Genellikle iş yerlerinde, okullarda kullanılan su sebilleri, kullanım kolaylığı sağladığından evlere de taşındı. Sıcak ve soğuk suyu tek bir makineyle kolayca elde etmenizi sağlayan su sebillerinin temizliği ise sağlık açısından çok önemli. Peki, evde sebil temizliği nasıl yapılır, sebil için temizleme için gerekli malzemeler nelerdir, su sebili kokusundan kurtulmak mümkün mü? Su sebili temizliğine dair uzman tüyolar için okumaya devam edin!
Su Sebili Nasıl Temizlenir?
İşte, okulda ya da evde herkesin kullandığı su sebillerinin düzenli temizliği hijyen açısından çok önemlidir. Peki, sebil temizliği nasıl olur? İşte adım adım su sebili temizliği…
1. Su sebili temizliği için öncelikle temizlik solüsyonu hazırlamalısınız. Bir kovanın için yaklaşık 1 litre kadar su doldurun. Bu suyun içine hijyenik temizlik sağlaması için yaklaşık 3-4 bardak kadar sirke ekleyin.
2. Temizleme sıvınızı hazırladığınıza göre artık temizlik işlemine geçebiliriz. Öncelikle su sebilinizin fişini prizden çekin. Gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun!
3. Sebile takılı olan şişeyi çıkarın. Şişeyi çıkarırken su sıçrama ihtimalini unutmayın. Prizde takılı olan başka bir fiş varsa bu işlemi prizden uzakta yapmayı tercih edin.
4. Temizleme sıvısına temiz bir süngeri batırın. Şişeyi çıkardığınız bölgeyi temizleyin. 5 dakika kadar bu şekilde bekleyin.
5. Cihazın içini temizlemek için hazırlanan sıvı döküleceğinden suyun akacağı kısma kova koyun. Bu sayede akıttığınız su yere dökülmeyecektir.
6. Hazırladığınız sirkeli suyu cihazın üstünden akıtın. Eğer su sebilinizde soğuk ve sıcak olmak üzere iki ayrı kanal varsa soğuk su kanalından akıtın.
Su sebilini temizlerken sıcak bölümü temiz bir havlu ile ya da varsa kapağı ile tıkayın. Bu alanın temizliği yalnızca sıcak su ile geçekleştirilir. Eğer bu alana temizlik sıvısı ya da herhangi bir madde gelirse temizlenmesi günler alacaktır. Temizlenemeyen bu kısım koku yaratacak, su sebilinizin sıcak su tarafını kullanamamanıza neden olacaktır.
7. Kovaya akan sıvıyı lavabo ya da tuvalete boşaltın.
8. Kovayı yıkadıktan sonra tekrar aynı yere yerleştirin. Çünkü durulama işlemi için tekrar su akıtacaksınız.
9. Temiz bir kovaya su ekleyin. Sebilin üst kısmından temiz suyu boşaltarak durulama işlemine geçin. Bu işlemi en az 4 kez gerçekleştirin.
10. Durulama işlemini 5-6 kez yaptıktan sonra suyun kokusuna/tadına bakın. Eğer herhangi bir koku ya da tat yoksa işlemi bitirebilirsiniz.
11. İçinin temizliği bittiğine göre dış kısımların temizliğini yaparak su sebili temizliğini bitirebilirsiniz. Damlama tepsisini yerinden kaldırın ve bol suyla yıkayarak iyice kurulayın.
Su sebilinin iç temizliği işte bu kadar kolay! Peki, su sebili kokusu nasıl giderilir, su sebilindeki kokuyu gidermek için neler yapılır? Öğrenmek için okumaya devam edin!
Su Sebili Kokusu Nasıl Giderilir?
