Kış ayları geldiğinde en çok düşünülen konuların başında haklı olarak ısınmak yer alıyor. Yaşam alanlarını sıcak tutmak oldukça maliyetli sonuçlara yol açabildiği için kışın doğalgaz faturası ne kadar gelir, evi ucuza ısıtmak için neler yapabilirim diye kaygılanıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla, enerji tasarrufu ve alternatif ev ısıtma yöntemleri her geçen gün daha çok önem kazanıyor. İçeriğin devamına göz atarak siz de birbirinden etkili bu ev ısıtma yöntemleri ile kışın ısınma maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.
Kış aylarında özellikle kıyafetlerinizin hijyenine önem vermeli ve bulaşıcı mevsimsel hastalıklardan korunmak için daima temiz giysiler giymelisiniz. Omo Active Sıvı gibi bir çamaşır deterjanı size ihtiyacınız olan temizliği kolayca sağlayacaktır.
Kışın Ev Isıtma Yöntemleri ile Isınma Maliyetini Düşürün
Isınma maliyetini düşürmenin yolları; evinizin dışından başlıyor, içindeki düzenle devam ediyor ve sizin alışkanlıklarınızla son buluyor. Bu yüzden tüm bu adımlarda doğal gaz faturasını artıran ayrıntıları düşünmeli, keşfettiğiniz bu ayrıntılara uygun çeşitli önlemler almalısınız. Örneğin, evinizin mantolama gibi dış cephesiyle ilgili önlemlerin tamamlanmış olması, ısı ve enerji tasarrufu konusunda iyi bir başlangıç yapmanızı sağlıyor. Bu tarz önemli adımların dışında evinizde kendinizin de kolayca uygulayabileceği onlarca farklı işe yarar yöntem var. İşte, ısınma maliyetlerinizi azaltmanın en etkili yolları...

Kışın Evi Isıtmanın Yolları
Kışın doğalgaz faturası ne kadar gelecek, evi nasıl ısıtacağım diye endişelenmek yerine aşağıdaki basit önlemleri alarak evinizi ısıtabilirsiniz.
Perdelerinizin Kalınlığını Gözden Geçirin
Son yıllarda jaluzi ve stor perde gibi tek katmanlı perde modellerinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Görüntü açısından oldukça hoş ve estetik duran bu tamamlayıcı eşyalar için, özellikle soğuk hava söz konusu olduğunda "işlevsel" demek zor. Aralıklı, geçirgen ve ince yapıları nedeniyle ısı yalıtımı konusunda yetersiz kalan jaluzi ve stor perde gibi araçlar, maalesef kış ayları için kullanışlı sayılmıyor. Bu tarz perdelerin yerine fon perde denen daha kalın, tavandan zemine kadar ulaşan perde çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Böylece tül perde üzerine çekeceğiniz boydan boya fon perdelerle dışarıdaki soğuğun içeri girmesini, içerideki sıcağın dışarı çıkmasını önlemiş olursunuz.
Her Zeminde Halı Olmasına Dikkat Edin
Banyo dahil tüm zeminlerde halı olması, kuşkusuz soğuğu önlemenin en klasik ve etkili yöntemlerinden birini oluşturuyor. Duvardan duvara halı bu konuda en çok avantaj sağlayan dekorasyon biçimi olsa da, temizliğinin zor oluşundan dolayı dezavantaj yaratabiliyor. Bunun yerine evin tüm zeminlerinde küçük boyutlarda da olsa çeşitli halılar kullanabilirsiniz. Böylece en azından çıplak ayakla yere bastığınızda tüm soğuğu hissetmeyi önleyebilirsiniz. Güncel dekorasyon trendlerinden biri olan rustik tarzdaki kilimlerin, soğuğu önlemek konusunda çok da etkili olmadığını ise aklınızda bulundurmalısınız.
Radyatörlerin Arkasına Alüminyum Paneller Yerleştirin
Ortamdaki ısıyı artırmanın yollarından biri olan alüminyum paneller, özellikle ısının kaynağı olan radyatörlerin arkasına yerleştirildiklerinde soğuğu keserek ısının tamamen ortama yayılmasını sağlıyor. Bu yöntem en ucuz ısıtma yöntemi dediğinizde uygulayabileceğiniz ilk adımdır. Ayrıca bu tarz alüminyum panelleri özel olarak yaptırmanız gerekmiyor. Kendiniz de karton levhaları alüminyum folyolarla sararak bu panelleri oldukça az maliyetle, kolayca ve kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız alüminyum panelleri, yalnızca radyatörlerin arkasına koyabileceğiniz gibi, radyatör arkalarındaki duvarlara da sabitleyebilirsiniz.

Kış mevsimi boyunca yalnızca açık alanlarda değil, evinizde de sıkı giyinmelisiniz. Ayrıca öksürme, hapşırma gibi yollarla kolayca kıyafetlerinize ve size geçebilen bakteri ve mikroplardan korunmak için giysilerinizin temizliğine de dikkat etmelisiniz.
Isı Ayarlayıcınız Varsa Her Zaman Kullanın
Evlerdeki ısı ayarlayıcıların mantığı, genellikle manuel ayara gerek kalmadan ortamdaki sıcaklığı sabit tutması üzerine kurulu. Ancak konu ısı, enerji tasarrufu ve maliyetleri düşürmek olduğunda gündüzleri ayrı, geceleri ayrı şekilde ısı ayarlayıcınızın derecelerini değiştirmelisiniz. Gün ışığından yararlandığınız anlarda ısıyı düşürebilir, geceleri biraz daha yükseltebilirsiniz. Böylece doğalgaz faturanızda %5 ile %10 arası bir azalma sağlayabilirsiniz.
Kapı ve Pencere Boşluklarını Kapatın
Geleneksel ev ısıtma yöntemleri arasında bulunan kapı ve pencere bantları, işinizi epey kolaylaştırıyor. Günümüzde sünger ve kauçuk olmak üzere 2 farklı türde üretilen kapı ve pencere bantları, yalnızca ısı yalıtımı değil, aynı zamanda ses yalıtımı konusunda da yardımcı oluyor. Uygulanması epey kolay olay bu bantlarla dışarıdan gelecek olan soğuğu büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.
Baloncuklu Naylonlar ile Isı Yalıtımı Yapın
En az alüminyum paneller kadar yararlı ve kullanışlı olan baloncuklu naylonları, kış aylarında camları kaplamak için kullanabilirsiniz. Böylece soğuğu en yoğun şekilde geçiren noktalardan biri olan camları kontrol altında tutmanız mümkün olur. Camlara uygun şekilde keseceğiniz baloncuklu naylonlara, sprey şeklinde su sıkarak camlara yerleştirebilirsiniz. Hem sabitlemesi hem çıkarması oldukça kolay olan bu aparatlar, soğuk kış aylarında en büyük kurtarıcılarınızdan birine dönüşebilir. Özellikle Fransız balkonlu evler, soğuğun iyice bastırdığı dönemlerde bu tarz müdahalelere gerek duyabiliyor.
Banyo Kapısını Mümkün Olduğunca Açık Tutun
Çoğu zaman fark edilmese de banyolar, evlerdeki en sıcak noktalardan biri sayılıyor. Özellikle sık sık duş için kullanılan banyolarda oluşan sıcak buhar, evlerin ısısını artırmak açısından da büyük yarar sağlar. Bu nedenle duştan sonra banyo kapısını açık bırakarak hem içerideki yoğun buharın dağılmasını hızlandırabilir hem de bu buhar dağılırken evinizin sıcaklık derecesini artırabilirsiniz.