Cam Nasıl Delinir? Camda Delik Açmanın Yolları

Kullanılmış cam kavanozları ya da sevdiğiniz cam bir eşyayı atmak yerine şık yeni bir objeye dönüştürmek istiyorsunuz ancak cam nasıl delinir bilmiyor musunuz? Yazımızı okuyun, evde kolayca cam delme, cama delik açma yöntemlerini öğrenin!

Güncellenmiş 14 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
cam delme

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Şimdi bir düşünün; evde ne kadar çok cam kavanoz birikiyor değil mi? Çoğu zaman bu cam kavanozları yiyecek/içecek depolamakla kullansak bile bazen kendin yap projeleriyle değerlendirmek, ortaya yepyeni eşyalar çıkarmak isteyebilirsiniz. Cam kavanozdan, cam bardaktan, eski cam bir vazodan mumluk, kalemlik ve hatta kar küresi yapabilir, şık saksılara dönüştürebilirsiniz. İşte, tüm bu ileri dönüşüm projelerini yaparken cama delikler açmanız gerekebilir. Peki, cama delik açılamayacağını mı düşünüyorsunuz? Okumaya devam edin.

Geri dönüşüm projelerinde çoğu zaman kullanılan ahşap, plastik, mukavva ya da karton gibi malzemeler kolayca delinip kesilebilir. Ancak konu cam olduğunda, çoğu insan için delik açmak imkansız görünebilir. Aslında cama delik açmak neredeyse sıfır maliyetle, çok kolay yapılabilecek bir iştir. Tek yapmanız gereken camın neresine delik açacağınıza karar vermek ve bir matkap ve sudan yardım almaktır.

İhtiyacınız olacak:

  • Akülü matkap

  • Eldiven

  • Koruyucu gözlük

  • Tesisatçı macunu

  • Camı sabitlemek için kelepçe ve kumaş

Adım adım cam nasıl delinir?

Cam delmenin tehlikeli bir iş olduğunu unutmayın! Her zaman koruyucu gözlük, koruyucu bir eldiven ve toz maskesi kullanın. Cam tozuna maruz kalmak, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden, gerekli önlemleri aldığınızdan, solumadığınızdan emin olun, cildinizden uzak tutun. Size vereceğimiz adımlarda su kullanıldığından cam tozunun etrafa yayılması önlenecektir. Adımlara tam olarak uyduğunuzdan emin olun!

Kablolu matkap kullanmaktan kaçının. Akülü matkap ve karbür uçlu bir matkap ucu tercih edin.

Camı sabitleyin.

Siz delerken kullandığınız kavanoz, bardak ya da vazonun hareket etmemesi için camı kelepçelemeyi deneyin. Bu sabitleme işlemini hangi alet ile yapıyorsanız yapın, kullandığınız sabitleme malzemesi ve camın arasına tercihen kumaş bir dolgu yerleştirin. Bu dolgu, sabitlemek için kullandığınız kelepçenin cama zarar vermesini önleyecektir.

Tesisatçı macunu kullanın.

Tesisatçılarda ya da nalburlarda kolayca bulabileceğiniz tesisatçı macunundan biraz çıkarın. Elle, ortası delik ve kenarları kalın oyuk bir yuvarlak oluşturun. Oluşturduğunuz macunu delik açacağınız nokta ortada kalacak şekilde cama yapıştırın. Bu ortası delik yuvarlak macun sayesinde bir baraj oluşturacaksınız.

Su akışı oluşturun.

Deleceğiniz noktada oluşturduğunuz macun içine su akışı oluşturmak için ya birinden yardım alın ya da bu nokta için bir düzenek kurun. Fazla suyun akabilmesi için macunun bir kenarına hafifçe bastırabilir, fazla suyun burada atılmasına izin verebilirsiniz.

Kullandığınız suyun soğuk olması gerekir.

Camı delmeye başlayın.

Karbür matkap ucunu takın ve delme noktasına yerleştirin. Uç hafifçe dönecek şekilde matkabı çalıştırın.

Eğer matkabı yüksek hızda çalıştırırsanız ucun delme noktasından uzaklaşmasına ve sıcaklık nedeniyle camın kırılmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden, cam delme süreci boyunca matkabı yavaş çalıştırdığınızdan emin olun.

Suyu boşaltın ve kontrol edin.

Baraj oluşturduğunuz suya cam tozu karışacağından sık sık bu suyu boşaltın ve yeni su ekleyerek delmeye devam edin. Eğer kalın bir cam deliyorsanız bu işlemin yaklaşık 10 dakika kadar sürebileceğini unutmayın.

Çok ince bir camı delmeye çalışmak, camın iyi delinmemesine ya da kırılma eğilimi göstermesine neden olabilir. Bu yüzden orta ya da kalın bir cam tercih edin.

Cam delindiğinde matkabı yavaşça çıkarın.

Camın tamamen delindiğinden emin olduğunuzda matkabın ucunu gevşetin ve yavaşça çıkarın.

