uzaktan kumandalar başta olmak üzere, koltuk aralarından şaşırtıcı şeyler çıkabilir. Elektrik süpürgesiyle koltuktaki toz ve kirleri alın. Dar bölgeleri temizleyebilmek için, süpürgenizin bu iş için özel olarak üretilen uçlarından yararlanın. Koltuk döşemelerinize zarar vermemek için mümkünse süpürgenizin yumuşak fırçalı ucunu tercih edin.
Kir ve toz oluşumunu önlemek için koltuğunuzu düzenli olarak elektrikli süpürgeyle süpürün. Temizlik ürünlerini, gereğinden fazla kullanmayın. Deri koltuk temizliği sırasında buna özellikle dikkat edin. Koltuk döşemeniz çıkabilir türden değilse, buharlı temizleyici de kullanabilirsiniz. Ancak temizleyicinin koltuk kumaşınızın cinsine uygun olmasına ve üreticinin kullanım talimatlarına uymaya dikkat edin.
- 2
Koltuğunuzun Bakım Talimatlarını Okuyun
Bu talimatlar size ne tür ürünler kullanmanız gerektiğini ve hangi koltuk temizleme yöntemlerinin koltuğunuz için uygun olduğunu söyleyecektir. Eğer koltuk minderlerinizin kılıfları çıkabiliyorsa, bunları Omo Active Sıvı Deterjanı gibi kaliteli bir çamaşır deterjanı kullanarak çamaşır makinesinde yıkayabilir ya da kuru temizlemeciye götürebilirsiniz.
- 3
Koltuk Döşemesi Nasıl Temizlenir?
Eğer kumaş koltuğunuzun sadece belirli bir kısmı lekelendiyse koltuk lekesi çıkarma işlemi için koltuğu baştan aşağı temizlemeniz gerekmez. Bulaşık deterjanını sulandırarak küçük lekelere uygulayabilirsiniz. Bu karışımın kumaşa zarar vermeyeceğinden emin olmak için, önce karışımı koltuğunuzun görünmeyen bir yerinde test edin. Daha sonra, temiz bir bezle yavaşça lekeye uygulayın. Koltuğu çok ıslatmamaya ve lekeyi ovarak daha da yaymamaya dikkat edin. Başka bir temiz bez kullanarak deterjanı durulayın ve ıslak bölgenin kendi kendine kurumasını bekleyin. Koltuk döşemenize birazcık kabartma tozu serpmek, koltuğunuzun ferah kokmasını sağlayacaktır – ancak daha sonra tozu temizlemeyi unutmayın.
- 4
Kumaş Koltukları Temizlemek İçin Öneriler
Eğer kumaş koltuğunuzun döşemeleri çıkarılabilir değilse, iç döşeme temizleyicisi kullanın. Bu tür ürünleri kullanmadan önce kullanım talimatlarını mutlaka okuyun ve ürünü öncelikle görünmeyen bir yerden test edin. Koltuğunuzun bakım talimatlarına göz atmayı unutmayın. Koltuğunuzu ve koltuk minderlerinizi derinlemesine temizlemek için buharlı temizleyici de kullanabilirsiniz. Buharlı koltuk yıkama işleminden sonra, minderleri koltuğunuza geri yerleştirmeden önce her şeyin tamamen kurumasını bekleyin.
- 5
Deri Koltuk Nasıl Temizlenir?
Deri koltuk temizlemek ile kumaş koltuk temizlemek arasında büyük fark vardır. Çok fazla su ya da sabun kullanmak deriye zarar verebilir. Deri koltukları temizlemeye, derideki ve minder aralarındaki tozları elektrikli süpürgeyle alarak başlayın.
Deri koltuk döşemelerini temizlerken en önemli adım, deriye özel ürünler kullanmaktır. Deri temizleyici için özel sabunlar ve balmumu bazlı deri temizleyiciler koltuğunuza zarar vermez. Bu tür ürünleri kullanmadan önce, ürünü koltuğunuzun görünmeyen bir bölümünde test edin ve ürünün kullanım talimatlarını mutlaka okuyun. Temizleyiciyi deriye uyguladıktan sonra fazlasını silin.
