Evinizin temiz ya da düzenli olmaması ruh halinizi etkileyebilir. Bu da temizlik hakkında olumsuz düşünceler üretmenize neden olabilir. Temizlik yapmak çok zor, temizleyince hemen kirleniyor, yarattığım düzen asla aynı kalmıyor gibi düşüncelere sahip olabilirsiniz. Yaptığınız temizlik için gereğinden fazla anlam yükleyerek beklentiler yaratıyor olabilirsiniz. Ancak bu beklentileri değiştirerek temizlik hakkında daha sağlıklı düşünebilir ve konuşabilirsiniz.
İşte, temizlik hakkında sağlıklı düşünmek ve konuşmak için değiştirmeniz gerekenler!
Ev temizliğine bir “iş” olarak bakmayın.
Tüylü dostunuzu ya da çocuğunuzu beslerken buna bir iş gözüyle bakmıyorsunuz değil mi? Daha çok onlarla “ilgilendiğinizi” dile getiriyorsunuz. Bu durum, tüm bu sorumlulukları hafifleterek sıkıcı ve zorlu olarak düşünmemenize yardımcı oluyor. İşte bu yüzden, evinize yapacağınız bakımı da bir iş olarak görmek yerine bakım ve düzenleme olarak düşünün ve dile getirin. Ayrıca ev temizliği ve düzeni de kişisel bakım olarak düşünülebilir. Çünkü kişisel bakım da aslında kendi yararınız için yaptığınız bir nezaket eylemidir. Düşüncelerinizi ve konuşmalarınızı bu şekilde değiştirdiğinizde çok daha motive olduğunuzu göreceksiniz.
Dağınık kalabilir.
Çoğu insan dağınıklıktan rahatsız olur ve sürekli toplama ihtiyacı hisseder. Bu durum aslında toplumsal olarak işlenen “düzenli olmalı” düşüncesinden kaynaklanıyor. Gerçek şu ki, düzenli ve temiz bir ev bir kural değil, kendi iyiliğiniz için işlevsel bir görevdir. Yani bir yere takılıp düşmemek için ayağınıza takılacak olan eşyaları toplamanız sağlıklıdır, elinizi attığınızda aradığınızı bulabilmek için düzen yaratmak kolaylıktır. İşlevsel olarak bir düzeniniz varsa ortalıktaki dağınıklıklar çok da sorun değildir. Dilediğinizde toplayabilir, dilediğinizde kendi yarattığınız düzen ile yaşayabilirsiniz.
Temizliğe başladığınızda hedefinizi tam olarak belirleyin.
Belirsiz bir hedefiniz olduğunda, örneğin “Mutfağı temizleyeceğim.” gibi, işin ne zaman biteceğini bilmek zordur. Bu da üzerinizde bir yük yaratabilir. Bunun yerine tam olarak yapacağınız işleri belirleyin ve sıraya koyun. Örneğin, bulaşıkları toplayacağım, tezgahı temizleyeceğim, yerleri süpüreceğim ve çöpleri çıkaracağım gibi bir liste işinizi kolaylaştıracaktır. Unutmayın; ne yapacağınızı bildiğinizde temizlik yapmak çok kolay ve çok hızlı bir işe dönüşebilir!
Yaptığınız işin “yeterli” olduğuna inanın.
İnsanlar genellikle yaptıkları işleri küçümsemeyi severler. Asla yettiğine inanmaz, hep daha fazlasını hayal ederler. Ev bakımı için mükemmelliyetçiliği bırakmak zor olabilir ancak imkansız değildir. “Perdeleri yıkadım yine de çok temiz olmadı.” demek yerine “Perdeleri temizledim.” şeklinde düşüncelerinizi de cümlelerinizi de değiştirin. Emin olun, temizlediğiniz hali en iyisi! Sadece ev bakımı için değil, tüm yaşamınız için makul beklentilere sahip olmayı alışkanlık edinin.
Kendinize şefkatle yaklaşın.
Kendinizle her konuda empati yapın. Canınız bugün bakım yapmak istemiyorsa sebebini düşünün. Biraz hasta mı hissediyorsunuz? Aslında ev bakımı ve düzenini daha iyi hissettiğiniz bir zamana erteleyebilirsiniz değil mi?
