Evde Kapı Süsü Yapımı: 8 Adımda Sukulentlerden Kapı Süsü

Evde kapı süsü yapımı sandığınız kadar zor değil. Eşsiz görünümlü sukulentleri kullanarak harika kapı süsleri yapabilirsiniz.

Güncellenmiş 13 Şubat 2023

·

Yazar

Okuma Süresi5 dakika

TemizSözlük logoBu makaleyi kaydetmek ister misiniz? TemizSözlük hesabı oluşturun ve makaleleri yer imlerine ekleyip tekrar ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz!
Zaten hesabınız var mı? Giriş yapmak
Evde kapı süsü yapımı

#CleanTok Ödüllerinde Oyunu Hemen Kullan!

Oy Kullanmak için Tıkla!

Evde kapı süsü yapımı, son yıllarda çokça kullanılan sukulent süs ile birlikte son derece revaçta olan bir konu. Sukulent çiçekleri, sadece evde bakılan bitkiler olarak değil sukulent duvar süsü ve sukulent kapı süsü olarak da karşımıza çıkmaktadır. Sukulent, kaktüs familyasından gelen ve halk arasında “dikensiz kaktüs” olarak tabir edilen etli bir bitki türüdür. Ev yapımı kapı süsü, masa üstü, dekoratif obje, nikah şekeri, duvar dekorasyonu gibi birçok alanda kullanılan bitkinin 60'tan fazla farklı görünüme sahip çeşidi bulunur. Biz de bu yazıda sukulentlerden evde kapı süsü nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz.

İhtiyacın olacak:

#CleanTok™'a hoş geldiniz!

Tiktok'ta temizliğin adresi. TemizSözlük tarafından getirildi.

Keşfet
TikTokTemizSözlük
tiktok-banner
  • Evde Kapı Süsü Nasıl Yapılır?

    Kapı süsü nasıl yapılır sorusunu sizler için 8 basit adımda sıraladık.

    1. 1

      Canlı yosun çelengi alın.

      Öncelikle, hemen hemen her çiçekçiden kolaylıkla temin edebileceğiniz canlı yosun çelenk çerçevesini edinmelisiniz. Canlı yosun çelenkleri genellikle daire şeklindedir. Ev yapımı kapı süsü için iskelet olarak kullanılacak bu ürün evde kapı süsü yapımı için olmazsa olmaz niteliğindedir. 

    2. 2

      Çelenk çerçevesini suda bekletin.

      Kapı süsü yapımı için edinilen çelenk, 30 dakika kadar suda bekletilmeli ve güzel bir ev yapımı kapı süsü elde etmek için suyunu iyice çekmesi sağlanmalıdır. 30 dakikanın sonunda sudan çıkarılan çelengi, ekstra nemini atması için 10 dakika kadar kağıt havlu üzerinde bekletin. Kağıt havlu yerine kuru ve temiz bir bez ile çelengin üzerine tampon yaparak üzerindeki fazla ıslaklığı alabilirsiniz.

    3. 3

      Sukulent süs yerleşimi için çelenk üzerinde küçük yuvalar açın.

      Gelelim kapı süsü yapılışı işlemlerinin asıl şekillenmeye başladığı adımlara. Fazla nemi alınan çelenk üzerinde, tercih edildiği şekilde sukulent süs çeşitlerinin yerleştirileceği alanlara, bir makas veya küçük uçlu tornavida yardımıyla yuvalar açın. Bu adımın ardından ev yapımı kapı süsü yavaş yavaş şekillenmeye başlayacaktır.

    4. 4

      Farklı görüntü ve ebatlardaki sukulent çeşitlerinden bir aranjman oluşturun.

      Kapı süsü yapılışı sırasında kullanılacak sukulent bitkilerinin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Açılan yuvalara yerleştirilecek sukulent modellerinin farklı tür bitkilerden seçilmesi ve irili ufaklı olması farklı ve güzel bir görüntü yaratabilir. Sukulentler çok farklı renklerde olmakla birlikte çiçek açan sukulent türleri de bulunmaktadır. Kapı süsü yapımı için sukulent seçerken sadece zevklerinize ve yaratıcılığınıza güvenebilirsiniz. Dilerseniz sadece yaprak biçimli olan sukulentleri seçebilir dilerseniz de daha ufak sukulentlerin arasına enginar biçimli büyük sukulentler yerleştirebilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak yeşil renkteki sukulentlerin arasına kırmızı ya da pembe renkte olanlardan serpiştirebilirsiniz. Dilerseniz kapı süsü yapımı için aşağı doğru, sarkıt şeklinde büyüyen sukulentlerden seçerek daha farklı bir görünüm elde edebilirsiniz.

    5. 5

      Çiçek iğneleri yardımıyla sukulent süs çeşitlerini çelenge yerleştirin.

      Hazırlanan sukulent süs aranjmanının çelenk üzerinde açılan yuvalara yerleştirilmesi ve sabitlenmesi için çiçek iğnelerinden faydalanabilirsiniz. Çiçekçilerde ve online alışveriş platformlarında kolaylıkla bulunabilecek çiçek iğneleri, hazırlayacağınız kapı süsünü sağlamlaştıracak ve süsün daha düzgün görünmesine yardımcı olacaktır.

    6. 6

      Sukulentler yerleştirilirken etrafında boşluklar bırakın.

