Yaşam alanlarımızda temizlik ve hijyen sağlamak konusunda ev temizliği oldukça önemlidir ve bu da dip köşe temizlik nasıl yapılır sorusunu beraberinde getirir. Genellikle evi süpürmek, çarşafları değiştirmek, toz alıp yerleri silmek gibi basit gözüken ama önemli işlerle temizliği tamamlarız. Fakat bunları yaparken temizlemeyi atladığımız küçük yerlerde ve eşyalarda da temizlik ve hijyen koşullarını sağlamak oldukça önemlidir. Dip köşe ev temizliği yapmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı, neleri temizlemeyi hep atladığınızı bilmiyorsanız yazımızı okumadan geçmeyin.
İhtiyacın olacak:

Evde Dip Köşe Temizlik Nasıl Yapılır?
Dip köşe ev temizliği zamanı geldiğini genelde hissederiz; ancak işler gözümüze oldukça karışık görünür. Oysa biraz planlama ve sırayla gitmeyi tercih edersek dip köşe ev temizliği o kadar da zor değil.
- 1
Temizliğe nereden başladığınız önemlidir.
Dip köşe ev temizliği zamanı geldi ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Evin her bölümünü ayrı ayrı temizlemeye ve sonradan kirlenebilecek alanları en sona bırakmaya özen gösterin. Örneğin koridor, banyo, tuvalet, mutfak gibi alanları en sona bırakıp temizliğe odalardan başlayabilir ve işiniz bittikçe temiz alanın kapısını kapatabilirsiniz. Odalar ve salonda ise temizliğe dağınıklığı toplayarak başlamanızı tavsiye ederiz. Daha planlı ilerlemek istiyorsanız ev işleri planı hazırlayarak iş yükünüzü azaltabilirsiniz.
- 2
Yastık yüzleri, örtüler ve perdeler gibi yıkanacak eşyaları çıkarın ve yıkayın.
Siz evi temizlerken perdelerin, yastık yüzlerinin, koltuk kılıflarının yıkanmaya başlaması önemlidir. Yıkanacakları banyoya veya koridora koyup sırayla makineye atarak yıkamaya başlayabilirsiniz. Hijyenik temizlik için çok sık temizlenmeyen eşyaların temizliği önemlidir. Dilerseniz yastıkları da üzerindeki yıkama talimatına uygun biçimde yıkayabilirsiniz. Siz evin temizliği ile ilgilenirken yıkanacak eşyalar da temizlenip kullanıma hazır hale gelecektir.
- 3
Camları silerek işe başlayın.
Ev temizliğine cam silerek başlarsanız hem işin büyük kısmını halletmiş olacaksınız hem de yıkanan perdeleri asarak ortadan kaldırma şansınız olacak.
- 4
Yatak odasını ve buradaki büyük eşyaları temizleyin.
Yatak odası ve varsa çocuk odası temizlik ve hijyen sağlamak açısından çok önemlidir. Çarşafları yıkanacaklar arasına ayırıp yastık ve yorganları havalandırarak başlayabilirsiniz. Ardından baza temizliği, dolapların arkası, çekmecelerin içi gibi çoğunlukla unutulan ya da görmezden gelinen alanları temizleyerek devam edin. Yatak odası nasıl temizlenir, detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
- 5
Oturma odasındaki koltuklar ve büyük eşyalarla temizliğe devam edin.
Oturma odanızdaki koltuklar ve büyük eşyaları temizleyin. Koltuğunuzun türüne ve kumaşının yapısına göre koltuk yüzünü makinede de yıkayabilirsiniz. Yıkamaya uygun değilse koltuğu silin. Dolap, vitrin gibi eşyalarınız varsa onların içini de temizlemeyi unutmayın.
- 6
Önce toz alın ardından evi süpürün ve silin.
Temizlik konusunda toz alma, süpürme ve silme sıralamasını uygularsanız temizlediğiniz alanları yeniden kirletmemiş olursunuz. Bütün evi bu sıralama ile temizleyebilirsiniz.
- 7
Mutfak temizliğini hijyenik temizlik için ilk sıralarda tutun.
En hızlı kirlenen yerlerden biri olan mutfağı, her yemek ve bulaşık yıkamanın ardından temizleyerek iş yükünüzü azaltabilirsiniz. Başınız yağ kirleriyle beladaysa, dip köşe ev temizliği esnasında Domestos Mutfak Sprey gibi etkili bir temizleyici kullanmayı ihmal etmeyin. Domestos ile davlumbaz, mutfak fayansları ve duvar gibi zorlu yüzey temizliğinde kısa zamanda maksimum hijyen sağlayabilirsiniz. Detaylı mutfak temizliği için yazımızı inceleyebilirsiniz.
- 8
Banyo ve tuvalet temizliği ile dip köşe temizliği tamamlayın.
