Çevre Kirliliğinin Nedenleri, Etkileri ve Yapılması Gerekenler

Çevre kirliliğinin nedenleri nelerdir? Dünya üzerinde yaşayan herkesin en önemli sorunu haline gelen çevre kirliliğini önlemek için neler yapmalıyız ve çevre kirliliği hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Güncellenmiş 18 Kasım 2021

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
İpte asılı çamaşırlar

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Çevre kirliliği ve iklim krizi bir söylentiden mi ibaret? Ne yazık ki, uluslararası kuruluşların bilimsel araştırmaları, gezegenimizdeki artan sıcaklıklar, doğal afetler ve çevre kirliliği konusunun bir mit olmadığını ve artan kirliliğin gezegenimizin geleceğini tehdit ettiğini gözler önüne seriyor. Peki, çevre kirliliği nedir, çevre kirliliğinin nedenleri nelerdir? En önemlisi çevre kirliliğini önlemek için neler yapmalıyız öğrenmek için okumaya devam edin.

Çevre Kirliliği Nedir?

"Çevre kirliliği nedir?" sorusunun cevabını, dünya / atmosfer sisteminin fiziksel ve biyolojik yapısının, çevresel süreçlerin olumsuz etkileneceği ölçüde kirlenmesi olarak verebiliriz.

Çevre kirliliği; hava, gürültü, ısı, ışık, toprak, görüntü kirliliği ve radyoaktif kirlilik şeklinde karşımıza çıkabilir. Gelişen teknoloji ile birlikte sahip olduğumuz modern yaşamın artılarının yanı sıra birçok olumsuz etkisi de mevcut. Farklı kaynaklardan katı, sıvı ve gaz halinde çıkan kirletici maddeler, farklı ortamlarda birikir ve bunun sonucunda da çevre kirliliği oluşur. Çevre kirliliği araştırmalarına bakıldığında rakamların korkutucu boyutlara vardığını görebilmek mümkün. Örneğin, kâr amacı gütmeyen bir çevre örgütü olan Pure Earth'e göre toksik çevre kirliliği, dünya çapında 200 milyondan fazla insanı etkiliyor. Kirlenmenin en yüksek görüldüğü bazı ülkelerde ise bebekler artan hastalıklarla doğarken, bireylerin yaşam sürelerinin 45'ten daha az olacağı düşünülüyor. Çevre kirliliğini önlemek için çözüm yollarını anlatmadan önce çevre kirliliğinin nedenlerine de değinmekte fayda var.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Çevre Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?

    Çevre kirliliği, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biridir. Sanayi devriminden bu yana hızla artan çevre kirliliği, doğaya onarılamaz zararlar vermiştir. Çevre kirliliğinin nedenleri, etkileri ve çözümleri vardır. Bunları öğrenmek etkileri azaltmak için hangi adımları atabileceğinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

    1. 1

      Çevre kirliliğinin sebepleri: Endüstriyel faaliyetler

      Endüstriyel faaliyetlerin neden olduğu atıklar, biyosferde hızla yayılırken ekolojik dengeyi alt üst ediyor. Bacalardan atmosfere karışan duman ve gazların, fabrika atıklarının kontrollerinin doğru şekilde gerçekleştirilmemesi veya ekosistem ile uyumlu üretim araçlarının tercih edilmemesi, suyu ve toprağı en çok kirleten sebeplerin başında geliyor.

    2. 2

      Katı atıklar

      Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2016 verilerine göre ülkemizde günlük kişi başına ortalama 1.17 kg katı atık oluşuyor. Bu oranlar ülkeye göre değişse de dünya çapında düşünüldüğünde ortaya kesin olarak hesaplanması güç bir rakam çıkıyor. Çevre kirliliğinin bir diğer sebebi olan evsel ve ticari atıkların geri dönüşümü konusu ise son yıllarda sıklıkla gündemde yerini almaktadır.

    3. 3

      Ulaşım araçları ve taşıtlardan çıkan zehirli gazlar

      Ulaşım araçları aracılığıyla havaya karışan karbonmonoksit, kükürtdioksit gibi gazlar, hidrokarbonlar ve kurşun gibi bileşikler, hava kirliliği başta olmak üzere çevre kirliliğini artırıyor.

    4. 4

      Hızlı kentleşme ve sanayileşme

      Şehirlere doğru yaşanmakta olan göç dalgası, bitkileri ve hayvanları ciddi oranda etkiliyor. Artan göç ile nüfus yoğunluğunun yaşandığı yerlerde doğa hızla tahrip edilmektedir. Bitkilerin ve hayvanların yaşam alanları kurulan şehirler ve yerleşim yerleri nedeniyle yok olmaktadır.

    5. 5

      Tarımsal faaliyetler

      Ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan gübreler ve yapay unsurlar da çevre üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Yanlış sulama uygulamaları sonucunda kullanılan ilaçlar, derine inip su kaynaklarına karışabiliyor.

    6. 6

      Fosil yakıtlar

      Çevre kirliliği araştırmaları sonucunda, fosil yakıt tedarik edilen bölgelerdeki canlıların çok büyük zararlara maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Özellikle kömür, petrol ve doğalgaz çıkan alanlarda çevrenin göz ardı edilemeyecek boyutlarda kirlendiği net olarak gözlemlenmiştir.

    7. 7

      Artan enerji tüketimi de çevre kirliliğinin nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

      Çevre kirliliği yaratan emisyonlarla başa çıkmanın en iyi yolu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek olsa da siz de evinizde elektrik kullanımını azaltarak bu çabaya katkıda bulunabilirsiniz. Düşük watt'lı ampulleri tercih etmek, kullanmadığınız elektronik eşyaları fişten çekmek, kıyafetlerinizi yıkadıktan sonra kurutma makinesi yerine asmak gibi ev içi önlemler, enerjinin kontrollü kullanımı açısından doğru tercihler olarak öne çıkıyor.

