Çöl bitkisi olan kaktüs ve "dikensiz kaktüs" olarak adlandırılan sukulentler, bakımı en kolay bitkilerin başında gelir. Hassas ve yoğun ilgi bekleyen çiçekler arasında yer almasalar da, kaktüs bakarken yapacağınız ufak tefek hatalar çürümelerine ve ölmelerine neden olabilir. Sizin için derlediğimiz sukulent bakımı ve kaktüs bakımı püf noktaları ile kaktüslerinizin ömrüne ömür katabilirsiniz.
Çiçek açan kaktüs türleri, birçok kaktüs türüne kıyasla çok daha hassas bir bakım ister. Kaktüs çiçeği, yılda bir kez açar ve sadece bir ile bir buçuk ay arasında açık kalır. Çiçeğin açtığı süre size az gelebilir ama özenli bir bakımla bu süreyi uzatmak sizin elinizdedir.
Kaktüs Nasıl Bakılır?
- ✦
Filmlerden aşina olduğunuz gibi, kaktüs bir çöl bitkisidir. Bu nedenle, çoğu bitkiye kıyasla güneşe çok daha fazla ihtiyaç duyar.
- ✦
Nemli havayı sevmez ve havasız ortamda yetiştirmek için uygun değildir. Mutfak ve banyo gibi nemli alanlarda kaktüs yetiştirmeniz önerilmez. Özellikle banyo için banyoda yetişmeye uygun bitkileri ve mutfak, salon gibi odalar için tercih edin.
- ✦
Evin fazla güneş alan güney cephesi, kaktüs çiçeği yetiştirmek için idealdir. Pencere pervazları ve balkon, kaktüsü konumlandıracağınız ideal alanların başında gelir.
- ✦
Eğer, evin içerisinde kaktüs yetiştirmeyi planlıyorsanız, evi sıklıkla havalandırmanız doğru olacaktır.
- ✦
Kaktüsler her ne kadar sıcak çöl bitkileri olsalar da, sulanmadıkları takdirde soğuktan da zarar görmezler.
- ✦
Kış mevsiminde kaktüslerin büyümesi durur. Yazın, 40 derecelik sıcaklıklara kadar büyümeye devam ettikleri bilinir. Yine de, -15 derecenin altında ve +40 derecenin üstündeki sıcaklıklardan zarar görebileceğini aklınızdan çıkarmamanız önerilir.
- ✦
Kaktüs saksısı seçerken kaktüsü satın aldığınız kaptan biraz büyük bir seçeneğe yönelmeniz daha doğru olacaktır. Çok büyük ve derin saksılar, kaktüs için doğru bir tercih değildir. Saksıya fazla toprak koymanız da tavsiye edilmez.

Kaktüsünüzü saksıya diker dikmez sulama yapmanız köklerine zarar verir. İlk can suyunu saksı değişimi yaptıktan birkaç gün sonra verebilirsiniz. Eğer sulayıp sulamama konusunda emin değilseniz, sulamamak daha iyi bir tercih olacaktır.
Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalı?
Kaktüs toprağı, çiçek toprağı ve kalın kum karışımından oluşur. Hatta, toprağı saksıya yerleştirmeden evvel saksının üçte birlik kısmına kalın çakıl taşlarından sermeniz, fazla suyun köklerine zarar vermesinin önüne geçecektir. Dilerseniz, torf ve ponzadan oluşan bir karışımı da kaktüs toprağı olarak tercih edebilirsiniz.
Kaktüs Bakımı: Hangi Gübre Tercih Edilmeli?
Hayvansal gübre çeşitleri, kaktüsler için uygun değildir. Doğal gübre çeşitleri, kaktüslerin çürümesine ve ölmesine neden olabilir. Piyasada "çiçek açtıran vitamin" ya da "çiçek coşturan" adıyla satılan gübreleri tercih edebilirsiniz. Gübreleme için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Kış aylarında, havalar soğuduğu için kaktüsler uykuya geçer. Kış mevsimine yakın bir gübreleme yaptığınızda kaktüs gübreyi kullanamaz.
Kaktüsler güneşi sevse de, direkt güneş ışığına maruz kalmak onlara zarar verebilir.

Evde Kaktüs Bakımı: Kaktüs Nasıl Sulanır?
- ✦
Kaktüs, çok fazla su isteyen bir bitki değildir. Özellikle, birkaç hafta evden uzaklaşacağınız zaman dilimleri oluyorsa suya fazla ihtiyaç duymaması sizi mutlu edebilir.
- ✦
Suladığınızı unutup birkaç kere üst üste sulamanız kaktüsünüzün ölmesine neden olabilir. Elinizle toprağını kontrol etmeniz ve toprağın kuruduğuna iyice emin olduktan sonra su vermeniz en doğru seçimdir.
- ✦
Kaktüs ne zaman sulanır diyorsanız Mart ile Ağustos ayları arası, kaktüslerin büyüdüğü zaman dilimidir. Bu ayların dışında kaktüslerin sulanması önerilmez. Sulama yapacağınız günün güneşli ve sıcak olması, kaktüsün en yüksek verimde sudan faydalanmasını sağlar.
- ✦
Kaktüs en fazla yağmur suyunu sever. Fakat çok sert olmadıkça musluk suyuyla da sulanabilir.
Evde Kaktüs Bakımı: Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?
Kaktüs bakımı ve çoğaltılması titizlikle yürütülmesi gereken bir süreçtir. Kaktüs çoğaltma işlemi için mutlaka yaz mevsimini tercih etmeniz gerekir. Kökten ayırma işlemiyle kaktüsünüzü kolayca çoğaltabilirsiniz. Fakat işlemi köke zarar vermeden büyük bir titizlikle gerçekleştirmelisiniz. Ayırdığınız kökü vakit kaybetmeden yeni bir saksıya dikmeli, can suyunu vermek için birkaç gün beklemelisiniz.
Bazı kaktüs çeşitleri aloe vera ile karıştırılabilir, aloe vera bakımı ve kaktüs bakımının farklı olduğunu unutmayın.