Rutin veya salgın hastalık dönemlerinde kıyafet temizliği ve kıyafet yıkama sırasında dikkat edilmesi gereken tüm detayları öğrenmeye ne dersiniz?
Kıyafetlerimiz hem vücudumuzla hem de gün içerisinde çok fazla yerle temas ettiği için, giyecek temizliği en az bedenimizin hijyeni kadar önemlidir. Kılık kıyafet temizliği konusunda hassas olmadığımız sürece, kişisel hijyenimizi gerçek anlamda tamamlamış sayılmayız. Özellikle salgın hastalık dönemleri ya da hastaların giyecek temizliği, hijyen konusunun daha ön planda olduğu zamanlardır ve bu dönemlerde rutin temizliğe ek önlemler alınması gerekebilir. Bu süreçte kıyafetler nasıl yıkanır, günlük kıyafetler kaç derecede yıkanmalı detaylıca bilmek gerekir. Kıyafetler nasıl yıkanır sorusunun cevabını tüm detaylarıyla sizin için derledik.

Kıyafet Temizliği Konusunda İlk Dikkat Edilecekler
- 1
Ayırma işlemi yapın
Kıyafetleri öncelikle türlerine ve renklerine göre ayırmak gereklidir.
- 2
Yıkama sıklığı
Kıyafetlerin yıkama sıklığı farklı kıyafet türlerine ve kullanım sıklığına göre değişiklik gösterir.
- 3
Yıkama derecesi
Kıyafetler, ürün ve deterjana göre yıkama derecesi değişir.
- 4
Kurutma yöntemi
En az yıkama kadar önemlidir.
- 5
Salgın hastalık dönemleri
Hem bedensel hijyen hem kılık kıyafet temizliği hususunda daha dikkatli olmamız gereken zamanlardır. Hastaların kıyafet temizliği ve hijyeni daha özenli davranmamızı gerektirebilir.
Giyecekler Yıkanmadan Önce Nasıl Ayrılmalıdır?
- 1
Çamaşır Sepeti
Çamaşır yıkamayı daha kolay hale getirmek için yeriniz müsaitse farklı kirli sepetleri kullanabilirsiniz.
- 2
Giysileri ayırın
Giysileri türlerine, renklerine göre ayırmak, çamaşır yıkama işlemini sizin için daha pratik hale getirebileceği gibi giyecek temizliği için de önemlidir.
- 3
Renklerine göre ayırın
Beyazlar ve renkliler farklı sıcaklık derecesi ve temizlik ürünü gerektireceği için kıyafetleri renklerine göre ayırmak gereklidir.
- 4
İç çamaşırları ve çorapları ayırın
İç çamaşırları ve çoraplar diğer kıyafetlerden ayrı ve daha sık yıkama gerektirdiği için yıkama öncesi iç çamaşırlarını ayırmak daha iyi olacaktır.
- 5
Havluları yüksek ısıda yıkayın
Havlular özellikle iç çamaşırları ile birlikte yıkanmamalıdır ve yıkama derecesi hijyen açısından diğer kıyafetlere göre daha yüksek olmalıdır.
- 6
Giysileri kendi türünde kıyafetlerle yıkayın
Siyahlar ve koyu renkliler, kotlar, ipek ve hassas kıyafetlerin temizliği ve ömrü için her giyecek kendi türünde kıyafetlerle birlikte yıkanmalıdır.
- 7
Hasta kimselerin kıyafetlerini ayrı yıkayın
Evde hasta birisi varsa, virüs bulaşma riskine karşı hasta kişinin kıyafetleri ayrı yıkanmalıdır.
Kıyafet Yıkama Sıklığı Ne Olmalıdır?
Kıyafet yıkama sıklığı giysi türüne göre değişmektedir.
- 1
İç çamaşırları ve çoraplar
İç çamaşırları ve çoraplar her giydiğinizde yıkanmalıdır. Sütyenler çabuk bozulduğu için havalandırmayı tercih edip 3-4 kez giydikten sonra yıkayabilirsiniz. Vücutla en fazla temas eden ve teri emen iç giyim ürünleri, kışın kazakların altına giyilen ince kıyafetler, mümkünse her kullanım sonrası yıkanmalıdır.
- 2
Pantolon, kazak, pijama vb.
