Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

Kış aylarında ısınmayı kolay hale getiren kalorifer petekleri kirlenmeye oldukça elverişlidir. Peki, kalorifer peteği nasıl temizlenir? Evde, basit yöntemlerle hem hijyenik temizlik sağlayıp hem de kalorifer peteğinin daha iyi ısıtmasını sağlayabilirsiniz.

Güncellenmiş 17 Ağustos 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kalorifer peteği nasıl temizlenir

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Ev temizliği sırasında çoğu zaman kalorifer peteği nasıl temizlenir diye düşünürüz ve bir fikrimiz olmadığı için kaçmayı tercih ederiz. Oysa, kalorifer peteğinin arkasında ve arasında biriken kir ve tozlar her fırsatta gözümüze takılır. Kalorifer peteklerinizin temizlenmesi hem sağlınız hem de kaloriferin etkili çalışması için çok önemlidir.  

Yapılan araştırmalara göre, düzenli temizlenen kalorifer peteklerinin, temizlenmeyen peteklere göre ortamı çok daha hızlı ısıttığı ve daha az enerji harcadığı görülmüştür. Ayrıca, tozlu kalorifer petekleri öksürük, hapşırık, burun akıntısı gibi alerjik reaksiyonlara ve hatta alerjik astım hastalığına dahi sebep olabilmektedir. Evde petek temizliği nasıl yapılır diyorsanız, sizler için adım adım uygulanacak pratik bir rehber hazırladık.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

    1. 1

      Kaloriferinizi kapatın.

      Temizlik işlemine başlamadan önce yapmanız gereken kaloriferdeki su ve ısı akışını kesmektir. Kışın temizlik yapıyorsanız, bu şekilde elinizin yanmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca, çalışır durumdaki kalorifer daha fazla toz çekeceği için ısı akışını kesmek işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer acil bir durum değilse, kalorifer peteklerinde detaylı temizlik yapmayı yaz aylarına bırakabilirsiniz.

    2. 2

      Kalorifer kapağını çıkarın.

      Petek temizliği nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, bu temizliği yapabilmeniz için peteğin üzerindeki ızgara şeklindeki kapağı çıkarmanız gerekir. Her kaloriferin kapak kilit sistemi farklı olabilir. Bu yüzden kendi kapak sisteminize uygun şekilde çıkarma işlemini yapın.

    3. 3

      Kaloriferin altına örtü serin.

      Evde petek temizliği detaylı bir çalışmadır ve halınızı veya parkelerinizi kirletebilecek bir işlemdir. Bu yüzden kalorifer altını kapatacak bir şekilde bir örtü veya havlu sermeyi unutmayın.

    4. 4

      Elektrikli süpürge kullanın.

      Kalorifer kapağını çıkardıktan sonra, kalorifer yüzeyindeki tozlardan kurtulmak için ilk etapta elektrikli süpürgeden yararlanabiliriz. Yüzeydeki tozları süpürgenin uygun ucunu kullanarak hızlıca çektirmek evde petek temizleme işleminizi kolaylaştıracaktır. Kalorifer yüzeyini süpürürken kalorifer ile duvar arasında kalan alandaki tozları almayı unutmayın.

    5. 5

      Kalorifer fırçası veya ucuna bez doladığınız bir sopa kullanın.

      Petek nasıl temizlenir diye düşünenler için kalorifer fırçası en ideal çözüm olacaktır. Kalorifer fırçasını temizlik malzemesi satan herhangi bir dükkandan satın alabilirsiniz. Eğer kalorifer fırçası bulamadıysanız veya satın alma şansınız yoksa, uzun bir çubuğa bir bez sarın. Fırçanızı veya sopayı, peteklerin arasında aşağı yukarı hareketlerle gezdirerek peteklerin arasını temizleyebilirsiniz. Uzanamadığınız alandaki tozları yukarıdan aşağı doğru itin ve serdiğiniz bezin üzerinde toplanmasını sağlayın.

    6. 6

      Etkili bir yüzey temizleyici kullanın.