Banyo ve tuvalet, evde hijyenine en fazla özen göstermemiz gereken yerlerdendir. Düzenli olarak temizliyor olsak da, dip köşe ev temizliği esnasında klozet, lavabo, lavabo altı, küvet, duşakabin, fayanslar, dolapların içi gibi alanların dikkatlice temizlenmesi gerekir. Banyo ve tuvaletlerde etkin temizlik için Cif Power & Shine ve Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu tercih edebilirsiniz. Banyoda hijyenik temizlik için ipuçlarımızı muhakkak okuyun.
Hijyenik Temizlik için Unutulmaması Gereken Yerler
Dip köşe ev temizliği nasıl yapılır sorusunun cevabı çoğunlukla unutulan alanları da temizliğe dahil etmekten geçiyor. Evdeki bazı alanlar hiç gözümüze çarpmadığı için o bölgelerin kirlendiğini düşünmüyoruz. Ancak bu bölgelerde biriken kir ve mikroplar hem evin temizliğini hem de sağlığımızı olumsuz etkileyebilir.
- 1
Raflar ve Çekmece İçleri
Özellikle sık kullanmadığımız ve içini eşyalarla doldurduğumuz çekmecelerin toz ve kirlerden bağımsız olduğunu düşünebiliriz. Aynı şey raflar için de geçerlidir; üzeri kavanozlarla ya da kutularla dolu olan bir raf bize kirlenmiyormuş gibi gelebilir. Fakat raf ve çekmeceler, toz akarlarının çoğalması için en elverişli ortamlardandır. Dip köşe ev temizliği yaparken bu bölgeleri etkili bir yüzey temizleyici ve mikrofiber bez yardımıyla silmeyi unutmamamız gerekir.
- 2
Mutfak Dolapları, Fırın ve Buzdolabı
Mutfak evin en sık kullanılan ve en hızlı kirlenen yeridir. Çok sayıda mutfak eşyasını barındırdığı için temizlemeyi unutulan alanlar da mutfakta biraz daha fazladır. Örneğin, buzdolabının içini düzenli olarak temizlemelisiniz. Belli aralıklarla fırın içerisindeki yanmış yağlar ve yiyecek artıklarını temizlemeyi düşünmelisiniz. Ocak ve ocağın altı, davlumbaz, tost makinesinin içi, kahve makinesi, mutfak dolapları dip köşe ev temizliğine dahil edilmesi gereken alanlardandır.
- 3
Yataklar
Çoğumuz çarşafları yıkamayı ihmal etmiyoruz fakat döşekler, hijyenik temizlik sırasında ilk akla gelen yerlerden biri olmuyor. Yatak akarlarının neden olduğu alerjileri önlemek için döşekler de temizlenmeli ve her altı ayda bir döşek ters çevrilmelidir. Yatağınızı çevirmeden önce karbonat ve aromatik yağları karıştırıp döşek yüzeyine serpmeniz ve bir müddet bekledikten sonra süpürge ile karışımı süpürmeniz yatağınızın tertemiz olması konusunda size yardımcı olacaktır.
- 4
Büyük ve Beyaz Eşyaların Arasındaki Boşluklar
Eşyalar ve duvar arasındaki boşluklar ya da eşyaların kendi aralarındaki boşluklar, hem ulaşılması zor hem de gözden uzak oldukları için sıklıkla ihmal edilen yerlerdendir. Evde tam olarak temizlik ve hijyen sağlanabilmesi için bu bölgeler mutlaka temizlenmelidir. Öncelikle süpürgeyle birikmiş tozları süpürüp ardından bir paspas ya da bez yardımıyla yüzeyi silebilirsiniz. Peki yüzeylerde çamaşır suyu hijyen sağlar mı? Kesinlikle evet! Temizlik için gerekli karışımı, bir ölçek Domestos Yoğun Kıvamlı Çamaşır Suyu eklediğiniz suyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
- 5
Kalorifer Peteği
Kalorifer peteklerinin temizlik ve hijyen konusu son derece önemlidir. Çoğu zaman unutulan bu alanlar tozlanmaya müsaittir ve özellikle arka ve iç kısmında çok toz birikebilir. Öncelikle kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını elektrikli süpürgeyle, sonra da bir sopaya bez geçirerek temizleyin. Peteğin önünü sabunlu suyla silin, daha sonra temiz ve kuru bir bezle kurulayın. Detaylı kalorifer peteği temizliği için yazımızı mutlaka okuyun.
- 6
Işık Anahtarları ve Prizler
Kendileri küçük olsa da herkesin dokunduğu ışık anahtarları ve prizler, bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam sunmaktadır. Bu yüzden ışık anahtarı ve prizleri, sık sık sterilize etmek, mikroplardan korunmak için oldukça önemlidir. Kolay ve etkili bir çözüm için bir miktar Cif Alkol Bazlı Yüzey Spreyi döktüğünüz bezle evdeki bütün prizleri ve ışık anahtarlarını temizleyin.
