Duvarlar Nasıl Boyanır? Ustalardan İşin Tüyoları

Evinizi kendiniz boyamak istiyorsunuz ve duvarlar nasıl boyanır öğrenmeye mi ihtiyacınız var? Evinizin yepyeni ve ferah görünümü için aradığınız her şeyi sizler için hazırladık.

Güncellenmiş 21 Haziran 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Duvarlar nasıl boyanır

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Evinizi yeni baştan dekore etmek istediğinizde aklınıza ilk gelen sorulardan biri duvarlar nasıl boyanır olacaktır. Boya, ev dekorunun önemli parçalarından biri olmanın yanı sıra evin atmosferinin temel belirleyicisi ve kişisel zevkinizin de önemli bir göstergesidir. Peki, duvarlar nasıl boyanır? Evde boya badana yaparken nelere dikkat edilmelidir? Değişime evinizden başlamak için ihtiyacınız olan duvar boyama rehberini sizin için hazırladık.

Boya Badana Nasıl Yapılır: Hazırlık Aşaması

  • Evde boya badana yapma kararı verdikten sonra genellikle ilk akla gelen hangi renk boyanın seçileceği olur. Boya seçerken, rengin yanı sıra evinizin tipi ve duvarların yapısını da göz önünde bulundurmayı unutmayın. Örneğin, duvarlarda göze çarpmasını istemediğiniz kusurlar mevcutsa daha mat bir renk tercih edebilirsiniz.

  • Boyanızı seçtikten sonra ilk iş evi badanaya hazırlamak olacaktır. Eğer tek bir odayı boyayacaksanız, oradaki eşyaları evin farklı bir bölgesine taşıyın. Tüm evin duvarlarını boyayacağınız durumlarda eşyaları ortaya çekerek işe başlayabilirsiniz.

  • Duvarda asılı tabloları ve yerde serili halı, kilimleri toplayın. Ortaya taşıdığınız eşyaları boyadan korumak için bir örtü veya koruyucu kılıf ile kaplayın. Ayrıca, boyama işlemi esnasında boya her yere sıçrayabileceği için yerleri de muşamba ile kaplamanız gerekecektir. Muşambayı bant yardımıyla yere sabitleyebilirsiniz.

  • Priz ve anahtarları boyadan korumak için de önem almanız gerekir. Bu nedenle prizlerin tamamını maskeleme bandıyla kaplayabilirsiniz. Eğer içiniz rahat etmiyorsa kontrol kalemi yardımıyla priz ve anahtarları sökebilirsiniz. Bu işlemler sırasında güvenliğiniz için elektriğin kapalı olduğundan emin olun.

  • Duvarlarla birlikte tavanı da boyamayı düşünüyorsanız avizeyi de çıkarmayı ihmal etmeyin. Öncesinde elektrik bağlantısını keserek kontrol kalemi ve tornavida yardımıyla avizeyi sökebilirsiniz.

  • Duvarlarda duvar kağıdı varsa sökmeniz gerekmektedir. Duvar kağıdını sökmek için yapıştırıcıyı gevşeten solüsyonlardan yararlanabilirsiniz. Bu solüsyonları yapı marketlerden edinebilirsiniz. Duvar kağıdı olan oda nasıl boyanır diye düşünüyorsanız önce duvar kağıdı nasıl sökülür yazımıza göz atmayı unutmayın.

Artık, evde badanaya başlamak için ihtiyacınız olan tek şey gerekli malzemeleri hazırlamak.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Duvarlar Nasıl Boyanır: Adım Adım Duvar Boyama Rehberi

    1. 1

      Boyama işlemine en yukardan başlayın.

      Duvar boyama teknikleri konusunda ilk kural, boyama işlemine hep en yukardan başlamaktır. Eğer tavanları boyayacaksanız işe tavandan başlayın. Uzatma sapı yardımıyla tavanı ileri geri, aynı yönlü hareketlerle boyayın. Tavan kuruduktan sonra duvarlara geçebilirsiniz.

    2. 2

      Duvarların boyaya hazır olup olmadığını kontrol edin.