      Peteklerin dış yüzeyine ve ulaşılabilir tüm yüzeylere bir miktar Cif Ultra Hijyen Sprey sıkın. Kalorifer peteklerinin dış yüzeyini bir bez ya da sünger yardımıyla silin. Ardından hafif nemli bir bez ile yeniden silebilirsiniz. Daha sonra paslanmaması için kuru bir bez ile kurulayın.

    7. 7

      Peteğin kapağını kapatın.

      Temizlik işleminiz bu kadar. Artık kalorifer peteği kapağını kapatıp, peteğin altına serdiğiniz örtüyü kaldırabilirsiniz. 

  • Paslanan Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir?

    Sürekli olarak su veya nem ile temas eden kalorifer peteklerinin bir süre sonra boyası kabarır. Boyası kabaran petekler, oksijen ile temas ederek zaman içerisinde paslanmaya başlar. Böyle bir durumla karşı karşıya kalıp ısınma problemi çektiğimizde ise paslanmış petekler nasıl temizlenir diye düşünürüz. Profesyonel yardım almadan bu paslı peteklerin temizlenmeyeceği sanılır. Ama size güzel bir haberimiz var. Paslanan kalorifer peteklerinin temizliği, içerisindeki paslı suyun tahliyesi ile mümkündür. Gerekli malzemeleri hazırlayıp aşağıdaki adımları takip ederek paslanan kalorifer peteklerini temizleyebilirsiniz.

    1. 1

      Petekten kombi tesisatindaki suyu boşaltın.

      Paslanmış peteklerin temizliği yapılırken ilk aşama olarak peteğin hava tahliye vanasını, düz uçlu tornavida yardımıyla açarak kombi tesisatındaki suyu kombi basıncı sıfıra düşüne kadar boşaltın. Suyu bir leğenin içine boşaltabilirsiniz.

    2. 2

      Kombi filtrelerini temizleyin.

      Kombinizin altında bulunan, kombiye giriş çıkış suyu sağlayan kırmızı ve mavi renkli iki vanayı kapatın. İngiliz anahtarı ile filtre kapağını çıkarın ve pense yardımı ile borunun içindeki filtreyi alın. Filtre çıkarma işlemi sırasında borudaki su dökülebilir, bu yüzden havlu veya toz bezi kullanarak bu suyun yere dökülmesini engellemelisiniz. Çıkardığınız filtreleri deterjanlı veya sabunlu su ile temizledikten sonra yerine koyup kapaklarını ingiliz anahtarı yardımı ile sıkıca kapatın.

    3. 3

      Kırmızı vanayı ve kombinizi açın.

      Kapalı konumdaki kırmızı vanayı açık konuma getirin ve basınç değeri 2’yi gösterene kadar kombiye su almaya başlayın. Tesisat içerisindeki çamurlu suyun daha çabuk çözülmesini sağlamak için kombinizi açın ve suyun 45 dereceye ulaşmasını sağlayın.

    4. 4

      Sıra petek vanalarında.

      Tahliye yapacağınız peteğin altında bulunan suyun geri dönüş sağladığı vananın kapalı konumda, suyun giriş yaptığı vananın açık konumda olduğundan emin olun.

    5. 5

      Sıra geldi paslı suyun tahliyesi ile petek içi temizliğine.

      Evde petek içi nasıl temizlenir sorunuzun asıl cevabı bu aşamada. Kombinin altındaki kırmızı vanayı kapalı konumda ve mavi vanayı açık konumda bırakın. Banyonuzdaki havlupanın altında bulunan tahliye vanasını İngiliz anahtarı yardımıyla açın. Tahliye borusundan ilk aşamada tazyikli su fışkırabilir; bu yüzden vanayı yavaş yavaş açmanızda yarar var. Eğer banyonuzun paslı su ile kirlenmesini istemiyorsanız tahliye vanasından çıkan suyu leğene doldurun ve leğen doldukça suyunu boşaltın. Tahliye borusundan suyu boşalttığınızda kombideki su kısa sürede bitecektir. Bu yüzden kombinizin altında bulunan vanayı yavaşça açarak kombideki su basıncını artırın. Boşaltma işlemi sırasında ara ara tahliye vanasının ucunu parmağınızla kapatıp, kombideki suyun evdeki diğer petekler arasında hareketini sağlayın. Parmağınızda su basıncını hissettiğinizde parmağınızı çekin ve paslı suyun çıkışını izleyin. Bu işlemi tesisattan paslı su gelmeyene kadar tekrarlayın.