Daha önce çevrenizdekiler size karşı tembel, uyuşuk, iş bilmez gibi tanımlamış olabilir. Sizce bu ne kadar gerçek? Ya da tembel olmak, daha az hareketli olmak, ev işlerini bilmiyor olmak suç ya da sorun mudur? Bunların hiçbiri kusur değildir. Bakım görevlerini yerine getirmekte zorlanıyorsanız, yargılayıcı düşünceler, cümleler ve tanımlardan kaçının. Kendinize her zaman şefkatli davranın.
Bu adımları uygulayarak temizlik ve düzen hakkındaki olumsuz düşünce ve konuşmalardan kurtulabilir, keyifli bir hale getirebilirsiniz.

Nasıl Minimalist Olunur?
Hayatı sadeleştirmenin bir diğer yolu dijital dünyada harcadığınız zamanı sınırlamaktan geçiyor. Ara sıra cep telefonunuzu kapatarak, günlük televizyon izleme sürenizi azaltarak, sosyal medya hesaplarınızı daha az kontrol ederek buna başlayabilirsiniz. Ayrıca gereksiz abonelikler de sizi minimalist yaşam tarzının dışında bırakır. Bu abonelikler, size gereksiz yere alışveriş yaptırabilir. Fiziksel ve dijital aboneliklerinizi gözden geçirerek gereksiz yüklerden kurtulmalısınız. Böylelikle asıl önemli işleriniz için daha fazla zaman kazanıp sahip olduğunuz zaman dilimini daha etkin kılabilirsiniz. Unutmayın zamanınız söz konusu olduğunda kontrol sizde olmalıdır. Minimalist yaşam sayesinde çok daha hafiflemiş hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.
Minimalist yaşam tarzı daima “az”ı tarif eder. Bu yüzden öncelikle az ile yetinmenin ne olduğunu tekrar düşünmenizi ve bunu benimsemenizi öneriyoruz. Aksi takdirde minimalist yaşam tarzını benimsemek için yola çıkıp kendinizi bir AVM’de alışveriş yaparken bulabilirsiniz. Minimalist yaşam, bu deneyimi hayatımıza dahil etmek için daha fazla alışveriş yapmakla sonuçlanmamalıdır. Daha minimalist bir yaşam için sadece evinizde değil ofisinizde, arabanızda ve hayatınızın her alanında yeniliğe gitmelisiniz. Tabii ki her adımda şunu hatırlamanızda fayda var. Önereceğimiz tüm yöntemler minimal bir yaşama başlamak için birer adımdır. Herkesin yöntemleri ve uygulama becerisi kendine özgüdür. Bu nedenle minimalist yaşam felsefesi benimseme aşamasındaysanız kendinize çok yüklenmemeli, hayatınızı kendi akışına göre adapte etmelisiniz.
Yeni ve çok tatmin edici minimalist yaşam tarzını hayatınıza entegre edebilmek için uygulayabileceğiniz adımları yazımızın devamında sizin için derledik.
- 1
Daha minimalist olmak için karmaşıklıkları ortadan kaldırın.
Öncelikle hem evinizdeki hem de ofisinizdeki çekmeceleri ve dolapları kontrol edip gereksiz olan her şeyden kurtulabilirsiniz. Çünkü karmaşık haliyle o eşyaların hiçbiri, size stres yaratmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Böylece çok daha işlevsel ve önemli olan eşyalarınıza yer açabilirsiniz. Fakat, minimal ve sade bir hayat sadece evinizdeki eşyalarla ilgili değildir. Minimalist yaşam tarzı oluşturmak için dolap ve çekmeceleriniz kadar hayatınızdaki karışıklıkları düzeltmeye çalışmanız da önemlidir. Hayatta en çok önem verdiğiniz insanlar ve etkinlikler dışında hayatınızı karmaşıklaştıran aktivitelerinizi, ilişkilerinizi ve dijital yaşamınızı da düzenlemelisiniz. Hayatın her adımında sadeleşme, benimsemek istediğiniz minimalist yaşam felsefesi için uygulamaya başlayacağınız ilk adım olmalıdır. Daha sade bir hayatla ilgili bir diğer ev düzenleme yöntemi de KonMari metodudur. Bu yöntemle önce evinizi sonra da hayatınızı düzene sokmanın pratik yollarını keşfetmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
- 2
Evinizi minimalizm felsefesi süzgecinden geçirin.
