Bakteri üremesini önlemenin en iyi yolunun el yıkamak olduğunu biliyoruz. Peki kıyafetlerdeki bakterilerden nasıl korunuruz? Belki daha da önemlisi, çamaşır makinesinde yıkama bakteri üremesine karşı etkili bir yöntem mi? Cevap ne yazık ki hayır. Hatta evinizde hasta biri varsa, bakteriler çamaşır makinesinde bir giysiden diğerine bulaşabilir. Ayrıca bazı bakteriler aylarca kirli çamaşırlarda hayatta kalabilir. Bu çamaşırlarla temas etmek daha sonra hastalıklara yol açabilir. Peki, kıyafetler nasıl dezenfekte edilir? Çamaşır makinesinde mikroplar kaç derecede ölür? Kıyafet dezenfeksiyonu ve temizliği için gerekli adımları ve püf noktalarını sizin için derledik.

Çamaşırlar Nasıl Dezenfekte Edilir?
Çamaşır makinesinden yeni çıkan giysilerin mis gibi kokması ne yazık ki iyi temizlendiğinin göstergesi değil. Peki, çamaşırları dezenfekte etmek için ne yapabiliriz? Çamaşır makinesinde kıyafet dezenfekte etme adımları nelerdir? Merak etmeyin, bakterilerin üremesini engellemek için birçok hesaplı, kolay ve zararsız yöntem var.
- 1
Çam yağı
Kıyafet temizliği için etkili bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Bilim insanları saf çam yağının mikropların, virüslerin ve zararlı böceklerin yayılmasını durdurmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Saf çam yağını yıkama döngüsünün başlangıcında doğrudan yıkamaya ekleyebilirsiniz. Renkli çamaşırlarınızı dezenfekte etmekte kullanabilirsiniz. Çam yağının sıcak veya ılık suda en iyi şekilde etkili olduğunu, kokusunun yıkandıktan sonra kalabileceğini, kediler için zehirli olduğunu ve aynı zamanda çok alerjik olabileceğini unutmamakta fayda var. Ayrıca ipek veya yün üzerinde kullanılmamalıdır.
- 2
Güneş ışığı
Son derece etkili bir temizlik ve hijyen sağlar. “Kıyafetler nasıl dezenfekte edilir?” sorusunun cevabı için en etkili yöntem, çamaşırları güneş ışığında kurutmaktır. Ancak, güneşte uzun süre bırakmanın da solmaya neden olabileceğini unutmayın.
- 3
UV Çubukları
Güneşte kurutamıyorsanız, çamaşır dezenfekte işlemi için UV çubuklarını deneyebilirsiniz.
- 4
Deterjan
Kıyafet dezenfeksiyonu için bazı çamaşır deterjanlarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Domestos eklenen yeni formülü ile Omo Domestos Etkili Toz Deterjan çamaşırlarınız için etkili bir hijyen ve temizlik sağlar.
Yeni Alınan Kıyafetler Nasıl Dezenfekte Edilir?
Özellikle iç çamaşırları, tişört ve şort gibi doğrudan cildinizle temas edecek olan kıyafetleri giymeden önce yıkamak büyük bir önem teşkil ediyor. Peki yeni alınan giysilerde bakteriler nasıl çoğalır? Virüs kıyafet yoluyla bulaşır mı?
Giysiler mağazalarda yüzlerce kişi tarafından denendiği için bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmaların bulaşma ihtimalini artırıyor. Aynı zamanda giysilerin durduğu raflar veya denendiği soyunma odaları, çeşitli mikropların barındığı yerler arasında.
Ayrıca giysiler uzun süre depolanması ve nakliye esnasında dünya çapında taşınması sırasında küfe dirençli hale getirmek için tasarlanmış antimikrobiyal ilaçlar içeriyor. Bu kimyasal içerikli ilaçlar cilt ile temas ettiğinde alerjik reaksiyona ve iritasyona yol açabilir.
Saç bitleri de kıyafetler yoluyla bulaşabilir. Satın aldığınız gömlek veya elbiseyi deneyen herkes taşıyıcı olarak düşünülebilir. Bitler kan emmeden yalnızca bir veya iki gün yaşayabilse de, sık sık denenen bir kıyafetin bu soruna yol açabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Çamaşır Makinesinde Mikroplar Kaç Derecede Ölür?
Çamaşırları soğuk su ile yıkamak enerji tasarrufu sağlar. Ancak araştırmalara göre, kirli çamaşırlar, yeterli ısıda yıkanmadığında ölümcül olabilecek bakterileri yaymaya sebep olabilir. Peki, çamaşır makinesinde bakteriler kaç derecede ölür?
60 derece özellikle havlu ve nevresim gibi kişisel çamaşırları yıkamak için ideal bir sıcaklık olarak bilinir. Belirli deterjanlar ile kombine edildiğinde bakterileri öldürdüğü kanıtlanmıştır. Ancak bazı bakteri ve virüs türlerinin bu sıcaklığa dahi dayanabildiğini unutmayın. Bu yüzden bakteri üremesini önlediğinizden emin olmak için yıkama döngüsüne çamaşır suyu ekleyebilirsiniz.
Kıyafet Dezenfeksiyonu için Bunlara Dikkat!
Bazı mikroplar haftalarca hayatta kalabilir. Özellikle spor kıyafetler nemli kalabildiği için bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlar.