Artık siz de evdeki kavanozlarınızı, eski bardaklarınızı ya da vazolarınızı delebilir, kolayca yepyeni eşyalara dönüştürebilirsiniz!

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Adım Adım Eski Tişörtten Çanta Yapımı

    Gardrobunuzda atmaya kıyamadığınız tişörtler ve penyeler mi var? Sizin için harika bir kendin yap projesi fikrimiz var. İhtiyacınız olan şeyleri yukarıda sıraladık. Ancak her yöntem için sadece bazılarına ihtiyacınız olacak. O halde eski tişörtleri yepyeni ve tarz çantalara dönüştürmeye başlayalım.

    1. 1

      Tişörtten çanta yapımı için eskimiş bir tişörtü seçmekle işe başlayın.

      Atmaya kıyamadığınız birden fazla eski tişörtünüz varsa sağlam bir alışveriş poşeti için kalın olanı tercih edin. Kalın kumaşlar daha sağlamdır, kolay kesilir ve daha az esner.

    2. 2

      Tişörtten alışveriş çantası yaparken kesimleri düzgün yaptığınızdan emin olun.

      Birazdan bir alışveriş çantasına dönüşecek olan tişörtünüzün boyun ve kollarını kesmeniz gerekecek. Birkaç makas hamlesi ile bu işi bitirmek için öncelikle kollar üst üste gelecek şekilde tişörtü katlayın. Ancak tişört katlandığında kesmek zor olacaksa parçaları ayrı ayrı kesmeyi de tercih edebilirsiniz.

    3. 3

      Tişörtün kollarını ve boyun kısmını bir makas yardımı ile kesin.

      Öncelikle tişörtün kollarından ve boyun kısmındaki dar boşluktan kurtulun. Tişörtünüzün kol dikişlerinin hemen gerisinden, boyundan koltuk altına doğru kesmeye başlayın. Kolları ayrı ayrı kesmeyi planladıysanız kestiğiniz kolu, diğer kol üzerine koyun ve bunu ölçü olarak kullanın. Daha sonra tişörtün boyun kısmını, az önce kestiğiniz kol altlarının hizasına gelene kadar yarım oval olacak şekilde kesin. Alışveriş çantasının ağız ve askısı bitti bile!

      Düzgün bir kesim için yuvarlak bir kâseyi tişörtün boyun kısmına gelecek şekilde yerleştirin. Yumuşak uçlu bir kurşun kalemle kâsenin kenarlarını takip ederek tişörtü çizin ve ardından kesin.
    4. 4

      Tişörtünüzün bel bölgesinde kalan kısmını düz bir şekilde kesin.

      Tişörtünüzün alt kısmı, alışveriş çantanızın tabanını oluşturacak. Bu bölümü bir makas yardımı ile düzgünce kesin. Yeterince düz bir kesim yapamayacağınızı düşünüyorsanız öncelikle tişörtü ters çevirin. Kurşun kalem ve cetvel yardımı ile düz bir çizgi çekin. Ardından, çizgiyi takip ederek tişörtün alt kısmını kesin. Çıkan parçayı çantanın kulpu olarak kullanmak isterseniz bu parçayı atmayın.

    5. 5

      Tişörtün rengi ile uyumlu, sağlam bir ip ile tişörtün alt kısımlarını dikin.

      Tişörtünüzün alt kısmının birbiri ile denk gelecek şekilde üst üste geldiğinden emin olun. Tişörtün alt kısmını tersinden dikmeye başlayın. Eğer bu aşamada dikiş makinesi kullanacaksanız zikzak dikiş ayarını kullanmayı tercih edin.

    6. 6

      Kestiğiniz parçayı tişörtten alışveriş çantası kulpu olarak değerlendirebilirsiniz.

      Alışveriş çantası yapmak için küçük veya daralan bir tişörtü seçtiyseniz tişörtün kol kısmı, çantanın kulpu olmak için küçük kalacaktır. Bu durumda çantanıza bir kulp eklemeniz gerekecek. Tişörtün alt kısmından çıkan parçayı tişörtün kollarından geçirip bağlayın. Bu aşamada daha şık bir kulp için çıkan parçanın kenarlarını dikmeyi de tercih edebilirsiniz.

    Eski giysileri değerlendirmenin çok önemli bir ileri dönüşüm projesi olmadığını düşünmeyin. Plastik poşet her ne kadar geri dönüştürülebilir bir malzeme olsa da plastiklerin sadece belirli bir kısmı geri dönüştürülebilmekte. Bu yüzden, sadece bir tişörtü yeniden kullanıma kazandırmakla bile onlarca plastik poşet satın almamış olacaksınız. Evde geri dönüşüm nasıl yapılır öğrenerek doğaya ve tüm canlılara bir iyilik yapmak ister misiniz? O halde evde geri dönüşüm nasıl yapılır yazımızı okumadan geçmeyin.

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?