Yavru kediler sevimli, eğlenceli ve benzersizdir; ancak yeni doğmuş bir yavru kedi için dikkate alınması gereken birkaç şey vardır. Yavru kediler çok yaramaz ve enerji doludur ancak bebekken uygun bakımı ve eğitimi sağlarsanız, sağlıklı ve uyumlu birer yetişkin kedi olma ihtimalleri artar. Bu nedenle, yakın zamanda bir yavru kedi sahiplendiyseniz, bir an önce yavru kedi bakımı nasıl yapılır öğrenmelisiniz. Eve yeni gelen yavru kedi nasıl alışır, 1 aylık yavru kedi nasıl beslenir, yavru kedi tuvalet eğitimi nasıl yapılır gibi sorular başta olmak üzere, yeni doğmuş kedi bakımı ile ilgili her şey yazımızın devamında.
İhtiyacın olacak:

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedi Nasıl Bakılır?
Yavru kedinizin eğlenceli ve çok sevimli olduğundan hiç şüphemiz yok. Ancak yavru kediniz ailenizin bir parçası olurken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Yavru kedi nasıl bakılır? Aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli.
- 1
Yavru kedi eve gelmeden önce bazı önlemler alın.
Evinizdeki olası tehlikeleri kontrol edin, tüm pencere, kapı veya aralıkların kapalı olduğundan emin olun. Yavru kediler son derece meraklıdır ve en olmayan yerlere girerek kolayca kaybolabilir veya kendine zarar verebilir. Bu nedenle yeni evlerine tamamen alışana kadar onları mümkün olduğunca izleyin.
- 2
İhtiyaçlarını temin edin.
Yavru kediniz eve geldiğinde onu mümkün olduğunca rahat hissettirmek için ihtiyacı olabilecek her şeyi temin edin. Almanız gerekenler şunlardır: Kaliteli bir yavru kedi maması, yemek ve su kapları, kedi kumu ve kutusu, kedi yatağı, kedinizi taşımak için bir çanta, kedi fırçası ve pire tarağı, tırmalama direği ve yavru kedi için güvenli oyuncaklar. Kedinize nasıl bir yatak almanız gerektiği konusunda kararsızsanız, kedi yatağı nasıl olmalı yazımızı mutlaka okuyun.
Kedinize onu sıkmayacak bir boyun tasması alabilir ve üzerine iletişim bilgilerinizi yazabilirsiniz. Böylece kaybolduğunda onu bulanlar sizinle iletişime geçebilir. - 3
Onu sıcak tutun.
Dört haftalıktan küçük yavru kediler vücut ısılarını düzenleyemez bu yüzden onun vücut ısısını korumasına yardımcı olmalısınız. Yavru kediler için iyi bir ortam sağlamak demek, sıcak, hava akımı olmayan bir oda sağlamak anlamına gelir. Onu ısıttığınız havlularla sarabilirsiniz.
- 4
Doğru şekilde besleyin.
Yavru kediler genellikle en az sekiz haftalık olana kadar anneleri ve yavru kardeşleriyle birlikte kalır. Bu süreden sonra tamamen sütten kesilmeleri ve kendi vücut sıcaklıklarını düzenleyebilmeleri gerekir. Peki sahiplendiğiniz kedi sekiz haftalıktan daha küçükse, 1 aylık yavru kedi nasıl beslenir? Sahiplendiğiniz kedi sekiz haftadan gençse onu sıcak tutmalı ve her iki saatte bir biberonla yavru kedi maması vermelisiniz. Bu gibi durumlarda, uygun bir beslenme programı ve diğer özel hususlar hakkında veterinerinize danışmak en iyisidir.
Yavru kedi 8 haftalık olduktan sonra eve geldiğinde muhtemelen katı gıdaya geçmiş olacaktır. Mümkünse size gelmeden önce kaldığı yerden ne yediğini öğrenin ve eve ilk geldiğinde aynı yiyecekleri verin. Yeni bir eve uyum sağlama stresi ile birlikte ani bir diyet değişikliği mide rahatsızlıklarına ve ishale neden olabilir. Beslenme stilini değiştirmek istiyorsanız, yeni mamayı yavru kedinin normal mamasıyla birlikte karıştırarak birkaç gün içinde aşamalı olarak yapın. Yavru kedilerin mideleri küçüktür ve az ve sık beslenmeleri gerekir. Büyüyen bir yavru kediye dengeli ve kaliteli bir mama seçin. Ayrıca aldığınız mamanın yavru kediler için özel olarak üretildiğinden emin olun. Tüm besleme talimatlarını dikkatlice okuyun ve uygulayın. Yavru kedi maması kalorisi yüksek, protein açısından zengin ve sindirimi kolay olmalıdır. Kedinizin beslenme programını zamanla yaşına göre değiştirin.
İshale neden olabileceği için yavru kedinize süt vermeyin. Tüm hayvanlarda olduğu gibi, yavru kedilerin de her zaman temiz içme suyuna ihtiyacı vardır. - 5
Hijyenik bir alan sağlayın.
