Hepimiz yazı iple çeksek de havuz temizliği, hiçbir zaman bu heyecana ve mutluluğa dahil olmaz. Çünkü keyfini sürmek ne kadar güzel olsa da havuzunuzu yaza hazırlamak ve onun düzenli temizliğini sağlamak oldukça yorucudur. Yaz kapıya dayandığında aylardır havuz sezonunun heyecanını içten içe hissediyorsunuz. Ama siz ve aileniz suya balıklama atlamadan önce, yüzme havuzunuzun da havuz sezonuna hazır olduğundan emin olmalısınız. Özellikle yaz aylarında serinlemek, eğlenmek ve dinlenmek için tercih ettiğiniz yüzme havuzlarının doğru temizlendiğini bilmeli ve içiniz rahat bir şekilde yaz mevsiminin keyfini sürmelisiniz. Yüzmek, sağlıklı kalmak için keyifli bir fiziksel aktivite olsa da hijyenik olmayan havuzların ve su parklarının yarattığı risklerin farkında olmak oldukça önemlidir.
Yüzme havuzları çok kişi tarafından kullanıldığı için havuzların hijyeninden her zaman emin olamayız. Eğer kullanıcılar bazı hijyen kurallarına uymaz ve havuz suyu yeterli düzeyde dezenfekte edilmezse havuzdan bulaşan hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle havuza girmeden önce yapılması gerekenler nelerdir öğrenmek, havuz temizliği ve bakımı nasıl yapılır bilmek ve havuzda mikrop kapmamak için nelere dikkat edilir gibi soruların doğru cevaplanması önemlidir. Yüzme havuzu nasıl temizlenir, havuz dip temizliği nasıl yapılır, havuz filtresi nasıl temizlenir gibi önemli konuları, havuzdan mikrop kapmamak için sevdiklerinizi ve kendinizi nasıl koruyabileceğinizi sizler için yazımızda derledik.
İhtiyacın olacak:

Havuz Temizliği ve Önemi
Mikroplar, yüzme havuzları ve jakuziler dahil olmak üzere hemen hemen her yerde bulunabilir. Bu, havuzunuzun ve jakuzinizin uygun şekilde temizlenmesi ve steril bakımının, havuzda mikrop kapmamak için gerekli olduğu anlamına gelir. Bu yüzden, yüzme havuzu nasıl temizlenir konusuna geçmeden önce havuz temizliği neden önemlidir bir göz atalım.
- 1
Yüzme havuzundan kapabileceğiniz hastalıklar nelerdir?
Bizim gibi yüzme havuzlarında vakit geçirmekten hoşlanan mikroplar, her şekil ve boyutta olabilirler. Bu mikroplar, çeşitli virüsleri (hepatit A ve norovirüs gibi), bakterileri (Shigella türleri, E. coli) ve parazitleri (Cryptosporidium ve Giardia) içerir. Her biri, genellikle çoğumuzun "gastro" olarak bildiği türden bir dizi semptoma neden olabilir: İshal, mide bulantısı, kusma ve mide krampları gibi hastalık belirtileri bu duruma örnektir.
- 2
Mikroplar havuz suyuna nasıl bulaşır?
Peki bu mikroplar suya nasıl bulaşıyorlar? Tabii ki, atlama tahtasından atlayarak veya havuz kenarındaki merdivenden aşağı inerek değil. Bu mikropların birçoğu, insandan insana yayılma şekli olan fekal bulaşma yoluyla suya karışır. Yani başka bir deyişle (bazı gerçek bilgilere hazırlanın), içine dışkı bulaşmış suyu tüketen insanlar veya hayvanlar tarafından havuza bulaşırlar. Ayrıca ter, idrar, dışkı, tükürük, açık yaralar ve pislik, yiyecek gibi yabancı maddeler de yüzme suyuna mikrop bulaşmasına neden olabilir.
- 3
Yüzme havuzlarımızı güvende tutmak için klor yeterli mi?
Havuzunuzdan bakteri ve virüsleri uzak tutmak, önemli ve gerekli bir zorunluluktur. Her ne kadar eğlence amaçlı yüzme havuzlarına dışkıyla bulaşan virüslerin ve bakterilerin genellikle klor eksikliği nedeniyle bulaştığı düşünülse de bu bilgi doğru değildir. Birçok insan klorun mikropları anında öldürdüğünü düşünür. Ancak havuz suyu içindeki yeterli miktardaki klorun çalışması, içerisindeki mikroorganizmaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
- 4
Havuzdaki klorun zararları nelerdir?