Beyaz Deri Koltuk Nasıl Temizlenir?
Özellikle ofislerde sıklıkla tercih edilen beyaz deri koltukların dekorasyon açısından bulundukları ortama modernlik ve zenginlik kattıkları bir gerçek. Düzenli ve doğru adımlarla yapılmayan beyaz suni deri koltuk temizleme işlemleri, derinin formuna zarar verebilir ve mobilyanızın değerinin düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle koltuğunuz ister deriden ister suni deriden üretilmiş olsun, temizliğine daha fazla özen göstermeli ve çok hassas davranmalısınız. Beyaz deri koltuk temizliği hakkında vereceğimiz püf noktaları bu konuda size oldukça yardımcı olacaktır.
- 1
Düzenli Olarak Bakım Yapın
Öncelikle beyaz deri koltuklarınızın günlük bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Günlük temizlik için su ve sabun karışımı gayet iyi bir temizleme yöntemidir. Bir kabın içine su doldurun ve içine bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin. Hazırladığınız bu solüsyonu püskürtebileceğiniz bir aparatın içine boşaltıp temiz bir bez yardımıyla koltuklarınız silebilirsiniz.
- 2
Arap Sabunu ile Temizleyin
Ambalajında belirtilen miktarda Vim Arap Sabunu Likit’i suyla karıştırın ve yumuşak dokulu bir bezle beyaz deri koltuklarınızın yüzeyini hafifçe silin. Hemen ardından kuru bir bezle koltuklarınızı iyice kurulayın. İsterseniz Vim Arap Sabunu Sprey’i de tercih edebilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra kaliteli bir deri bakım ürünü de kullanırsanız koltuklarınızın kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.
- 3
Beyaz Deri Koltuklar Neyle Silinir?
Beyaz deri koltuk temizliğinde her zaman yumuşak dokulu bezler kullanmaya gayret etmelisiniz. Sert yapılı fırçalar ve süngerler derinin çizilmesine neden olarak koltuğunuzun görünümüne zarar verebilir.
- 4
Badem Yağı ve Vazelin Kullanın
Vazelin ve badem yağını bir kabın içinde iyice karıştırın ve bu karışımı koltuklarınızın yüzeyine hafif ovalar şekilde uygulayın. Bu işlem hem koltuklarınızın temizleyecek hem de daha parlak bir görünüme kavuşmalarını sağlayacaktır.
- 5
Su ve Gliserin ile Silin
Deri koltuk temizliği için bir diğer yöntem ise gliserinli su kullanmaktır. Bu uygulama için eczanelerden alabileceğiniz gliserini bir miktar suyun içine koyun ve iyice karıştığından emin olun. Daha sonra mikrofiber bezle koltuğunuzu temizleyin ve hiç vakit kaybetmeden kuru bir bezle kurulayın.
- 6
Bebek Pudrasını Deneyin
Eğer suni deri koltuğunuza yağ lekesi bulaştıysa hemen endişeye kapılmayın. Çünkü deri koltuktaki yağ lekelerini çıkarmada oldukça etkili olan bebek pudrası tam da bu esnada yardımınıza koşacaktır. Bebek pudrasını yağlı bölgeye dökün ve bir süre bekletin. Bebek pudrası yağı emerek topaklanacak ve böylece lekeden eser kalmayacaktır. Daha sonra sabunlu nemli bir bezle koltuğunuzu silebilirsiniz.
- 7
Şampuanlı Su Kullanın
Deri koltuktan yağ lekesi çıkarmak için kullanabileceğiniz ikinci bir yöntem ise şampuanlı su ile lekeye müdahale etmektir. Hazırladığınız şampuanlı suyu lekenin üzerine dökün ve güzelce silin. Hemen ardından yumuşak dokulu kuru bir bezle koltuğunuzu kurulamayı da ihmal etmeyin.
