Yeni taşındığınız bir yere kendi imzanızı atmanın ya da uzun zamandır yaşadığınız eve yeni bir hava katmanın yolu boya badanadan geçer. Boya badana ve duvar kağıdı işlemlerinden sonra yapılması gereken temizlik gözünüzü korkutabilir ancak bu evinizi yeniden dekore etmenize engel değil. Boya lekesi nasıl çıkar, yağlı boya rulosu nasıl temizlenir öğrenmek istiyorsanız sizin için derlediğimiz adımları izleyebilirsiniz.

Döşeme ve Kumaştan Boya Nasıl Çıkar?
- 1
Leke çıkarma talimatlarını okuyun
Giysiden, kumaştan, koltuktan veya halıdan boya lekesi nasıl çıkar diyorsanız, deterjan, boya sökücü ve inceltici gibi ürünler kullanabilirsiniz. Ancak kullanmadan önce kullanım talimatlarına mutlaka göz atın.
- 2
Boya lekesine kurumadan müdahale edin
Boya yapılacak ortamdaki tüm halı ve döşemeleri ya ortadan kaldırın ya da güzelce üzerlerini örtün. Buna rağmen büyük olasılıkla birkaç damla boya giysi, halı ya da döşemelerinize bulaşacaktır. Bu durumda mümkünse boya lekesi kurumadan müdahale edin.
- 3
Boyanın fazla kısmını alın
İster plastik boya, ister yağlı boya olsun, boyanın fazla kısmını bıçak gibi bir nesneyle bastırmadan, hafifçe kazıyarak kumaş ya da halıdan uzaklaştırın. Bu işlemi peçete, bez gibi şeylerle yaparak boyanın daha fazla bulaşmasına yol açmayın.
Giysi ve Halıdan Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
- 1
Su bazlı boya
Plastik boyaların su bazlı olduğunu ve suyla müdahale edildiğinde lekelerin büyük bir kısmının kolayca çıkacağını unutmayın.
- 2
Soğuk suda bekletin
Giysinizi birkaç dakika soğuk suda bekletin ve iyice durulayın. Daha sonra etikette belirtilen yıkama talimatlarına uygun olarak Omo Active Sıvı gibi bir deterjan ile yıkayın.
- 3
Lekeyi bulaştırmadan temizleyin
Halıma bulaşan plastik boya nasıl çıkar diyorsanız, öncelikle lekeyi temiz, soğuk suya batırılmış bir bez ya da süngerle silerek temizleyin. Temizleme işlemini dışarıdan içeriye doğru dairesel hareketlerle ve fazla bastırmadan yaparsanız, boyayı halının temiz kısmına bulaştırmamış ve lekelenmiş bölgeyi yıpratmamış olursunuz. Daha sonra kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu bastırarak suyun fazlasını emdirin ve halıyı kurumaya bırakın. Kuruyana kadar lekeli bölgenin üzerine basmayın.
Giysi ve Halıdan Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
- 1
Deterjanla müdahale edin
Kıyafetten boya lekesi nasıl çıkar diyorsanız, giysinize bulaşan yağlı boya lekesinin üzerine Omo Active Sıvı gibi direkt olarak lekelere uygulanabilen bir deterjan dökün. Deterjanı dairesel hareketlerle boyanın üzerine yayın. Lekeyi yumuşak bir biçimde ovalayarak giysinizi ılık suda yıkayın. Daha sonra etiketteki yıkama talimatlarına uygun olarak yıkayın.
Boya lekesi kurumuşsa ve kurumuş yağlı boya lekesi nasıl çıkar diyorsanız, birkaç saat deterjanlı ılık suda bekletmek boyayı yumuşatacaktır. Bundan sonra boyanın fazlasını bıçak gibi bir cisimle kazıyıp giysinizi yukarıda anlatıldığı şekilde yıkayın.