      Rüzgar türbini gücü ve güneş enerjisi, hem fosil yakıt gücüne hem de radyoaktif güce karşı güçlü sistemlerdir. Çevre için bu gibi doğal sistemlerin kullanımını destekleyin.
    8. 8

      Çevre kirliliğinin sebepleri: Aşırı hayvansal gıda tüketimi.

      Et tüketimi; metan, CO2 ve azot oksit gibi sera gazlarının fazlasıyla salınmasından sorumludur. Bu gazlar, küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep olur. Hayvancılık çevre kirliliğine çeşitli şekillerde katkıda bulunur. Hayvancılık, atmosfere çok büyük miktarlarda karbondioksit salınımına sebep olmaktadır.

      İnek ve koyun gibi hayvanlar, yiyecekleri sindirirken büyük miktarlarda metan üretir. Aynı şekilde geviş getiren hayvanların ürettiği gübre de metan salmaktadır. Birçok gübre azot bazlıdır ve bunlar azot oksit emisyonları üretir.

      Karbon ayak izini azaltmak için atmamız gereken 10 adımı mutlaka öğrenin.

    9. 9

      Çevre kirliliğinin nedenleri: Diğer faktörler

      Tüm bu etkenler çevre kirliliğinin başlıca nedenleri arasında yer alsa da çevre kirliliğinin pek çok başka nedeni var. Çevre kirliliği sebepleri arasında şunlar sayılabilir: Göç ve plansız kentleşme, su, kağıt, kömür gibi kaynakların ihtiyaç fazlası kullanımı, sulak alanların ve göllerin kurutulması, aşırıya kaçan otlatma ve doğal bitki örtüsünün tahrip edilmesi, maden, kireç, taş ve kum ocakları, kanalizasyon sularının arıtılmadan alıcı ortamlara verilmesi ve sulama faaliyetlerinde kullanılması, ormanların tahrip edilmesi, yangınlar ve erozyon, kaçak avlanma. Televizyon, bilgisayar ve röntgen, tomografi ve benzeri tıbbi cihazların yaygınlaşması ile meydana gelen radyasyon ve kentsel gürültü de çevre kirliliğinin nedenleri arasında yer almaktadır.

    Peki, çevre kirliliğini azaltmak için bireysel bazda yapılabilecekler, alınabilecek basit önlemler var mı? Elbette var. Günlük yaşamımızda küçük değişiklikler yaparak çevre kirliliğini önlemeye yönelik adımlar atabiliriz. O halde çevreyi korumak için neler yapmalıyız hep beraber bir göz atalım.

  • Çevre Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

    Dünyayı bir günde değiştirmek uzak bir ihtimal gibi geliyor olabilir. Ancak her şey bir adım atmakla başlıyor.

    1. 1

      Kısa mesafelerde kendi aracınızı ya da taksi gibi ulaşım araçlarını kullanmak yerine yürüyebilir veya bisikletle ulaşımı deneyebilirsiniz.

      Çevre kirliliğini önlemeye katkıda bulunmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, aracınızı kısa yolculuklar için kullanmayı bırakmak. Hava güzel, yolunuz da kısaysa yürümeyi seçerek hem biraz egzersiz yapmış hem de güzel havanın tadını çıkarmış olursunuz.

    2. 2

      Toplu taşıma araçlarını kullanmak da bir diğer seçenek.

      Evinizin yakınında otobüs durağı varsa veya gideceğiniz yere metroyla ulaşabiliyorsanız, neden olmasın? Araba kullanmadığınız için karbon ayak izinizi düşürmüş olursunuz. Ayrıca bu sayede gözünüz trafikte değil, uzun zamandır başlamak istediğiniz kitapta olabilir.

    3. 3

      Gıda satın alırken ithal ürünlerden çok yerel ve mevsimsel üretimleri tercih edebilirsiniz.

      Böylece gıdaların kaynağından mutfağınıza gelmesine kadar oluşan karbon emisyonlarını da azaltmış olursunuz. Hatta mümkün olduğu ölçüde kendi ürünlerinizi yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.

    4. 4

      İhtiyaç fazlası eşyalarınızı paylaşın.

      İkinci el ürün almak, kullanılmış giysilerinizi veya ihtiyaç fazlası eşyalarınızı diğer insanlarla paylaşmak da önemli bir adım olacaktır.

      Minimalist yaşam tarzı tercih ederek hem kendi hayatınızı kolaylaştırabilir hem de çevreyi korumaya dolaylı olarak katkı sağlayabilirsiniz.

    5. 5

      Geri dönüşümü hayatınızın bir parçası haline getirin ve plastikten uzak durun.

      Evde geri dönüşüm yaparak doğayı koruyabilirsiniz. Karton bardak yerine termos, plastik pipet yerine metal pipet kullanmak gibi yöntemlerle kişisel atıklarınızı azaltabilirsiniz. Unutmayın dönüştürülebilir atıklarınızı geri dönüşüme kazandırmak, çevre kirliliğine karşı bireysel mücadelenin olmazsa olmazları arasındadır.

    6. 6

      Çevreyi korumak için çalışan sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapın.

      Çevreyi korumak için çevre kirliliği ile savaşan sivil toplum kuruluşlarına maddi veya manevi destek olmayı tercih edebilirsiniz.

Çevre Kirliliğinin İnsanların Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Çevre Kirliliğinin Nedenleri: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?