Eğer tüm bu işlemlere rağmen yağ lekesi hala çıkmadıysa aseton veya amonyak kullanabilirsiniz. Ancak bu maddeler oldukça güçlü içerikli oldukları için kullanmadan önce profesyonel bir tavsiye almanız daha doğru olacaktır.
Deri koltuklarınızı güneş ışınlarından uzak tutmaya çalışmalısınız. Çünkü güneş ışınları, deri koltuğunuzun renginin ağarmasına ve deforme olmasına neden olacaktır.
Evde Koltuk Yıkama Nasıl Yapılır?
Eğer kılıfı çıkan ve yıkanabilen bir koltuk takımınız varsa işiniz kolay. Bu durumda Omo Color Sıvı Deterjan gibi kumaşın renklerini de koruyacak bir temizleyici ile makinede yıkayabilirsiniz. Ancak koltuk döşemesi sabitse o zaman şu adımları uygulamanız lazım:
- 1
Öncelikle koltuğunuzu elektrikli süpürgeyle dip köşe süpürün.
Böylece aralara kaçan kırıntılardan, toz ve kirlerden kurtulmuş olursunuz. Koltuk yüzeyinde daha inatçı partiküller varsa bunlardan nazikçe fırçalayarak kurtulun. Evcil hayvanınız varsa tüy toplayıcı ile tüyleri toplamayı unutmayın.
- 2
Koltuğunuzun etiketini kontrol ederek ne tür temizleyici kullanabileceğinizi öğrenin.
Bazı koltuklar su bazlı temizleyicilerle, bazıları ise susuz temizlenmelidir. Yanlış ürün kullanarak koltuğunuza zarar vermeyin.
- 3
Koltuğunuzu genel olarak temizlemeden önce lekelere müdahale edin.
Günlük lekeleri Cif Her Yer Leke Uzmanı Sprey gibi çok amaçlı bir ürünü doğrudan uygulayarak çıkarabilirsiniz.
- 4
Elle silerken koltuğu fazla ıslatmayın.
Eğer koltuğu elinizle silecekseniz marketlerde satılan döşeme temizlik ürünlerini veya suyun içinde köpürteceğiniz beyaz sabunu kullanabilirsiniz. Ancak, özellikle de elektrik süpürgenizin su çekme özelliği yoksa fazla ıslatmamaya dikkat edin. Bu, kuruma süresini uzatarak, koltuğun zarar görme riskini artırabilir.
- 5
Temizlik robotuyla yıkamadan önce kullanım talimatlarını okuyun.
Eğer temizlik robotunuzun koltuk yıkama özelliği varsa, önerilen temizlik ürününü temiz su bölmesine ekleyin. Koltuğunuz için uygun olduğundan emin olmak için ürünün kullanım talimatlarını dikkatlice okuyun. Koltuğunuzu iyice yıkayın ve suyu dikkatli bir şekilde geri emdirin.
- 6
Son aşama olarak koltuğunuzu kurumaya bırakabilirsiniz.
Odanın güzelce hava alıyor olması kuruma işlemini hızlandıracaktır.
Deri ve Kadife Koltuk Nasıl Temizlenir?
Deri ve kadife koltuklar temizlenirken bazı özel durumlar söz konusudur. Bu koltukların görünümünü ve yapısını korumak için şunlara dikkat edilmelidir:
- 1
Her temizleyici ürün uygun değildir.
Sıradan deterjanları kullanmamanızı, kadife ve deri koltuklar için özel üretilmiş temizleyiciler ile silmenizi öneririz.
- 2
Ne kadar su kullandığınıza dikkat etmelisiniz.
Deri, fazla sudan zarar görebilir dolayısıyla silinirken kullanılan su miktarına dikkat edilmelidir. Deri koltuk temizlenirken buharlı koltuk yıkama teknikleri kullanılmaz.
- 3
Kadife koltuklar ılık su ve amonyak karışımı ile silinebilir.
