Son zamanlarda gittikçe popüler hale gelen teraryumlar, özellikle küçük yaşam alanları, ev ve iş yerleri için oldukça şık bir seçenek sunuyor. Bu minyatür seraları kendiniz yapmak istiyor ve teraryum nasıl yapılır diye düşünüyor olabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeleri bir araya getirdiğinizde, yaratıcılığınızı kullanıp harika teraryumları kolayca yapabilirsiniz.
Teraryum Nedir?
Teraryumları, bitkiler için kapalı ortam oluşturan mini seralar olarak düşünmek mümkün. Teraryumlar, küçük şeffaf kapların içerisinde kocaman canlı bir hayat sunan, minyatür yaşam alanlarıdır. Teraryum aranjmanlarının doğuşu için anlatılan hikayeye göre 1830’larda yaşayan Dr. Nathaniel Ward bir botanik tutkunuydu. Londra’nın kirli havasından hoşlanmıyordu ve yaşam alanını yeşil bitkilerle süslemekten oldukça zevk alıyordu. Bir gün bitkileriyle uğraşırken tesadüf eseri içinde toprak kalıntısı kalmış kavanozlarda bitkilerin daha rahat yetiştiğini gözlemledi. Böylece teraryum yapımı günden güne yaygınlaştı.
Evinizi camdan seralara çevirecek, adeta bir sanat eseri gibi görünen bu çiçek topluluklarına küçük birer bahçe – akvaryum demek mümkün. Peki, teraryum nasıl yapılır? Teraryumun bakımı nasıl yapılır ve teraryum fiyatları nasıldır? Gelin, tüm bu soruların yanıtlarını ve teraryum yapımı için pratik önerileri yazımızın devamında birlikte keşfedelim.
İhtiyacın olacak:

Evde Teraryum Yapımı: Teraryum Nasıl Yapılır?
Teraryum yapımı için ilk etapta bir fanusa ve diğer malzemelere ihtiyaç duyarsınız. Fanusun kapalı ya da açık olması tamamen sizin beklentilerinize ve isteklerinize göre belirleneceği için seçim noktasında dilediğiniz kararı verebilirsiniz. Son dönemlerde bu hobinin yaygınlaşması ile birlikte birbirinden farklı tasarım ve boyutlara sahip teraryum modelleri bulmak oldukça kolay hale geldi. Alt tarafı, cam fanus içinde bitki deyip geçmeyin, yüzlerce farklı tasarım ile evinizi şık ve yeşil dostu bir hale getirebilirsiniz! Kendi teraryumunuzu yapmaya başlamadan önce farklı teraryum örnekleri inceleyerek hem yaratıcı fikirler edinebilir hem de bu küçük ekosistemlerin sınırsız dünyasını keşfetmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Teraryum nasıl yapılır sorusunun tek bir cevabı olmasa da ihtiyacınız olacak temel malzemeleri listelemekle işe başlayabilirsiniz. İlk olarak bir fanus ve zemini oluşturacak kum, taş, kaya ya da toprak seçimi ile işe başlayabilirsiniz. Sizin için sıraladığımız bu adım adım rehber sayesinde sevdikleriniz, “evde teraryum nasıl yapılır?” diye sorduğunda cevabınız hazır olacak!
- 1
Teraryum yapımına cam fanusları değerlendirerek başlayabilirsiniz.
Hazır teraryumlardan satın alabileceğiniz gibi kendi zevkinize göre bir aranjman da oluşturabilirsiniz. Çünkü evde teraryum yapımı sandığınızdan çok daha kolay. Teraryum neye yapılır merak ediyorsanız, öncelikle bir fanus, kavanoz veya teraryum aranjmanını yerleştireceğiniz herhangi bir kaba ihtiyacınız olacak. Teraryum için uygun saksı ya da kabı seçerken önemli olan nokta, seçtiğiniz kabın yeterince derin ve çalışmanıza uygun genişlikte olması. Evde tek kalmış, kullanmadığınız cam demlikler, kavanozlar, küçük kaseler, eski çay fincanları ve yeşillenmesini istediğiniz her türlü kap bu iş için uygundur. Güzelce yıkanmış ve kurulanmış kabınız artık mini botanik bahçeniz olmaya hazır!
- 2
En sağlıklı teraryum bakımı için doğru toprak karışımını seçin.
