Halı evinizi renklendiren güzel bir dekoratif unsurdur. Ancak kirli bir halı evinizin tüm havasını bir anda olumsuz yönde değiştirebilir. Ayrıca halılar toz ve bakterilerin birikip çoğalmayı sevdiği bir ortam sağlarlar. Bu da özellikle alerjik bünyelerde veya astımı olan kişilerde sorun yaratabilir. Bu yazımızda halı nasıl temizlenir, halı nasıl dezenfekte edilir, halı ne ile temizlenir, evde halı nasıl yıkanır ve bu işlemlerin püf noktaları nelerdir kolayca öğrenebilirsiniz.
Halı Neyle Silinir?
Halıları temizlemek için kullanılan ürünlerin başında halı şampuanları ve halı temizleme tozları gelir. Ancak evde halı silmek için doğal çözümleri de tercih etmek mümkün. Mesela karbonat ve sirke lekeleri çıkarmak için kullanılabilir. Halınızı temizlerken su çekebilen bir süpürgeniz yoksa, mutlaka sünger kullanmanızı öneririz. Elde halı silmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlar sünger, mikrofiber bez veya süngerli paspas olacaktır.

Evde Halı Nasıl Silinir?
Evde halı nasıl silinir sorusunun cevabı çok basit. Öncelikle halınızı süpürün. Halınızın cinsine göre ürününüzü seçin. İpek, shaggy ve el dokuması olan halılar diğer halılara göre farklı muamele isterler. Eğer düz ve standart bir halınız varsa yukarıda bahsettiğimiz temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz.
- 1
Önce halınızı elektrik süpürgesiyle süpürün.
Böylece toz ve kirlerden kurtulur, kaba temizliği yapmış olursunuz.
- 2
Kullanacağınız şampuanı halınızın küçük ve görünmeyen bir bölgesinde deneyin.
Halınıza zarar vermediğinizden emin olmak için şampuanın kullanma talimatlarını mutlaka okuyun.
- 3
Şampuanla silme işlemine geçin.
Şampuanı suyla karıştırıp sünger paspas yardımıyla halı fazla ıslanmayacak şekilde silmeye başlayın. Halınıza çok sert davranmayın; bu halınızın yüzeyine zarar verebilir.
- 4
Kalan şampuanı uzaklaştırın.
Halınızı sadece duru suya batırdığınız bir sünger veya sünger paspas yardımıyla durulayın ve kurumaya bırakın.
Evde Halı Silmek İçin Doğal Çözümler
Eğer evde halı silmek için özel malzemeleriniz yoksa, doğal çözümlere de başvurabilirsiniz. Sirke, karbonat, su ve toz deterjan dörtlüsü, evde halı ne ile silinir sorusunun yanıtı olacaktır. Fakat unutmayın; evde yüzeysel temizlik veya arındırma amaçlı olarak tercih edilebilen sirke asla uyguladığınız yüzeyde dezenfeksiyon sağlamaz. Toz deterjanın yanında Yumoş Extra gibi kaliteli bir sıvı yumuşatıcı da tercih edebilirsiniz; bu sayede halınız mis gibi kokacaktır.
- 1
Önce halınızı süpürün.
Süpürmeyle kolayca uzaklaşacak toz ve kirler süpürmediğiniz takdirde silme işleminde size ekstra zorluk çıkarır.
- 2
Temizlik karışımınızı hazırlayın.
Büyük bir kâsede bir tatlı kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı toz deterjan veya çeyrek kap yumuşatıcıyı, çeyrek kap sirke ve yarım bardak suyla karıştırın. Karışım kendi kendine köpürecektir.
- 3
Karışımı püskürtmeli bir şişeye dökün.
Özellikle lekeli bölgelere uygulayın ve ardından mümkünse birkaç saat bekletin.
- 4
Temizleme işlemine geçin.
Yine bir sünger, sünger paspas veya mikrofiber bez yardımıyla bölgeyi durulayın. Leke çok inatçıysa sert bir fırça yardımıyla çıkarmayı deneyin.
Evde Halı Nasıl Yıkanır?
Halıları haftada en az bir kere süpürmek ve yılda en az iki kere yıkamak temizliği açısından ideal olacaktır. Evde halı nasıl yıkanır sorusunu sizin için cevapladık:
- 1
Öncelikle halınızı elektrikli süpürgeyle güzelce süpürün.
Böylece yıkamadan uzaklaştırabileceğiniz toz ve kirlerden kolayca kurtulmuş olursunuz. Halınızda lekeler varsa bunlara temiz bir bezle, fazla ovmadan müdahale edin. Bunun için ılık suyun içine damlatacağınız, ağartıcı bulundurmayan bir bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Sonrasında ılık suyla durulayın.
- 2
Halı yıkama için üretilen özel şampuanlardan birini edinin.
Elde halı neyle yıkanır dediğinizde, seçtiğiniz ürünü talimatlarında belirtildiği şekilde kullanıp, sonrasında daha kolay kuruması için fazla su kullanmamaya, halının tüylerini bozacak kadar güç uygulamamaya dikkat edin. Elektrik süpürgenizin su çekme özelliği varsa bunu kullanarak kuruma sürecini hızlandırabilirsiniz.
