Kuş Evi Yapımı

Biten süt kutusunu, kolayca bulabileceğiniz malzemelerle kuşların yem yiyebilecekleri bir kuş evine dönüştürmek ister misiniz? Yazımızı sonuna kadar okuyup siz de bir kuş evi yapın, hem doğaya hem kuşlara destek olun.

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Kuş evi

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Gelişen teknoloji sayesinde artık her şeye ulaşım çok daha kolay. Bu her şeye kolay erişim durumu tüketim çılgınlığını ve haliyle atıkları artırıyor. Ülkemizde hali hazırda yaklaşık olarak yıllık 30 milyon ton evsel çöp oluşmakta olup 2012 yılı verilerine göre kişi başına düşen atık miktarı 1,14 kilogram. Bu çöplerin büyük bir kısmını ise geri dönüştürülebilir ürünler oluşturuyor. Kağıdı, camı, plastiği ayırmanın yanında evde geri dönüşüm projeleri yaparak atıkları ve eski eşyaları çok daha yeni ve kullanışlı hale getirebilir, yaratıcı fikirlerle harika dekorasyonlar yapabiliriz. Eve en çok aldığımız ürünlerden biri olan kutu sütleri yine geri dönüşüm projesiyle yararlı bir amaç için dönüştürebilir, doğaya katkıda bulunabiliriz.

Daha önce görmüşsünüzdür, Osmanlı mimarisinde kuş evi olmayan yapı bulmak zordu. Hala eski tarihi evlerde, medreselerde, cami, han, hamam gibi yapılarda çok çeşitli kuş evleri bulmak mümkün. Kentleşmeyle birlikte zorlu kış şartlarına ayak uydurmakta zorlanan kuşlar, yüksek binaların çatılarında ve ağaç kovuklarında kendilerine yer aramak zorunda kalıyorlar. Gelin, biten bir süt kutusunu dönüştürerek hem geri dönüşümle doğaya katkıda bulunurken, hem de kuşların doyan karnı ve hoş cıvıltılarıyla da mutlu olalım.

Malzemeler:  

  • Boş süt kutusu

  • Resim

  • Yapıştırıcı

  • Cetvel

  • Tahta kalemi

  • Kıskaç

  • İp

  • Makas

  • Karton

Malzemeleriniz hazırsa başlayalım...

  1. 1

    Boş süt kutusunun ön tarafına kuşların yem yiyebileceği büyüklükte bir delik açın.

  2. 2

    Süt kutusunun kıvrılmış, köşe yerlerini açın. Sütü dökmeye yardımcı olan baş kısmı çıkarın.

  3. 3

    Sevdiğiniz bir resmi kutunun boyutlarında kesin ve yapıştırıcı yardımıyla kutuya yapıştırın. Burada sevdiğiniz bir manzara resmi kullanmak hoş duracaktır.

  4. 4

    Kartonu alın, cetvel yardımıyla ya da süt kutusunun üst bölümünü ölçerek kesin ve çatı şeklini verecek çizgiler çizin.

  5. 5

    Çatı şeklini verdiğiniz kartonu, kıskaçla süt kutusunun üstüne tutturun.

  6. 6

    Kıskacın üzerinden orta kalınlıkta, sağlam bir ip geçirin.

  7. 7

    Hazırladığınız kuş evinin içine kuş yemlerini yerleştirin.

  8. 8

    Ağaç dalına ya da sağlam bir noktaya kuş evinizi yerleştirin.

Yaptığınız bu değerlendirmeyle, atıkları dönüştürüp çevreye katkıda bulunurken, kuşların da beslenebilecekleri bir evleri oldu. Unutmayın; evdeki atık pet şişelerle de yeni projeler yapabilir, bu projelerle atıksız bir yaşama adım atabilirsiniz.

Özellikle kışın, yem bulmak zor olduğundan kuşlar kuş evinizi keşfedene kadar yuvanın yakınlarına biraz yem veya bayat ekmek bırakmak işlerini kolaylaştıracaktır.

 

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Banyoda Su Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

    1. 1

      Küveti Yarım Doldurun

      Yorucu bir günün ardından sıcak bir banyo yapmak harika bir fikir gibi görünebilir. Ancak küveti doldurmak için yaklaşık olarak 150-200 litre su gerekir. Eğer banyo yapmak istiyorsanız, küveti tam değil, yarım doldurmayı tercih edebilirsiniz.

    2. 2

      Duş Almayı Tercih Edin

      Duş almak, banyo yapmaktan çok daha tasarrufludur. Duş sürenizi 5-6 dakikayla sınırlayarak, her duş esnasında 50 litre kadar daha az su harcayabilirsiniz. Yine şampuan ve sabunlanma esnasında suyu kapatarak büyük miktarda su tasarrufu sağlamanız mümkün. Hatta banyonuzda tasarruflu duş başlığı kullanabilirsiniz. Ayrıca sifonda su tasarrufu sağlamak için tasarruflu sifon da kullanabilirsiniz.

    3. 3

      Diş Fırçalarken Suyu Kapatın

      Diş fırçalarken de su tasarrufu yapabilirsiniz. Fırçalama esnasında musluğu açık bırakıp su akıtmamak, hatta aynı yöntemi tıraş olurken de kullanmak tasarruf miktarınızı artıracaktır.

      Beyaz kap içinde iki bambu diş fırçası
    4. 4

      Suyu Boşa Akıtmayın

      Duş almadan önce suyun ısınmasını beklerken akan suyu kovaya doldurabilir, sonrasında bu suyu klozete dökmek ya da arabanızı yıkamak için kullanabilirsiniz.

  • Evde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    Evdeki ısıyı koruyarak ısınma ve serinleme ihtiyaçlarımızı azaltabilir, daha akıllıca aydınlatma yöntemleriyle elektrik tasarrufu yapabiliriz. Evde elektrik tüketimini azaltmak için neler yapılabilir diyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

    1. 1

      Mantolama

      Binanıza mantolama yaptırarak kışın sıcağın dışarı çıkmasını, yazın ise sıcağın içeri girmesini önleyin.

    2. 2

      Isı Yalıtımı

      Kapı ve pencerelerde ısı yalıtımı yaparak içerdeki sıcaklığı veya serinliği koruyun.

    3. 3

      Tasarruflu Ampul

      Elektrik faturasını azaltmak için evinizin tümünde enerji tasarruflu ampuller kullanın. %80 daha az enerji harcayan bu ampuller aynı zamanda daha uzun ömürlüdür.

    4. 4

      Açık Renk Duvar Boyası

      Evin içinde açık renk boyalar kullanarak aydınlatmaya daha az enerji harcayın.

    Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporuna göre, evde elektrik tüketiminde ikinci sırayı alan aydınlatmanın masrafını bu sayede düşürebilirsiniz.

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?