Deri Ayakkabı Temizleme ve Bakım Rehberi

Deri ayakkabı bakımı ve temizliği nasıl yapılır? Deri ayakkabı parlatma yöntemleri, çizik giderme gibi birçok konuda etkili ipuçlarını keşfedin.

Güncellenmiş 26 Ocak 2023

·

Yazar

Okuma Süresi7 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
yanyana dizilmiş altı adet kahverengi deri ayakkabı

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Çoğumuz deri ayakkabı bakımı konusunda bir rehbere ihtiyaç duyarız, bunun sebebi ise derinin şık ve dayanıklı yapısında gizlidir. Deri ayakkabılarımızı ilk günkü şıklığı ile uzun süre kullanmak isteriz. Hem kadınlar hem de erkekler için en kaliteli ve uzun ömürlü aksesuarların başında deri ayakkabılar gelir. Bir çift deri ayakkabı çoğu zaman gardroplarımızın kurtarıcı parçasıdır. Bu nedenle konu giyim olduğunda deri ayakkabı temizleme ve bakımı oldukça önemli konular haline gelir.

Çok sevdiğiniz deri ayakkabılarınızın ilk günkü formunu koruması ve ayakkabılarınızı uzun yıllar yıpranmadan giyebilmek için uygulayabileceğiniz pratik işlemleri, deri ayakkabı hijyeni ve bakımı ile ilgili hazırladığımız kapsamlı rehberden öğrenebilirsiniz.

Deri ayakkabı bakımı için püf noktalarına geçmeden önce ilk adım deri ayakkabı temizliği olmalıdır.

Deri Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Deri ayakkabı bakımı, farklı deri türleri için farklı uygulamalar gerektirebilir. Fakat deri ayakkabı bakımına ayakkabınızı temizlemekle başlamalısınız. Her tür deriyi temizlemek için standart adımlar şunlardır:

  • Fazla tozu ve kiri ince bir bez veya yumuşak bir fırça ile temizleyin. Bunu yaparken yumuşak ve dairesel hareketler kullanmaya çalışın.

  • Yerleşmiş lekeler varsa onları temizleyin. Bunun için sabunlu su kullanabilirsiniz. Biraz ılık su ve çok az miktarda Omo Active Fresh sıvı deterjanı karıştırarak kullanmak da işinizi görecektir. Fakat ayakkabınız suni deriden yapıldıysa deterjan veya sabun kullanmak deriyi olumsuz etkileyebilir. Ayakkabınızın kullanım ve temizlik önerilerini uyguladığınızdan emin olun.

  • Peki beyaz deri ayakkabı nasıl temizlenir diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Renksiz bir sabun tercih ederseniz sabunlu su yöntemini kullanabilirsiniz. Ayrıca inatçı lekeler ve beyazlatma için diş macunu, veya su ile karıştırdığınız Cif Krem gibi ürünleri de kullanabilirsiniz.

  • Ayakkabınızın bağcıkları varsa onları da sabunlu suda bekletmek suretiyle temizleyebilirsiniz.

  • İyice duruladığınızdan emin olduğunuz ayakkabınızı deri ayakkabı nemlendirici ile silin.

  • İçine kalıp koyarak bir gece dinlendirin.

  • Deri ayakkabı bakımı, vazelin gibi malzemelerden destek alınarak yapılabilir. temizleme işlemini tamamladıktan sonra, ertesi gün ayakkabınızı parlatmak ve mühürlemek için ayakkabı cilası ya da vazelin uygulayın. Hayır yanlış okumadınız, ayakkabıya vazelin sürmek deri ayakkabılarınızı korumak, parlatmak ve deri ayakkabı bakımı için oldukça kullanışlı bir seçenektir.

  • Temizliğin bir parçası da kokudur! Deri ayakkabı kokusu nasıl giderilir sorusunun sandığınızdan kolay bir cevabı var. Ayakkabı kokusunun giderilmesi için en kolay ve pratik yöntem karbonattır. Bir gece boyunca ayakkabı tabanına koyulan yaklaşık 1 kaşık karbonat, sabaha kadar kokunun giderilmesini sağlayacaktır.