Su sebilini düzenli olarak temizlemek, olabilecek kokuların önüne geçecektir. Bunun yanı sıra temizlik sonrası bol su ile durulamak da temizlik sırasında kullanılan temizleyicilerin kokusunu gidermek için etkilidir. Aynı zamanda temizlik sonrası, su sebilinin parçalarını nemli bırakmak kokuya neden olabileceğinden mutlaka dikkatlice kurulanması ve yerine öyle yerleştirilmesi önerilir. Temizlikte ya da kullanırken ise hava filtresinin ıslanmaması koku oluşumunu önlemek için önemlidir.
Su sebilinizin sıcak ve soğuk olmak üzere iki alanı varsa sıcak su bölümü yalnızca sıcak su ile temizlenmelidir. Sebilin içi temizlenirken sıcak su bölümü tıkanmalı, bu kısma herhangi temizlik sıvısının gelmediğinden emin olmalısınız. Bu bölgeye herhangi bir temizlik sıvısı kaçarsa temizlenmesi oldukça zordur. Temizlenmesi zaman alacağından koku oluşumuna da zemin hazırlayacaktır.
Su Sebilinin Dış Temizliği ve Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?
Sebil içi temizleme adımlarını öğrendik. Peki, su sebilinin dış temizliği ve dezenfeksiyonu nasıl yapılır diye mi düşünüyorsunuz? Okumaya devam edin!
Su sebilinin içini temizledikten sonra dışını da temizlemeniz gerekir. Öncelikle bardağı koyduğunuz, suyun fazlasının damladığı damlama tepsisini kaldırın. Bol suyla güzelce yıkayın. Su ve sirkeyle hazırladığınız suya bir bez batırın. Tüm dış yüzeyi bu suyla silin. Durulama suyu hazırlayın ve temiz bir bezle birkaç kez üstünden geçerek durulayın. Kurulama işlemini yaparak damlama tepsisini yerleştirin. Ellerinizi yıkayın, su şişesini nemli bir bezle silerek hijyenik hale getirin. Şişenin ağız kısmını iyice temizlediğinizden emin olun. Ellerinizi tekrar yıkayın ve şişeyi sebile yerleştirin.
Eğer su sebiliniz günlük hayatta çok toz alan bir yerdeyse Domestos Pratik Yüzey Temizleme Mendili ile silip kurulayarak günlük hijyenik temizlik sağlayabilirsiniz. Evde sebil temizliğine dair tüm uzman tüyoları öğrendiniz. Peki, su sebili temizliği neden yapılmalıdır, su sebili temizlemenin faydaları nelerdir?
Su Sebili Temizlemenin Faydaları
- ✦
İşte, okulda ya da evde kullanılan su sebili temizliği sık sık kullanıldığı ve umumi olduğu için hijyeni çok önemlidir.
- ✦
Doğru su sebili temizliği bakteri ve mikroplardan arındırır.
- ✦
İşte ve okulda birçok insan tarafından kullanılan su sebillerinin temizliği bulaşıcı hastalıklara karşı korur.
- ✦
Sıcak ve soğuk suya kolayca erişim sağlar.
- ✦
Ekonomik ve pratiktir.
- ✦
Görüntü açısından da estetiktir.
Su sebili nasıl temizlenir, su sebili temizliği faydalarını öğrendik. Peki, termos nasıl temizlenir, french press temizliği nasıl yapılmalıdır, blender temizliği nasıl olmalıdır diye düşünüyorsanız ilgili yazılarımızı okuyabilir, uzman bilgileri öğrenebilirsiniz.

Evde Dip Köşe Temizlik Nasıl Yapılır?
Dip köşe ev temizliği zamanı geldiğini genelde hissederiz; ancak işler gözümüze oldukça karışık görünür. Oysa biraz planlama ve sırayla gitmeyi tercih edersek dip köşe ev temizliği o kadar da zor değil.
- 1
Temizliğe nereden başladığınız önemlidir.