Havuz suyu nasıl temizlenir? Tabii ki klorla. Ancak her kimyasal ürün gibi klor da gerektiğinden fazla kullanılmamalıdır. Klor; soluma, yutma veya cilt teması sonucu vücuda girdiğinde asit üretmek için su ile reaksiyona geçer. Asitler aşındırıcıdır ve temas halinde hücrelerinize zarar verir. Fazla klora maruz kalınmasının ardından görülen en yaygın semptomlar şunlardır: Nefes almada zorluk, boğaz ağrısı ve tahrişi, göz ve cilt tahrişi. Yan etkilerin şiddeti, maruz kalma yoluna, doza ve süresine göre değişkenlik gösterebilir
Havuza Girmeden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Peki havuzda mikrop kapmamak için hangi önlemler alınmalı? Havuz sahibi ya da kullanıcısı olarak otel, su parkı, arka bahçe veya kaplıca havuzunda sizin sorumluluğunuz çok basittir: Suya mikrop veya pislik sokmaktan kaçınmak. Kendinizi bakterilerden korumanın ve bir havuza bakteri taşımamanın birçok kolay yolunu aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz.
- 1
Havuza girmeden önce ve havuz sonrası en az 60 saniye duş alın.
Sadece bir yüzücü, dışkı parçacıkları da dahil olmak üzere milyarlarca mikrobu suya sokabilir. İyi haber şu ki, havuza taşımaktan çekindiğimiz birçok mikrop ve pisliği temizlemek için bir dakikalık duş yeterli. Yüzdükten sonra sabunlanmak da kirli bir havuzdan ciltte kalan yapışkan maddelerin çıkarılmasına yardımcı olacaktır.
- 2
Havuz suyunu yutmayın.
Havuz suyunu kasıtlı olarak yutmasanız bile muhtemelen düşündüğünüzden daha fazlasını yutuyorsunuz. Ortalama bir yetişkin, yüzmenin sadece 45 dakikasında 1 yemek kaşığı havuz suyu yutar. Çocuklarda bu durum neredeyse iki katıdır. Bu nedenle yüzerken su yutmamak için çaba göstermek önemlidir. Ayrıca çocuklara havuz suyunun içilebilir olmadığını ve su altına girerken ağızlarını kapatmaları ve burunlarını tıkamaları gerektiğini öğretmek de oldukça önemlidir.
- 3
Çocuklarınıza havuz kuralları konusunda yardımcı olun.
Çocukların kurallarla ilgili yardıma ihtiyacı olabilir. Bebek bezi kullanan çocuklar, suda da yüzme bezi veya yüzme pantolonu giymelidir. Bezlerini saat başı kontrol etmeli ve onları tuvaletleri konusunda bilgi vermeye teşvik etmelisiniz. Ayrıca bezler, havuz alanından uzaktaki tuvalet veya soyunma odalarında değiştirmelidir. Saat başı tuvalet kontrolü yapmak ve yüzme molası vermek de hijyeni sağlamanıza yardımcı olabilir. İyi bir havuz hijyeni, tuvaleti kullandıktan ya da bez değişiminden sonra çocuklarınızı uygun şekilde silmeyi ve ellerinizi yıkamayı da içerir.
- 4
Son iki hafta içinde hastalandıysanız havuz keyfini erteleyin.
Biri enfekte olduğunda, ishal durduktan sonra bile iki hafta boyunca parazit saçmaya devam edebilir. Örneğin, Crypto paraziti, 10 güne kadar yeterli klor seviyesine sahip havuzlarda yaşayabilir. Özellikle mide ve bağırsak enfeksiyonu geçirdikten sonra, kendinizi ve çocuğunuzu havuzdan uzak tutmak, başkalarını korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca bulaşıcı herhangi bir cilt hastalığı geçirdiyseniz, cildiniz tamamen iyileşene kadar yüzme havuzlarını kullanmaktan kaçınmalısınız.
Havuz Nasıl Temizlenir?
Eğer kendinize ait havuzunuzu kullanacaksanız yukarıda bahsettiğimiz önlemlerin yanı sıra havuz temizliği yapmak da önemlidir. Havuz hijyeni için havuzunuzu düzenli olarak temizlemeniz ve bakımını yapmanız gerekir. Özellikle filtre temizliği özen göstermeniz gereken en önemli alanlardan biridir. Yüzme havuzunuzdaki filtre, kir ve kalıntıları, kılları, ölü böcekleri yakalar ve temizler. Bakteri, güneş kremi ve vücut yağları gibi daha ince parçacıkları bile yok eder. Zamanla filtredeki kıvrımlar tıkanır, bu da suyun kolayca akmasını engeller ve filtre içindeki basıncı artırır. Hijyenik bir havuz için filtrenizi mutlaka temizlemeniz gerekir.
- 1
Düzenli bir temizlik rutini oluşturun.
Günlük temizlikte ilk adım yüzme havuzundaki kalıntı ve parçaları havuz kepçesi ile temizlemektir. İkinci adım ise skimmer sepetlerini boşaltmak olacaktır. Her kullanımdan önce ve sonra havuzun etrafını temizleyin. Haftada iki kere, havuzun duvarlarını ve dibini kirlerden arındırın. Pompa sepetlerini boşaltın. El fırçası yardımıyla, fayansların su çizgisinde biriken kireç kalıntılarını haftalık olarak temizleyin. Havuzun kimyasal ve pH değerlerini kontrol edip ayarlayın. Aylık olarak da havuz filtresini temizleyin.
- 2
Düzenli temizliğe ek olarak, temizlik ipuçlarından yardım alın.
Havuzunuza rutininizin dışında yapacağınız birkaç küçük müdahale ile temizlik sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Birkaç tenis topunu skimmer sepetinize, hatta doğrudan havuzun içine atın. Bu tenis topları güneş losyonu, kozmetik vb. tarafından geride kalan yüzey yağlarını emerler. Ekstra ince bir filtre oluşturmak için skimmer sepetlerinizi külotlu çorapla da sarabilirsiniz. Bu teknik, tek başına bir havuz süpürgesinden daha fazla kirli madde yakalamanıza yardımcı olacaktır. Aşınma belirtileri göstermeye başladıklarında hem tenis toplarını hem de külotlu çorapları değiştirmeniz yeterlidir.
- 3
Havuz filtresini temizlemeyi unutmayın.
En yaygın kullanılan iki filtre türü kum ve kartuş filtresidir. Hangi tür olursa olsun temizliğe başlamadan önce kullanım talimatlarını okuduğunuzdan ve gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun. Kum filtresini “backwash” konumuna getirip açıp kapatarak temizleyebilirsiniz. Hortumdan akan suyun temiz aktığını görene kadar bu işlemi uygulamanız gerekir. Kartuş filtresini de bahçe hortumuyla yıkadıktan sonra kullanma talimatlarına uygun şekilde su ve filtre temizleyici solüsyonun içerisinde bekletmeniz gerekir. Daha sonra temiz su ile durulayıp kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
- 4
Yosunlanan havuzunuzu kaderine terk etmeyin.
Eğer havuzunuz uzun zamandır kullanılmamışsa içindeki su yosunlaşıp yeşile dönmüş olabilir. Peki yeşil havuz nasıl temizlenir? Öncelikle havuz kepçesiyle yüzeyde biriken kirleri temizleyin. Ardından, kalan kirlerin dibe çökmesi için bir süre bekleyin. Suyun temizlenmesi için havuzun pH değerini kontrol edip ayarlayın. Fazla miktarda klor ekleyerek havuza şok klorlama yapın. Klor, havuzdaki bütün bakterileri ve yosunu öldürecektir. Daha sonra, pompayı en az 24 saat boyunca çalıştırın ve tıkanmasını önlemek için birkaç kez temizleyin. Su, yenilenmeye başladıktan sonra havuzun dibine çöken kirleri temizleyebilirsiniz. Bu basit yöntemle havuzda yosun nasıl temizlenir sorusuna da bir tik işareti koyabilirsiniz.
- 5
Sezon öncesi derinlemesine havuz temizliği yapın.
