Son zamanlarda aklınıza sık sık ayakkabı nasıl boyanır sorusu mu geliyor? Bunun nedeni ayakkabılarınızın yıpranmış ve eski parlaklığını yitirmiş olması olabilir. Ya da sadece yıllardır size eşlik eden şık ayakkabılarınızın renginden sıkılmış olabilirsiniz. Neyse ki çözüm basit, ayakkabılarınızı kolaylıkla boyayabilirsiniz. Süet, nubuk ve deri ayakkabı boyama hakkında tüm soru işaretlerini giderecek ayakkabı boyama rehberimize göz atmadan ayakkabı yenileme işleminize başlamayın.
İhtiyacın olacak:

Süet Ayakkabı Nasıl Boyanır?
Süet ayakkabı boyama işlemi, diğer ayakkabı çeşitlerine göre farklı şekillerde yapılır. Bunun için süet ayakkabı modelleri için geliştirilen özel sprey boyaları tercih etmelisiniz. Bu tür boyalar, sıradan çeşitlerden farklı olarak, doğal deri gibi yumuşak dokulu malzemelere nüfuz edecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak boyama işleminden en iyi sonucu alabilmek için ayakkabılarınızın %100 süet olması gerekir. Aşağıdaki adımları izleyerek süet ayakkabı boyama işleminizi kolayca bitirebilirsiniz.
- 1
Süeti yumuşak kıllı bir ayakkabı fırçasıyla fırçalayın.
Ayakkabının tüm dış yüzeyini yumuşak hareketlerle fırçalayın. Bu işlemi yaparken farklı yönlere doğru fırçalayarak etkisini artırabilirsiniz. Ön fırçalama, toz ve kalıntıları giderecektir. Ayrıca, minik liflerin açılmasını sağlayarak boyanın kumaşa derinlemesine nüfuz etmesini kolaylaştıracaktır.
- 2
Ayakkabılardaki kir ve su lekelerini çıkarmak için ayakkabıları silin.
Eğer gerekli görüyorsanız ayakkabılarınızı silin. Fırçalama uygulaması, çoğu kuru toz ve kiri ortadan kaldırmak için yeterlidir. Bununla birlikte, ayakkabılar çok fazla kirlenmişse, daha titiz bir temizlik gerektirebilir. Ayakkabının her yerini silmek için nemli bir sünger veya bez kullanın. Bezin çok ıslak olmamasına dikkat edin. Tabanları silmek ve daha hijyenik bir çalışma ortamı yaratmak için Domestos yüzey temizleme mendili kullanabilirsiniz. Ayakkabınızın direkt su ile temas etmediğinden emin olun. İnatçı lekeler içinse ayakkabı tamir uzmanından yardım alabilirsiniz.
- 3
Rengini değiştirmek istemediğiniz bağcıkları, iç tabanları ve diğer aksesuarları çıkarın.
Tüm harici aksesuarları örtün veya çıkarın. Ayakkabıların bağcıkları varsa ve onları da boyamayı düşünmüyorsanız çıkarın ve boyanın bulaşamayacağı bir yere koyun.
- 4
Boyayı uzak tutmak istediğiniz bölgeleri elektrik bandıyla kapatın.
Diğer tüm aksesuar ve parçaları korumak için elektrik bandı ya da mavi maskeleme bantlarını şeritler halinde keserek kullanın. Eğer taban kenarlarını da boyamak istemiyorsanız, dış tabanın etrafına da birkaç şerit bant yapıştırarak bu bölgeyi korumaya alın. Logo ve şerit gibi zor alanları gizlemek için bandı şekillere uygun olarak kesebilirsiniz.
- 5
Ayakkabıları ayakkabı kalıbı ya da gazete ile doldurun.
Ayakkabı kalıbı bulunmuyorsa birkaç gazete kağıdını gevşek toplar halinde buruşturun. Parmak ve topuk kısmına doğru iyice iterek ayakkabınızı doldurun. Ayakkabıları hacimli bir malzemeyle doldurmak, boyama işlemi boyunca ayakkabıların şekillerini korumalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca, ıslak boyanın ayakkabının içine girmesini de önleyecektir. Botlarda ayak bileğine veya kaval kemiğine kadar gazete kağıdıyla doldurmaya devam etmeniz gerekir.
- 6
Boyayı kolay ve kontrollü uygulamak için diş fırçası kullanın.