Kadife koltuk neyle silinir diyorsanız amonyak ve ılık su karışımını kullanabilirsiniz ancak döşemeye zarar vermediğinden emin olmak için mutlaka bu karışımı önce koltuğun görünmeyen bir yerinde deneyin. Koltuğu silerken sağ-sol hareketi yapmamaya, tüylerin yönüne göre silmeye dikkat edin. Kadife yatak başlığı nasıl temizlenir merak ediyorsanız aynı yöntemi kadife yatak başlığı temizlemek için de uygulayabilirsiniz.
- 4
Temizlerken parlatın.
Buharlı koltuk yıkama kadife koltukların parlaklığını korumaya yardımcı olur.
Beyaz Deri Sandalye Nasıl Temizlenir?
Beyaz deri sandalyelerin üzerindeki lekeleri mobilyanızın yüzeyine zarar vermeden çıkarmak istiyorsanız aşağıda verdiğimiz yöntemler tam size göre. Üstelik uygulaması çok basit ve kolay bu yöntemler sayesinde tükenmez kalem izlerinden, yağlı lekeler kadar birçok lekeyi çıkarabilirsiniz.
- ✦
Sabunlu Su ile Düzenli Olarak Silin
Hemen hemen her gün çeşitli lekelere maruz kalan beyaz deri sandalyelerinizi sabunlu su ile kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Günlük bakım için tercih edebileceğiniz bu yöntem için sabunlu su hazırlayın ve deri sandalyeler için toz bırakmayan bir mikrofiber bezle düzenli olarak silin. Böylece oluşan lekelerin sabitleşmesini önleyerek sandalyelerinizi uzun süre tertemiz kullanabilirsiniz.
- ✦
Karbonatla Temizleyin
Deri sandalye ve koltuklar neyle silinir sorusuna verilecek yöntemlerden biri de karbonattır. Karbonat, özellikle yağ lekesi bulaşmış sandalyelerinizin temizliği için en etkili yöntemlerden biridir. Çünkü karbonatın tanecikli yapısı, yağ moleküllerini emer ve içine hapseder. Böylece yağın yüzeyden uzaklaşması kolaylaşır. Uygulama için önce kağıt bir havlu peçete ile fazla yağı alın ve hemen ardından bir miktar karbonatı yağlı bölgeye serperek yumuşak uçlu bir fırçayla silin. Unutmayın; yağ lekesine ne kadar çabuk müdahale ederseniz o kadar hızlı sonuç alırsınız.
Ağartıcı özelliği olan çamaşır suyu, tuz ruhu ve benzeri temizlik ürünleri deri koltuğunuzun yapısına zarar verebilir. Bu nedenle evde koltuk temizleme süreçlerinde bu tür deterjanları özellikle renkli deri koltuklarınızda kullanmamaya özen göstermelisiniz. Eğer çok değerli bir deri koltuk takımına sahipseniz profesyonel yardım almanız daha doğru bir adım olabilir.
Doğru temizlik tekniklerini uyguladığınızda koltuğunuz formunu ve güzel görünümünü uzun yıllar boyunca koruyacaktır. Evde koltuk yıkama hizmeti artık profesyoneller tarafından da verilmektedir. Bu hizmetlerde şirket eve koltuk yıkama makinesiyle gelir ve temizleyici maddeyi koltuğa sıktıktan sonra koltuğu makinenin güçlü etkisiyle temizler. Özellikle çıkmayan lekeler söz konusuysa veya koltuk uzun zamandır temizlenmemişse bu hijyenik koltuk yıkama yöntemi de için doğru çözüm olabilir. Hangi yöntemi tercih ederseniz edin, tertemiz koltuğunuz salonunuzun görünümünü güzelleştirecektir.
Son olarak, koltuğun kol ve baş koyulan bölgeleri daha çok kirlenir. Bu bölgeleri sık sık silmeyi ihmal etmeyin. Koltuktaki lekeye suyla müdahale ediyorsanız iz kalmaması için az miktarda su kullanmaya özen gösterin. Kirlerden sakınmak için koltuğunuzu mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığına, yemek buharına ve sigara dumanına maruz kalmayacak bölgelere yerleştirmeyi tercih edin.