- 7
Diş Fırçalıkları
Diş fırçalarımızı olabildiğince sık değiştiriyoruz fakat diş fırçalıklarımızın ne kadar kirli olabileceğini çoğu zaman göz ardı ediyoruz. Evde temizlik ve hijyen sağlanması için en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri olan diş fırçalıkları, hem lavaboya yakın durmasıyla hem de diş fırçasından bulaşabilecek bakteriler nedeniyle hızla kirlenir. Diş fırçalığımızı sterilize etmek için sıcak su ve sabunla sık sık yıkamalı, iyice kurutmadan kullanmamalıyız.
- 8
Süpürge ve Paspas
Evdeki temizlik ve hijyen, kirli süpürge ve paspaslarla yapıldığında çok da anlam ifade etmiyor. Hijyenik temizlik için temizlik aletlerini etkili bir çamaşır suyundan bir ölçek eklediğiniz su ile sık sık temizlemelisiniz. Temizlenmiş süpürge ve paspasların iyice kurumadan yerlerine kaldırılmaması ve temizlikte kullanılmaması gerekmektedir.
- 9
Uzaktan Kumanda
Kumanda nasıl temizlenir sorusu kulağa oldukça basit gelse de en sık temas edilen yüzeylerden biri olması sebebiyle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Dezenfektan ıslak mendillerle ya da nemli bir bezle kumandayı silerek temizliğini sağlayabilirsiniz. Özellikle düğme aralarını iyice temizlemeye özen göstermelisiniz.
- 10
Bulaşık ve Çamaşır Makinesi
Bulaşık makinesi nasıl temizlenir? Bulaşık makinesi temizliği sıklıkla unutulan bir şeydir. Ancak bulaşıklarınız tertemiz ve mikroplardan arınmış bir şekilde makineden çıkması önemlidir. Bunun için bulaşık makinesi ve bulaşık makinesi filtre temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bulaşık makinesini belli aralıklarla boş çalıştırmak da hijyen sağlamaya yardımcı olabilir. Çamaşır makinesi için de aynısı geçerlidir. Çamaşır makinesinin içini belli aralıklarla temizlemek ve çamaşır makinesi temizleyici kullanmak iyi bir çözüm olabilir. Makinede küf oluşumunu durdurmak ve kokunun kıyafetlerine sinmesini engellemek için Omo Çamaşır Makinesi Temizleyici kullanabilirsiniz. Ayrıca makineyi temizlerken deterjan gözlerini temizlemeyi unutmayın.
Dip Köşe Temizlik Nasıl Yapılır? Sıkça Sorulan Sorular
Evde Detaylı Temizlik Nasıl Yapılır?
Evde detaylı temizlik, temizliği düzenli ve bir sıra içerisinde yapmaktan geçer. Ancak çok önemli bir başka nokta en çok mikrop barındıran yerlerin unutulmamasıdır. Lavabo, bulaşık süngeri, mutfak tezgahı, ıslak bırakılan diş fırçaları, nemli kalan havlular, yastıklar, koltuklar ve halılar bakteri üreten yerler arasında yer alır. Dip köşe ev temizliği için evde bulunan tablet, cep telefonu ya da televizyon kumandası gibi elektronik cihazlar da evin kirli yerleri arasında bulunur ve bu aletlerin sık sık temizlenmesi gerekir. Ayrıca gün boyunca defalarca dokunduğunuz kapı kolları ve prizler, sağlığa zararlı birçok bakteri barındırır ve hepsini temizlik esnasında temizlemek önemlidir.Ev Temizliği Nasıl Yapılır, Nereden Başlanır?
Dip köşe ev temizliği nasıl yapılır sorusuna verilen cevapların ardından temizlik ve hijyen konusunda en çok gelen sorulardan biri de temizliğe nereden başlanır sorusudur. Hijyenik temizlik için odaların en baş tarafından kapıya doğru ve yukarıdan aşağıya doğru temizlik yapmak önemlidir.Ev İşleri Nasıl Çabuk Biter?
Ev işlerini çabuk bitirmek için evi mümkün olduğunca düzenli muhafaza etmek ve dip köşe ev temizliği aralıklarını uzun tutmamak gerekmektedir. Sık sık ve düzenli olarak bulunulan ortamda temizlik ve hijyen sağlanması ev işlerinin uzun saatler almamasının en önemli yoludur.Temizlik Sırası Nasıl Olmalı?
Dip köşe ev temizliği sırasında öncelikle dağınıklık toplanmalıdır. Odalar ve salon temizlendikten sonra banyo, tuvalet ve mutfağı temizleyip en son koridoru temizleyerek ev temizliğini bitirebilirsiniz.