    6. 6

      Peteklerin yüzeyinde pas lekeleri mevcutsa kalorifer peteğini boyayabilirsiniz.

      Petekler kapalı ve soğukken altına bir bez serin. Spatula ile petekleri kazıyın ve paslı yerleri zımparalayın. Petekleri sildikten sonra bir kat astar boya ile boyayın. Kuruduktan sonra bir kat temizlik boyası ile boyayabilirsiniz. Yerler boya lekesi olduysa telaşlanmanıza gerek yok; boya lekesi nasıl çıkar yazımız size yardımcı olacak. Boya yaptığınız yeri havalandırmayı unutmayın.

  • Sararan Kalorifer Petekleri Nasıl Temizlenir?

    Kalorifer peteklerinin ilk günkü gibi temiz ve bembeyaz kalmasını isteriz. Ancak kış boyu kullanılan peteklerimizin bir süre sonra sararmaya başladığını fark ederiz. Sararan kalorifer petekleri nasıl temizlenir diye düşünüp dururuz ve birçoğumuz bu temizliği nasıl yapacağını bilmediği için ertelemeye devam eder. Aslında kalorifer petekleri evde temizlemeyi unuttuğumuz ya da ertelediğimiz yerlerden sadece biridir. Ancak endişelenmeyin, sararan peteklerinizin ilk günkü gibi bembeyaz olmasını sağlayacak bir temizlik yöntemi var ve siz kesinlikle doğru yerdesiniz. Aşağıda listelediğimiz adımları uygulayarak pırıl pırıl peteklerinize tekrar kavuşacaksınız.

    1. 1

      Kalorifer çevresini hazırlayın.

      Kalorifer peteğinizin çevresini boşaltın. Peteğin altında halı varsa kaldırın ve temizlik aşamasında yere dökülecek sabun veya suyu engellemek için peteğin altına havlu veya bir bez serin.

    2. 2

      Ellerinizi korumayı ihmal etmeyin.

      Temizlik sonrası tahriş olmuş eller bizi hiç bir zaman mutlu etmez. Bu yüzden temizlik sırasında mutlaka bulaşık eldiveni veya lastik/cerrahi eldiven giymelisiniz.

    3. 3

      Kullanacağınız temizlik ürünlerini hazırlayın.

      Bir miktar çamaşır suyu ile petekleri temizleyebilirsiniz. Başka bir seçenek olarak Vim Sprey ile oldukça pratik bir biçimde sararan petekleri silmeye başlayabilirsiniz.

    4. 4

      Ovalama zamanı.

      Tercih ettiğiniz temizlik ürününe süngeri batırarak peteklerin üzerinde aşağı yukarı hareketler ile bastırarak temizliğe başlayın. Petekler istediğiniz seviyeye kadar beyazladığında ovalama işlemini bitirip nemli bir bez ile peteklerin üzerini yeniden silin. Sonrasında, peteklerin üzerindeki boyanın kalkmaması için kuru bir bez ile muhakkak peteklerinizi kurulayın.

    5. 5

      Eğer temizlemekle çıkmayan bir sararma mevcutsa peteklerinizi boyamanız gerekir.

      Zaman içerisinde güneşin de etkisiyle peteklerde çıkmayan bir sararma oluşabilir. Bu durumda peteklerinizi boyayabilirsiniz. Bir kat astar boya ile boyadığınız peteklerin üzerini bir kat temizlik boyası ile boyayarak kalorifer peteklerinin ilk günkü beyazlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Petekleri boyadıktan sonra boya fırçasını hemen temizlemeyi ihmal etmeyin. Boya ruloları nasıl temizlenir bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre.

Kalorifer Peteği Nasıl Temizlenir: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?