Güzel bir zemin hazırlamak teraryum yapımı için olmazsa olmazdır. Besleyici değeri yüksek olan ama mümkünse gübre içermeyen bir toprak ile tabanı hazırlamanız gerekir. Bunun için kaktüs ve teraryumlar için özel olarak üretilen toprak karışımlarını kullanabileceğiniz gibi kendi toprak karışımınızı da oluşturabilirsiniz. Teraryum toprak karışımı yaparken, üst kısımda hafif, gözenekli bir toprak kullanmak en iyisidir. Ağır bahçe toprakları kullanmaktan kaçınmak ve daha uzun süre su tutan toprakları tercih etmemek önemlidir. Eğer toprak suyu yeterince süzemezse bitkileriniz bozulmaya başlayabilir.
- 3
Çakıl taşları ile teraryum tabanını oluşturun.
Teraryum yapımı için gerekli malzemeler düşünüldüğünde toprak karışımından sonra en önemli adım çakıl taşlarıdır. Bu sadece teraryumunuzda şık bir görsellik oluşturması açısından değil, teraryum yapımının temelini oluşturmak için de çok önemli bir detay. Bu adımda kabın altına çakıl taşlarını veya küçük taşları, kabınızın büyüklüğüne göre yerleştirin. İdeal olan ölçü, büyük bir cam fanusa bir ya da iki parmağı geçmeyecek kadar çakıl taşı yerleştirmektir. Altta olan taşlar, topraktaki fazla suları süzerek kabın tabanında birikecek suyu neme çevirme görevini üstlenir. Böylelikle drenaj sağlayarak bitkilerinizin köklerinin çürümesine de engel olur.
Çakıl taşlarından daha küçük hale getirdiğiniz aktif kömürleri, taşların üzerine serpiştirin. Bakterilerin oluşumunu engelleyen kömür, küf oluşumunun da önüne geçer ve toprağı taze tutar. - 4
Teraryum için ilk kat toprağı ekleyin.
Çakıl taşlarını dizdikten sonra bitki köklerini yerleştirmek için fanusa bir miktar toprak ekleyin. Ne kadar toprak kullanmanız gerektiğinden emin olamıyorsanız, ekeceğiniz bitkilerin saksılarını ölçü olarak kullanabilirsiniz. Derinlik oluşturacak kadar toprağı ekledikten sonra bitkiyi saksısından çıkarmadan toprakta delikler oluşturun. Bitkinin kökleri uygun bir şekilde sığıyorsa yeterli miktarda toprak eklenmiş demektir.
- 5
En verimli teraryum yapımı için bitki köklerini uygun şekilde yerleştirin.
Toprak ekleme işlemini tamamladıktan sonra teraryum için seçmiş olduğunuz bitkilerin köklerini nazikçe düzelterek yerleştirilmeye hazır hale getirmelisiniz. Köklerin yanlara doğru uzaması için bitki köklerini yatay hale gelmesi için düzeltmeniz, başarılı bir şekilde bitkilerin kök salmasına yardımcı olur. Önceki adımda delikler oluşturarak ekme yöntemini tercih ettiyseniz, bir bitkiyi yerleştirip sonraki adıma geçebilirsiniz.
- 6
İkinci kat toprağı ekleyip ekim işlemini tamamlayın.
Bu adımda bitkileri toprağa dilediğiniz gibi yerleştirdikten sonra ikinci kat toprakla köklerin üzerini kapatın. Bu işlemi yaparken köklerin yüksekliği ile toprağın yüksekliğinin yakın olmasına özen gösterin. Bitkileri çok gevşek ya da çok sıkışık bir şekilde dikmemeye özen gösterin.
- 7
Süslemelerle evde teraryum yapımı işlemini şık ve eğlenceli bir hale getirin.
Teraryum, çiçek ya da yosun gibi farklı bitkiler yetiştirebileceğiniz bir alana sahip olmanızı sağlarken aynı zamanda şık bir ekosistem yaratmanıza da yardımcı olur. Ayrıca cam fanus değerlendirme açısından da birebirdir. Bitki ekimi işlemini tamamladıktan sonra kaya parçaları, odun ya da dal parçaları, renkli çakıl taşları gibi farklı doğal malzemeler ile bitkileri sıkıştırmadan dekorasyona devam edebilirsiniz.
Dekoratif objeleri teraryuma yerleştirirken uzun bir cımbız kullanmanız, bitkilere ve doğal malzemelere zarar verme ihtimalini ortadan kaldıracaktır.
Teraryum Nasıl Bakılır: Teraryum Bakımı İpuçları
Teraryum bakımı zor gibi görünse de mini bahçeniz oldukça pratik bir şekilde ilk günkü gibi yeşil kalabilir. Fakat teraryum nasıl bakılır bilmek, elbette incelik ister. Bazı temel noktalara dikkat edildiği müddetçe bitkileriniz uzun yıllar güzelliklerini sergilemeye devam edebilirler.
