Evdeki Tozlardan Kurtulmanın Püf Noktaları

Toz her evin temel problemlerinden biridir. Özellikle alerji, astım gibi sorunlarınız varsa toz almak sizin için yorucu bir hale gelebilir. Evdeki toz nasıl önlenir, evdeki tozlardan kurtulmanın yolları nelerdir? Yazımızı sonuna kadar okuyun, tüyoları öğrenin!

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
koyu renk parkeleri elektrik süpürgesiyle süpüren biri

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Sağlıklı yaşam alanlarının ilk şartı olan tozsuz yüzeylere kavuşmak aslında çok zor değil. Evdeki tozdan nasıl kurtulurum diyorsanız, evinizde veya iş yerinizde 10 önemli adımı gerçekleştirerek toz ile savaşınızda öne geçebilirsiniz. İşte, evdeki tozlardan kurtulmanın püf noktaları:

Tozlar, içinde böcek dışkılarından deri artıklarına kadar birçok yabancı madde bulundurur, toz temizliği sadece alerjisi olanlar için değil, temiz alanlarda yaşamak isteyen herkes için ihtiyaçtır.

10 Adımda Evdeki Toz Nasıl Temizlenir?

Sürekli toz almak istemiyorsanız ve ev tozu nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız evdeki tozu temizlemek için farklı uygulamalardan ve uygun temizlik ürünlerinden faydalanabilirsiniz. İşte, 10 adımda toz temizleme önerileri:

  1. 1

    Evi yukarıdan aşağıya doğru temizlemelisiniz. Önce duvarlar, sonra camlar, mobilyalar ve en son zemin. Böylelikle tozların daha iyi temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

  2. 2

    Duvarları hafif ve sapı uzayabilen süpürgelerle süpürebilirsiniz. Böylelikle tavanda köşede bulunan tozlar, örümcek ağları rahatlıkla toplanır.

  3. 3

    Camları silerken sık sık bez ve su değiştirmelisiniz.

  4. 4

    Mobilyaların tozunu alırken mikrofiber bez kullanmalısınız. Onlar tozu almakla kalmaz, tozu dokusu içinde tutarak etrafa saçılmasını önler.

  5. 5

    Koltuk ve yatak gibi eşyaların üstünde kılıf, örtü kullanmayı ve örtüleri ortalama 10 günde bir yıkamayı alışkanlık edinmelisiniz.

  6. 6

    Haftada iki kez evi elektrikli süpürge ile süpürmelisiniz. Hem halıyı hem de parke ve fayansları süpürerek tozu çekebilirsiniz. Bu esnada yüzeye uygun başlık kullanmalısınız.

  7. 7

    Evi süpürürken koltuk minderlerini ve sandalye döşemelerini de süpürmeyi ihmal etmemelisiniz.

  8. 8

    Mikrofiber paspaslarla evin tüm zeminlerinin tozunu almalısınız. Süpürgenin ulaşamadığı yerlerde faraş ve saplı süpürge kullanabilirsiniz.

  9. 9

    Yerleri sık sık ıslak paspasla temizlemeli, yüzeylere özel Cif Yüzey Temizleyici gibi güvenilir temizleyiciler kullanmayı unutmamalısınız.

  10. 10

    Temizlik esnasında kullandığınız tüm bezleri, paspasları temizleyip öyle kaldırmalısınız. Mikrofiber bezleri asla kurutma makinesine atmamalı, yıkarken de yumuşatıcı kullanmamalısınız. Hem kurutma makinesi hem de yumuşatıcı mikrofiber teknolojisi için zararlıdır.

Evdeki Toz Nasıl Önlenir?

Evi iyice temizledikten sonra kısa sürede yeniden tozlanabilir. Toz ile sürekli bir yarış halinde olanlardansanız ve ev tozlarından nasıl kurtulurum diyorsanız, eşyaların, mobilyaların toz tutmaması için bazı püf noktalarını uygulayabilirsiniz. İşte, evde tozu engellemek için yapabileceğiniz şeyler:

  • Yüzey temizliğinde silikonlu temizleyiciler tercih edebilirsiniz, silikon toz tutmayı geciktirir.