Yüzme sezonu başlamadan önceki vakitler, yüzme havuzunuzu derinlemesine temizlemek için harika bir zamandır. İlk adım, tüm suyu havuzdan tahliye etmektir. Daha sonra boş havuzun dibindeki kalıntıları temizleyin. Beton havuzda kullanılacak en iyi fırçalar paslanmaz çelik fırçalardır. Ancak bulamazsanız paslanmaz çelik ve naylon kıl karışımı olan bir fırça da temizleme işlemini kolaylıkla tamamlamanıza yardımcı olur. Sonrasında dipten başlayıp yukarı doğru ilerleyerek havuzu deterjanla ovalayın. 15 dakika bekledikten sonra deterjanı yukarıdan aşağıya doğru durulayın. Yosun problemi başladıysa, bir yosun öldürücü kullanın. Son olarak, tüm temizlik ekipmanlarının ve kalıntıların havuzdan çıkarıldığından emin olduktan sonra havuzu tekrar temiz su ile doldurun.
Havuz temizliğinin önemini tartıştığımız yazımızda havuz temizliği nasıl yapılır, klor havuzu temizler mi, havuz dibindeki yosun nasıl temizlenir gibi soruların cevabını ve havuz temizliği ipuçlarımızı sizlerle paylaştık. Süs havuzu nasıl temiz tutulur sorusunun cevabı için de yukarıda sıraladığımız yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Havuz temizliği için çocukların bilinçlendirilmesinin önemini zaten belirtmiştik. Bu konuda yardımı dokunabilecek çocuklara temizlik ve hijyen eğitimi nasıl verilir ve çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırma yöntemleri yazılarımıza göz atmayı unutmayın. Ayrıca havuz temizliği için oldukça önemli olan kişisel hijyen kuralları nelerdir yazımızı da faydalı bulabilirsiniz.
Havuz Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır? Sıkça Sorulan Sorular
Havuz Temizliği Nasıl Yapılır?
Öncelikle haftalık havuz bakımı yapılmalıdır. İkinci olarak, kapsamlı havuz bakımı yapılarak yüzme sezonu boyunca temiz ve güvenli bir havuz suyu sağlanabilir. Günlük havuz temizliğinde ise ilk adım, yüzme havuzundaki kalıntı ve parçaları havuz kepçesi ile temizlemektir. İkinci adım ise skimmer sepetlerini boşaltmak olacaktır. Her kullanımdan önce ve sonra havuzun etrafını temizleyin. Haftada iki kere, havuzun duvarlarını ve dibini kirlerden arındırın. Pompa sepetlerini boşaltın. El fırçası yardımıyla, fayansların su çizgisinde biriken kireç kalıntılarını haftalık olarak temizleyin. Havuzun kimyasal ve pH değerlerini kontrol edip ayarlayın. Aylık olarak da havuz filtresini temizlemelisiniz. Bu adımları uygulamanız, havuzunuzu çok daha uzun süre hijyenik tutmanızı sağlar.Klor Havuzu Temizler mi?
Havuzların temizliğini sağlamak ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için klor kullanılır. Doğru miktarda klor kullanımı, havuz suyunun hijyenik tutulması için oldukça faydalıdır.Süs Havuzu Nasıl Temiz Tutulur?
Düzenli taban ve duvar temizliği, pompa ve filtre bakımı yapılmalıdır. Ayrıca yosun önleyici ilaçlar kullanılarak suyun yosun oluşturmasının önüne geçilmelidir. Havuz suyunda berraklığı sağlayabilmek için havuz suyu belli aralıklarla filtreden geçirilmelidir.Havuz Dibindeki Yosun Nasıl Temizlenir?
Eğer havuzunuz uzun zamandır kullanılmamışsa içindeki su yosunlaşıp yeşile dönmüş olabilir. Önce, havuz kepçesiyle yüzeyde biriken kirleri temizleyin. Ardından, kalan kirlerin dibe çökmesi için bir süre bekleyin. Daha sonra suyun temizlenmesi için havuzun pH değerini kontrol edip ayarlayın. Fazla miktarda klor ekleyerek havuza şok klorlama yapın. Klor, havuzdaki bütün bakterileri ve yosunu öldürecektir. Temizliğe pompayla devam edin. Pompayı en az 24 saat boyunca çalıştırın ve tıkanmasını önlemek için birkaç kez temizleyin. Son olarak, su temizlenmeye başladıktan sonra, havuzun dibine çöken kirleri temizleyebilirsiniz.