      Ev yapımı kapı süsü hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktalardan biri de yerleştirilen sukulent çeşitleri arasında boşluklar bırakılmasıdır. Sukulent bitkisi her ne kadar süs yapımında kullanılsa da canlı bir bitkidir. Kökleri zayıf ve küçük gibi görünse de cinsine göre hızla büyüyebilmektedir. Sukulentin gelişebilmesi ve yerini sevmesi için boşluk bırakmak önemlidir. Bu boşluğu muhafaza etmek için çiçekçilerde satılan metal aparatları kullanabilirsiniz.

    7. 7

      Çiçekli kök teller kullanılarak sukulent çeşitleri arasında bütünlük sağlayın.

      Kapı süsü yapılışı sırasında sukulent çeşitlerinin birbirini destekler ve aynı alanda sabit vaziyette kalması için çiçekli kök teller kullanılması gerekebilir. Çiçek teli, sukulentler arasında bütünlük sağlayacak ve de kapı süsüne hoş bir görünüm kazandıracaktır. Çiçek telini çiçekçilerden ya da online alışveriş platformlarından edinebilirsiniz.

    8. 8

      Tercihe göre sukulent aralarına farklı dekoratif ürünler eklenebilir.

      Tasarıma göre, ev yapımı kapı süsü için yerleştirilen sukulent çeşitlerinin aralarına kuru dal ya da kurdeleler yerleştirilebilir. Sukulentlerin ara boşluklarına yerleştirilen kuru dallar, kapı süsüne mistik bir hava katmaktadır. Sadece bir köşesine bağlanan büyük bir fiyonk, bitkilerle uyumlu bir görünüm yaratabilir. Evde kapı süsü nasıl yapılır sorusuna cevap ararken veya fikir amaçlı araştırma yaparken daha esnek davranıp sukulentlerin arasına yapay ve minik çiçekler yerleştirebilirsiniz.

    Sukulentleri süs olarak değil ama evde saksıda tercih edenlerdenseniz, sukulentleriniz için evde saksı nasıl yapılır öğrenin. Ev dekorasyonunu harika tablolarla tamamlamak isterseniz, tablo nasıl seçilir yazımız tam size göre.

  • Evde Kapı Süsü Yapımı: Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Ev yapımı kapı süsü ile ilgili kullanım kalitesini artıracak püf noktalar bulunmaktadır. İşte evde kapı süsü yapımı ile ilgili bilinmesi gereken önemli detaylar:

    1. 1

      Sukulent süs asılmadan önce yatay bekletilmelidir.

      Ev yapımı kapı süsü için bilinmesi ve mutlaka uygulanması gereken detaylardan biri, kapı süsünün 1 hafta boyunca yatay konumda bekletilmesidir. Kapı süsünüz hazır olduktan sonra asla atlanmaması gereken bu adım, sukulent köklerinin yuvasına iyice yerleşmesine ve astığınızda düşmemesine yardımcı olacaktır.

    2. 2

      Ev yapımı kapı süsü üzerine düzenli aralıklarla su püskürtün.

      Adım adım açıkladığımız kolay kapı süsü yapımı ile yapılacaklar listesi sona ermiyor. En nihayetinde sukulentler canlı bitkidir ve çok sık olmasa bile suya ihtiyaç duyarlar. Sukulent ile kapınızı çiçek bahçesine çevirme fikrinin uzun soluklu olması için kapı süsünün canlılığını koruması gerekir. Ortalama iki haftada bir kez olmak üzere ev yapımı kapı süsü üzerine sprey şişelerle su püskürtmek, kapı süsünün nemliliğini yitirip kurumamasına yardımcı olmakta ve sukulentleri canlı tutmaktadır.

    3. 3

      Sukulentten yaptığınız kapı süsünü mümkünse güneş görecek bir açıda yerleştirin.

      Bitkilerin güneş ışığından faydalanmaları onları daha canlı ve daha uzun ömürlü kılar. Sukulent bitkisi için de güneş ışınları oldukça faydalıdır. Bahçeli ev sahibi olanların avantajlı olduğu bu konuda, eğer mümkünse kapı süsü için güneş ışığı alan bir konum tercih edilebilir. Ancak apartmanlar içerisinde güneş ışığı sağlamak oldukça güçtür. Bu nedenle belli aralıklarla kapı süsünü yerinden çıkarıp güneş alan bir bölgede bekletmeyi tercih edebilirsiniz. Ardından kapı süsünü tekrar yerine asabilirsiniz.

    4. 4

      Kapı süsü yapımı için yapay çiçekler ve sukulent görünümlü süs bitkileri de kullanılabilir.

      Ev yapımı kapı süsü için çok daha uzun ömürlü bir kullanımı hedefleyenler ve ayda bir de olsa bitki sulama sorumluluğunu istemeyenler için bir alternatifimiz var. Sukulent veya başka çiçek görünümünde olan yapay bitkiler kullanmak kolay kapı süsü yapımı için kalıcı bir yoldur diyebiliriz. Hem çiçeklerin solma ihtimali yoktur hem de bakım sorumluluğu ortadan kalkar. 

    Kaktüsler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz evde kaktüs bakımı yazımızı okumadan geçmeyin.

Kapı Süsü Yapılışı: Sıkça Sorulan Sorular

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Bu makale yardımcı oldu mu?