Hava kirliliği, zararlı maddelerin olağan hava bileşimini bozması sonucu ortaya çıkan ve kuşkusuz tüm canlıların hayatını olumsuz yönde etkileyen güncel bir sorundur. Günümüzde kanser, kalp ve damar hastalıkları, solunum ve akciğer rahatsızlıkları gibi oldukça ciddi sağlık problemlerine yol açabilen hava kirliliği, sadece insanların değil, hayvanlar ve bitkilerle birlikte gezegenimizdeki tüm canlı hayatı tehdit ediyor.
Hava Kirliliği Nasıl Önlenir?
Büyük şehirler başta olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak görülen ve birbirinden farklı nedenlere bağlı olan hava kirliliğini önlemek için bireysel ve toplumsal pek çok sorumluluğumuz var. Peki, hava kirliliğini önlemek için neler yapmalıyız? Hayati önem taşıyan hava kirliliğini önleme konusunda bireysel ve toplumsal olarak neler yapılabileceğini yazımızın devamında bulacaksınız.
Yeşil alanların arttırılmasına yönelik projelere katılabilir veya bağışta bulunabilirsiniz. Ayrıca bu konuyla ilgili imza kampanyası ve benzeri kolektif hareketlere destek verebilirsiniz.
Hava Kirliliğini Önlemek İçin Alınabilecek Bireysel Önlemler
Hava kirliliği, tüm dünyada her yıl 8 milyonun üzerinde insanın ölümüne neden oluyor. Peki, bireysel olarak hava kirliliğini önlemek için neler yapabiliriz? İnsanlar dışında diğer canlıları da olumsuz yönde etkileyen hava kirliliğiyle ilgili devletler tarafından alınan ve yasalarla desteklenen önlemlere ek, bireysel olarak hava kirliliğine karşı alınacak önlemler de bulunuyor. Aracınızın yakıt türünden evinizde kullandığınız ısınma biçimine, ulaşım şeklinizden yaşam alanınıza kadar geniş bir yelpazeye yayılan bu önlemler, temiz bir çevre için ve karbon ayak izinizi azaltmak için atabileceğiniz ilk adımlar arasında yer alıyor.

- ✦
Hava kirliliğinin en önemli etkenleri arasında bulunan benzinli ve dizel araçları olabildiğince az tercih etmeli; eğer bu tarz araçlar kullanıyorsanız çıkan gazların olumsuz etkilerini azaltmak için araç egzozuna filtre taktırmalısınız. Daha etkili bir çözüm içinse hibrit ya da elektrikli araç satın alabilir veya mümkün olduğunca bisiklet tercih edebilirsiniz.
- ✦
Çeşitli sebeplerden dolayı elektrikli araç veya bisiklet kullanamıyorsanız toplu taşıma araçlarına yönelebilirsiniz. Tıpkı özel araçlarda olduğu gibi toplu taşıma araçlarında da elektrikli alternatifler tercih edilebilir. Böylece hava kirliliğini önleme çalışmaları için önemli bir adım atarken trafik probleminin hafiflemesine de katkıda bulunmuş olursunuz.
- ✦
Ulaşım araçlarından çıkan gazlarla birlikte hava kalitesine ciddi oranlarda zarar verebilen diğer bir etken ise evlerde tercih edilen ısınma yöntemidir. Kömür ile ısınma başta olmak üzere çoğu ısınma şekli hava kirliliğine sebep olurken günümüzde tercih edilebilecek en zararsız yakıt türleri arasında doğal gaz, elektrik ve güneş enerjisi yer alıyor. Eğer kömür kullanılacaksa da yüksek kalorili olmasına ve bacaların düzenli olarak temizlenmesine dikkat etmek gerekiyor.

Hava Kirliliğini Önlemek İçin Alınabilecek Toplumsal Önlemler
Hava kirliliğinin önüne geçmek amacıyla bireysel adımlar atılabilir ve belirli ölçüde fayda sağlanabilir, ancak her zaman olduğu gibi toplumu ilgilendiren konularda kesin çözümlere ulaşabilmek için daha geniş çaplı hava kirliliği önlemleri ve düzenlemelerine ihtiyaç duyuluyor. Hava kirliliğinin sebepleri yalnızca bireysel davranışlardan kaynaklanmadığı gibi yeşil alanların yok edilmesi, filtresiz fabrika bacaları ya da yoğun sanayileşme de hava kirliliğinin oldukça yüksek düzeylere ulaşmasına neden oluyor. Bu yüzden bireysel olarak hava kirliliğini önlemek için alınacak önlemler ve adımların yanı sıra toplumsal ve kitlesel önlemler de bulunuyor. Peki, kitlesel ve toplumsal olarak hava kirliliğini önlemek için neler yapılmalıdır?
- ✦
Hava kirliliği konusunda bilinçli çocuklar yetiştirmek, devletlerin ve toplumların en önemli görevlerinden biri olmalı. Böylece gelecek nesillerin bu konuda bilinçsiz davranışlarda bulunma ihtimalleri azaltılırken daha etkin çözümler üretebilmelerinin de önü açılmış olur.
- ✦
Günümüzde sıkça rastlanabilen birbirine yakın sanayi ve konut alanları aslında hava kirliliği ve insan sağlığı açısından oldukça büyük bir risk. Yerleşim yerlerine yakın sanayi bölgeleri, çevrelerine çok daha yüksek düzeylerde zarar verebildikleri için konutların olduğu alanlardan uzak noktalara inşa edilmeleri teşvik edilmeli.

- ✦
Sanayileşme ve üretimle ilgili dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir ayrıntı ise filtre ve doğal gaz kullanımı. Fabrika bacalarında filtre kullanımına üst düzeyde önem verilmeli ve yakıt olarak doğal gaz kullanılmalı. Ancak maliyet açısından yüksek olduğu için işletmeler bu tarz detayları göz ardı edebiliyor. Bu noktada devletlerin hava kirliliği konusunda işletmeleri dikkatli olmaya itecek etkili yasalar çıkarması gerekiyor.
- ✦
Yerel ve ulusal yönetimler, yeşil alanların artırılması, bisiklet ve elektrikli araç kullanımına teşvik, doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması gibi konularda daha etkili ve istikrarlı bir tutum sergileyerek kitlesel açıdan hava kirliliğini önlemek ve azaltmak yönünde ciddi adımlar atmalı. Temiz bir havaya sahip olan kentlerin ve ülkelerin çoğalmasının yolu büyük ölçüde yerel ve ulusal çaptaki yönetimlerin alacağı kararlardan geçiyor.
- ✦
Çin ve Hindistan gibi nüfus yoğunluğu ve üretim gücü yüksek ülkeler tüm bu yöntemlere ek olarak yenilikçi yöntemlerle hava kirliliği probleminin önüne geçmeye çalışıyor. Birçok şehri yüksek düzeyde hava kirliliğiyle karşı karşıya olan Çin, inşa ettiği güneş enerjisiyle çalışan dünyanın en büyük hava temizleme kulesiyle bu problemin önüne geçmeyi hedefliyor. Çin'in bu öncü hava temizleme yöntemi diğer ülkeler için de oldukça etkili bir önlem olabileceği gibi Hindistan'ın ülkedeki yeşil alanları arttırması da diğer güzel bir örnek.