      Kusursuz boya nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, boyaya hazır duvarlar ile yanıtını verebiliriz. Boyanın arzu ettiğiniz gibi durması için duvarların pürüzsüz olması gerekir. Duvarlarda kabaran, dökülen noktalar ya da küf, rutubet olup olmadığını kontrol edin. Toz ve örümcek ağları varsa boya işleminden önce temizlemek önemlidir.

    3. 3

      Duvarda gerekli alanları macun ve zımpara yardımıyla düzeltin.

      Duvarlarda çatlak, delik, döküntü olan bölgeler varsa bu alanları macun yardımıyla kapatmanız gerekmektedir. Duvar kağıdı söktüyseniz, kağıt ve yapıştırıcı kalıntıları olabileceği için bu alanları da zımpara ile düzeltmek gerekmektedir. Macunladığınız bölgeler de dahil olmak üzere zımpara ile duvar yüzeyini pürüzsüzleştirmeli ve üzerinde kalan tozu temizlemelisiniz.

    4. 4

      Boyanın daha iyi tutması için astarlama yapın.

      Astar boya, uygulayacağınız asıl boyanın duvarda daha iyi tutmasını ve pürüzsüz olmasını sağlayacaktır. Ayrıca boyama işleminiz astarlama ile daha uzun ömürlü olur. Duvarlardaki mevcut boya koyu renkse ve açık renge boyamak istiyorsanız yine astarlama işlemi gerekmektedir. Astar boyanın tek kat olması yeterlidir. Rulo fırça ile yukarıdan aşağıya boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ardından astar boyanın kurumasını bekleyin.

    5. 5

      Duvar boyasını hazırlayın.

      Bazı boyaların su veya tinerle seyreltilmesi gerekirken bazı boyalar kullanıma hazırdır ve böyle bir işlem gerektirmez. Bunun için boya kutusunun üzerindeki yönergeleri incelemeyi ihmal etmeyin. Eğer bir kutudan fazla boya kullanacaksanız boyaları karıştırmak faydalı olabilir çünkü bir kutudan diğerine az da olsa ton farkı olabilir. Boyanız hazır olduğunda boyama işlemine geçebilirsiniz.

    6. 6

      Kusursuz bir boya için gerekli alanlara kestirme işlemi uygulayın.

      Kestirme, pencere, kapı kenarları ve tavanla duvar arasındaki ince yerlerin özel bir kestirme fırçası yardımıyla boyanması işlemidir. Eğer duvarları ve tavanı ayrı renklere boyuyorsanız, birleşme yerleri için kestirme işlemi yapmanız gerekecektir. Kestirme fırçası yardımıyla aşağı yukarı veya yatay olarak yumuşak hareketlerle boyayın. Kestirme yerlerinin kurumasını beklemeden duvarları boyamaya geçebilirsiniz.

    7. 7

      Duvarları, fırçayı hep aynı yönde sürerek boyayın.

      Ruloyu boyanın içine daldırın ve ardından boya tavasının üzerinde gezdirerek rulodaki fazla boyanın dökülmesini sağlayın. Ardından yukarı aşağı hareketlerle duvarlarınızı boyayın. Eğer yatay hareketlerle boyarsanız duvardaki renklerde dalgalanma ya da boyanın akması gibi sonuçlara yol açabilirsiniz. O nedenle, hep aynı yönlü hareket etmeye özen gösterin.

    8. 8

      İlk katın kurumasını bekledikten sonra ikinci kat boyayı uygulayın.

      Boyanın daha kalıcı olması, kusursuz görünmesi ya da arzu ettiğiniz tonda olması için boyayı iki kat uygulamanız gerekebilir. Bunun için, ilk kat boyanın en az 24 saat bekleyerek kurumasını sağlayın. Bazı boya türlerinde bu sürenin değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Ardından, aynı yöntemle ikinci kat boya uygulamasına geçebilirsiniz.

    9. 9

      Son rötuşları yapın ve evi havalandırın.