- ✦
Bir kıyafetin kirli olup olmadığına kokusuna göre karar vermeye çalışabilirsiniz. Ancak giysilerdeki kötü kokular virüs ve bakterilerden değil, ter veya vücut yağı gibi unsurlardan kaynaklanır. Kıyafetlerinizin temizlik ve hijyeninden şüphe duyduğunuzda onları yıkamalısınız.
- ✦
İç çamaşırı ve havlular en fazla mikrop içeren çamaşırlardır. Bunun nedeni iç çamaşırlarının genital bölgelerle temas etmesidir. Sonuç olarak, farklı enfeksiyonlardan kaynaklanan bakteri ve mikroplar içerebilir. Diğer kıyafetlerinizden ayrı tutmakta faydalı olabilir.
- ✦
Kirli çamaşırları çamaşır makinesine yüklediğinizde veya nemli çamaşırları kurutma makinesine götürdüğünüzde, mikropları elinize bulaştırırsınız. Çamaşırlara dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın. Bu yalnızca sizin değil, evinizdeki diğer kişilerin de hasta olma ihtimalini azaltacaktır.
- ✦
Kirli çamaşırlardaki mikroplar, çamaşır makinesinde kalarak bir sonra yıkanacak kıyafetlere bulaşabilir, çamaşır makinesinin nemli ortamında üreyebilir. Bunu önlemek için en az ayda bir kez olmak üzere makineyi çamaşır suyu ile boş olarak çalıştırın.
- ✦
Çamaşır makinenizde bakterilerin ürememesi için çamaşır makinesini düzenli olarak sterilize etmelisiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Dezenfeksiyon Nerelerde Gereklidir?
Dezenfeksiyon günlük hayatımızda, evimizde, temas halinde olduğumuz yüzeylerde hasta yapıcı mikroorganizmaların yok edilmesi ve azaltılmasını amaçlar. Dolayısıyla, günlük hayatımızda daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir yöntemdir.Çamaşır Makinesi Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Çamaşır makinesi temizliği ayda bir kez yapılmalıdır. Ayrıca, üç ayda bir çamaşır makinesi temizleyici kullanmanızı öneririz.Çamaşır Makinesi Temizliği Ne Zaman Yapılmalı?
Çamaşır makinenizi her yıkamanın ardından temizlemenize gerek yok. Genel olarak, çamaşır makinesinin içini ve dışını ayda bir kez temizlemek hijyen açısından yeterli olacaktır. Ayda bir yapacağınız makine dezenfeksiyonu ile bu kirlerin birikmesini önleyebilirsiniz.İç Çamaşırı 60 Derecede Yıkanır mı?
İç çamaşırını dezenfekte etmek ve bakterileri yok etmek için yüksek sıcaklıklarda yıkamak gerekebilir. Ancak 60 derece bazı kumaş türlerine ve çamaşırın streç yapısına zarar verebilir. Beyaz pamuklu, streç olmayan kumaştan, günlük kullanım için olan külot ve atletleri makinede 60 derecede yıkayabilirsiniz. Diğer çamaşırlarınızı, özellikle de hassas kumaş türleri ve sütyenleri 60 derecede yıkamaktan kaçının.Hangi Çamaşır Kaç Derecede Yıkanır?
Genel olarak pamuklu çamaşırları 40 derecede; yünlü, ipekli gibi narin kumaş yapısına sahip olanları 30 derecede veya soğuk suda yıkayabilirsiniz. Lacivert, siyah gibi koyu renkli çamaşırlar, renk veren çamaşırların başında gelir. Dolayısıyla koyu renk çamaşırları renkli ya da beyaz çamaşırlarla birlikte yıkamamaya özen göstermelisiniz. Siyah çamaşırların renginin solmaması için genellikle 30 derece gibi düşük sıcaklıklar tercih edilir.Koyu Renk Çamaşırlar Kaç Derecede Yıkanır?
Seçtiğiniz derece, giysilerin kumaş cinslerine göre değişkenlik gösterebilir ama genellikle 30 derece orta kirlilikte olan koyu renkli kıyafetleri yıkamak için ideal ısıdır. Fakat özellikle siyah kumaşları daha düşük ısıda yıkamayı tercih etmelisiniz. Yüksek ısılarda yıkanan koyu renkli çamaşırlarda çekme ya da bölge bölge lekelenme gibi problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca suyun sıcaklığı arttıkça, koyu renkli kıyafetlerde renk kaybı ve renk akması problemlerinin daha çok yaşandığını da unutmamak gerekir.Açık Renk Çamaşırlar Kaç Derecede Yıkanır?
Açık renkli giysiler genellikle 30 ila 40 derecede ya da soğuk suda yıkanabilir. Ancak yıkama sıcaklığına karar verirken mutlaka giysilerin ve çarşafların etiketlerini kontrol etmelisiniz. Eğer aynı grupta farklı derecelerde yıkanması gereken çamaşırlar varsa, en düşük sıcaklıkta yıkanması gereken kıyafetlerin derecesini baz almalısınız.Siyahlar Kaç Derecede Yıkanır?
Koyu renk giysilerinizi düşük sıcaklıklarda yıkamak renklerinin korunmasına yardımcı olur. Özellikle siyah elbise ve gömleklerinizi düşük ısıda ve hassas yıkama modunda yıkamaya özen göstermelisiniz.