Kazakları, yünlü ve hassas kıyafetleri, pantolonları ve evde giydiğiniz pijamaları lekelenme mevcut değilse her kullanım sonrası yıkamaya gerek yoktur; belli aralıklarla yıkamak yeterli olacaktır.
- 3
Spor kıyafetleri
Spor yaparken giyilen kıyafetler terli olacağı için her giymenin ardından yıkanması gerekmektedir.
Kıyafetlerinizi yıkama sıklığı konusunda emin olamıyorsanız, yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Yıkama Derecesi, Uygun Program ve Temizlik Ürünü Nasıl Seçilmeli?
Kıyafetleriniz için en uygun yıkama derecesini ve programı göreceğiniz yer ürünün etiketidir. Eğer ürün etiketleri kafanızı karıştırıyorsa çamaşır yıkama sembolleri rehberimiz size yardımcı olacaktır.
- 1
Beyaz kıyafetler
Daha kolay kirlendiği ve lekelendiği için beyaz kıyafetlerin temizliği ve hijyeninde 60 derece idealdir. Fakat beyaz kıyafetinizin hangi kumaştan yapıldığı önemlidir. Hassas bir kumaşsa daha düşük sıcaklıkta yıkamanız gerekebilir.
- 2
Siyahlar ve renkliler
Siyah ve renkli çamaşırlar gerektiğinden yüksek sıcaklıkta yıkanırsa renkleri solabilir ve birbirine karışabilir. Renkli ve siyah kıyafet temizliği için 30-40 dereceden fazla sıcaklık tercih edilmemelidir.
- 3
İç çamaşırlar
İç çamaşırları ve diğer iç giyim ürünleri en az 60 derecede yıkanmalıdır.
- 4
Uygun program
Kıyafetlerinizi, hangi kumaştan yapıldı ise ona uygun programda yıkamalısınız. İpek gibi hassas kumaşlar, çabuk çekebilen yünlüler ve diğer kumaş türleri makine üzerinde farklı programlarla gösterilmiştir. Bu durumda kıyafetlerinizi ayırarak türüne uygun programda yıkamak önemlidir.
- 5
Elde yıkama
Bazı ürünler makinede yıkamak için uygun değildir ve ürün etiketinde gösterilir. Bu giysilerinizi yıkanacaklar arasından ayırarak az miktarda sıvı deterjan ile ılık suda bekletip elinizde yıkayabilirsiniz.
- 6
Toz veya sıvı deterjan
Kıyafetleriniz için tercihinize göre toz veya sıvı deterjan kullanabilirsiniz. Ancak giyecek temizliği için gereğinden fazla deterjan kullanmak hem sağlığımız hem kıyafetlerimiz için iyi değildir. Fazla deterjan, kıyafetlerde leke bırakabileceği gibi alerjik reaksiyonlara da sebep olabilir.
Beyaz ve renkli kıyafet temizliği için Omo Active Sıvı ve Omo Color Sıvı gibi ayrı üretilmiş deterjanlar kullanmak kıyafetlerinizin ömrünü uzatmak için iyi bir seçenek olabilir.
- 7
Yumuşatıcı
Kıyafetlerinizde ve özellikle havlularda yıkama sırasında yumuşatıcı kullanmanız tavsiye edilir.
Doğru Çamaşır Kurutma Yöntemi
Kurutma yöntemi de en az yıkama kadar önemlidir. Giyecek temizliği ve hijyeni açısından açık havada kurutmak çoğunlukla en iyi seçenektir; ancak bunu tercih etmemeniz gereken durumlar da mevcuttur. Hava kirliliği yüksekse ve yağış varsa kıyafetleri içerde kurutmayı tercih edebilirsiniz.
Özellikle koyu renklileri soldurma özelliğinden ötürü bazı çamaşırları direk güneş ışığında kurutmak elbiselerinize zarar verebilir. Fakat unutmamalısınız ki güneş ışığı bakterileri yok etmek konusunda da size yardımcı olacaktır.
Eğer kurutma makineniz varsa, kıyafetlerinizi hijyenik biçimde kurutma konusunda makinenizi kullanabilirsiniz. Kurutma makinesinin bazı giysi türlerine zarar verdiğini unutmayın ve ürünün etiketini incelemeden kurutma makinesine atmayı tercih etmeyin.