- 3
Halı yıkama makinesi kullanıyorsanız etiketinde belirtilen miktarda halı şampuanını temiz su bölmesine ekleyin.
Makineyle halının tümünü güzelce yıkadıktan sonra su emme fonksiyonuyla fazla suyunu çekin.
- 4
Son olarak halınızı kurumaya bırakın.
Bu sırada renginin zarar görmemesi için doğrudan güneş almamasına ve iyi havalanan bir yerde kurumasına özen gösterin.
Halınızın yüzeyi lekelendiğinde anında müdahale edin ve lekeyi daha da yayabileceği için temizlerken ovalamaktan kaçının. Halınızın türüne uygun bir şampuan seçmeye özen gösterin. Örneğin yün halılar için özel yün şampuanları kullanmanız gerekir. Toz şeklinde olan halı temizlik ürünleri, kuruma süresi gibi bir sorunu olmadığından dolayı temizliği daha hızlı ve kolaydır. Eğer halılarınıza sinmiş kötü kokular varsa halının üzerine karbonat serpebilir, birkaç saat beklettikten sonra elektrikli süpürge yardımıyla iyice süpürebilirsiniz.
En Etkili Halı Temizleme Ürünü Hangisi?
Halı temizliği sırasında sabun ve suyun işe yaramayacağı durumlar da olabilir. Özellikle de inatçı lekeler, yerleşmiş kokular ve yılların tozu birikmişse halı ne ile temizlenir sorusunun cevabı her şeyden önemlidir. Halıdan leke çıkarma konusunda halı şampuanı genellikle tercih edilen seçenektir. Birçok çeşidini bulabileceğiniz halı şampuanını kullanırken paket üzerindeki kullanma talimatlarına uymayı unutmayın:
- 1
Temizlik karışımınızı hazırlayın.
Talimatlarında aksi belirtilmiyorsa halınızın büyüklüğüne göre yeterli miktarda şampuanı suyla karıştırın.
- 2
Silerken halınızı fazla ıslatmamaya çalışın.
Hem gereksiz miktarda deterjan harcamamış hem de halınızın kuruma süresini kısaltmış olursunuz.
- 3
Gerekirse fırça kullanın.
İnatçı lekeleri sert kıllı fırça kullanarak fırçalayın.
- 4
Halınızı kurumaya bırakın.
Kuruduktan sonra şampuan kalıntılarını elektrikli süpürgeyle süpürün.
Yeni Halının Tüyleri Nasıl Temizlenir?
Eğer yeni bir halı aldıysanız ve halınız tüy yapıyorsa halınızı süpürmeniz yeterli olmayacaktır. Yeni halının tüylerinden yayvan, orta sertlikte bir halı fırçasıyla tarayarak kurtulabilirsiniz.
- 1
Bir kova su ve halı fırçanızı alın.
Halının üst kısmından başlayarak tüyleri fırçayla toplamaya başlayın. Toplanan tüyleri başka bir kovaya atın.
- 2
Fırçanın halıyı çok fazla ıslatmamasına dikkat edin.
Böylece yeni halınızın yapısına zarar vermemiş olursunuz ve kuruma süresi de kısalır.
- 3
Halının kurumasını bekleyin.
Bir sonraki adıma geçmeden halının tamamen kuruması gerekmektedir.
- 4
Kuru halınıza bir miktar karbonat dökün.
Halınızı ertesi gün elektrik süpürgesiyle süpürebilirsiniz.
Jüt Halı Nedir ve Nasıl Temizlenir?
Doğal bir lif olan jüt ipinden yapılan halı ve kilimler, dayanıklılığı sayesinde trafiğin yoğun olduğu antrelerde bile kullanılabilir. Jüt halı kullananlar için önemli bir nokta; salonda, yatak odasında, balkonda, çocuk odasında değerlendirebileceğiniz jüt dokumaları, emici lifli yapılarından dolayı ıslak zeminlerden uzak tutmanız kullanım açısından daha doğru olacaktır.
Jüt halı dokusu gereği kullanım ve temizlik esnasında kayabilir, halının altına kaydırmaz bir malzeme koymak güvenlik açısından tavsiye edilir.
- ✦
Jüt Halı Nasıl Temizlenir?
Jüt halı temizliği için uzun bir yönergeye ihtiyacınız yok. Jüt halı temizliğinin detayları şöyledir:
- 1
Nemli bir bezle hafifçe silin. Bu sırada halınızı çok fazla ıslatmamaya özen gösterin.
- 2
Halıların rutin temizliği için elektrikli süpürgeleri kullanın. Tamamen doğal bitkiden dokunan jüt halıların zaman zaman döküldüğünü fark edebilirsiniz, bu nedenle sık sık süpürmeniz gerekebilir.
- ✦
Jüt Halı Yıkanır Mı?
Jüt halı temizliği sırasında deterjan kullanmanız renk ve dokuda deformasyona neden olabilir. Nemli bez dışında bir temizleyici kullanmamalısınız. Jüt halı ve kilimler, diğer zemin ürünlerine göre daha geniş ilmekli ve lifli bir yapıya sahip olduğu için evcil hayvan bulunan evler için tavsiye edilmez. Bu tür durumlarda kedi ve köpekler halılara zarar verebilir.
Halıdan Leke Çıkarmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Lekeleri kuruyup halıya yapışmadan önce temizlemek en iyi yöntemdir. Lekeyi bastırarak temizlemelisiniz. Sürterek ovalamak lekenin halıya daha fazla bulaşmasına neden olacaktır. Halı lekesi neyle çıkar diyorsanız Cif Her Yer Leke Uzmanı Sprey’in lekelere karşı etkili gücünden faydalanabilirsiniz. Ayrıca deterjan kullanabilir ve lekenin çeşidine göre aşağıdaki teknikleri uygulayabilirsiniz:
Sakız gibi yapışkan maddelerin üzerine buz sürüp lekenin sertleşmesini sağlamak temizliğini çok daha kolay hale getirecektir.
Kokusu olan lekeler için eşit miktarda ılık su ve sirkeyi karıştırın, daha sonra lekenin üzerine temizlik beziyle sürün.
Bunları Unutmayın
Halı temizliği zorlu bir iş gibi gelebilir ama aslında fazla efor sarf etmeden herkesin yapabileceği masrafsız bir temizliktir. Evde halı yıkama nasıl yapılır, halı nasıl temizlenir, halı nasıl silinir, halı ne ile yıkanır ve sorularının cevabını artık biliyorsunuz. Anlattığımız yöntemleri kullandığınızda halınızı temizlemeye vermek durumunda kalmayacaksınız.
Herhangi bir temizlik ürününü kullanmadan önce paketin üzerinde yer alan talimatları mutlaka okuyun. El dokuma veya antika halıların temizliği için hassas yapılarından dolayı profesyonel bir halı yıkama hizmetini tercih edin. Yerinde halı yıkama hizmetiyle halılarınızın temizliğini evinizde yaptırabilir ve profesyonellere danışarak yerinde halı yıkama nasıl yapılır ve halı nasıl dezenfekte edilir sorusunun cevabını öğrenebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Yeni Halının Tüyleri Nasıl Temizlenir?
Bir kova su ve halı fırçanızı alın. Halının üst kısmından başlayarak tüyleri fırçayla toplamaya başlayın. Fırçanın halıyı çok fazla ıslatmamasına dikkat edin. Toplanan tüyleri başka bir kovaya atın. İşlem tamamlandıktan sonra halınızın kurumasını bekleyin. Kuru halınıza toz halı temizleyici veya karbonat dökün. Halınızı ertesi gün elektrik süpürgesiyle süpürün.Halıdaki Mum Lekesine Nasıl Müdahale Edilir?
Halınızda oluşan mum lekesi telaş etmenize sebep olabilir. Ancak aceleci davranmak yerine dikkatli olmak daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Halıya mum döküldüğünde soğutmadan müdahale etmeyin ve suyla temizlemeye çalışmayın. Nemlenen mum daha da sertleşir ve çıkması zorlaşır.Halıdan Oje Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıdan oje nasıl çıkar merak ediyorsanız çareyi muhtemelen ilk başta aklınıza gelmeyecek bir üründe bulabilirsiniz. Saç spreyi kullanarak halınızdaki oje lekesinden kurtulmanız mümkün. Halıya dökülen oje lekesinin olduğu bölgeye ince bir tabaka saç spreyi sıkın ve 5 dakika kadar bekleyin. Yumuşayan lekeyi eski bir diş fırçası ya da yumuşak bir fırça ile dışarıdan içeriye hareketlerle temizleyin. Eğer halıdaki oje lekesi kurumuşsa bekleme süresini bir müddet daha uzatın. Saç spreyi kalıntılarını elektrikli süpürge yardımıyla temizleyin.Evde Halı Neyle Yıkanır?
Evde halı neyle yıkanır dediğinizde, halı yıkamak için tasarlanan halı yıkama şampuanlarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Seçtiğiniz ürünü talimatlarında belirtildiği şekilde kullanıp sonrasında daha kolay kuruması için fazla su kullanmamaya, halının tüylerini bozacak kadar güç uygulamamaya dikkat edin. Elektrik süpürgenizin su çekme özelliği varsa bunu kullanarak kuruma sürecini hızlandırabilirsiniz.Her Halı Aynı Temizleyici İle Yıkanır mı?
Halınızın türüne uygun bir temizleyici seçmeye özen gösterin. Örneğin yün halılar için özel yün şampuanları kullanmanız gerekir. Toz şeklinde olan halı temizlik ürünleri, kuruma süresi gibi bir sorunu olmadığından temizliği daha hızlı ve kolaydır. Eğer halılarınıza sinmiş kötü kokular varsa halınızın üzerine karbonat serpebilir, birkaç saat beklettikten sonra elektrikli süpürge yardımıyla iyice süpürebilirsiniz.