Günümüz evlerinde ısınmak için genelde kalorifer tercih edilse de kışın güzel bir kitapla şömine ateşi önünde keyif yapmanın yerini hiçbir şey tutmaz. Hem ısınma kaynağı olan, hem de evinize şık bir ambiyans katan şömine temizliği, sanıldığı kadar zor ve zahmetli değildir. Şömine nasıl temizlenir, şömine baca temizliği nasıl yapılmalı merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Şömine Nasıl Temizlenir?
Şömine iki ana bölümden oluşur: Ateşin yandığı kısım yani iç hazne, ve dekoratif dış kısım. Ateşin yandığı kısmın önü açık ya da cam ve benzeri bir bölmeyle kapatılmış olabilir. Şöminenin sizin temizleyebileceğiniz üç bölümü vardır: Ateşin yandığı iç kısmı, cam bölmesi ve “pik” adı verilen dökme demir kısmı. Bunları aşağıdaki yöntemlerle temizleyebilirsiniz:
- ✦
Şöminede yakılan odun ya da benzeri maddeler söndükten sonra yerlerinde külleri kalır. Şömine temizleme işlemi için ateş tamamen söndükten ve soğuduktan sonra bir fırça yardımıyla külleri şöminenin tabanında bulunan küllüğe süpürün. Sonra küllüğü yerinden çıkararak içindeki külleri boşaltın.
- ✦
Şöminenin içinde ve küllüğün tabanında bir miktar kül kalabilir. Bunları da ortadan kaldırmak isterseniz, kesinlikle külleri suyla temizlemeye kalkmayın. Elektrik süpürgesi ile kalan külleri süpürün.
Şömine Camı Nasıl Temizlenir?
- ✦
Şöminenin camında zamanla is oluşur. Bunu temizlemek için Omo Active gibi bir toz deterjanı macun kıvamına gelecek şekilde azıcık suyla karıştırın. Bu karışımı bir tarafı sert bir bulaşık süngeri ile cama uygulayın. Cam çok islenmiş durumda ise karışımı isli bölgenin üzerinde beş dakika kadar bekletin. Hafifçe ovarak silin. Ardından temiz bir mikrofiber bezi ıslatarak camı durulayın. Cam bölmeyi kurumaya bırakın ve kurumadan şömineyi yeniden yakmayın. Camlı bölüm ıslakken şöminenizi yakarsanız kısa süre sonra cam yeniden is olur.
- ✦
Şöminenin “pik” adı verilen dökme demir kısmını kuru bir bezle silin. Islak bez demirin paslanmasına neden olabilir.
- ✦
Şöminenizin dışına dökülen külleri elektrik süpürgesi ile süpürün. Mermer ya da başka malzemeden yapılmış dekoratif bölümlerdeki tozları ıslak bir bezle, varsa lekeleri sabunlu suyla hafifçe ovarak temizleyin.
Şömine Bacası Nasıl Temizlenir?
Şöminenizin verimini artırmak ve güvenli yakma işlemi için yakma sıklığınıza göre düzenli olarak şömine bacanızın temizlenmesi gerekir. Şömine bacası temizliği nasıl yapılır diyorsanız, işin bu kısmı profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Şömine ve baca temizliği konusunda usta olan profesyonel temizleyiciler, şöminenizi baştan aşağı derinlemesine temizledikleri gibi sizi havalandırma tıkanıklığı gibi problemler karşısında uyarabilecek ve şöminenizin durumu konusunda bilgilendirebilecektir.

Daha Kolay Bir Şömine Temizliği İçin
- ✦
Şöminenin içindeki külleri iç haznedeki küllükte biriktirin, küllüğü boşaltın. Artan külleri elektrik süpürgesi ile alın.
- ✦
Şömine camı temizleme için deterjanlı su kullanabilirsiniz.
- ✦
Şöminenin dökme demir kısmındaki is ve külleri kuru bir bezle temizleyin.
- ✦
Dışarı saçılan külleri temizlemek için elektrik süpürgesi kullanın.
- ✦
Şömine baca temizleme işlemi için kesinlikle bir uzmandan yardım alın.
- ✦
Şöminenizdeki küller tamamen söndükten ve soğuduktan sonra külleri elektrik süpürgesiyle anında almanız mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda küllerin üzerine ıslatılmış kuru çay ya da kahve telvesi dökün. Böylece küller etrafa koku salmayacak ve tozlar havaya saçılmayacaktır.