Dip köşe ev temizliği zamanı geldi ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Evin her bölümünü ayrı ayrı temizlemeye ve sonradan kirlenebilecek alanları en sona bırakmaya özen gösterin. Örneğin koridor, banyo, tuvalet, mutfak gibi alanları en sona bırakıp temizliğe odalardan başlayabilir ve işiniz bittikçe temiz alanın kapısını kapatabilirsiniz. Odalar ve salonda ise temizliğe dağınıklığı toplayarak başlamanızı tavsiye ederiz. Daha planlı ilerlemek istiyorsanız ev işleri planı hazırlayarak iş yükünüzü azaltabilirsiniz.
- 2
Yastık yüzleri, örtüler ve perdeler gibi yıkanacak eşyaları çıkarın ve yıkayın.
Siz evi temizlerken perdelerin, yastık yüzlerinin, koltuk kılıflarının yıkanmaya başlaması önemlidir. Yıkanacakları banyoya veya koridora koyup sırayla makineye atarak yıkamaya başlayabilirsiniz. Hijyenik temizlik için çok sık temizlenmeyen eşyaların temizliği önemlidir. Dilerseniz yastıkları da üzerindeki yıkama talimatına uygun biçimde yıkayabilirsiniz. Siz evin temizliği ile ilgilenirken yıkanacak eşyalar da temizlenip kullanıma hazır hale gelecektir.
- 3
Camları silerek işe başlayın.
Ev temizliğine cam silerek başlarsanız hem işin büyük kısmını halletmiş olacaksınız hem de yıkanan perdeleri asarak ortadan kaldırma şansınız olacak.
- 4
Yatak odasını ve buradaki büyük eşyaları temizleyin.
Yatak odası ve varsa çocuk odası temizlik ve hijyen sağlamak açısından çok önemlidir. Çarşafları yıkanacaklar arasına ayırıp yastık ve yorganları havalandırarak başlayabilirsiniz. Ardından baza temizliği, dolapların arkası, çekmecelerin içi gibi çoğunlukla unutulan ya da görmezden gelinen alanları temizleyerek devam edin. Yatak odası nasıl temizlenir, detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
- 5
Oturma odasındaki koltuklar ve büyük eşyalarla temizliğe devam edin.
Oturma odanızdaki koltuklar ve büyük eşyaları temizleyin. Koltuğunuzun türüne ve kumaşının yapısına göre koltuk yüzünü makinede de yıkayabilirsiniz. Yıkamaya uygun değilse koltuğu silin. Dolap, vitrin gibi eşyalarınız varsa onların içini de temizlemeyi unutmayın.
- 6
Önce toz alın ardından evi süpürün ve silin.
Temizlik konusunda toz alma, süpürme ve silme sıralamasını uygularsanız temizlediğiniz alanları yeniden kirletmemiş olursunuz. Bütün evi bu sıralama ile temizleyebilirsiniz.
- 7
Mutfak temizliğini hijyenik temizlik için ilk sıralarda tutun.
En hızlı kirlenen yerlerden biri olan mutfağı, her yemek ve bulaşık yıkamanın ardından temizleyerek iş yükünüzü azaltabilirsiniz. Başınız yağ kirleriyle beladaysa, dip köşe ev temizliği esnasında Domestos Mutfak Sprey gibi etkili bir temizleyici kullanmayı ihmal etmeyin. Domestos ile davlumbaz, mutfak fayansları ve duvar gibi zorlu yüzey temizliğinde kısa zamanda maksimum hijyen sağlayabilirsiniz. Detaylı mutfak temizliği için yazımızı inceleyebilirsiniz.
- 8
Banyo ve tuvalet temizliği ile dip köşe temizliği tamamlayın.
Banyo ve tuvalet, evde hijyenine en fazla özen göstermemiz gereken yerlerdendir. Düzenli olarak temizliyor olsak da, dip köşe ev temizliği esnasında klozet, lavabo, lavabo altı, küvet, duşakabin, fayanslar, dolapların içi gibi alanların dikkatlice temizlenmesi gerekir. Banyo ve tuvaletlerde etkin temizlik için Cif Power & Shine ve Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu tercih edebilirsiniz. Banyoda hijyenik temizlik için ipuçlarımızı muhakkak okuyun.