- 1
Teraryum bakımı yapmadan önce bitkinizi tanıyın.
Teraryum bakımı yapmanın, diğer canlı bitkilerin bakımı ile kıyaslandığında oldukça kolay olduğundan söz etmiştik. Bakım yaparken teraryum bitkileri ve malzemeleri özelinde karar vermek doğru olacaktır. Nemi seven ancak çok su aldığı zaman çürüyen bitkileriniz için sulamaya dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle doğrudan sulamak yerine sprey bir sulama aleti kullanmanız daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.
- 2
Yabani otları düzenli teraryum bakımı yaparak temizleyin.
İçerisinde eğrelti otları bulunan bir teraryuma sahipseniz, bu otların aşırı büyümesini önlemek için belirli aralıklarla yapraklarını kesmeniz gerekir.
- 3
Böceklere karşı dikkatli olun.
Cam fanus içinde bitki yetiştirmenin kolaylığı kadar zorluğu da vardır. İyi haber, olan biteni rahatça görebilirsiniz. Kötü haber, böceklenmelere açık bir ortam oluşur. Açık bir teraryum yaptıysanız, içerisinde sivrisinek ya da haşere olup olmadığını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Olası böceklenmeleri engellemek için uygulayacağınız yöntem çok basit. Özellikle kapalı teraryum bakımı için haftada bir kez bitkilerin ve toprağın temiz hava alması için havalandırma yapmanız yeterli.
- 4
Teraryum bakımı için ideal sulama rutininizi oluşturun.
Teraryum sulanır mı? Elbette teraryum bitkileri, iç mekan bitkileri kadar sık olmasa da sulanmak ister. Fanus içinde çiçek yetiştirmenin en rahat tarafı bu fanusların kapalı oldukları zaman su döngülerini kendilerinin gerçekleştirmesidir. Bu sayede oldukça uzun aralıklarla sulama yapmak yeterli olacaktır. Kapalı teraryumları ayda bir kere sulamak yeterlidir, açık teraryumları da içerisindeki bitkilerin türüne ve sıklığına göre sulamanız gerekir. Doğru kararı vermek için toprağın kuruluğunu kontrol edebilirsiniz. Örneğin sukulent teraryum bakımı çok az bir miktar su ile yapılabilir. İçerisinde bulunduğu düzenek sürekli olarak nemli kalması için oluşturulmuştur. Bu sebeple doğrudan ve fazla su verirseniz bitkinizin zarar görebileceğini unutmayın.
- 5
Teraryum aranjmanınızın ne kadar güneş aldığını kontrol edin.
Teraryum bakımı için olmazsa olmaz unsurlardan birisi de güneş ışığıdır. Tüm bitkiler doğrudan ya da dolaylı olarak ışığa ihtiyaç duyar. Bu nedenle teraryumların da ışık alması gerekir. Doğrudan güneş ışığı, dolaylı güneş ışığı ya da floresan yapay ışık ile teraryumun ihtiyacı olan ışık verilebilir. Kullanılan ışık kaynağına göre sulama sıklığını da değiştirmeniz gerektiğini unutmayın. Yeni bir ışık kaynağı denemeye başladığınız zaman toprak kontrolü yaparak sulama sıklığını düzenleyebilirsiniz.
- 6
Bitkilerin çürüyen bölgelerleriyle vedalaşın.
Her bitkide olduğu gibi teraryum bitkilerinde de çürüme gözlemlendiğinde, çürüyen bölge temiz bir kesici alet ile alınmalıdır. Böylelikle bitkiler tüm enerjisini yaşayan kısımları için kullanabilirler.
- 7
En etkili teraryum bakımı için ortam sıcaklığını kontrol altında tutun.
Teraryumlar, aydınlığı sevseler de direk güneş ışığına fazla maruz kalmak, bitkilerin yapraklarının yanmasına, kurumasına sebep olabilir. Ayrıca cam güneş ışınlarını kırdığından, teraryumun içindeki doğal ortam gereğinden fazla ısınır ve ideal nem oranı sağlanamayabilir. Teraryumun kalorifer peteği, ısıtıcı gibi ısı kaynaklarından da uzak tutulması gerekir. Çünkü yüksek sıcaklıklar, teraryumdaki bitkilerin nemlerini kaybetmelerine ve büyük bir hızla kurumalarına neden olabilir.