Minimalist yaşam tarzı uygulandığında yalnızca iyi hissettirmekle kalmaz. Aynı zamanda bu yaşam tarzının pek çok pratik faydası da vardır. Dağınıklıktan uzak bir hayat yaşadığınızda, daha fazla zamanınız, paranız ve enerjiniz olur. Satın aldığınız her eşyayı özgürlüğünüze karşı bacağınıza takılmış bir zincir olarak düşünebilirsiniz. Çünkü eşyalar sizi eve, arabaya ya da ofise bağlar hale getirir. Zaman içerisinde eşyalarınızı kaybetmekten korkar hale gelirsiniz. Oysa eşyalarınız aslında sizi siz yapan şeyler değildir; onlar sadece birer araçtır. Bu düşünceyi içinizde tekrar etmeli ve onlardan uzaklaşmaya kesin olarak karar vermelisiniz. Gereksiz eşyalarınızı bağışlayabilir ya da satabilirsiniz. Tabii, bundan sonra ihtiyacınız olmayan şeyleri satın almamayı da kendinize kural olarak koymalısınız.
- 3
Minimalist yaşam tarzı ile hayallerinizin peşinden gidin.
Tabii ki bunun ilk koşulu, düşünce tarzında bile minimalist olmak diyebiliriz. Başarıyı kendi terimlerinizle tanımlamaktan korkmayın ve hayatı otomatik pilotta yaşamayı bırakın. Bu size hayallerinizin peşinden gitme özgürlüğü verecektir. Fazlalıklardan ve sorumluluklardan kurtulmaya başladığınızda, mazeretleri de bırakmaya başlarsınız. Yeni kapılar açılır ve artık ağırlığınız olmadığı için “evet” diyebilir ve sizi nereye götürdüklerini görebilirsiniz. Bunun aksini uygulayan insanlar, hayatlarında gerçekten keyif aldıkları uğraşları olmadığından alışveriş yapmaya ve bunun getirdiği mutluluğa yönelebilirler. Bu yüzden, minimalist yaşam tarzı adına sevdiğiniz şeyleri gözden geçirmelisiniz. Muhtemelen vaktiniz olmadığını düşündüğünüz için yapamadığınız hobilerinizi hatırlamalısınız. Sevdiğiniz uğraşlarla düzenli olarak ilgilenmeye başladığınızda hayattan çok daha fazla zevk aldığınızı, dinginleştiğinizi ve mutluluğunuzun arttığını görebilirsiniz.
- 4
Mutfağınızı minimalizm felsefesi ile doldurun.
Gıda alışverişi yaparken dayanıklı ürünler için günlük ya da haftalık değil, aylık alışveriş yapın. Bu hem çok daha kârlı olur hem de her defasında marketten gereksiz şeyler almaktan da kaçınmanızı sağlar. Çabuk bozulan taze sebze ve meyve gibi gıdaları alırken de sık sık ve az miktarda alışveriş yapmayı tercih edebilirsiniz.
- 5
Minimalist yaşam dijital dünyanıza da etki etsin.
Hayatı sadeleştirmenin bir diğer yolu dijital dünyada harcadığınız zamanı sınırlamaktan geçiyor. Ara sıra cep telefonunuzu kapatarak, günlük televizyon izleme sürenizi azaltarak, sosyal medya hesaplarınızı daha az kontrol ederek buna başlayabilirsiniz. Ayrıca gereksiz abonelikler de sizi minimalist yaşam tarzının dışında bırakır. Bu abonelikler, size gereksiz yere alışveriş yaptırabilir. Fiziksel ve dijital aboneliklerinizi gözden geçirerek gereksiz yüklerden kurtulmalısınız. Böylelikle asıl önemli işleriniz için daha fazla zaman kazanıp sahip olduğunuz zaman dilimini daha etkin kılabilirsiniz. Unutmayın zamanınız söz konusu olduğunda kontrol sizde olmalıdır. Minimalist yaşam sayesinde çok daha hafiflemiş hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.
- 6
Minimalizm felsefesi ile satın almak yerine ödünç almayı tercih edin.