Bunlara Dikkat

Genel olarak tüm deri ayakkabıları direkt güneş ışığından ve doğrudan ısı kaynaklarından uzak tutun. Yüksek ısı ve güneş ışığı, derilerin renk değiştirmesine, esnekliğini kaybetmesine ve çatlamasına neden olabilir. Temizlik adımını tamamladıysanız ayakkabınızın derisini korumak ve parlatmak için uygulayabileceğiniz deri ayakkabı bakımı yöntemlerine geçebiliriz.

Deri Ayakkabı Bakımı Nasıl Yapılır?

ayakkabı boyası, ayakkabı fırçası ve bir çift kahverengi deri ayakkabı

Deri ayakkabı bakımı için kullanacağınız birçok profesyonel ürün bulunsa da evde bulunan malzemelerle deri ayakkabı bakımı mümkün. İşte malzemeler:

Deri Ayakkabı Bakımı: Zeytinyağı

Deri ayakkabı zeytinyağı ile silinir mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Deri ayakkabı çiziklerini gidermekteki en doğal kür, zeytinyağıdır. Yumuşak bir beze, biraz zeytinyağı dökerek ayakkabı çiziklerini nazikçe ovun. Zeytinyağı çizikleri giderirken deri ayakkabı bakımı işlemi de tamamlanmış olacak, ayakkabılarınız beslenirken kullanım ömrü de uzayacaktır.

Deri Ayakkabı Bakımı: Vazelin

Benzer bir şekilde deri ayakkabıya vazelin sürülür mü sorusu da aklınızı kurcalıyor olabilir. Evet, deri ayakkabı bakımı vazelin ile de mümkün. Çiziklere uygulayacağınız vazelin, deriyi çatlaklara karşı korurken suya karşı daha dayanıklı olmasını da sağlayacaktır.

Deri Ayakkabı Bakımı: Ayakkabı Cilası

Ayakkabı cilası, özellikle deri ayakkabıların bakımı için özel olarak üretilmişse deriyi parlatırken koruyacak ve kullanım ömrünü artıracaktır. Bir sünger yardımıyla yumuşak ve dairesel hareketlerle parlaklığını yitirmiş deriye ayakkabı cilasını uygulayın. Gereğinden fazla cila kullanmamaya özen gösterin.

Deri Ayakkabı Bakımı: Beyaz Sirke

Deri ayakkabılarınız kış aylarında tuz ve çamura maruz kalır. Kış boyunca lekelenen ve parlaklığını yitirmiş ayakkabınızı lekelerini temizledikten sonra sirke ile silebilirsiniz. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı beyaz sirke ekleyin ve yumuşak bir bez yardımıyla deri ayakkabınıza uygulayın. Bu karışıma birkaç damla gliserin ekleyerek hem deri ayakkabı bakımını hem de ayakkabınızın daha parlak olmasını sağlayabilirsiniz.

Deri Ayakkabı Nasıl Parlatılır?

İlk günkü canlı parlaklığını kaybetmiş deri ayakkabınızın bakımı için parlatmadan önce bağcıklarını çıkardığınızdan emin olun. Böylece kullanacağınız ürünlerle hem bağcıklara zarar vermemiş olursunuz hem de ayakkabının her köşesi için gerekli işlemi yaptığınızdan emin olursunuz. Deri ayakkabı bakımı bölümünde sıraladığımız zeytinyağı, vazelin, ayakkabı cilası ve beyaz sirke gibi ürünleri kullanarak ayakkabınızı parlatabilirsiniz. Bunlara ek olarak balmumu, hindistan cevizi yağı ya da tatlı badem yağı gibi deri besleyici malzemeler de deri ayakkabı cilası için alternatif yöntemlerdir.

Ayrıca önerdiğimiz yöntemleri uyguladıktan sonra ayakkabınızın parlaklığını daha uzun süre korumak için birkaç damla saf suyu bir sünger yardımıyla ayakkabı derisine yedirebilirsiniz. Ek olarak tüm yöntemleri ayakkabının yalnızca solgun bölgelerine değil derinin tamamına uygulayın. Deri ayakkabıları parlatmak ve ilk günkü haline getirmek için boyamayı da deneyeiblirsiniz.

Deri Ayakkabı Çizikleri Nasıl Giderilir?

Deri ayakkabınızdaki çizikler canınızı sıkmasın. Kolayca bulabileceğiniz malzemelerle ve basit yöntemlerle istenmeyen çiziklerden kurtulabilirsiniz. İşte, deri ayakkabı çizikleri nasıl giderilir diyorsanız işte en basit ve etkili birkaç yöntem:

Diş Macunu

Deri ayakkabı üzerindeki hafif çizikler için beyaz diş macunu kullanabilirsiniz.

  • Çizik üzerine su ile nemlendirdiğiniz bir miktar diş macununu ekleyin.

  • Dairesel ve nazik hareketlerle deri ayakkabı yüzeyini ovun.

  • Ovma işleminin ardından diş macununu nemli bir bezle yüzeyden arındırın ve ayakkabıyı kurumaya bırakın.

Saç Kremi

Evet yanlış okumadınız. Saç kremi de deri ayakkabı yüzeyindeki hafif sürtünme izleri ve çizikler için birebirdir.

  • Saç kremini, ayakkabı üzerindeki çiziklere dairesel ve nazik hareketlerle yedirin.

  • Ardından ayakkabıyı nemli bir bezle silin.

Saç kremi cildimiz için doğal nemlendirme ihtiyacını karşıladığı gibi deri ayakkabımız için de aynı işlemi yapar. Nemlenmiş deri kabarır ve sürtünme görüntüsünü en aza indirgemeye yardımcı olur.

Ayrıca çizilmiş deri ayakkabı bakımı badem yağı ve benzeri doğal yağlar kullanılarak zenginleştirilebilir. Böylece çizikleri onarırken yıpranmış deriyi besleyebilir ya da yıpranmasının önüne geçebilirsiniz.

Evde bulunan malzemelerle deri ayakkabı çizikleri nasıl giderilir sorusunun cevabı basit. Ancak ayakkabı üzerindeki kesikler veya derine işlemiş çizikler için yukarıdaki yöntemler tatmin edici değildir. Bu tip durumlarda deri ayakkabınızı profesyonel bir tamirciye götürmek daha iyi bir seçenek olacaktır. Dikkat : Deri ayakkabı çizikleri için aseton, tutkal ve bulaşık deterjanı kullanmanız ayakkabıya zarar vereceğinden tavsiye edilmez.

Deri Bot Nasıl Temizlenir?

Ilık sabunlu su ile deri bot temizliği yapabilirsiniz. Ayrıca temizlik için kış aylarında daha yüksek koruma sağlaması için botlar için özel olarak tasarlanan sprey ve temizleyicileri de tercih edebilirsiniz.

Kışın en çok yaşanan problem, deri botlar üzerindeki su lekesidir. Peki, deri bottaki su lekesi nasıl çıkar? Özellikle karlı bir havada deri botlarınızı giymişseniz eve geldiğinizde ayakkabı üzerinde beyaz lekelerle karşılaşmanız çok doğaldır. Bunun sebebi, kışın buzlanma tehlikesine karşın yollara serpilen tuzlar olabileceği gibi derinin tabaklanma aşamasında kullanılan tuzun su ile deri yüzeyine çıkması da olabilir. Her iki durumda da uygulanacak yöntem aynıdır. İşte deri ayakkabıdaki beyaz lekeler için ihtiyacınız olanlar:

Malzemeler:

  • 1 bardak su

  • Yarım limonun suyu

  • Deri ayakkabı cilası

Uygulama:

  • 1 bardak suyun içine yarım limonu sıkın. Ardından yumuşak bir bezle lekeli kısımları nazikçe ovun.

  • Ayakkabının tamamını sadece suya batırılmış yumuşak bir bezle silin.

  • Serin bir yerde kurumasını bekledikten sonra deri ayakkabı bakımı için son aşama olan cila uygulamasını yaptığınızdan emin olun.

Dikkat : Deri botlarınızı daha uzun süre kullanmak için kış bitiminde içlerine mutlaka bot kalıbı koyup temizledikten sonra dolabınıza kaldırın.

Deri Ayakkabı Bakımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

deri ayakkabının içine kalıp yerleştiren biri
  • Deri ayakkabılarınızı her kullanımdan sonra nemli bir bezle silmek, deri yüzeyinin nemlenmesine ve ömrünün uzamasına yardımcı olur.

  • Ayakkabılarınızın bakımında kullanacağınız fırçanın kaliteli kıllardan üretilmiş olması derinin çizilmesini ve zarar görmesini engeller.

  • Mevsim başlangıçlarında ayakkabılarınıza bir bez yardımıyla süreceğiniz badem yağı gibi deri dostu ürünler, derinin beslenmesini ve esneklik kazanmasını sağlar.