Yavru kediler doğal olarak hijyeniktir ve kumlarını mama ve su kaplarından uzak tutmayı tercih ederler. Kediler ayrıca yemek yedikleri yerden ayrı bir yerde su içmeyi tercih ederler. Bu nedenle su kabını yemek tabağından uzağa yerleştirmeyi düşünebilirsiniz.
- 6
Yavru kedi tuvalet eğitimi.
Kediler hijyenik evcil hayvanlardır ve doğru şekilde teşvik ederseniz kolayca kuma alışabilirler. Kedi yavruları genellikle annelerini izleyerek kedi kumunun nasıl kullanılacağını öğrenirler, ancak bizim yardımımıza da ihtiyaçları olabilir.
Yavru kediniz yemeklerden sonra, uykudan uyandıktan hemen sonra, yeri kokladıktan, tırmaladıktan veya çömelmeye başladıktan sonra tuvalete gitmek isteyebilir ve ya gidecekmiş gibi görünebilir. Yavru kediniz evin başka yerlerini keşfetmeye meyilliyse, onu düzenli olarak kullanmayı öğrenene kadar kedi kumunun bulunduğu odaya yakın tutun.
- 7
Önleyici bir bakım anlayışı edinin.
Aslında evde evcil hayvan bakımı birçok kişinin sandığı gibi yük olmak zorunda değildir. Yavru kedinizi sahiplendikten hemen sonra birçok duruma karşı önlem alırsanız hem siz hem de kediniz için büyük kolaylık olacaktır. Bir zorlukla başa çıkmaktansa onu önlemek her zaman için daha iyidir. Kedinizin bir ömür boyu sağlıklı olmasını sağlamak için, ona koruyucu bakım sağlamaya erkenden başlayın. Ne olursa olsun, yavru kedinizin ilk veteriner randevusunu, onu aldıktan sonraki bir hafta içinde planlayın. Erken ve sık veteriner ziyaretleri, veterinerin yavru kedinizin sağlığı için bir temel oluşturmasına yardımcı olacaktır. Veterinere bağırsak paraziti, pire ve kalp kurdu gibi oluşabilecek problemleri sorun ve kontrol ettirin.
Ayrıca yavru kedinizin hangi aşılara ve ne sıklıkta ihtiyacı olduğunu sorun. Yavru kediler için koruyucu bakım genellikle kedi lösemisi, kuduz ve distemper aşıları içerebilir. Bu aşılar genellikle ilk olarak kedi yaklaşık 8 haftalıkken uygulanır ve 16 haftalık olana kadar birkaç haftada bir takviye verilir. Bundan sonra, veterineriniz onu bir yetişkin aşılama programına yerleştirecektir.
- 8
Kedinizi ödüllendirin ve onunla sosyalleşin.
Kedinizin yavruyken aldığı sosyalleşme ve eğitim, büyüdüğünde insanlarla ve diğer hayvanlarla ne kadar iyi etkileşim kuracağını etkileyecektir. Bu dönemde onlara fazla koruyucu davranmak daha gergin ve korkak birer yetişkin kedi olmalarına sebep olabilir. Yeni bir yavru kedinin ebeveyni olarak, ona rehberlik etmek ve ona dünyanın harika bir yer olduğunu göstermek size kalmıştır.
Bu yöntemlerden bazılarını deneyin: Onu sık sık okşayın, haftalık olarak taranmaya alıştırın, halı, parke veya muşamba gibi farklı yüzeyleri keşfetmesine izin verin, oyuncaklara alıştırın. Bunlara ek olarak, kutu ve kese kağıdı gibi şeyleri keşfetmesi için nesneler verin, arkadaşlarınızı eve çağırın ve onunla oynamalarını, ödüller vermelerini isteyin, uygun tırmalama alternatifleri sunun. Oyun sırasında ısırmasına izin vermeyin, eğer yaparsa dikkatini başka bir oyuncağa yönlendirin.
Kedi tırmalama tahtası seçeneklerini dilerseniz hazır olarak alabilir, dilerseniz de evde kendiniz yapabilirsiniz. Peki kedi tırmalama tahtası nasıl yapılır? Evde tırmalama tahtası yapımı ve kedi ağacı yapımı için bilmeniz gereken tüm detayları yazımızdan öğrenin.
- 9
Yavru kediye yetişkin bir kedi olarak davranmayın.
Nasıl bir insan bebeğinin bir yetişkinden çok daha farklı ihtiyaçları varsa, bir yavru kedi de tamamen olgunlaşmış bir kedininkinden farklı bakım gereksinimlerine ihtiyaç duyacaktır. Yavru kedi bakımı sırasında onun çeşitli gelişim aşamalarını da göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin yavru kediler sekiz haftalığa kadar anneleriyle beraber olmalıdır çünkü henüz kendi vücut ısılarını ayarlama yetisine sahip değillerdir. 8 - 11 hafta arasında ise yavaş yavaş kedi maması ile beslenmeye ve koşturmaya başlayacaklardır. İki ile dört aylık dönem ise yavru kediler için yetişkin bir kediden neredeyse üç kat daha fazla enerjiye sahip olacakları hızlı bir büyüme aşamasıdır.