Salgın Hastalık Dönemlerinde Kılık Kıyafet Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Uzmanlar, bakteri ve virüsleri yok etmek için kıyafetlerin yıkanabilecek en yüksek sıcaklıkta yıkanması gerektiğini belirtiyor. Bunu yaparken kıyafetlerinizin yıkama talimatlarını göz ardı etmemelisiniz. Daha etkin bir hijyen için Omo Domestos Etkili Toz Deterjan tercih edebilirsiniz.
İşe gitmek zorunda olan, toplu taşıma kullanan ya da hastane, eczane gibi yerlerde çalışan kişiler ise eve gelindiğinde kıyafetlerini mutlaka değiştirmelidir. Bakteri ve virüslerin yayılmasını engellemek için kirli kıyafetlerle enfekte olduğundan şüphelenilen kıyafetler ayrı muhafaza edilmelidir ve evdeki diğer çamaşırlarla birlikte yıkanmamalıdır.
Kirlileri yıkarken
Kirli giysileri toplarken ve yıkarken eldiven kullanmak virüsten korunma yollarından biridir. Kirli giysileri yıkanabilir bir çamaşır sepetinde saklamak da bakteri ve virüslere karşı alınabilecek önlemlerden biridir. Sepeti sık sık yıkamayı ihmal etmeyin.
Deterjan kullanımı
Çamaşır suyu, bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklardan korunma konusunda etkili bir madde olduğu için kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ancak çamaşır suyu renkli kıyafetlerin rengini soldurup hassas kumaşlara zarar verebileceğinden dolayı renkli kıyafet temizliği esnasında tercih edilmemesi tavsiye edilir.
Yüksek ısı
Çamaşırları yüksek ısıda yıkamak kadar yüksek ısıda kurutmak da oldukça önemli. En az 28 dakika yüksek ısıda kurutulan giysiler bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıkları önlemede daha başarılı oluyor. Eğer kurutucunuz yoksa, giysilerinizi kullanmadan önce iyice kuruduklarından emin olun ve mümkünse yüksek ısıda ütüleyin. Bunları yaparken yine yıkama ve kurutma talimatlarını göz önünde bulundurmayı unutmayın. Çamaşır makinesi ve kurutucunuzu da çamaşır suyu ya da alkol içeren ürünlerle dezenfekte etmek yararlı olacaktır.
Mont gibi yıkanması zor giysileri sterilize etmek için güneşte bekletebilir ve alkol içeren dezenfektanlarla silebilirsiniz. Sık sık kullandığınız montları diğer montlardan ayrı bir yere asmak da bakteri ve virüslere karşı korunmamızı sağlayacaktır.
Detaylı kıyafet temizliğinin yanı sıra kıyafetler nasıl dezenfekte edilir bilmek isterseniz, ‘Kıyafetler Nasıl Dezenfekte edilir? Giysilerdeki Bakterilerden Nasıl Korunuruz?’ yazımız size rehberlik edebilir.
Pratik İpuçları
- ✦
Lekelenmiş kıyafetiniz varsa kolaylık açısından lekeye erken müdahale edin. Lekeli kıyafetleri deterjan eklediğiniz suda bekletip ardından yıkamayı tercih edebilirsiniz.
- ✦
Koyu renkli kıyafetleri yıkamadan evvel ters yüz edin.
- ✦
Kıyafetleri yıkadıktan sonra kötü koku oluşmasını engellemek için çamaşır makinesinde bekletmeyin.
- ✦
Sık yıkamadığınız giysilerinizi eve geldiğinizde havalandırarak yeniden giyebilirsiniz.
- ✦
Ter emen iç giyim ürünlerini tercih ederseniz, üzerine giydiğiniz kıyafetleri daha uzun süre yıkamadan kullanabilirsiniz.
- ✦
Spor yaparken giydiğiniz kıyafetleri spor çantasında uzun süre bekletmeyin ve eve döndüğünüzde çıkarıp yıkayın. Belli aralıklarla spor çantanızı da temizlediğinizden emin olun.
- ✦
Beden temizliği ve hijyenine yönelik yaptığınız her şey kıyafetlerinizi de daha temiz tutmanıza yardımcı olacaktır.
- ✦
Yıkanan kıyafetlerinizi ütülemenin özellikle iç çamaşırı, havlu gibi ürünler için mikrop kırıcı özelliği olduğunu unutmayın.