  • Evde kumaş yerine deri gibi malzemeler kullanırsanız daha az toz olduğuna şahit olacaksınız.

  • Pencere kenarları, duvar çatlakları evde daha çok toz birikmesine neden olur. Açık alanları silikon ile kapatmalısınız.

  • Eğer kedi, köpek gibi evcil hayvanlarınız varsa onları sık sık taramalısınız. Kedinizin kumunu toz yapmayan, kristal kum cinsi ile değiştirebilirsiniz.

  • Evde yılda bir kez koltukları, halıları profesyonellere yıkatmak tozu ciddi oranda azaltır.

  • Sıcaklık ve nem değerlerini kontrol ederek tozlanmayı azaltabilirsiniz. Sıcaklığı 20-22 derece arasında tutarak ve nemin %50 düzeyini aşmamasını sağlayarak tozların üremesini yavaşlatabilirsiniz.

  • Evde sigara içilmediğinde daha az toz oluşur.

  • Evinizde toz akarlarının oluşumunu engelleyen özel temizleyiciler, toz akarı dezenfektanları kullanabilir, kumaş yüzeylerde temizliğinizi ara ara bu ürünlerle yapabilirsiniz.

Tozun ana nedenlerinden biri olsa da avizelerin temizlenmesi hep unutulur. Avizenizi çok parçalı ve girintili çıkıntılı bir formda değil de, düz yüzeyli şekilde seçerseniz tozları daha kolay temizleyebilirsiniz. Şömineli bir ev tutarken de iki kez düşünmelisiniz. Bacadan gelen tozlar ev temizliğini çok daha zor hale getirecektir.

Buharlı süpürge ile koltuk temizleyen kişi

Evde Toz Nasıl Önlenir: Teknolojinin Gücü

Tozdan nasıl kurtulurum diyorsanız, elektronik ürünler, özel toz toplama becerileri ve filtre destekleri ile tozların üstesinden gelir. Günün her anında, evin her odasında elektronik aletlerden destek alarak toza karşı zafer elde etmeniz mümkün. Mesela havadaki toz nasıl temizlenir diyorsanız, yaşam alanlarınızda hava temizleyici ürünler kullanabilirsiniz. Elektrik süpürgenizin toz torbası yerine, el değmeden boşaltılan hazne bulundurmasına ve HEPA filtre sahibi olmasına da özen göstermeniz yararlı olacaktır.

Klima, ısıtıcı gibi araçların filtrelerinin küçük partikülleri yakalayabileceğinden emin olmalı, filtre bakımlarını düzenli olarak yapmayı ihmal etmemelisiniz. Elektrikli süpürgelerde yer alan perde aparatlarını kullanmaktan da çekinmeyin ve perdelerinizi 15 günde bir süpürün, ayda bir yıkayın. Elinizin altında sürekli bir el süpürgesi bulundurmak tozla mücadelenizde size her zaman yardımcı olacaktır. Elektrikli süpürge seçerken çekiş gücüne özellikle dikkat etmekte yarar var. Tek hamlede ne kadar güçlü çekerse, o kadar az emekle iyi temizlik elde edeceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Toz temizliğini ne kadar geciktirirseniz, temizlik o kadar zorlaşır. Sık sık temizlik yapmayı unutmamalısınız. Özellikle koltuk, yatak gibi ürünlerde sık temizlik, hijyenin tek koşuludur. Bu nedenle evinize bu tip ürünleri asla ikinci el almamaya özen gösterin. Yeni eşyaların bile depoda saklandığını düşünerek ilk kullanım öncesinde muhakkak kapsamlıca temizleyin. Doldurulmuş oyuncaklar da toz yuvasıdır ve daha temiz bir eve sahip olmak için onları da sık sık temizlemeyi unutmayın.

Küçük Değişikliklerle Tozlardan Kurtulmanın Yolları

İlk düşündüğünüzde aklınıza gelmeyecek küçük farklarla tozu sorun olmaktan çıkarabilirsiniz. Pencerelerinizde sineklik olduğunda da toz içeri çok daha az girer. Özellikle panjurlu evlerde oturmayı tercih edebilirsiniz. Elbette panjurların tozunu sık sık almayı unutmamalısınız.