      Boyama işleminiz bittiğine göre, artık pencereleri açarak evi havalandırıp boyanın iyice kurumasını bekleme zamanı geldi demektir. Prizler üzerindeki maskeleme bantlarını çıkarabilir, kenar ve köşelerde unutulan bölgeler kalmış mı kontrol edebilirsiniz. Bu durumda yine kestirme fırçası yardımıyla ufak rötuşlar yapmanız gerekebilir. Boya kuruduktan sonra yerlerdeki örtüleri kaldırıp sıçrayan boyaları Cif Jel Zemin Uzmanı yardımıyla kolay ve etkili biçimde temizleyebilirsiniz. Pencereleri açın ve evinizdeki yeni renklerin ve ferahlığın tadını çıkarın.

  • Tavan Boyası Nasıl Yapılır?

    Ev nasıl boyanır, badana yapmaya nereden başlanır diye düşünüyorsanız, kesinlikle tavandan başlayarak boyanır diyebiliriz. Evin boyasında kusursuz bir görünüm için ve boyanın diğer alanlara sıçramasını, leke bırakmasını önlemek adına önce tavanı boyamalısınız. Tavan boyarken, daha evvel bahsettiğimiz boya malzemelerine ek olarak sadece rulo için uzatma aparatına ve tavan boyasına ihtiyacınız olacak. Merdiven ile sürekli yer değiştirmek zor olabileceği için uzatma aparatı daha pratik bir kullanım sunabilir.

    1. 1

      Zemine naylon örtü yerine damlatma bezi serin.

      Tavan boyarken daha fazla boya dökülebileceğinden zemine naylon örtü yerine damlatma bezi sermeyi deneyin. Böylelikle, boya daha çabuk kurur ve yanlışlıkla basıp kayma ve düşme gibi kazaların önüne geçebilirsiniz.

    2. 2

      Tavandaki çatlak ve delikleri onarın.

      Tavanı boyamaya geçmeden evvel spatula ile kazınması gereken tümsekleri ve çatlakları kazıyın. Eğer oyuklar varsa tıpkı duvar boyama işleminde olduğu gibi dolgu macunuyla buraları doldurabilirsiniz.  Son olarak, zımpara yapın ve tavanda kalan tozları, artıkları temizleyin. Temizleme işlemini elektrik süpürgesi ile yapabilirsiniz.

    3. 3

      Maskeleme bandı kullanın.

      Duvarları değil sadece tavanı boyayacaksanız kenarlara maskeleme bandı yapıştırarak boyanın duvarlara bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Eğer tüm evi boyayacaksanız maskeleme bandı kullanmanıza gerek yok. Unutmamanız gereken şey ise boya kurumadan maskeleme bantlarını çıkarmış olmanız.

    4. 4

      Astarlama ve kenarlar için kesme işlemini yapın.

      Tavan boyama işlemindeki süreç aynı duvar boyasında olduğu gibidir. Boyanın kalıcılığı ve pürüzsüzlüğü için tavana bir kat astar uygulayın. Tavanın duvarla birleştiği kenarlar için kestirme işlemi yapmalısınız. Bu işlem, uygun bir fırça yardımıyla kenar ve köşelerin boyanma işlemidir.

    5. 5

      Tavanı boyamaya başlayın.

      Duvar boyama işleminde olduğu gibi fırçayı boyaya batırıp fazla boya kalmayana kadar bekleyin veya tavanın üzerinde hareket ettirin. Ardından aynı yönlü hareketlerle tavanı boyamaya başlayın. Ruloyu gereğinden fazla bastırmamaya özen gösterin.

    6. 6

      İlk kat kuruduktan sonra ikinci kat boyayı uygulayın ve işlemi tamamlayın.

      Tavana sürdüğünüz boyanın kurumasını bekleyin ve ardından gerekliyse ikinci kat boyayı yapmaya geçebilirsiniz. Malzemelerinizi kaldırıp kurumasını bekleyerek işlemleri tamamlayabilirsiniz.

    Boya aparatlarının temizliği ve boya lekelerinin nasıl çıkarılacağı konusunda detaylı rehberimizi mutlaka okuyun. Yeni boyadığınız duvarların ilk günkü gibi görünebilmesi için duvar temizliği rehberimizi incelemeden geçmeyin.

Ev Nasıl Boyanır: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?