- ✦
Saydığımız kıyafetleri uzun süre giyme ipuçlarının iç çamaşırı ve çoraplar için geçerli olmadığını unutmayın ve bu ürünleri her kullanımın ardından kirli sepetine atmayı tercih edin.
- ✦
Kıyafetlerin güzel kokması için üretilen spreylerin ya da deodorantlarınızın sadece temiz kıyafetlerde etkili olduğunu unutmayın.
- ✦
Son olarak gereksiz su ve deterjan kullanımından kaçınıp çamaşır makinesini gerektiği kadar doldurmayı bekleyerek hem bütçenizi hem doğayı korumayı ihmal etmeyin.
Sıkça Sorulan Sorular
Beyazlarla Birlikte Hangi Renk Yıkanır?
Beyaz çamaşırların parlaklığını kaybetmesinin ve grileşmesinin en büyük nedenlerinden biri renkli çamaşırlarla yıkamaktır. Renkli çamaşırlardaki boyalar yıkama suyuna karışırsa, beyaz giysilerinizin renk değiştirmesine sebep olabilir. Bu yüzden beyaz giysilerinizi renklilerle beraber yıkamamaya özen göstermelisiniz ve yalnızca beyazlarla yıkamalısınız.Günlük Kıyafetler Kaç Derecede Yıkanmalı?
Giysi temizliği ve hijyeni için kıyafetlerinizi en yüksek derecede yıkamanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bakteri ve virüslerle mücadelede kıyafet dezenfekte etme için en uygun sıcaklık 60-90 derece aralığıdır. Fakat kıyafetlerinizi yıkamadan evvel yıkama talimatını incelemenizi öneririz. Yüksek sıcaklıklarda yıkamak bazı kıyafetleriniz için uygun olmayacaktır. Bu durumda en etkili deterjanı seçin ve mümkünse çamaşırları güneşte kurutun.Renkli İç Çamaşırları Hangi Programda Yıkanır?
Renkli iç çamaşırlarını beyazlardan ayırarak makinenin hassas ya da iç giyim programında yıkayabilirsiniz.Çamaşır Makinesi Hijyeni Neden Önemli?
Çamaşır makinesinde kullandığınız deterjanların kalıntıları, mineraller ve kimyasallar çamaşır makinenizin içinde bakterileri hapseden ince bir tabaka oluşturabilir. Bu bakteriler zamanla makinenin iç mekanizmalarını tıkayabilir, bu durumda su yeteri kadar ısınmaz ve deterjan gerektiği gibi güçlü bir etki göstermez. Bu da kıyafetleriniz için ideal hijyen ve temizlik ortamı sağlamaz.Çamaşır Makinesi Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?
Çamaşır makinenizi her yıkamanın ardından temizlemenize gerek yok. Genel olarak, çamaşır makinesinin içini ve dışını ayda bir kez temizlemek hijyen açısından yeterli olacaktır. Ayda bir yapacağınız makine dezenfeksiyonu ile bu kirlerin birikmesini önleyebilirsiniz.Hangi Çamaşır Kaç Derecede Yıkanır?
Genel olarak pamuklu çamaşırları 40 derecede; yünlü, ipekli gibi narin kumaş yapısına sahip olanları 30 derecede veya soğuk suda yıkayabilirsiniz. Lacivert, siyah gibi koyu renkli çamaşırlar, renk veren çamaşırların başında gelir. Dolayısıyla koyu renk çamaşırları renkli ya da beyaz çamaşırlarla birlikte yıkamamaya özen göstermelisiniz. Siyah çamaşırların renginin solmaması için genellikle 30 derece gibi düşük sıcaklıklar tercih edilir.Çamaşırları Makineye Atarken Nelere Dikkat Etmeli?
Kirli ya da yeni alınan çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkamadan önce birbiriyle yıkanmaya uygun renk ve kumaş cinslerine göre sınıflandırarak koyu ve açık renkleri karıştırmadan ayrı ayrı yıkamalısınız.Çamaşırların Renginin Solmaması İçin Ne Yapılabilir?