Evde en çok toz biriktiren eşyalar ıvır zıvırlardır. Gereksiz şeyleri atmalı, eşyaları depolarken ise silinebilir naylon paketlere koymalısınız. Kullanılmayan eşyaları kapalı dolaplarda veya baza altlarında saklamak da toz sorununu azaltacaktır. Lavanta veya kurutulmuş çiçek sahibiyseniz, tohumlarının dökülmemesi için üstlerine saç spreyi sıkmayı deneyin. Böylelikle daha az döküntü ve toz sorunu yaşarsınız.

Evdeki Görünmeyen Yerleri Temizleyin

Evinizde bol bol saksı çiçeği varsa, toprağının üstüne çakıl taşı veya kristal süs taşlar koymayı deneyin. Kuru topraktan evin içine toz uçuşmasını böylelikle engelleyebilirsiniz. Tozlar küçük ve çoğu zaman yok sayılan yerlerde birikmeye ve üremeye bayılır. Kapıların üstlerini, derz aralarını, kapı arkalarını sık sık temizleyin.

Evinizdeki çekmeceleri, dolap içlerini yılda en az 3 kez temizlemeye özen gösterin. Tozlar dolap içlerinin ücra köşelerinde birikerek toz sorununun hiç bitmemesine neden olabilir. Kalorifer peteklerinin içlerini de yılda bir kez derinlemesine temizlemelisiniz. Bu iş için kalorifer peteklerinin dar aralıklarının temizlenmesi için tasarlanan fırçaları, diş fırçalarını kullanabilir, elektrikli süpürgelerin ince ucu ile tozları çekebilirsiniz. Evinizdeki ahşap tüm ürünlerin vernikli olduğundan emin olmak da önemlidir. Verniklenmeyen ahşap parçaları da dağılarak toz oluşturur.

Kumaş Yüzeyleri Temizlemeyi İhmal Etmeyin

Özellikle ıslak zeminler söz konusu olduğunda tozun olmayacağı gibi bir yanılgı vardır, oysa nem ile birlikte tozun yerlere, duvarlara yapışması daha zor temizliğe yol açar. Banyoda, mutfakta bulunan paspasları, perdeleri ve havluları sık sık yıkamalısınız. Eğer alerji derecesinde toz sorununuz varsa 60 derecenin üstünde yıkama ve kurutma yapmalısınız.

Kurutma makinesinin içinde kalan kumaş havları da toz oluşmasına neden olabilir, kurutma makinenizin filtresinin temiz olduğundan emin olmalısınız. Evinizde ne kadar çok döşeme varsa toz o kadar çok yerleşir. Bu nedenle açıkta daha az havlu bırakmayı, duvardan duvara halı yerine parke veya fayans kullanmayı, minderleri silkelemeyi, halıları, perdeleri sık sık yıkamayı tercih edebilirsiniz.

Toz akarları için en mükemmel temizliği ise vakumlu ve buharlı temizleyiciler sağlar. Birkaç ayda bir buharlı ve vakumlu temizlik ürünlerini muhakkak kullanmalısınız. Eğer koltuk döşemelerini bol deterjanla silmenin tozları temizlediğini düşünüyorsanız, onları yalnızca daha derine itmekten başka bir şey yapmadığınızı söylemeliyiz. Koltuk temizliğinde vakumlu makineler kullanmalı ve özel dezenfektan sıvılarla profesyonel temizlik gerçekleştirilmeli. Yıkanmayan ağır perdeler ve büyük kumaş koltuklar almadan önce bir kez daha düşünmelisiniz.

Artık tozları nasıl temizleyeceğinizi ve toz oluşumunu nasıl engelleyebileceğinizi biliyorsunuz. Size verdiğimiz tüyolara uyun, toz sorunundan kurtulun!

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Covid – 19 pandemi dönemindeki hayat tarzınız ,kıyafetlerinizden çıkarmaya çalıştığınız leke türlerini etkiledi mi ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?