Süet boyaların çoğu, daha rahat uygulanabilmesi için özel bir uygulama süngeri içerir. Fakat en iyi sonucu elde etmek ve ayakkabınızın en dar köşelerine ulaşabilmek için diş fırçası kullanmanızı tavsiye ederiz. Kullanılmamış ya da temiz bir diş fırçası ile mükemmel bir sonuç elde edebilirsiniz. Hangi tür fırça kullanırsanız kullanın, süetin her köşesine ve girintilerine kadar ulaşabilecek sert kıllara sahip olması önemlidir.
- 7
Koruyucu eldivenlerinizi takın ve fırçayı boyaya batırın.
Fırçayı iyice ıslatın ve fazla boyayı fırçadan alın. Her uygulamada yaklaşık yarım çay kaşığı boya kullanmanız ideal olacaktır. Talimatta belirtilmediği sürece boyayı sulandırmaya veya başka maddelerle karıştırmaya gerek yoktur. Eğer su ekleyebileceğiniz yazıyorsa karışımı bir kağıt havluyla test edin. Renk istediğiniz renkten açıksa daha fazla boya, çok koyuysa daha fazla su ekleyin.
Boyayı gereğinden fazla kullanmamaya dikkat edin. Bir alana çok yoğun boya uygulanması, kalıcı koyu lekelenmelere neden olabilir. - 8
Dairesel hareketlerle boyayı uygulayın.
Dairesel hareketler kullanarak boyayı süete masaj yaparak yedirin. Geri dönülmez hatalar ve eşitlenmesi zor renk farklılıkları yaratmamak için yavaş ve nazik bir biçimde boyayın.
- 9
Yaklaşık olarak 24 saat kuruması için bekleyin.
İlk katın gece boyunca kurumasını bekleyin. Boyalı ayakkabıları kuruturken nemli olmayan, serin bir yerde saklayın. Boyanın oturması için yaklaşık 24 saat zaman tanımak önemlidir. Tam kuruma süreleri, kullandığınız boya türüne, ayakkabıların boyutuna ve beklettiğiniz ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir.
Kuruduktan sonra hala renk eşitsizlikleri varsa bir kat daha boya uygulayabilir ve yine kuruması için yaklaşık 24 saat bekleyebilirsiniz.
Nubuk Ayakkabı Nasıl Boyanır?
Nubuk ayakkabılar, görünüşlerinden ötürü sıklıkla süet ayakkabılar ile karıştırılır. Ancak her iki kumaş dokusu da birbirinden farklıdır. Bu nedenle süet ayakkabı boyama işlemi için kullanılan boya ve malzemeler nubuk ayakkabı boyama işleminde kullanılmamalıdır. Nubuk ayakkabılar, deriden farklı olarak daha hassas bir yapıya sahiptir ve dolayısıyla bakım ve boyama işlemlerinin de daha titizlikle yapılması gerekir.
- 1
Doğru boyayı seçin.
Kadifeye yakın bir görünüme sahip olan nubuk ayakkabıların boyama işlemi için sprey boya çeşitlerinin kullanılması, boyama işleminden daha iyi sonuçlar almanızı kolaylaştırır. Bu nedenle nubuk ayakkabı modelleri için özel olarak üretilen ayakkabı boyama spreyi tercih edilmelidir. Böylece hem nubuk kumaşın dokusu zedelenmez hem de boya tüm ayakkabı yüzeyine homojen olarak dağılır.
- 2
Ayakkabınızı temizleyin.
Nubuk ayakkabı boyama adımına geçmeden önce yumuşak bir fırça ile tozlardan kurtulun. Dairesel hareketlerle yüzeye zarar vermemek için fazla bastırmamaya özen göstererek fırçalayın. Kuru kirleri temizledikten sonra yumuşak dokulu bir bezle ayakkabınızın üzerindeki diğer kirleri temizleyin. Bezi ılık su ile ıslatın, ardından leke ve kirleri silin. Her zamanki gibi bezi iyice sıkarak çok ıslak olmadığından emin olun.
- 3
Sprey boyayı ayakkabıya uygulayın.
Temizlik adımınızı tamamladıktan sonra sprey boyayı ayakkabınızın yüzeyine uygulayın ve bir süre boyanın kurumasını bekleyin. Eğer istediğiniz renge ilk seferde ulaşamadıysanız boya işlemini tekrarlayın.
- 4
Boyanın kuruması için ayakkabınızı havalandırın.
Bazı boya türleri 2- 3 saat gibi kısa sürelerde kuruyabiliyor. Fakat en iyi ve en güvenilir sonuç için 24 saat sonra nubuk ayakkabınızı tekrar kullanmaya başlamanız önerilir. Ayakkabınızı direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı, mümkünse hava sirkülasyonunun olduğu bir odada kurutun.
Deri Ayakkabı Nasıl Boyanır?