  • Ayakkabı giyip çıkarmak da ayakkabı bakımının bir parçasıdır.

  • Ayakkabılarınızı giyip çıkarırken bağcıklarını çözerek genişletmeniz olası deformasyonların önüne geçmenizi sağlar.

  • Ayakkabılarınızı giyerken daima bir ayakkabı çekeceği kullanın. Bu, topuk yapısının ve ayakkabının arka kısmının bükülmesini önleyerek topukların ömrünü büyük ölçüde uzatır. Deri üzerinde istenmeyen çatlaklar oluşturmaz.

  • Ayakkabılarınızı çıkarırken diğer ayağınızı kullanmak yerine elinizle çıkarmak ayakkabınızın kullanım ömrünü uzatırken deforme olmasını da engeller.

  • Uzun süre kullanmayacağınız deri ayakkabılarınızın bakımı ve temizliğini yaparak dolaba kaldırmanız, derinin kuruyup çatlamasına engel olur. Bakım ve temizliğini yaptıktan sonra deri ayakkabılarınızı gergili ayakkabı kalıbına koymanız şekillerini korumaları açısından önemlidir. Eğer kalıbınız yoksa, birkaç parça kağıdı buruşturarak ayakkabının içine koymanız da benzer bir işlev görecektir.

  • Deri ayakkabılar üzerinde oluşan zorlu lekeler ve deri ayakkabı bakımı için profesyonel lostra salonlarından yardım almanız gerekebilir.

Deri Ayakkabı Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

iki raf boyunca sıralanmış kahverengi ve siyah tonlarında deri ayakkabı

Deri Ayakkabıdan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Doğal deri kullanılarak üretilmiş ayakkabılardan inatçı yağ lekelerini çıkarmak için kullanacağınız birkaç yöntem mevcuttur. Hazırsanız şampuan ile başlayalım.

  • Yarım litre sıcak suya 2 yemek kaşığı kadar şampuan ekleyin.

  • Yumuşak bir bezi bu karışımla ıslatın. Bezi sıktıktan sonra yağ lekeli bölgeleri silin. Bu işlemi leke giderilene kadar tekrarlayın.

Sentetik deriden yapılmış ayakkabılar içinse bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Ancak hakiki deri ayakkabı temizleme işlemi için bulaşık deterjanı kullanmaktan kaçının.

  • Lekeyi kaplayacak kadar bulaşık deterjanını lekenin üstüne dökün

  • Yaklaşık 15 dakika bekleyin.

  • Ardından nemli bir bezle deterjan kalıntılarını durulayın.

Deri ayakkabıdan yağ lekesi çıkarmanın diğer bir yolu ise talk pudrası ya da mısır nişastası kullanmaktır.

  • Yağ lekeli bölgeyi tamamen kaplayana kadar talk pudrası ya da mısır nişastası serpiştirin.

  • 1 gece bu şekilde bekletin.

  • Ardından, bir fırça yardımı ile pudra ve nişastayı ayakkabıdan nazikçe arındırın.

Yapılan işlem sonrası, yukarıda anlattığımız yöntemlerden biri ile deri ayakkabı bakımı yapmayı unutmayın. Ayakkabı üzerinde koruyucu bir kaplama varsa deri ayakkabınız yağ lekesini hemen emmeyecektir. Ancak lekeye hızlı müdahale her zaman için daha iyi sonuç verir.

Sert Ayakkabı Derisi Nasıl Yumuşatılır?

Sertleşen deri ayakkabınızı yumuşatmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntemler deri ayakkabı bakımı için sıklıkla tercih edilen badem yağı gibi besleyici yağlar ya da vazelin uygulamaktır. Yumuşak bir sünger yardımıyla kullanacağınız maddeyi ayakkabı derisine uygulayın. Bu işlemi sık sık tekrarlamak ayakkabınızın derisini daha uzun süre yumuşak tutmanıza yardımcı olacaktır.

Artık deri ayakkabı bakımı rehberimiz sayesinde çok sevdiğimiz deri ayakkabılarımız daha uzun yıllar yıpranmayacak ve dolabımızdaki yerini koruyacak.

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner

Sıkça Sorulan Sorular

Anket

En sevdiğiniz Yumoş kokuları hangi üründe olsun isterdiniz?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?