Doğal ahşap, hem görüntüsü hem de uzun ömürlü kullanımı nedeni ile ev dekorasyonunda en çok tercih edilen mobilyalar arasında yer alır. Suntalam ve mdf gibi ürünlere nazaran daha pahalı olan doğal ahşabın bakımı da ayrı bir özen ve dikkat gerektirir. Ahşap masa temizliği ve bakımı için uygulayabileceğiniz kolay adımlara gelin birlikte göz atalımç
Ahşap Masa Nasıl Temizlenir?
Doğal ahşap, yaşayan bir canlı gibidir ve gözenekleri vardır. Toz ve nem zamanla ahşap yüzeyin gözeneklerinden içeri işleyerek renginin solmasına neden olur. Bu yüzden haftada en az bir kere ahşap masa temizleme işlemi yapılmalı ve tozu alınmalıdır. Peki, doğal ahşap masa nasıl temizlenir?
Ahşap masa temizliği için; suyla ıslattığınız bezi iyice sıkarak az nemli hale getirdikten sonra ahşap masa yüzeyi silmenizi ve akabinde kuru bir bez ile üstünden geçmenizi öneririz.
Ahşap masa lekesi nasıl çıkar diyorsanız, çok kirli ve lekeli yüzeyler için çok az sabunladığınız bir bez de kullanabilirsiniz. Ancak aynı bez ile üst üste silme işlemi yapmayın. Beziniz kirlendiği anda temiz su ile yıkayarak silmeye devam edin.
Ahşap Masa Bakımı Neden Önemli?
Ahşap masa yüzeyi zamanla solgun bir görüntüye bürünür. Temizliğine ne kadar dikkat ederseniz edin, hava, ışık ya da tozlar cilalı dahi olsa gözeneklerden içeriye işler. Bu yüzden yılda en az bir kez, mümkün ise iki kere bakım yapılmalıdır. Ahşap masa bakımı için hazırlayacağınız çok basit bir solüsyon, ahşap masanızı hem parlatacak hem de tozlardan arındırmaya yarayacaktır. Bir çay bardağı kadar zeytinyağına katacağınız bir adet limon suyu masanızın yeniden ilk günkü gibi parlamasını sağlar. Solüsyonu dökeceğiniz temiz bir bez yardımı ile ahşap masanızın üzerinden geçerek, başka hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan bakımını tamamlayabilirsiniz.

Ahşap Masa Kullanımı: Nelere Dikkat Edilmeli?
Ahşap yüzeylerin en önemli düşmanı sudur. Bu yüzden hiçbir ahşap zemine doğrudan şişe ve bardak koymayın, mutlaka altlık kullanın. Dikkat ettiğiniz halde iz kalır ya da su dökülür ise hemen müdahale ederek nemli bir bez ile silerek kurulayın.
Ahşap masanızın diğer bir düşmanı ise ısıdır. Tabakları ya da sıcak servis kaplarını doğrudan masa üstüne bırakmayın. Masanızı kullanırken üzerine örtü sermeyi ihmal etmeyin.
Zamanında müdahale edemediğiniz su lekeleri için ise üzülmeyin. Çünkü inatçı su lekelerinin de bir çaresi var. Su lekelerini çıkarmak için ahşap masa neyle silinir sorusunun cevabı çok basit. Eşit miktarda karıştıracağınız diş macunu ve karbonatı, temiz ve nemli bir bez üzerine yedirerek masanızı silebilirsiniz. Ancak silme işlemini bitirdikten sonra masanızı kurulamayı ihmal etmeyin.
Su, ahşap yüzeylerde mobilyanıza en çok zarar veren maddedir. Bunun için hemen müdahale edilmesi gerekir. Dökülen su bir dakika içinde temizlenmez ise yüzeyden içeri sızarak nem yapar ve mobilyanızın formunun bozulmasına sebep olabilir.
Ahşap parke, ahşap kapı ve mobilyalarında tıpkı ahşapmasalar gibi özel bakım gerektirdiğini unutmayın.