Sıkça Sorulan Sorular
Kumaş Koltuk Nasıl Temizlenir?
Eğer kumaş koltuğunuzun döşemeleri çıkarılabilir değilse iç döşeme temizleyicisi kullanın. Bu tür ürünleri kullanmadan önce kullanım talimatlarını mutlaka okuyun ve ürünü öncelikle görünmeyen bir yerde test edin. Koltuğunuzun bakım talimatlarına göz atmayı unutmayın. Koltuğunuzu ve koltuk minderlerinizi derinlemesine temizlemek için buharlı temizleyici de kullanabilirsiniz. Buharlı koltuk yıkamadan sonra, minderleri koltuğunuza geri yerleştirmeden önce her şeyin tamamen kurumasını bekleyin.Deri Koltuk Nasıl Silinir?
Deri koltuk temizlemek ile kumaş koltuk temizlemek arasında büyük fark vardır. Çok fazla su ya da sabun kullanmak deriye zarar verebilir. Deri koltukları temizlemeye derideki ve minder aralarındaki tozları elektrikli süpürgeyle alarak başlayın. Deri koltuk döşemelerini temizlerken en önemli adım deriye özel ürünler kullanmaktır. Deri temizleyici için özel sabunlar ve balmumu bazlı deri temizleyiciler koltuğunuza zarar vermez. Bu tür ürünleri kullanmadan önce ürünü koltuğunuzun görünmeyen bir bölümünde test edin ve ürünün kullanım talimatlarını mutlaka okuyun. Temizleyiciyi deriye uyguladıktan sonra fazlasını silmeyi unutmayın.Beyaz Deri Koltuk Ne ile Silinir?
Bir kabın içine su doldurun ve içine bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin. Hazırladığınız bu solüsyonu püskürtebileceğiniz bir aparatın içine boşaltıp temiz bir bez yardımıyla koltuklarınız silebilirsiniz. Beyaz deri koltuk temizliğinde her zaman yumuşak dokulu bezler kullanmaya gayret etmelisiniz. Sert yapılı fırçalar ve süngerler derinin çizilmesine neden olarak koltuğunuzun görünümüne zarar verebilir.Deri Koltuk Gliserinle Temizlenir mi?
Deri koltuk temizliği için pratik yöntemlerden biri gliserinli su kullanmaktır. Bu uygulama için eczanelerden alabileceğiniz gliserini bir miktar suyun içine koyun ve iyice karıştığından emin olun. Daha sonra mikrofiber bezle koltuğunuzu temizleyin ve hiç vakit kaybetmeden kuru bir bezle kurulayın.Beyaz mobilya neyle silinir?
Daha önce sıraladığımız yöntemlere ek olarak yüzey temizleyici mendiller, hızlı döşeme temizliği için şaşırtıcı derecede etkilidir. Ancak kumaşa zarar vermeyeceklerinden emin olmak için her zaman önce göze çarpmayan bir alanda test etmelisiniz. Deri, pamuk veya polyester döşeme için harika olan bu mendiller, çok az nem içeren yumuşak ama etkili bir karışım sunar. Dökülme olduğunda lekeleri anında çıkarmak için oturma odasında bir paket bulundurmak akıllıca olacaktır. Beyaz mobilyanız üzerindeki kahve damlamalarına ve diğer ufak kazalara karşı hızlı hareket edin. Leke daha sertleşmeden mendille lekeli bölgeye müdahale edin.Beyaz mobilya temizliği ne sıklıkla yapılmalı?
Aslında beyaz mobilya temizliği ne sıklıkla yapılmalı sorusunun tek bir cevabı yok. Mobilyanızın yüzey yapısı, kullanım sıklığı vb. faktörler, temizleme sıklığını belirlemenizde büyük önem taşır. Genel mobilya temizliği için iki haftada bir ya da haftada bir temizlik yapılması önerilir. Siz de kullanım alışkanlığınıza göre beyaz mobilyanızın kirlenme hızını gözlemleyebilir, kendi temizlik rutininizi oluşturabilirsiniz.