Eskiden insanlar bir şeye sahip olmak yerine, onu ihtiyaç duyduğu süre boyunca kullanıp sonrasında ondan vazgeçmeye daha alışkınlardı. Şimdi ise hayatımızda yalnızca bir defa ihtiyaç duyacağımız şeylere dahi sahip olmak ister hale geldik. Ancak minimalist yaşam tarzı benimsemek istiyorsanız, eski düşünce yapısına geri dönmelisiniz. Kitap, elbise ve bisiklet gibi sürekli ve pahalı ihtiyaçlarınız için satın almaya değil de ödünç almaya yönelmelisiniz. Bunu hem fiziksel mekanlar hem de dijital platformlar aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
- 7
Bahar temizliğinizi minimalizm felsefesi kurallarıyla yapın.
Evinizde bulunan son kullanma tarihi bitmiş tüm ürünlerden kurtulmalısınız. Buna evinizdeki soslar, kremler, makyaj malzemeleri ve ilaçlar da dahil. Varlıkları çok daha ciddi sorunlar yaratan bu ürünler, aynı zamanda evinizde gereksiz kalabalığa ve siz farkında olmasanız da bilinçaltınızda strese neden olur. Bunun için sıkı bir temizlik çalışması yapmak adına kendinize bir gün ayırın ve evi detaylıca araştırıp ne kadar süresi dolmuş ürün varsa çöpe atın. Temizliğinizi en pratik şekilde tamamlamak ve gereksiz ürünler satın almayarak minimalist yaşam tarzınızı sürdürmek isteyebilirsiniz.
- 8
Son 3 ay i̇çerisinde dokunmadığınız her şeyi satın veya bağışlayın.
Bir şeyi, bir gün kullanacağınız umuduyla atmaktan ya da birilerine vermekten çekiniyor olabilirsiniz. Ancak konunun uzmanlarına göre o eşyaya son üç ay içinde hiç dokunmadıysanız ona ihtiyacınız yoktur. “90 gün içinde bunu hiç kullandım mı? Önümüzdeki 90 gün içinde kullanacak mıyım?”. Bu iki soru nasıl minimalist olunur sorusunu cevaplarken de işinize yarayacaktır. Cevabınız hayır ise, o eşya ile vedalaşmanız gerekiyor demektir. Minimalist yaşam tarzı, bu anlayışı çok önemser. Dolayısıyla dolabınızı açın ve son üç ayınızı değerlendirin. Kurtulmanız gereken eşyalar sizi orada bekliyor olacak.
Uygulayabileceğiniz tüm adımları sıraladıktan sonra gözünüz korkmuş olabilir. Fakat stres olmanıza hiç gerek yok. Esneklik, minimalist zihniyetin doğasında vardır. Hayatınıza esneklik kazandırmak, yenilik ve yaratıcılık için anahtardır. Bu nedenle programınızdan biraz saptığınız için kendinizi suçlu hissetmeyin. Minimalizmin esnek doğasına dair bir diğer kanıt da az eşyaya sahip olma felsefesidir. Minimalistler daha az şeyle hayatta kalmayı tercih ederler. Örneğin araba sahibi olmak yerine işe yürüyerek veya bisikletle gitmeyi seçerler. Sadece az eşyaya sahip olmak, büyük ve pahalı evlere sahip olma ihtiyacı hissetmemek bile hayatınızı hiç olmadığı kadar esnek kılar. Böylelikle radikal kararlar alırken zorlanmazsınız. Uzun lafın kısası, minimalizmi tecrübe ederken endişe duyacağınız en son şey katı kurallar olacaktır.
Minimalizmi hayatınıza dahil etmeye karar verdiyseniz buraya dikkat: Minimalist bir yaşam felsefesini hayatınıza adapte etmeye minik adımlarla başlayabilirsiniz. Örneğin birkaç değişiklikle evde daha az atık oluşturduğumuz bir yaşam sürmek mümkün. Daha fazla ilham için yaratıcı geri dönüşüm fikirlerine göz atabilir, 90 gün kuralını aşan eski giysileri değerlendirme rehberimizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca alışveriş listenizi yaparken geri dönüştürülebilir malzemeler içeren ürünler satın almak ve bu ürünlerle evde geri dönüşüm nasıl yapılır öğrenmek için yine TemizSözlük sayfalarında gezinebilirsiniz.