- 2
Ilık su kullanın
Halınıza yağlı boya bulaştıysa temiz bir sünger ya da bezi sıvı deterjanlı ılık suya batırın, dairesel hareketlerle lekenin üzerine dışarıdan içeriye doğru fazla bastırmadan uygulayın. Bu işlemi leke çıkana kadar birkaç kez yapın. Daha sonra sünger ya da bezinizi iyice durulayıp temiz suyla bölgeyi birkaç kez silin. Kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu bastırarak suyun fazlasını emdirin ve halıyı kurumaya bırakın.
- 3
Boya sökücülerden yardım alın
Kurumuş yağlı boya lekesi nasıl çıkar diyorsanız, kurumuş boya lekeleri için de yukarıdaki yöntemi uygulayın. Leke buna rağmen çıkmıyorsa boya inceltici ya da boya sökücü maddeler kullanabilirsiniz. Ancak bu işlemi, kullandığınız ürünün kullanım talimatlarına uyarak, iyi hava alan bir bölgede yapmaya dikkat edin.
Boya Fırçası ve Boya Rulosu Nasıl Temizlenir?
Plastik boya gibi su bazlı boyalarla kullandığınız fırça ve ruloları su içinde birkaç saat beklettikten sonra bol su ile yıkayıp durulayın.
Peki, yağlı boya fırçası nasıl temizlenir? Yağlı boya fırça ve rulolarını temizlemek için sığabilecekleri büyüklükte bir metal kabın içine tiner koyun. Kullandığınız boya aletlerini bu kabın içinde bekletin. Bu uygulamayı mutlaka açık havada ya da iyi hava alan bir yerde yapın. Tiner koyduğunuz kabı yakıcı maddelerden ve çocuklardan uzak bir yerde tutun.
Sıkça Sorulan Sorular
Kapıdan Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Eğer kapıdaki leke henüz kurumamışsa ıslak bir bez kullanarak lekeden hemen kurtulabilirsiniz. Temiz bir bezi ıslatın ve lekeyi yavaşça çitileyin. Nemli bir beze beyaz renkli kıyafetler için kullanılan ağartıcı deterjan (toz deterjan) dökün. Ancak kapıya sürmeden önce deterjanın kullanma talimatlarına kısaca göz atın. Deterjanlı bezi kapının lekeli bölgesine sürün ve sert hareketlerle bölgeyi temizleyin, gerekirse tekrarlayın.Camdaki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Bir kovayı suyla doldurun. Kovaya bir miktar deterjan katın ve karıştırın. Deterjanlı suya batırdığınız bir süngeri camdaki lekeyi temizlemek için kullanın. Ayrıca deterjanlı suyu bir sprey yardımıyla da lekeye sıkabilirsiniz. Bir cam jileti kullanarak camdaki boya lekesini hafifçe kazıyın. Ancak lekeyi kazımadan önce camın küçük bir bölgesinde cam jiletinin iz bırakıp bırakmadığını test edin. Eğer jilet camda iz bırakıyorsa yüzey yeterince kaygan değil demektir. Bu noktada biraz daha deterjanlı suyla camı silerek kayganlaştırın. Camda kalan boya parçacıklarını, cam silmeye uygun bir malzeme kullanarak temizleyin. Camda temizleme izi kalmaması için kuru bir kağıt havlu veya gazete ile camı son kez temizleyip kurulayın.Akrilik Boya Nasıl Çıkar?
Lekeli yüzeye zarar vermeyecek sertlikte bir maddeyle (plastik bıçak gibi) lekeyi bir süre hafifçe kazıyın. Bu kazıma işlemi lekenin çıkmasına yardımcı olacak ilk adımdır. Bu şekilde lekeyi kumaşın derinlerine işlemeden uzaklaştırmış olursunuz. Kumaşı bir miktar izopropil alkolle (Solvent) ıslatın. İdeal yoğunluk %3 civarındadır ancak siz kumaştaki lekenin büyüklüğüne göre oranı göz kararı da ayarlayabilirsiniz. Bu noktada alkolün uyarı talimatlarını da okumayı ihmal etmeyin. Alkolle ıslatılmış lekeli kumaşı 40 dakika beklemeye bırakın. 40 dakika sonunda leke tam olarak çözülmeye uğramadıysa bir süre daha bekleyin.