Pet Şişeden Neler Yapılır?

Evinizdeki boş pet şişeleri çöpe atmak yerine değerlendirmeye ne dersiniz? Pet şişe nasıl değerlendirilir diyorsanız pet şişe geri dönüşüm fikirlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Duvarda asılı eski pet şişeler ve içlerine dikilmiş kaktüsler

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Plastik şişeden neler yapılır, çöpe atmak yerine nasıl değerlendirilir merak ediyorsanız, pet şişelerle yapılacak birçok farklı tasarım var, biraz emek ve vakit ayırarak boş şişeleri değerlendirebilir, kullanışlı araçlara sahip olurken bir yandan çevreyi korumanın ve karbon ayak izinizi azaltmanın gururunu yaşayabilirsiniz. Peki pet şişeden neler yapılır? İşte size üç öneri!

Pet şişe geri dönüşüm projeleri, hem çevre bilinci hem de yaratıcılık geliştirmesi açısından çocuklarla yapılabilecek etkinlikler arasında yer alabilir. Kesme işlerini bir yetişkin yaptıktan sonra, plastiğe uygun bir boya ile ürünler çocuklar tarafından renklendirilebilir.

Plastik Şişe ile Sünger Kabı

Pet şişe nasıl değerlendirilir diye merak ediyorsanız, pet şişeden geri dönüşüm ile hijyenik sünger kabı yapabilirsiniz. İhtiyacınız olanlar; aynı boyutlarda iki adet boş plastik şişe, bir makas ve bir adet orta kalınlıkta şiş. 

  • Öncelikle şişelerin birini ortasından düz bir çizgi ile ikiye ayırın. 

  • İkinci şişeyi dipten, şişenin üçte birini oluşturacak bir parça hazırlayacak şekilde düz bir çizgi halinde ikiye kesin. 

  • Elinizde kalan biri daha büyük, diğeri daha küçük iki pet şişenin dibini alın. Diğer parçaları kullanmayacaksınız. 

  • Küçük olan alt parçayı bir şiş yardımıyla defalarca delin. 

  • Delinmeyen büyük alt parçayı düz bir zemine bardak gibi koyun. Üzerine aynı pozisyondaki delik şişe altını geçirin. 

  • Üst üste iki bardak koymuş gibi duran parçaları parmağınızla ittirerek iyice iç içe geçirin. 

  • İşte bu kadar, hijyenik süngerliğiniz hazır! Üst parçadaki delikler yardımıyla su alta süzülebilir ve süngeriniz hijyenle kuruyabilir. 

Yapımını anlattığımız plastik ürünlerin kullanım ömrü dolduğunda yenisini yapabilir, eski şişeleri geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz. Plastik kutuları kullanmadan önce, içinde hiçbir kalıntı kalmayacak şekilde güzelce yıkamayı ve kurutmayı da ihmal etmeyin.

Plastik Şişe ile Asma Bahçe

Pet şişe ile ne yapılır sorusunun en popüler cevaplarından biri de pet şişeleri saksı olarak değerlendirmektir. İhtiyacınız olan malzemeler, her evde bulunan parçalar. Maket bıçağı, pet şişe ve raptiyeye sahipseniz, hemen uygulamaya geçebilirsiniz. 

  • Bir pet şişeyi yüzeye yatırın. 

  • Elinizle sıkıca tuttuğunuz şişenin bir kenarından düz bir çizgi halinde, ağız kısmının biraz aşağısından başlayarak maket bıçağı ile kesmeye başlayın.

  • Şişenin üstünde bir dikdörtgen parça çıkaracak şekilde kesimi tamamlayın. Parçayı atın. 

  • Elinizde kalan, ortası boş olan şişenin kesilmeyen yüzünü çevirin ve bir raptiye ile rastgele delikler açın. 

  • Şişenin açılan boşluklu kısmından toprak doldurun.

  • Tohumları ektikten sonra şişenin kapağını kapatın. 

  • Evinizde olan hasır herhangi bir ipi, iki uzun parça halinde kesin. Parçalardan birini yatay konumdaki şişenin ağız, diğerini dip kısmına bağlayarak askılar elde edin. Pet şişeden saksı yapımı işleminin sonuna geldiniz, saksıyı bahçenize asarak kullanabilirsiniz. 

Sepette toplanmış kullanılmış pet şişeler

Pet şişeleri keserken kullanacağınız bıçak veya makaslar güvenlik açısından mutlaka yetişkinlerin kontrolünde olmalı. Kestikçe sivrileşen şişe uçlarını da olabildiğince zararsız hale getirmeyi unutmayın.

Plastik Şişe ile Kuş Yemliği

Pet şişeden yapılan tasarımlar arasında en pratiği kuş yemliği yapmak olacak. Peki plastik şişeden kuşlara yemlik nasıl yapılır? İki büyük tahta servis kaşığı, bir adet pet şişe ve maket bıçağınız varsa hemen başlayabiliriz. 

  • Öncelikle pet şişenin bir yüzüne biri daha yukarıda, diğeri daha aşağıda olacak şekilde kaşık saplarının girebileceği gibi kesin. 

  • Pet şişenin delinen yüzeyinin tam karşısındaki kenara da aynı hizada ve büyüklükte çizikler açın. 

  • Tahta kaşıkların birini bir yüzün alt, diğer yüzün üst deliğinden geçirerek pet şişeye saplayın. (Kaşıklar düz değil, eğimli durmalı)

  • Diğer kaşığı da bir yüzdeki açık kalan delikten geçirdikten sonra, aynı şekilde eğim oluşturacak hizadaki diğer açıklıktan içeri sokun. 

  • Elinizde bir pet şişeye, kesişen iki doğru gibi saplanmış, birbirine değmeyen iki kaşık olmalı. 

  • Şişeyi dik konuma getirin ve bir huni yardımıyla şişenin ağzından içeri kuş yemlerini dökün. Yemler eğim sayesinde kaşıkların ucuna kadar ilerler ve kuşlar beslenebilir. 

  • Kuş yemliğini ip yardımıyla evinizin dışına asabilirsiniz. 

Hayatınızdaki plastik atıkları çöpe atmak yerine değerlendirmek iyi bir fikir olsa da, atıkları dönüştürmek yerine hayatınızdan plastiği çıkarmanın daha etkili bir adım olduğunu unutmayın.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?