Çocuklarınızla eğlenceli vakit geçirip el işi aktiviteler yaparken veya eviniz için dekorasyon, süsleme ürünleri hazırlarken kullandığınız uhular can sıkıcı lekeler oluşturabilir. Yapısı itibari ile ele ve kıyafetlere yapışarak leke oluşturmaya çok müsait olan uhuların lekesini çıkarmak çok da kolay olmaz. Uhu lekesi nasıl çıkar bilmek ve gerekli yöntemleri uygulamak önemlidir. Farklı yüzeylere uygun farklı uygulamalar için kumaştan yapıştırıcı lekesi nasıl çıkar, koltuktan uhu nasıl çıkar, kıyafetten uhu nasıl çıkar gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.
Pek çok lekenin aksine uhu lekesine hızlı müdahale etmek uhunun yayılıp kalıcı olmasına sebep olur. Uhu lekesini temizlemeye başlamadan önce 1-2 saat kurumasını bekleyin.
Koltuktan Uhu Nasıl Çıkar?
Koltuklarda çıkmayan leke oluşumu korkulu bir rüya. Bu yüzden doğru müdahaleyi yapmak önemli. Eğer kuruması beklenmeden temizlenmeye çalışılırsa uhu yayılabilir ve kalıcı olarak koltuğa işleyebilir. Bu sebeple uygulamaya başlamadan önce 1-2 saat kurumasının beklenmesini tavsiye ederiz. Kuruduktan sonra keskin olmayan bir bıçakla veya kart yardımıyla uhu kazınır. Geride kalan kalıntıları temizlemek için bitki bazlı bir bulaşık deterjanı katılmış suyla bez ıslatılarak lekeli yüzey silinir. Sonrasında sadece su ile ıslatılmış bez kullanarak koltuğunuzu silerseniz uhu lekesinden kurtulmuş olursunuz.
Uhu Elden Nasıl Çıkar?
404 yapıştırıcı nasıl çıkar diyorsanız belki de en can sıkıcı durumlardan birisi elinize yapışıp kalan 404 uhudur. Özellikle kağıtları yapıştırmak için tercih edilen uhular günlük hayatta sıkça kullanılıyor. Hal böyle olunca işinizi yaparken elinize bulaşan uhunun elden nasıl çıkacağını bilmek bir ihtiyaç haline geliyor. Elinize yapışan uhudan kurtulmak için birkaç damla aseton damlatarak yumuşatabilirsiniz. Eğer asetonunuz yoksa birkaç damla kolonya da yardımcı olur. Ardından ılık sabunlu su ile elinizi yıkayarak yumuşayan uhu parçalarını temizleyebilirsiniz. Parçaları temizlemek için spatula yardımı ile sıyırabilirsiniz, eğer yoksa bir kaşık da iş görür. Kalıntıları da uzaklaştırdıktan sonra elinizi durulayıp besleyici bir kremle bakım uygulayabilirsiniz. Böylece eliniz zarar görmeden uhudan kurtulmuş olursunuz.
Uhu lekelerinin yanı sıra eşya ve yüzeylerde kalan bant lekeleri de can sıkıcı olabilir. Bant yapışkanı, uhu lekesi, fare yapışkanı ve Japon yapıştıcı lekesi için benzer yöntemler uygulansa da yüzeye göre ve yapışkanın türüne göre farklı uygulamalar gerekebilmektedir.

Kıyafetten Uhu Nasıl Çıkar?
Uhu nasıl çıkar diye merak ediyorsanız kıyafetlerdeki uhu lekelerini çıkarmak nispeten daha kolaydır. Çünkü kıyafetler temizlikte birden fazla yöntemin kullanılmasına elverişlidir. Temelde tüm yöntemler önce uhunun birkaç saat kurutulmasına, ardından ise kazınarak kalan kalıntıların silinmesine dayanır. Değişen ise silmek için kullanılan karışım ve malzemelerdir. Bu malzemeler lekenin zorluğuna göre farklı etkiler gösterebilir.
Uhu lekesinden kurtulmak için kullanılan malzeme ve karışımları şöyle sıralayabiliriz:
- ✦
Kolonya ile silmek: Silme bezine bir miktar kolonya ekleyerek zorlu olmayan uhu lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz.
- ✦
Elma sirkesi ile silmek: Lekeli bölgeye elma sirkesi döküp bir bez yardımıyla silerek kıyafeti uhu lekesinden temizleyebilirsiniz.
- ✦
Aseton ile silmek: Pamuğa birkaç damla aseton dökülerek lekeli bölgeye uygulanır. Ama önce kıyafetin görünmeyen bir yerinde deneme yapılmasını tavsiye ederiz. Çünkü başta kıyafetin zarar görmeyeceğinden emin olmak gerekir
- ✦
Deterjanlı su ile silmek: Bir çay kaşığı Omo Active gibi etkili sıvı çamaşır deterjanı, bir bardak ılık suya katılarak bez yardımıyla lekeye uygulanır. Bu silme işlemlerinden biri uygulandıktan sonra kıyafet yıkanır, yıkanmaya müsait değil ise suyla durulanması önerilir.
Uhunun kurutulması ile uygulanan bu yöntemler dışında bir de soğuk uygulanarak uhunun çıkarılması mümkündür. Bunun için tek yapılması gereken, uhu lekesi olan yere buz uygulamak ve donduktan sonra sıyırarak uhuyu kumaştan temizlemek.
Kurumuş Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?
Kurumuş 404 yapıştırıcı lekesi nasıl çıkar diyorsanız uzun süre bekleyip kurumuş uhu lekeleri için kolonya veya aseton yeterli gelmeyebilir. Bu durumda 2 yemek kaşığı kadar Cif Krem gibi amonyaklı bir temizleyici bir bardak ılık suya katılarak karıştırılır. Bu karışım bir bez veya havlu kağıda emdirilerek lekeli yüzeyde bekletilir. Leke çıktıktan sonra bez alınır ve lekeli bölge bir kere yıkanır. Kuruduktan sonra artık lekenin kalmadığını göreceksiniz. Böylece unutulmuş ve günlerce bekleyen kurumuş uhu lekelerinden de kurtulabilirsiniz.
Uhu yapıştırıcı lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabını öğrendiğinize göre kıyafetlerinizdeki ve koltuklarınızdaki uhu lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz.