Evlerini, ofislerini kedi dostları ile paylaşanların en büyük sorunlarından biri kedi kumunun temizlenmesidir. Kumdan gelen ve özellikle sıcak havada yükselen kötü koku, dostlarımızla aramızın biraz açılmasına neden olabilir. Oysa kedi kumu düzgün şekilde, düzenli aralıklarla temizlendiğinde, doğru kum ve kum kabı seçildiğinde çözümsüz görünen bu sorun ortadan kalkar. Siz de kedi kumu temizlemenin püf noktalarını öğrenerek yaşam alanlarınızı kum kokusundan ve her yere dağılmış kum tanelerinden arındırmak isterseniz yazımızı okumaya devam edin.
Kedi kumu kokusunun nedenlerinden biri de etrafa yayılan kumlardır. Kum kabının önüne oluklu bir kedi kumu paspası koyduğunuzda ve paspası temiz tuttuğunuzda kokunun azaldığını görebilirsiniz. El süpürgesi veya faraş da kum kabının hemen yanında bulunmalıdır.
Kedi Kumu Nasıl Temizlenir?
Öncelikle kedi kumunun seçimi önemlidir. Kedinizin alışkanlığına ve sizin temizlik sisteminize en uygun kedi kumunu seçerek soruna çözüm bulabilirsiniz. Kristal, topaklaşan, ince veya kalın taneli kumlar kullanabilirsiniz. Temiz Sözlük önerisi: Hem insanı hem tüylü dostlarımızı düşünerek özel olarak üretilen Puffy Love Kedi Kumu! Puffy Love Kedi Kumu, %100 geri dönüştürülmüş kağıttan üretilmiş olup tozu kaldırmaz, tanecik ağırlığının 2 katına kadar sıvıyı emer ve kötü kokuları hapsetmeye yardımcı olur.

Kedi kumunu değiştirdikten sonra çöpünüzde kötü koku hissetmeniz olasıdır. Kum dolu poşeti iyice kapattıktan sonra atana kadar balkonda muhafaza edebilirsiniz. Ne yaparsanız yapın burnunuz hassassa ve kum kokusu alıyorsanız, kum kabına 2-3 cm kum koyarak kumu gün aşırı değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle kumun kokmasına fırsat kalmadan kum kabını temizlersiniz. Kedi kumlarını temizlerken maske takmayı unutmamalısınız. Maskeniz yoksa, kum tozlarını direkt solumamaya özen göstermelisiniz. Kumların toz zerrecikleri özellikle alerjen bünyelere zarar verebilir.
- ✦
Kedinin kum kabına ortalama 5 cm kalınlığında kum koyduktan sonra, kumu haftada bir değiştirdiğinizde koku sorunu olmayacaktır.
- ✦
Kumu gün aşırı kakalardan ve (topaklaşan kum ise) idrarla topak haline gelen kumdan arındırabilirsiniz.
- ✦
Kürek yardımı ile eleyerek pislikleri topladıktan sonra bir poşet yardımı ile çöpe atabilirsiniz.
- ✦
Küreği her kullanımdan sonra etkili bir dezenfektan ile yıkamayı unutmamanızı öneririz.
- ✦
Kum kabının içine kediler için özel geliştirilen kum torbalarından koyabilirsiniz. Böylelikle kumu değiştirmeniz gerektiğinde büzgülü poşeti direkt alarak yeni kumu boşaltabilirsiniz.
- ✦
Kum poşeti kullanmıyorsanız, kumu her değiştirdiğinizde idrarla ıslanan kum tanelerinin kaba yapıştığını görebilirsiniz. Elinize bir temizlik eldiveni taktıktan sonra bir fırça veya sünger yardımı ile kabı sterilize edebilirsiniz. İyice kuruduktan sonra kaba yeniden kum doldurarak kullanmanız mümkündür.
Kum Kokusu Giderici Pratik Yöntemler
- ✦
Kedinin kum kabını kış aylarında kalorifer peteklerinden uzakta konumlandırmaya özen göstermelisiniz. Isı nedeniyle kum daha çabuk kokar. Lavantalı veya sabun kokulu kumları tercih edebilirsiniz.
- ✦
Kedi kumunun bulunduğu kabı kapaklı seçtiğinizde koku dışarıdan daha az duyulacaktır.
- ✦
Evcil hayvan kokusunu nötralize eden oda parfümlerinden evinizde bulundurabilirsiniz.
- ✦
Kum kabının bulunduğu odayı sık sık havalandırmalısınız.
Bunlara Dikkat
Kedi kumunu seçerken işin sadece temizlik kısmını gözetmeniz kedinize zarar verebilir. Bazı kumlar kedilerin patilerinin kurumasına hatta soyulmasına ya da yara olmasına neden olabilir. Kedinizin alerjisi varsa, kokulu kumlardan rahatsız olabilir, nefes almakta zorlanabilir. Kumları denerken kedinizin durumunu kontrol etmeli, kum temizliği sonrasında onun da rahat olduğundan emin olmalısınız.