Birçoğumuz mümkün olduğunca motorlu araçlara alternatif olarak doğayla daha dost bir araç olan bisikleti kullanmayı tercih ediyoruz. Bisiklet kullanarak hem karbon salınımını azaltıyor, hem de fiziksel egzersiz yaparak sağlığımızı koruyoruz. Bisiklet kullanımı ile araç trafiğini de azaltabiliyoruz. Ayrıca çocuklar, bisikletle bir yandan arkadaşlarıyla hoş zaman geçirirken, bir yandan da fiziksel gelişimleri olumlu etkileniyor.
Yukarıda saydığımız gibi birçok nedenden dolayı bisiklet hem bizim, hem de çocuklarımızın günlük hayatının önemli bir parçası haline gelebiliyor. Böyle önemli bir araç olan bisikletin uzun yıllar boyunca kullanılabilmesi ancak doğru şekilde bakımının yapılması ve temizlenmesi ile mümkün. Bu nedenle, bu yazıda yer alan bilgilerle bisikletteki pas lekesi nasıl çıkar öğrenin, bisikletinizin paslanıp çürümesinin önüne geçin.

Bisikletin Pası Nasıl Temizlenir?
Bisikletinizin paslanmış bölümlerini temizlemek için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler mevcut. Bisikletin pası nasıl temizlenir diyorsanız aşağıdakileri deneyebilirsiniz:
- 1
Paslı Yüzeyi Silin
Paslı yüzeye sirke uygulayın. Daha sonrasında ise bir bulaşık süngeri yardımıyla silin. Süngerin yumuşak yüzeyini kullanarak bisikleti suyla temizleyin. Sert kimyasal maddeler kullanırsanız, bisikletin boyalı kısımları gibi daha hassas yerleri zarar görebilir.
- 2
Limondan Faydalanın
Sirke yerine limondan da faydalanabilirsiniz. Bisikletinizdeki pasları çıkarmak için etkili bir yöntemdir ve uygulama biçimi aynıdır.
- 3
Uygun Miktar Çamaşır Suyu Kullanın
İnatçı pas lekelerini, paslı yüzeylere uygun şekilde Domestos uygulayarak da kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Pakette verilen talimatları okumayı ve bir hasar meydana gelmemesi için temizleme yöntemini önce küçük bir alanda denemeyi unutmayın.
Bisiklette Pas Oluşmaması İçin Neler Yapılabilir?
Evet, yukarıdaki adımları uyguladınız ve bisikletteki pas lekesi nasıl çıkar diye düşünmekten kurtulmuş oldunuz. Peki, daha sonra yine aynı sorunla karşılaşmamak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Pas, bir metalin su ve havayla temasından oluşur. O nedenle bisikletinizin paslanmaması için su ile teması mümkün olduğunca aza indirilmelidir.
- 1
Bisikletinizi Kurulayın
Eğer bisikletinizi suyla yıkadıysanız, pas oluşmaması için en kısa sürede kurulayın. Yağmurlu bir havada bisikletinizi sürmüş olabilirsiniz. Bu durumda kullanımınız bittikten sonra bisikletinizi kurulamayı ihmal etmeyin.
- 2
Bisikletinizin Boyasını Onarın
Bisikletlerin üzerindeki boyalar genelde pasın oluşmasını engelleyici özelliktedir. Eğer bisikletinizin boyası yer yer çıkmışsa, o bölgeleri tekrar boyamanız iyi olabilir.
- 3
Bisikletinizi Nemden Koruyun
Bisikletinizi nemli ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutun ve her kullanımdan sonra üstünü koruyucu örtü ile kaplayın.
Bisikletinizi paslanmadan korumak için gerekenleri artık biliyorsunuz. Bunlara dikkat ederek bisikletinizi korumanız, onu daha uzun ömürlü ve sağlam yapacaktır.
Artık bisikletinizi paslanmadan korumak tamamen sizin elinizde! Bisiklet pasları nasıl temizlenir diye dert etmenize gerek kalmadı diyebiliriz. Tek yapmanız gereken bahsettiğimiz adımları özenle ve düzenli bir şekilde uygulamak olacak. Böylece uzun yıllar birlikte zaman geçirebileceğiniz bir yol arkadaşı edinmiş olacaksınız.
Bisikletinizin zincir temizliği nasıl yapılır öğrenmek isterseniz "Bisiklet Zinciri Nasıl Temizlenir ve Yağlanır?" başlıklı makalemizden onu da kolayca öğrenebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bisiklet Zinciri Nasıl Daha Kolay Yağlanır?
Zinciri yağlarken bisikleti ters çevirerek pedalları geriye doğru itin. Böylece zincir dişlilerin üzerinde hareket ederek her noktasının yağlanmasına imkan sağlar.Yağmurlu Mevsimlerde Nasıl Bir Bisiklet Zinciri Yağı Kullanılmalı?
Yağmurlu havalarda bisiklet kullanacaksanız ıslak ortama uygun bir yağ seçmenizi öneririz. Çünkü yağmur, kar ve sulu yollar, bisiklet zincirindeki kuru yağları kolaylıkla temizleyebilir. Bu durum zincirinizde atmalara sebep olabileceği gibi sürüş keyfinizi de etkiler.Yaz Aylarında Bisiklet Zinciri İçin Nasıl Bir Yağ Kullanılır?
Güneşli havalarda bisiklet kullanacaksanız eğer ıslak ortama uygun olan yağı kullanmamaya dikkat edin. Çünkü bu tarz yağlar, güneşli havalarda kiri daha kolay emer. Bunun yerine kuru ortamlara uygun bir bisiklet zincir yağı tercih edebilirsiniz.