Çamaşırlarınızın renklerini uzun süre solmadan kullanmak istiyorsanız çamaşırları tersinden yıkayarak asabilirsiniz. Doğrudan güneşe maruz kalan renkli çamaşırların rengini güneş alabilir, dokusunu bozabilir. Çamaşırlarınızı ters asıp uzun süre güneşte bekletmemeniz, çamaşırlarınızın kumaş ömrünü uzatırken renk deformasyonunu engeller.Koyu ve Renkli Çamaşırlar Nasıl Kurutulmalı?
Koyu ya da açık renkli çamaşırlar için kurutma esnasında tercih edilecek yöntem de en az yıkama seçimi kadar önemlidir diyebiliriz. Çünkü kurutma sırasında kumaşların maruz kaldığı ısı özellikle hassas kumaşların renklerine zarar verebilir. Bu nedenle renkli giysileri direkt güneş ışığında kurutmamak gerekir. Fakat bunun yerine kurutucu kullanmak da giysilerin lif yapısına zarar verdiğinden renkleri soldurabilir. Dolayısıyla mümkün olduğunca güneş görmeyen bir yerde kendi kendilerine kurumalarını sağlamanız siyah giysilerinizin kullanım ömrünün uzamasını sağlayacaktır. Hızlı kurumasını istediğiniz giysilerinizi çamaşırlık yerine kıyafet askılarına teker teker asarak evinizin en sıcak yerinde kurutabilirsiniz.Koyu Renk Çamaşırlar Kaç Derecede Yıkanır?
Seçtiğiniz derece, giysilerin kumaş cinslerine göre değişkenlik gösterebilir ama genellikle 30 derece orta kirlilikte olan koyu renkli kıyafetleri yıkamak için ideal ısıdır. Fakat özellikle siyah kumaşları daha düşük ısıda yıkamayı tercih etmelisiniz. Yüksek ısılarda yıkanan koyu renkli çamaşırlarda çekme ya da bölge bölge lekelenme gibi problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca suyun sıcaklığı arttıkça, koyu renkli kıyafetlerde renk kaybı ve renk akması problemlerinin daha çok yaşandığını da unutmamak gerekir.Açık Renk Çamaşırlar Kaç Derecede Yıkanır?
Açık renkli giysiler genellikle 30 ila 40 derecede ya da soğuk suda yıkanabilir. Ancak yıkama sıcaklığına karar verirken mutlaka giysilerin ve çarşafların etiketlerini kontrol etmelisiniz. Eğer aynı grupta farklı derecelerde yıkanması gereken çamaşırlar varsa, en düşük sıcaklıkta yıkanması gereken kıyafetlerin derecesini baz almalısınız.Giysileri Yıkarken Yumuşatıcı Gerekli Bir Ürün Müdür?
Eğer giysilerinizin bakımı söz konusuysa, evet. Yumuşatıcı, çamaşırlarınıza koku ve yumuşaklık katmaktan çok daha fazlasını verir ve adeta giysilerinize hayat katar. Yumuşatıcı kullanarak giysilerinizin rengini ve şeklini de koruyabilirsiniz.Beyazlarla Birlikte Hangi Renk Yıkanır?
Beyaz çamaşırların parlaklığını kaybetmesinin ve grileşmesinin en büyük nedenlerinden biri renkli çamaşırlarla yıkamaktır. Renkli çamaşırlardaki boyalar yıkama suyuna karışırsa, beyaz giysilerinizin renk değiştirmesine sebep olabilir. Bu yüzden beyaz giysilerinizi renklilerle beraber yıkamamaya özen göstermelisiniz ve yalnızca beyazlarla yıkamalısınız.Çamaşırları Beyazlatmak için Çamaşır Suyu Şart Mı?
Çamaşır suyu, muhtemelen çamaşırları beyazlatmada en yaygın kullanılan üründür. Çamaşır suyu beyazlatmaya yardımcı olur ve beyaz çamaşırlarınızı iyice dezenfekte eder. Ancak çamaşır suyu ile ilgili unutmamanız gereken şeyler var. Öncelikle, çamaşır suyu klor katkılı ise hassas ciltler için toksik ve tahriş edici olabilir. Çok sık kullanırsanız beyaz kıyafetlerinizi zamanla sarartabilir veya soldurabilir. Bu yüzden kullanacağınız miktara dikkatli karar vermeniz gerekir. Son olarak, hem klorlu hem de oksijen bazlı çamaşır suyu, zaman içinde kumaş yapısını zayıflatabilir ve bu yüzden yırtılma, delinme gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.