Teraryum nasıl yapılır ve teraryuma nasıl bakılır sorularını yanıtladığımıza göre, işleri bir sonraki adıma taşımak isteyebilirsiniz. Daha önce sukulentlerin teraryum yapımı için çok uygun olduğundan bahsetmiştik. Hem faydalı hem de şık aleo vera, teraryumunuzun ilk bitkisi olabilir. İşe aloe vera ve faydaları nedir yazımıza göz atarak bu mucize bitkiyi tanımakla başlayabilirsiniz. Ayrıca teraryumlarınıza yeni dostlar kazandırmak için evde bitki yetiştirme ile ilgili diğer yazılarımızla evinizi bir masal bahçesine çevirebilirsiniz. Sonbahar ve kış bitkileri hakkında daha fazla bilgi edinebilir ya da salonunuzu neşelendirecek bitkileri keşfedebilirsiniz.
Teraryum Nasıl Yapılır: Sıkça Sorulan Sorular
Teraryum Yapımı için Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Teraryum için neler gerekli diye düşünüldüğünde, oldukça geniş bir ürün yelpazesi olduğu kolayca görülebilir. Bu durum yaratıcılığınızı dilediğiniz gibi kullanmanıza yardımcı olacaktır. Genel olarak teraryum malzemeleri, fanus, bitkiler, zemin toprağı, doğal süsler, dekoratif nesneler, dekorasyon cımbızı, yosun ve aktif kömür olarak sıralanabilir.Teraryum Sulanır mı?
Teraryum aranjmanlarında sıkça yer alan kaktüs ve sukulentler, nemi sevseler de fazla suda kökleri çürüyebilir. Kapalı cam kavanoz içinde yaşayan teraryum bitkileri, ortam zaten nemli olduğu için gözle görülür bir şekilde kurumadıkları sürece neredeyse hiç suya ihtiyaç duymaz. Açık teraryumlarda ise sulama sıklığı fanusun içindeki bitki türüne göre farklılık gösterir. Yosun ve sarmaşık gibi orman tipi bitkilerin toprağının hiç kurumaması gerekirken sukulent, aloe vera ve kaktüsleri kış aylarında iki haftada bir, yaz aylarında ise haftada bir sulamanız yeterli olacaktır.Teraryum Bakımı Zor mudur?
Teraryum bitkileri, çoğu zaman kendi hallerinde ve az bir ilgiyle yaşamaya alışkınlardır. Fakat her bitkide olduğu gibi rutin bakımlar, bitkilerinizi uzun süre canlı ve sağlıklı tutmanızı sağlar. Bunlar sulama, yaprak temizliği ve havalandırma olarak sıralanabilir. Sulama zamanının doğru olup olmadığını anlamak için çakıl taşlarınızı gözlemleyebilirsiniz. Fazla su vermeniz durumunda teraryumunuzda çürüyen bölgeler görebilirsiniz. Rutin bakım sırasında teraryumdaki bitkilerin kuruyan ve dökülen çiçeklerini veya çürümeye yüz tutmuş yapraklarını temizlemelisiniz. Cam kavanozunuzun ya da saksınızın tozunu sadece suyla ıslatılmış, nemli bir bezle alabilirsiniz. Tüm teraryumlarınızın toprağını iki senede bir değiştirerek daha uzun ömürlü olmalarına katkıda bulunabilirsiniz.Evde Teraryum Yapımı İçin Eski Akvaryum Kullanılır mı?
Saydam olmak şartıyla tüm akvaryumlar, cam, akrilik ya da plastik kaplar teraryum olarak kullanılabilir. Fakat teraryum camı ne kadar ince olursa ekosistemi gözlemlemek o kadar keyifli olacaktır. Kapalı ve açık olmak üzere iki tür teraryum vardır. Bu türler, yapım aşamasında kullanılan teraryum fanusuna göre adlandırılır. Kapalı teraryumlar rahatlıkla düzenlenebilmeleri için kapaklı olarak tasarlanır. Bir ekosistem yaratmak ve bu ekosistem içerisinde gerçekleşen minimal doğa olaylarını gözlemlemek için eski akvaryumlar, kapalı teraryum yapımı için daha doğru bir seçim olur.Teraryum Yapımı İçin Hangi Tür Bitkiler Kullanılabilir?
Teraryum yapımı için seçtiğiniz bitkilerin yoğun nemli ortamları sevmesi, rüzgardan ve direkt güneşten hoşlanmaması gerekir. Aloe vera, kaktüs ve sukulentler, Caladium bicolor, Japon Şemsiyesi adı ile bilinen Cyperus alternifolius, Dracaena sanderiana, Acanthaceae , Arapsaçı, Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etobur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gibi sulak alanları seven ancak suyun içinde yaşayamayan bitkiler teraryum yapımı için oldukça uygundur.