Deri ayakkabılarınız toz, kir ve çamurdan zamanla etkilenir ve eski parlaklığını kaybedebilir. İster çizikleri kapatıyor olun isterseniz de sadece yeni bir görünüm elde etmek isteyin, ayakkabılarınızı boyamak onlara yeni bir parlaklık kazandırmak için harika bir yoldur.
- 1
Ayakkabınızı temizleyin.
Tüm ayakkabı boyama işlemleri gibi deri ayakkabı boyama işlemine de ayakkabı temizliği ile başlamalısınız.Fırça ya da nemli bir bez yardımıyla ayakkabınızın üzerinde bulunan kir ve çamurdan kurtulun. Ancak boyama işlemine geçmeden önce ayakkabınızın kuru olduğundan emin olmalısınız.
- 2
Nazik hareketlerle boyayı uygulayın.
Temiz ve kuru ayakkabınıza boya ile birlikte verilen sünger yardımıyla boyayı uygulayın. Boyayı ayakkabıya değil, süngere aldıktan sonra ayakkabınızın yüzeyine dairesel hareketler yaparak sürün.
- 3
Boyadığınız ayakkabıyı kuruması için bekletin.
Tüm yüzeyi aynı şekilde boyadıktan sonra bir süre kurumasını bekleyin. Kuruma sırasında ayakkabınızın direkt olarak güneş ışığına maruz kalmadığından emin olun. Ayrıca kuruma işlemini hızlandırmak için deriye ısı uygulamayın. Doğal yöntemlerle kurutulmayan ayakkabı derileri zarar görebilir. Eğer ayakkabınızda renk açılmaları fazla ise ikinci kat boyama işlemine geçebilirsiniz.
- 4
Boyama işlemini tamamladıktan sonra deriyi cilalayın.
Deri ayakkabınızı boyamak için tercih edeceğiniz boyanın cila içermemesi de son derece önemlidir. Aksi halde bir süre sonra ayakkabınızın yüzeyinde çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle boyama işleminin ardından özel ayakkabı cilası kullanın ve yine aynı şekilde bir sünger yardımıyla ayakkabınızı cilalayın.
Farklı ayakkabı türlerine göre ayakkabı nasıl boyanır, adım adım rehberimiz sayesinde beraber keşfettik. Deri ayakkabı boyama işlemi öncesi, pratik temizlik yöntemleri için ayakkabı temizliği konusundaki detaylı rehberimize bakabilirsiniz. Ayrıca, boyalı ayakkabılarınızın ilk günkü gibi kalmasını deri ayakkabı bakımı ve temizliği nasıl yapılır rehberimizi inceleyerek sağlayabilirsiniz.
Ayakkabı Nasıl Boyanır: Sıkça Sorulan Sorular
Süet Ayakkabı Boyanır mı?
Çeşitli nedenlerden dolayı süet ayakkabınızın renginde solmalar meydana gelmişse, süet ayakkabılara özel olarak üretilen boyalarla ayakkabınızı boyayabilirsiniz. Ancak boyama işlemine geçmeden önce mutlaka ayakkabınızı temizlemeli ve süet için uygun bir ayakkabı boyası kullanmalısınız.Sprey Boyayla Ayakkabı Boyanır mı?
Özellikle süet ve nubuk gibi hassas yapıdaki ayakkabı çeşitleri için özel olarak geliştirilen sprey boyaları tercih ederek ayakkabılarınızı boyayabilirsiniz. Eğer maddi değeri yüksek bir ayakkabıya sahipseniz, sprey boya yerine profesyonel boyama hizmeti almanız doğru bir karar olabilir.Deri Ayakkabı Boyanır mı?
Deri ayakkabınızı boyayabilirsiniz. Ancak, bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Örneğin, koyu renkteki bir ayakkabıyı açık renklere boyamak oldukça zordur. Ayrıca ayakkabılarınızın, onları boyamadan önceki halinden biraz daha sert olduğunu fark edebilirsiniz. Bu nedenle deriyi bakım kremiyle nemlendirmeniz gerekir. Son olarak, aynı ayakkabıyı bir kereden fazla boyamamak en iyisidir. Boya ne kadar çok birikirse, deri için o kadar kötü olur.Ayakkabı Hangi Boyayla Boyanır?
Her ayakkabı, üretim materyaline özel olarak üretilmiş boyalarla boyanmalıdır. Nubuk, süet ve benzeri malzemelerden üretilmiş ayakkabılar form olarak birbirlerine benzeseler de farklı yapılara sahiptirler. Bu nedenle deri türlerine uygun, özel boyalar tercih edilmelidir.