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi
Yavru kedi kuma alıştırma, yavru kediniz eve ilk geldiği gün yapılacaklar listesinin başında yer almalıdır. Bunun için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır.
- 1
Kedi kumu ve kutusu edinin.
Tüm evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz, kedi kumu ve kedi kumu ile doldurulabilen plastik bir kutuya ihtiyacınız olacak. Tamamen sütten kesilene kadar anneleriyle birlikte kalan yavru kediler, genellikle annelerini izleyerek bir kutunun amacını öğrenirler.
Kullanım sırasında kenara düşebilecek pislik için kutuyu bir gazetenin üzerine yerleştirin. Ayrıca kumun altına da kolaylıkla değiştirmenizi ve kutunun pislenmesini önlemesi için kedi kutusu poşetlerinden koyun. Kutunun yavru kedinizin tırmanmasını gerektirdiği kadar yüksek veya derin olmadığından emin olun. Yavru kedinizi ileride bahçeyi kullanması için dışarı çıkarmayı düşünüyorsanız, o zaman sıradan, açık bir kutu birkaç hafta için yeterli olacaktır. Ancak kedinin kutuyu kullanmaya devam etmesini istiyorsanız, kediye daha fazla mahremiyet sağlayan, kokuların sızmasını engelleyen ve dağınıklığı önleyen kapalı kutulardan birini satın almak isteyebilirsiniz.
Diğer kedilerin hastalıklarını barındırabileceği için kedi kumu yerine bahçeden gelen toprak asla kullanılmamalıdır. - 2
Kutuyu, yavru kedinizin rahatsız edilmeyeceği sessiz ve erişilebilir bir köşeye yerleştirin.
Yavru kedi, mamasına yakın bir yerde tuvaletini yapmak konusunda isteksiz olabileceğinden, tuvaletinin mama ve su kaplarının yanında olmadığından emin olun. Bununla beraber kediler içgüdüsel olarak mahremiyet ister. Bunun sebebi tuvalet ihtiyaçlarını giderirken herhangi bir saldırıya uğrama korkusudur. Bu sebeple kutunun sürekli geçtiğiniz bir yerde olmadığından emin olun.
- 3
Ona kutuyu göstermeye ve teşvik etmeye başlayın.
Genellikle, yavru kediniz ne yapacağını zaten bilir ve sizin tek işiniz ona kutuyu göstermek olacaktır. Ona kutunun nerede olduğunu hatırlatmanız ve herhangi bir uyarıda bulunmadan kendi başına kullanmaya alışana kadar ödül mamaları kullanmanız ve onu övmeniz gerekebilir. Bu aşamada, alışana kadar ve kutuya kolayca erişebildiğinden emin olmak için evde birkaç kutu bulundurmak yararlı olabilir.
- 4
Kutuyu temiz tutun.
Kedi tuvaleti temiz tutulmalıdır, ancak her gün kumun tamamını boşaltmayın, sadece kirli kumu çıkarın. Bu şekilde yavru kedi 'tanıdık' kokacağı için kutuya geri dönmesi için teşvik edilir. Yavru kedi ishal değilse veya tuvalet kabı özellikle kirli değilse (ki bu durumda çok daha erken temizlemeniz gerekir), kedi kumunun haftada bir kez değiştirilmesi uygundur.
Sizi kedi dostlarınızla barıştıracak ve kötü kum kokusunu önlemenizi sağlayacak Kedi kumu nasıl temizlenir yazımızda özetledik.
Yavru Kedi Bakımı: Sıkça Sorulan Sorular
Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?
Yeni doğan yavru kedilerin tuvalete gitmeleri için uyarılmaya ihtiyaçları vardır ve yaklaşık 3 haftalık olana kadar kedi kumunu ve kutusunu kullanmaya başlayamazlar. Yavru kedi 3 haftaya ulaştığında, yavru kedi kuma alıştırma işlemine başlayabilirsiniz.Yavru Kedi Tuvalet Alıştırma Ne Kadar Sürer?
Yavru kediler genellikle sekiz haftalık olana kadar anneleriyle beraber yaşar. Bu süre içerisinde annelerinden tuvalet alışkanlığını büyük ölçüde kazanmış olurlar. Ancak bu alışkanlığa sahip değilse bile, birçok yavru kedi oldukça hızlı bir şekilde öğrenir ve çoğu zaman doğru olanı içgüdüsel olarak yapar. Bazı kediler, bu fikre alışana kadar günde birkaç kez kum kabına götürülmeleri gerekebilir. Genel olarak, bir yavru kedinin tamamen ve güvenilir bir şekilde tuvalet eğitimi alması dört hafta kadar sürebilir.Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi İçin Neler Gereklidir?
Yavru kedi tuvalet eğitimi öncesinde tüm gerekli malzemelere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Bunun için ihtiyacınız olanlar, açık veya kapalı kedi kumu kutusu, kedi kumu, gazete kağıdı, poşet, kokuyu ve fazla sıvıyı emmesi için karbonat.