Yıkandığı Halde Çıkmayan Ter Kokusunu Çıkarma Yöntemleri
Özellikle sıcak havalarda ve yaz aylarında görülen ter kokusu, kişiyi en çok rahatsız eden durumlardan biridir. Yıkandığı halde kıyafetlerden çıkmayan ter kokusu, kıyafetlerinizi bir daha giymek istememenize neden olabilir. Bu yazımızda ağır ter kokusu nasıl giderilir ve kıyafetlerdeki ter kokusu nasıl yok edilir sorularına yanıt bulabilirsiniz.
Ter, vücut ısısının sabit olması için, cildin nemlendirilmesi ve zararlı toksinlerin dışarı atılması için koltuk altı, boyun, yüz gibi bölgelerden dışarı atılan sıvıdır. Terlemek, vücutta bulunan ter bezlerinin işlevi sonucunda gerçekleştirilir. Özellikle sıcak havalarda ve koşu gibi ağır sporlardan sonra görülür. Ter kokusu çözümlerine geçmeden önce, bu kötü kokunun neden oluştuğuna dair bilgi sahibi olmanız, kötü kokulardan uzaklaşmanızı sağlayabilir.
Ter Kokusu Neden Olur?
Acı ter kokusu neden olur diye merak edenler için, bu sorunun birden fazla cevabı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kötü ter kokusunun başlıca nedenleri şunlardır;
- ✦
Bakteriler
Ter sıvısından beslenen bakteriler, bazı atıklar çıkarır. Bu atıklar, ağır ve kötü ter kokusunun asıl sebepleridir. Eğer terleyen bölgede tüy varsa, bu durum kokunun daha ağırlaşmasına yol açabilir. Çünkü bakteriler, tüylere tutunarak kötü ter kokusunu artırır.
- ✦
Baharatlı yiyecekler
Baharatlı yiyeceklerin keskin kokusu, cilde nüfuz eder. Bu da vücuttaki ter kokusunun daha da kötüleşmesine sebep olabilir. Ayrıca acılı ve çok baharatlı yiyecekler, daha fazla terlemenize de yol açabilir.
- ✦
Tıbbi durumlar
Böbrek, karaciğer ve diyabet gibi bazı rahatsızlıklar, vücut kokusunda değişikliklere yol açar. Bu da ter kokusunun daha ağır olmasına neden olabilir.
- ✦
Stres
Kişinin aşırı terlemesi, genellikle havanın aşırı sıcak olması ve fiziksel aktiviteden kaynaklanır. Ancak kişi yüksek düzeyde stresliyse, ter bezleri daha fazla çalışabilir ve bunun sonucunda yağlı ter salgılanır. Yağlı ter, normal terlemeye göre daha kötü bir koku oluşturur.
Vücuttaki Ter Kokusu Nasıl Çıkar?
- ✦
Vücuttaki ter kokusunu gidermek için, günde bir kez duş almaya özen gösterin. Özellikle yaz aylarında, mutlaka her gün duş alın. Duş esnasında hoş kokulu duş jellerinden yardım alabilirsiniz.
- ✦
Koltuk altı tüylerini düzenli aralıklarla temizleyin.
- ✦
Ter oluşumunu azaltmak için, antibakteriyel sabunlardan faydalanın. Bu sabunlar, ciltteki bakteri sayısını azaltmanıza yardımcı olur.
- ✦
Ter kokusu önleyici deodorantlar, koltuk altındaki bakterilerin azalması ve kokunun azalması için kullanılır. Dışarı çıkmadan önce deodorant sıkmayı unutmayın.
- ✦
Ter kokusu çözümü için, hava alabilen kıyafetler tercih edin. Pamuktan üretilen kumaşlar, terlemeyi azaltır. Naylon ve polyester kumaşlar, daha fazla terlemenize yol açabilir.
- ✦
Ter kokusundan muzdarip olmamak için, özellikle yaz aylarında çok dar kıyafetler giymekten kaçının.
Özellikle kıyafetlere bulaşan koltuk altı lekesi için çözüm yöntemleri arıyorsanız, buraya göz atın.
Yıkandığı Halde Çıkmayan Ter Kokusu Nasıl Çıkar?
Ter kokusu yalnızca kişiyi rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda kıyafetlerde sarımsı lekelere de yol açar. Yıkandığı halde çıkmayan ter kokusu ve ter lekesi için, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
- ✦
Kurutma
Terli tişört veya gömleğinizi hemen yıkayamayacak durumdaysanız, balkon gibi açık bir alana asarak kurutun. Bu sayede ter kokusunun kumaşa sinmesini önleyebilirsiniz. Terli kıyafetin uzun süre kapalı kalması, küflenmelere yol açabilir.
- ✦
Sirke
Temizlikte en büyük yardımcılarımızdan biri olan sirke, ter kokusu çözümü olarak da karşımıza çıkıyor. Tişörtteki bakterileri öldürmek için, 4 ölçü su ve 1 ölçü sirkeyi karıştırın. Kıyafetinizi bu karışıma batırın ve 30 dakika bekletin.
- ✦
Yüksek sıcaklık
Kıyafetinizi sirkeli suda beklettikten sonra, çamaşır makinesine atın ve yüksek sıcaklıkta yıkayın. Ardından kuruması için balkona asın.
- ✦
Limon suyu
Eğer kıyafetinizi sıcak suda yıkayamıyorsanız, sirkeli suyun içerisine limon suyu ve karbonat ekleyin. Bu sayede ter kokusundan tamamen kurtulmanız mümkün.
- ✦
Güneş ışığı
Uzmanlara göre, doğal güneş ışığı kıyafetlerinizde kalan bakterileri uzaklaştırır ve ter kokusunun kıyafete sinmesini engeller. Bu yüzden kurutma işlemini, mutlaka güneş gören bir yerde yapın.
Ter lekesi çıkarma hakkında daha fazla yöntem öğrenmek istiyorsanız, yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Ağır Ter Kokusu Nasıl Giderilir: Sıkça Sorulan Sorular
Ter kokusu önlenebilir mi?
Ter, vücut ısısının sabit tutulmasını sağlar. Kişisel temizliğe dikkat etmek, aşırı sıcak havalarda kapalı ve serin bir ortamda durmak, ter kokusu önleyici çözümler olarak bilinir.
Ter kokusu için doktora gidilir mi?
Eğer geceleri terliyorsanız, soğuk terleme varsa veya durduk yere aşırı terliyorsanız, terlemenin altında başka bir neden yatıyor olabilir. Böyle bir durumda, doktordan yardım alabilirsiniz.
Nasıl ter kokmam?
Koltuk altınıza karbonat sürün. Karbonat hem nemi, hem de kötü kokuları emer. Bu sayede ter kokusunu önleyebilirsiniz.
En az ter lekesi kadar kötü olan yağ lekesi ve kusmuk lekesi çıkarma yöntemleri hakkında da bilgi alabilirsiniz.